Tun M Mempersoalkan Keengganan Penggunaan Teknologi Sedia Ada Untuk Mencari Pesawat

Tun Dr Mahathir Mohamad mempersoalkan mengapa Boeing enggan menggunakan teknologi sedia ada yang segera boleh membantu mengesan kapal terbang yang yang hilang dari radar.  - The Malaysian Insider pic, 1 Januari 2015.
Tun Dr Mahathir Mohamad mempersoalkan kenapa Boeing enggan menggunakan teknologi yang 
telah sedia ada untuk membantu mengesan kapal terbang yang hilang dari radar.

1 Januari 2015 - Seperti yang tertulis didalam blognya hari ini, mengenai kemalangan AirAsia Indonesia QZ8501, bekas Perdana Menteri mengemukakan ketidak-persetujuan antara penerbangan kapal terbang Boeing dan Airbus diatas penggunaan data yang berlebihan di dalam penerbangan dan penugasan sistem perakam suara pusat komersial tersebut.

Dr.Mahathir berkata, bahawa Airbus, yang tercipta daripada sistem 320-200 yang digunakan untuk penerbangan QZ8501, dikatakan bersedia menggunakan sistem tersebut, tetapi Boeing enggan menggunakannya, tanpa apapun alasan.

Boeing, pencipta pesawat MH370 tidak bersetuju mengenai sistem yang bersesuaian atau selamat untuk pesawat komersial, selain itu, syarikat tersebut telah memasang penggunaan perakam pada sekurang-kurangnya tiga daripada pesawat ketenteraan, katanya.

MH370 hilang pada 8 Mac tahun lalu tidak lama selepas meninggalkan Kuala Lumpur untuk ke Beijing dengan 239 orang penumpang. Sehingga hari ini, pesawat itu masih belum dijumpai walaupun carian multinasional secara besar-besaran dijalanankan di Lautan selatan India.

No comments:

Thank you for comment. Do visit me in my next post, ya? :)