6/1/14 - Tunsha Ayunie Punya Belog

June 30, 2014

Temptation Of Wife - Episod 44

10:27 PM 0
Temptation Of Wife - Episod 44
Dalam episod 44, Chantal Armada telah pulih dari ingatannya.. That's mean, dia dah ingat apa yang berlaku namun dia tetap mengejar Nigel. Ini membuatkan Nigel berasa bersalah.

Sekali lagi Angeline diminta supaya menyembunyikan tentang hubungannya dengan Nigel dari pengetahuan Chantal..

Heidi pula telah merancang ingin mengenakan Leo (Adik Angeline) supaya dia bebas dari wad sakit jiwa yang didiaminya sekarang..

Mampukah Heidi terlepas?? Mampukah Angeline menahan perasaannya??

Selamat menonton di tonton.com.my ^^~

RESEPI : Nasi Tomato Sos Maggi

8:48 PM 0
RESEPI : Nasi Tomato Sos Maggi
RESEPI NASI TOMATO SOS MAGGI - Assalamualaikum wbt. Menu ni aku buat masa berbuka puasa. Semua orang tahu masak nasi tomato kan? Tapi dalam kes aku, aku main campak-campak je. Tetiba macam sedap gila sampai habis la satu periuk tu.

So, aku nak share resepi style aku. Kalau tak kena dengan style korang, bukan salah aku sebab inilah style aku. lulz~

12803029 10204352429891137 318826042332714122 n


RESEPI NASI TOMATO SOS MAGGI
Bahan-bahan :-
4 pot beras biasa
Stok ayam/udang - kalau takde guna air biasa je
2 ulas bawang putih
2 labu bawang merah
3 hiris halia
1 sudu jintan putih/manis
bunga lawang
kayu manis
kiub pati ayam
sos tomato - aku guna Maggi (brand apapun boleh)
garam
minyak sapi/marjerin
beberapa tangkai daun sup
kacang pis *optional

Cara-caranya :-
Mula-mula, ambil 1 labu bawang merah, kisar bersama jintan, halia dan bawang putih.. 1 labu lagi dihiris.

Cairkan minyak sapi/marjerin, tumis bahan kisar, kayu manis, bunga lawang, bawang yang dihiris.

Tumis sampai bawang layu dan bahan kisar tadi kering sikit.

Masukkan kiub ayam yang dipecah2kan, beras, garam dan sos tomato.. biar beras kering sikit. Selepas itu masukkan air atau stok ayam/udang. Masukkan kacang pis & daun sup, dan masak.

Cadangan :-
Boleh jugak letak tomato yang didadukan. Tiada nisbah yang betul. Aku pun buat ikut sukahati main campak-campak. Aku masak guna rice cooker, tapi terpulang lah kalau korang nak guna dapur kayu api pun. Resepi aku jugak tak guna susu cair ye?

Sedap dimakan dengan ayam masak merah atau ayam goreng bawang putih. Aku dengan tuan suami macam cenggitu pun dah sedap !

Untitled #11

3:24 AM 0
Untitled #11
Assalamualaikum wbt,

Hurm... wa tak tahu nak mula kat mana tau.. just type je la ikut gerak jari & arahan dari hati ye... emm semalam waktu berbuka, wa masak :-

- Ayam masak lemak cili api
- Bendi goreng belacan
- Sunquick oren

Hah ! memang tak penting pun isu ini, then bikin masak lemak cili api tu... terlebih serbuk kunyit... maka kaler kunyit tu jelassss sangat lah pada kuah tu... maka siapa makan guna tangan, melekat jugak ke tangan... wahahahhaa ! opsss... entri ni hanya bebelanku semata... tiada matlamat atau nasihat yang nyata pun...

Terkira-kira sebenarnya duit untuk beli baju raya... hurm.. teringin nak pakai baju baru tahun ni... tahun lepas wa pakai baju yang refill tahun lepas punya tahun lepas... nak buat macamana, dah susah... jangan berlagak macam orang kaya lah kan...??

Well, memang kehendak wa jugak untuk belajar susah ni... dan wa sangat berbangga dengan insan2 yang mampu hidup susah, pakai baju raya yang sama setiaptahun, tak merungut... Ya Allah... wa memang merungut jugak, irihati orang pakai baju lawa2... tapi Allah juga perkenankan doa wa untuk JADI SUSAH...

