10/1/14 - Tunsha Ayunie Punya Belog

October 31, 2014

Love Fact #8

7:28 PM 0
Love Fact #8

Kecenderungan ni boleh nampak kat budak-budak sekarang...
hurm.. what they called as "LOVE till JANNAH"..

Lazy update....

6:39 PM 0
Lazy update....
Haaa seperti tajuk, harini waolsss takde mood nak update blog, bukan takde idea.. tapi tak berapa nak sihat je.... maka waolsss just nak selongkar entri yang tak patut... and delete.. kira nak mengemas habuk2 dalam2 dalam blog ni laaa....  

Thanks for visiting :) nanti waolsss terjah ye... nak jadi mak nenek sat...


Quotes #18

5:34 PM 0
Quotes #18
⭐

So what about YOU..??

O10DC - Day 8 - 10 Dream Places To Visit

2:28 AM 0
O10DC - Day 8 - 10 Dream Places To Visit
Banyak kali gak wa jawab tajuk challenge yang satu ni cuma harini nak taip secara rawak je laa... wa bukan kaki travel in case wa tak pernah pun bebetul travel sebab kekangan masa untuk rawatan hemodialisis... wa tak boleh skip terlalu lama... sangat beruntung orang yang banyak kali dah travel.... ok, mood dah iri hati ni.... haihhh mazmumah sungguh.....



Venice,Italy 
Wa tak tahu kenapa nak pergi sini, cuma waosuka pemandangan yang agak aman dan cantik seolah wa boleh berfantasi disiang hari... mihmih... tapi Venice memang cantik pun.... :)


Santorini, Greece
Errr no idea... maybe sebab rumah dia atas bukit dan cantik..
wa suka perkara yang cecantik je... muahahahhaa

Leshan Giant Buddha, China
Ni kalau cakap dengan parent wa, wa mau pegi sini, comfirm terus cakap nanti lari akidah... but then for me, if kau percaya pada ALLAH yang SATU...insyaALLAH mana kau pergi, kau akan tahu siapa diri kau... wa memang teringinnnn sangat nak tengok patung ni dari dekat :)

Moscow - Rusia
Ini memang  "dream place to visit" sebab wa memang sangat obses dengan sesuatu yang unik, sampai terfikir, why eh.. Malaysia tak fikir nak buat macam ni....?? hahahaa

Potofino, Italy
Heaven ! enuff said... hahaha... aduhh... tetiba rasa nak nyanyi...
What's a wonderful werlddddd........

Rome, Italy
Tempat yang memang waolsss nak pergi sangat,
tapi janganlah tanya kenapa, 
sebab sememangnya tiada jawapan...

7?? 8?? 9?? 10??
Biarkan takdir berbicara...
muahahhahaa

*****************************************

Oklah... jujurnya semua wa Google je, then mana tempat yang cantik, itulah jadi impian, kecuali venice, moscow & rome.. wa memang teringin nak pergi... malangnya... mati hidup semula mungkin wa takkan terjejak kaki ke sana... well, wa bukan orang senang... tapi mudahan suatu masa, sampai jugekkk... tuan macho senyum je tengok wa dok mengomel cakap tempat tu cantik... tempat ni cantik...

"Sayang jangan siksa diri boleh tak??"

***********************

Music Challenge | Day 9 | A Song That Makes You Think Of Your Family

1:40 AM 0
Music Challenge | Day 9 | A Song That Makes You Think Of Your Family

Louis Armstrong - What A Wonderful World

I see trees of green,
red roses too.
I see them bloom,
for me and you.
And I think to myself,
what a wonderful world.

I see skies of blue,
And clouds of white.
The bright blessed day,
The dark sacred night.
And I think to myself,
What a wonderful world.

The colors of the rainbow,
So pretty in the sky.
Are also on the faces,
Of people going by,
I see friends shaking hands.
Saying, "How do you do?"
They're really saying,
"I love you".

I hear babies cry,
I watch them grow,
They'll learn much more,
Than I'll ever know.
And I think to myself,
What a wonderful world.

Yes, I think to myself,
What a wonderful world.

Oh yeah.

*****************

Such of sweet beautiful song :)

October 30, 2014

Alexa Ranking #5

3:29 AM 0
Alexa Ranking #5

Huwaaaa nak nangis.... inilah balasan sebab bangga dan berlagak sangat turun 3 angka... last2 naik balik 4 angka.... sedih weyyyyyyyyyyyy.... ni yang rasa kecundang sangattttt.... nak majok dari tulis blog.... boleh...??? kecewa ni.....



