#5 TIPS BLOGGING



Sebenarnya entri ini dari Careen Tan , tapi wa olah sikit untuk simpanan sendiri... Ini amat penting untuk blogger tepian jalan tar macam wa...

***************************************

1) MENJADI DIRI SENDIRI | Kebanyakan blogger (newbie) akan terikut-ikut rentak blogger lain.. Itu sangat tidak bagus ye kawan-kawan.. So jadilah diri sendiri walaupun ada yang tak suka dengan korang punya penulisan... macam wa, belasah je laa... Memula rasa nak sopan santun gittew... tetapi amatlah tidak selesa menjadi sesuatu yang bukan diri kita..

Wa pernah ikut rentak Maria Elena, Yuyu Zulaikha & Hanis Zalikha... ehhh rasa macam takde jati diri plak kan kan kan?

2) ISI KANDUNGAN BLOG YANG BERKUALITI | Kalau korang declare blog korang sebagai peribadi, rasanya kualiti dah tak penting kot disini... ehh ok tipu... Semua penulis akan menghasilkan penulisan berkualiti supaya ada orang datang baca... Kita blogging sebab nak sharing together2 kan...?? Tak perlu tulis pepanjang, cukup entri pendek yang ada isi... (Tapi jujur hakakkk tak reti buat entri pendek, tak puas...)..

3) IMEJ/GAMBAR YANG BERKUALITI | Perkara ni memang betul pun, kekadang kalau kita tengok gambar yang suram sangat, pecah2 rasa boring je... so nak tempek gambar pun kenalah ada kualiti jugak, ye tak... ??

4) HARUS KONSISTEN | Amat sukar sebenarnya untuk konsisten, lelagi blogger macam wa yang cepat penat, cepat moody & sometimes busy + tiada idea langsung nak tulis pasal apa .. Tapi kita boleh bagi inspirasi pada diri kita... Careen kata, dia baca blog orang lain untuk mendapatkan inspirasi... hurm... wa akui, ini memang benar. Cer try...

5) BERSIKAP JUJUR | Kejujuran amat penting dalam penulisan tau... Kalau kita tulis tak jujur, dia akan terpancar dalam penulisan kita sendiri... hehhh ! Sastera sangat ayat tu... Perkara ni sama je macam jadi diri sendiri... Jangan jadi orang lain untuk orang suka pada kita... that was not good, no no no.... Apa salahnya jujur? Dari kejujuran penulisan kita, baru kita ada penghargaan disitu.


**************************************************

Semoga bermanfaat .

#5 TIPS BLOGGING #5 TIPS BLOGGING Reviewed by Tunsha Ayunie on January 24, 2015 Rating: 5

No comments

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.