Sebelum kahwin, wa nak baju apa, syampoo apa, atau nak apapun mama belikan... ya, wa memang bukan dalam keluarga yang berada pun... tapi... kira mampu laa... abah wa dulu pegawai bank, tapi sebab nak teman wa setiap masa huluhilir ke hospital maka dia ambil VSS dan tukar bidang as taxi driver... masa memula abah jadi taxi driver, wa anak yang paling malu... abah nak hantar pergi memana pun wa duduk seat belakang, tapi lama2 kesian... terfikir.. dia sanggup jugak bawak taxi untuk cari rezeki... dia sanggup bawak taxi sedangkan dia dah dapat pekerjaan yang bagus, tapi pasal wa jugak dia berhenti... haih... why not wa appreciated... so, redha sudah...

Hilang Kawan
Masa abah jadi pegawai bank, semua orang dekat dengan wa.. tak la semua but most of, see.. betapa ramai kawan wa dulu.. then bila abah jadi taxi driver, kawan wa makin sikit... lelama tak ada langsung... wahhh dooonia bebetul mencabar diri wa sendiri... takpelah, hilang kawan boleh cari lain, hilang abah... takde dah abah lain... walaupun abah wa kekadang annoying gila, wa tak rasa dia seorang abah yang tegas pun... tapi... wa tetap sayang dia... sebab dia seorang bapa yang sanggup basuh berak wa waktu wa sakit.... sorry, i'm so direct dude !



Spicy Habanero Chicken Mcdonald's
Berhenti cerita tentang abah, hurm... ok tuan suami pulak... wa tak tau kenapa wa addict dengan benda alah ni.. wa dah cuba menahan nafsu, tapi tak boleh... bila perut lapar... benda alah ni jugak wa cari.. fulus dalam wallet tuan suami sangatlah tak banyak... tadi, wa lapar... then tertido... sekali tuan suami offer...

"nak habanero tak...?"

..emmm dah menolak... tapi teringin jugak... maka berlakulah sedikit sikap pentingkan diri disitu... dang ! fulus makin botak ni, camne...?? takpelah.. rezeki dimana-mana... tuan suami ni sikap dia... jenis tak sampai hati... walaupun mulut dia cam... haihhhh.... tapi hati dia... orang yang bebetul kenal dia je tau... dia memang sangat BAIK HATI !! 

haih... dah terikut budak +Juz Haira & uncle +Khamsi Abdullah plak bikin entri pepanjang ni... mesti korang bosan kan...?? eh macam laa ada orang yang baca..

ok bye :)

June 29, 2014

RESEPI NAGASARI PISANG

9:58 PM 0
RESEPI NAGASARI PISANG
RESEPI NAGASARI PISANG - Haaaa !! Korang pernah makan Nagasari...?? Aku pernah tengok TV... Nagasari ni feveret kat Indonesia sana, emm wa tak pernah jumpa kat Malaysia, tapi bila research.... rupanya kat Malaysia pun ada jual gak...


Okeyyy ini rupa nagasari... dia macam lepat tau... inti boleh ubah... nak pisang ke.. nangka ke.. jagung ke.. strawberry ke...(ehh strawberry?) heh !

Ok.. Meh nak share resipi sikit :)

Bahan-bahan :-
1 cawan tepung beras
1 kotak santan + 4 cawan air
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar gula
2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
5 biji pisang berangan
daun pisang secukupnya

Cara-caranya :-
Layurkan daun pisang di atas api sehingga lembut. (daun pisang kat keras gitu)

Campurkan semua bahan di atas (kecuali pisang & daun pisang), didalam periuk dan masak sehingga kental atau pekat.

Letak sehelai daun pisang, ambil sesenduk adunan tadi, lapis dengan pisang yang dibelah dua, letak sedikit lagi adunan, bungkus & kukus 5-15minit..

Sejukkan kejap dalam peti ais, dan boleh makan..

++ Boleh adjust sendiri kuantiti garam tu... Selamat mencuba ye :)

Bila 1 Hari Berpuasa...

8:30 PM 0
Bila 1 Hari Berpuasa...
Assalamualaikum wbt,

Haaa baru rasa boleh hapdet... sebenarnya dari siang tadi nak hapdet... tapi maklumlaaa hari pertama... rasa lemau je badan... sesak nafas... lowblood... fiuhhh dugaan...

Sebenarnya orang macam wa tak digalakkan berpuasa, tapi degil... haih... Ramadhan ni.. sebulan sekali je setahun... dan harini je la dapat beribadat secara berlebihan... 