Takpelah,
bukan rezeki kali ni..

akibat jarang blogwalking & update, mungkin.

October 29, 2014

Google Icon | NIKI de Saint PHALLE

6:25 PM 0
Google Icon | NIKI de Saint PHALLE
Comey pulak bila bukak je Google nampak gambar ni...
Ok.. bahan untuk penuhkan entri...


Ikon Google telah mencipta satu trademark doodle sebagai penghargaan bagi ulangtahun kelahiran yang ke-84 untuk ahli seni, Niki de Saint Phalle, yang terkenal dengan "Nanas" nya, iaitu ukiran sebentuk badan wanita dalam bentuk Doodle sebagai tanda hormatnya terhadap wanita.



Saint Phalle dilahirkan di Perancis pada tahun 1930 dan membesar di Amerika Syarikat. Selepas memulakan kariernya sebagai model, beliau belajar teater dan lakonan di Paris dan itu memberi nya peluang menjadi seorang ahli seni.

Saint Phalle telah mencipta satu seni yang bernama "Shooting Paintings" pada awal tahun 1960. Hasil seni tersebut ialah daripada beg politin yang dilukiskan gambar manusia dan ditampal dengan plaster putih. Kepingannya hanya dapat dilihat apabila beg itu dibuka dan lukisan itu tercipta dalam bentuk dan imej.





Pstttttt.... seronok pulak baca kisah camni kan...??
ILMU jugekkk....

Wordless Wednesday #22

5:49 PM 0
Wordless Wednesday #22

Emmm terlalu berseni... 
muahahahhaa !!

Mata Merah Tak Cukup Tidur...

3:33 AM 0
Mata Merah Tak Cukup Tidur...
Mata dah tak nampak gojes dah... awat...??

Ini kes mata merah beberapa hari lepas sampailah harini... waolsss ingat mungkin effect dari sakit kepala, darah tinggi atau overloaded air... tapi sebenarnya....



"Sayang dah berapa hari tak tido...??" 
tanya tuan macho sambil cekak pinggang.

SAYA SUKA MAKAN by Cik Oren

12:41 AM 0
SAYA SUKA MAKAN by Cik Oren
Segmen dianjurkan oleh dak comey +Rina Zaidi  :)
Klik banner untuk join ye...



Puan gojes memang suka makan... antara feveret Puan Gojes....





Sushi & Gong Zi :)

#supportblogger

October 28, 2014

O10DC - Day 7 - 10 Things To Do Then You Are Bored

11:17 AM 0
O10DC - Day 7 - 10 Things To Do Then You Are Bored

working animated GIF
1) BLOGGING - Apa lagi yang wa nak buat kalau bosan...?? huahua

singing animated GIF
2) DENGAR LAGU
3) MENYANYI
Bila dah bosan sangat... pasang earphone.. memekak sorang2... sampai tuan macho kat sebelah waolsss buat tak tahu... haha ! lagipun tuan macho suka main game... weee~

dancing animated GIF
4) DANCING -
 Hahhaha yang ni selalu gak laaa dengan tuan macho...
menari ala2 zaman Saloma... Malam Pesta.... Muda Mudi....

spongebob squarepants animated GIF
5) MASAK - 
I love cooking, so wa hanya RAJIN MASAK kalau wa BOSAN.

dog animated GIF
6) MEMBACA -
 Memang ini pun hobi masa lapang wa, cuma dah kureng sikit aktiviti membaca buku
 ni sejak kawin dan sejak tumpang rumah in law... kalau ada rumah sendiri,
memang nak isi masa boring dengan membaca plak...

black and white animated GIF
7) TENGOK MOVIE - 
Haaaaa yang ni pun selalu sangat wa buat kalau boring..
especially movie yang ada Johnny Depp ye...

eating animated GIF
8) MAKAN - 
Habittt dan cara untuk hilang bosan paling afdhal..
makan sampai gemuk walaupun tak gemuk2.....!!

candy animated GIF
9) CANDY CRUSH - main sampai mengantuk..

sleeping animated GIF
10) TIDOOOOO - Hahhh ape lagi....?? huahuahua


Google Icon | DR.JONAS SALK

11:16 AM 0
Google Icon | DR.JONAS SALK

Dah perasan dari malam tadi sebenarnya banner kat Google... cuma pagi ni je terminat nak tekan dan baca siapa Jonas Salk ni...



JONAS EDWARD SALK (October 28, 1914 - June 23, 1995), adalah seorang penyelidik perubatan Amerika dan pakar virus. Beliau orang pertama yang berjaya menemui dan mencipta vaksin polio. Beliau dilahirkan di New York City dalam keluarga Yahudi.

Baca di Dr. Jonas Salk.

Segmen Blogger Cergas Dan Santai

1:30 AM 0
Segmen Blogger Cergas Dan Santai
Nak kata waolsss cergas sangat tidaklah... tapi saja nak join... #kataSupport..
bak kata rakan sebaya , +Hikayat Seorang Budak 



Lagu :- You know I'm Not Good - Amy Winehouse
Movie - Pirates of Carribean, The Tourist
Novel - Contengan Jalanan by Hlovate

Link blog yang waolsss suka?
Banyak yang suka, yang jadi tak suka kalau banyak sangat iklan, banyak sangat rambu ramba dalam blog, yang lain, waolsss suka blog yang ringan (",)

Entri yang waolsss rasa ramai orang patut baca dan NAK baca...
Ofcoz #Resepi dan #Kehidupan ... resepi tu hasil gubahan sendiri, kehidupan tu garapan hidup wa dan apa-apa saja yang berlaku dalam Malaysia ni... :)

October 27, 2014

Hidup Bersama "Rakan Senasib"

11:49 PM 0
Hidup Bersama "Rakan Senasib"
Mempunyai tangan besar sebelah kekadang buat waolsss rendah diri... sebelum kahwin pun banyak sangat dugaan waolsss dapat.... sehingga terpaksa lari rumah untuk mengecapi impian waolsss... orang tanya kenapa waolsss pilih seorang lelaki OKU, tak kerja pulak tu... 

SENYUM.

.. Well... waolsss takde jawapan pasti, tapi bila hidup bersama... baru nampak jawapan tu... wa tak menyesal hidup dengan orang tidak sempurna jasadnya... hitungan Allah Maha Hebat... wa terima dengan hati yang sangat senang...

99% lelaki , belum tentu wa jumpa orang yang lebihkan perut wa setiap masa, sanggup tak tidur kalau wa tak tidur, sanggup tunggu 4 jam sepanjang treatment... sanggup pergi tempat yang agak jauh untuk beli makanan walaupun dia cepat letih bila berjalan jauh....  sanggup bangun malam kalau wa sakit... sanggup cari ubat tetengah malam ketika wa sakit...


naruto animated GIF

.. Wa banyak susahkan tuan macho..

Ada ke lelaki normal yang sanggup buat rutin tu setiap masa?? hurm.. mungkin ada.. tapi jarang berlaku... biarlah hidup dengan "rakan senasib"... sebab dia tahu, sakit wa adalah sakit dia jugak....

"Sayang, abang minta maaf sebab tak dapat bagi apa yang sayang nak..."

.. Tepian waktu, kekadang aku selfish jugak, aku cemburu orang honeymoon sana sini, tapi rasa bersalah sebab peperli tuan macho time tu... tapi sematkan je dalam diri...

SATU HARI MESTI BAHAGIAN AKU PULAK :)

PETUA TRADISIONAL HILANGKAN SAKIT KEPALA

6:08 PM 0
PETUA TRADISIONAL HILANGKAN SAKIT KEPALA
PETUA TRADISIONAL HILANGKAN SAKIT KEPALA - Asslamualaikum wbt. Aku memang ada darah tinggi dari kecik effect dari sakit kegagalan buah pinggang yang aku hadapi sekarang. Memang selalu kena serang darah tinggi kalau terlebih makan makanan bergaram.

Selalu jugak aku kena sakit kepala ni akibat tak cukup tidur, terlebih makan makanan bergaram, hadap lappy lama sangat, bla bla bla... macam-macamlah penyebab sakit kepala ni.

Mangsa yang kena tolong picit kepala adalah tuan suami. Kekadang tak mintak tolong pun dia tolong. Alhamdulillah dapat suami yang pandai mengurut. Kekadang mintak tolong dia sangkak rahim.



Sajalah nak share sikit pasal petua sakit kepala ni. Kot-kot la berkesan pada korang sebab alhamdulillah tuan suami buat pada aku memang berkesan. Selain tu, kalau musim panas rajin-rajinlah minum air suam dan mandi. Kekadang haba panas dalam badan ni punca sakit kepala jugak.

Ok, kalau korang sakit sangat kepala....
» Sapu minyak cap kapak / minyak angin
» Mintak tolong sesiapa picitkan kepala korang
» Tarik segenggam rambut sampai rasa tangan korang pijar/panas
» Lepaskan dan urut balik macam biasa... bagi haba turun..
» Urut dan tekan urat belikat belakang, waktu ni memang rasa sakit sangat... buat je sampai hilang sakit, lepastu tarik urat belikat tu..