Bukan tak boleh buat hari lain, tapi special-nya Ramadhan ni... bahang (wahhh bahang)... hah ! bahang dia tu rasa lain macam... rasa rugi kalau tak puasa bulan Ramadhan ni... alhamdulillah... hari ini berjalan dengan lancar... takde terminum atau termakan...

Hanya berbuka dengan sunquick oren, seterusnya makan nasi putih berlaukkan ayam masak lemak cili api & bendi goreng belacan... hurm... rindu buah kurma... tak sempat beli... sedih :(

Hahhh... jom layan gambar ye :)


Hikss ! jangan ada yang macam ni, tau !

Untitled #10

3:52 AM 0
Untitled #10
3:18am.

Wa masih tunggu Mama Nora balik.. sebab nak tanya nasi dalam periuk tu bila dia masak...?? yela, nasi tu banyak... tapi nak buat nasi goreng karang... takut nasi tu dah basi.. wa tengok macam ok but then, tuan suami tidak begitu confident..

Hurm.. Mama Nora kerja kat downtown Cheras... memang selalu pukul 2 lebih sampai rumah, kekadang lewat sampai 4-5 pagi...

sambung cerita...

So, nasi tu hendak dibuang... nampak banyak... karang sesuka hati buang.. kena marah pulak.. yela, kita hidup menumpang.. kena ikut law tuan rumah laa... mana boleh suka hati.. kan...?? hurm... rezeki untuk bekerja masih tak nampak hasil.. bukan tak berusaha... tuan suami yang susah nak jalan pun berpeluh2 jalan demi mencari kerja... kami nak juga hidup stabil... rumah sendiri... kereta sendiri... tapi... rezeki tu masih tak singgah... takpe, kami masih sabar...

Stress
Jujur jugak kekadang wa stress sebab tuan suami masih tak dapat kerja... ramai janji nak call balik... shortlist whatsoever lah tapi, hanya harapan... entah... kekadang rasa dunia kejam.. but then, sabar lagi..

Niat hati nak buat bisnes je..  tapi wa bukan otak bisnes.. tuan suami memang lah otak bisnes, cina maa.. tapi... haih... bukan senang... bukan mudah... perlu ada strategi... dan lelain kot..??

Typeless
Wa bukan apa, nak masak untuk tuan suami... hurm, actually badan dah lemau gila... habis hemodialisis tadi, tak tido atau rest... routine kot? wa mesti hadap lappy.. usha FB & Blog... then buat tak nampak orang lain... kekadang tuan suami terasa dengan wa... haih... lappy ni kadang virus & penyakit jugak.. buat wa leka... lupa dah tanggungjawab seorang isteri.... (mengeluh lagi)

Rimas
Bila terfikir sesorang... wa teringat wa punya Bonda di Rawang sana... opss.. wa panggil Mama jugak... hurm.. waktu single dulu, Mama selalu suruh wa pakai tudung...  waktu sebelum period, then lepas period Mama kata wa janji akan pakai tudung... so akur..

Wa rasa terikat, since wa sakit pergerakan terbatas.. yela.. parent wa memang jenis overprotected sikit.. sebab..?? mak bapak mana tak sayang anak..?? pegang dengan konsep tu.. wa sekali lagi akur..

Wa tak boleh jadi diri sendiri.. nak keluar je kena pakai tudung... kalau wa pakai legging & t-shirt pun takpe asalkan BERTUDUNG... Abah pernah tegur.. "hang nak abah jadi dayus ka...??".. hurm... dari awal wa start pakai tudung, tiada langsung nawaitu lillahitaala.. sungguh ! tak pernah ada... wa hanya pakai sebab, orang-orang yang wa sayang...

.. plus, dah kahwin ni.. Mama still bising tentang aurat... wa dah macam... hurm... "aku dah ada seorang suami, biarlah aku membentuk diri aku sendiri..." tapi how to explain...?? nobody care or understand pun... except tuan suami... dia cakap... "sayang, pls... kalau nak tutup aurat, bukan kerana abang, tapi kerana ALLAH" ... ya, ketetapan hati tu agak penting jugak... kita kena ikhlas buat sesuatu... kalau tak ikhlas, wa jadi macam dulu & sekarang,

MEMBERONTAK !