Lepas tu insyaAllah korang akan rasa lega sikit sampai rasa mengantuk nak tidur. Aku ni kalau bau minyak angin sikit pun boleh mengantuk je macam ambik dadah. Haha!

Sekian.

O10DC - Day 6 - 10 Things That You Want To Buy

3:00 PM 0
O10DC - Day 6 - 10 Things That You Want To Buy



Masa wa belajar menjahit dulu, wa guna mesin jahit yang siap ada meja camni... so lepas dari belajar tu wa memang cipta angan2 nak jugak memiliki mesin jahit ni one days... semoga dipermudahkan...


Ramai dah tak guna kamera digital sekarang ni... wa jugak mau !! 
wa memang suka dengan kamera digital LUMIX... tak tau pesebab...


Actually wa dah ada SATU... mama belikan untuk wa, malangnya dah jadi kamera untuk famili pulak... so jalan terbaik, beli baru ! ehem... bab barang2 cenggini wa memang tidak suka berkongsi sebenarnya... kongsi baju takpe, HP & Camera that was NO.


Pandora ni cam tipu je siapa tak suka, in fact memang tak suka pakai cenggini... hihi.. tapi wa SUKA... banyak wa kumpul gelang seakan Pandora ni dulu... tapi semua hilang T___T ... ada rezeki nak gak pakai original Pandora ni... lalalala


Wahahahhaa diva sangat uolsss... 
nah ! ni kereta idaman walaupun kaki tak sampai...


DREAMING di siang hari... waolsss kalau ada rumah sendiri sememangnya nak rumah cenggini... tapi harga... err kalau luar dari KL mungkin boleh dapat lagi kot... tapi kalau area KL.. kau nampak kondo je la pastu... berangan tak salah kan?? semoga rumah ni menjadi realiti.


Wa minat gak baking, oh yaa... actually wa kalau masak kepe, kena makesure semua tools lengkap k... kalau tak wa jadi boring masuk dapur... divavasss lagi....!!


Shine bright like a DIAMOND !
.. bajett diamond last forever lerr gittew... mungkin 20tahun lagi??


Dah suka baking, mestilah ada oven... kalau ada oven sekarang ni... maka bertempeklah gambar makanan je dalam blog... I Love Cooking So Much !!


Siamese Cat termasuk dalam "thing" ke tidak??
 think. think. think.
Belasah je laaa... wa minat kucing siam sebab dia manja, dan penuh kasih sayang... kucing jenis ni cepat cemburu tau uolssss...

ok.. itu saje (",)

October 10 Days Challenge (O10DC) 

October 26, 2014

Sinopsis & Review - Anak Patung @ Astro Ria

8:27 PM 1
Sinopsis & Review - Anak Patung @ Astro Ria
Huahua... pepandai je waolsss bikin poster sendiri... 

Jangan marah yee uncle Micheal Ang... walaupun citer hang merepek je keje, tapi cheq dengan laki cheq suka tengok citer hang.... ni bukan ayat ambik hati ye, tapi betoi2..


TAJUK : Anak Patung
PENGARAH : Micheal Ang
PELAKON : Hanis Zalikha, Didie Alias, Hefny Sahad, Ruminah Sidek, Asfan & Elmy Moin.

SINOPSIS
Kisahnya bermula apabila Dewi (Hanis Zalikha) menfitnah seorang pemuda di kampungnya, dan menyatakan dia dirogol.. Pemuda tersebut lalu digantung leher oleh orang kampung, salah seorang ialah abang kepada Dewi.

.. Dewi dipaksa berkahwin oleh ibunya (Didie Alias) dengan seorang pemuda yang berharta dalam kampung tersebut.. Dewi tidak membenarkan suaminya menyentuhnya... di belakang suami Dewi, dia telah curang dan membawa seorang lelaki keluar masuk rumahnya..

Akibat dari desakan ibu kepada suaminya yang inginkan cucu, suaminya terus membuat ilmu guna-guna menggunakan anak patung.

REVIEW
Actually cerita ni malam tadi, kat Astro Ria... tapi cerita yang agak hambar... penonton ramai yang tak faham jalan cerita... termasuklah wa... yang wa tahu, mak kepada pemuda yang digantung tu datang balas dendam..... cerita yang seram dah jadi lawak... hmmm...

O10DC - Day 5 - 10 Favourite Songs

8:08 PM 0
O10DC - Day 5 - 10 Favourite Songs