Pencarian
Kalaulah wa boleh bahas dengan semua orang... wa masih mencari... diri sendiri pun wa tak kenal, macam mana wa nak kenal siapa Sang Pencipta...?? roh yang membawa jasad ni, tidak kenal jasad sendiri... haih... betul-betul dah tenat... tapi masih belum terlambat kan...?? nawaitu.. segalanya dari hati.. wa memang mencari... bukan boleh didesak atau dipaksa... keimanan itu agak sukar diukir... lagikan untuk melihat, payah !

"Kau tak tutup aurat, kau buat baik macamana pun,tak akan masuk SYURGA!"

Wa gelak sinis... biarlah.. mulut manusia boleh berkata... hukuman bermaharajalela... wa hidup diatas bumi Sang Siapa..?? biarlah tapak dibumi yang dipijak ini... perjalanan yang ditakdirkan Allah taala kepada sang empunya diri yang menaip...

Hahhhh !! dah bersastera entri ni... bukan kenapa dan mengapa, cuma terdetik teringin bermonolog diatas kanvas entri...

-: Siapapun mama atau abah atau suami atau adik-beradik, mereka tetap keluarga yang sentiasa bersama wa dikala wa memerlukan... mungkin nampak wa tegang dengan pendirian mama, tapi takpe.. wa tau.. dia nak bersama anak-anaknya di akhirat kelak...

InsyaALLAH bonda tercinta... izinkan anakda 'mencari' siapakah diri anakda...

Ramadhan Al Mubarak | Moga Tawadduk

2:29 AM 0
Ramadhan Al Mubarak | Moga Tawadduk
*ameen*


Tiada apa yang mahu dicoretkan... hanya tunggu waktu sahur... sambil jejalan... wah ramai betul dengan ucapan Ramadhan.. tak kurang tentang baju raya dan kuih raya... alhamdulillah... rezeki di bulan Ramadhan...

Semoga kita mendapat Ramadhan yang barakah... insyaALLAH ~

June 28, 2014

Disebalik Kisah Penemuan Muhammad Firdaus Dullah

11:17 PM 0
Disebalik Kisah Penemuan Muhammad Firdaus Dullah
Assalamualaikum wbt,

baru dapat luangkan masa untuk berblogging... asyik spend time dengan tuan suami je tadi... kami tak celebrate anniversary pun... heh ! nenanti lah kan kan kan...??

.. Tak pergi terawih jugak harini... rasa sangat rugi... tapi inilah wanita... ada surut cuti... nak buat macam mana...?? akur dengan tabah je...

Oklah, nak sharing sikit lagi... mungkin update yang terakhir tentang Firdaus...


Dah ramai yang tahu betapa Firdaus dizalimi oleh ibunya, ibunya kini ditahan dan boleh dijamin oleh seorang penjamin... tapi ini satu kenyataan daripada isteri pegawai imigresen yang menjumpai Firdaus tempoh hari...


Benar ataupun tidak, wallahualam.. Selamat menjalani ibadah puasa... bersihkan hati dan jiwa... jaga lidah juga akal.... :)

Happy Anniversary ! Auni Iskandar !

3:26 AM 0
Happy Anniversary ! Auni Iskandar !
Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah... dah setahun hubungan wa dengan tuan suami... Ya Allah.. azab onak berduri tu, hanyalah Ya Rabb yang Maha Tahu...

Teringat dari awal perkenalan.. wa kenal tuan suami kat Facebook.. masa tu ada group Persatuan Single-Single Malaysia (PSS) .. First day kenal, terus declare couple... agagaga... tapi, satu hari je.. sebab kantoi midnight wa tengah bergayut dengan orang lain... lepas tu kami putus gitu je... tak contact, dia pun.. block wa dari FB dia... hahaha.. masa tu tak rasa apa sangat...

Lepas tu... wa cecintun dengan orang lain, terkandas di tengah jalan... (dulu banyak kisah diabadikan dalam entri, kini delete - mula hidup baru).. ok sambung...

After 3 tahun, wa masih tercari-cari siapkah si jantung hati... masuk lagi group tak bertauliah sambil post statement...

.."..siapa yang pakai gelang, pakai cincin, pakai rantai, bertindik, ada bulu dada, panas baran, silakanlah mengorat beta !"...

Lama jugak wa post benda sama, sehingga satu ketika.. datanglah seorang mamat ni offer diri.. wa pun usha la gegambar beliau... "aiksss...??macam kenal dowww...!!"....


Ingat punya ingat, barulah teringat... Ohhh kekasih lama...

Maka, kami pun declare balik...

Mulanya cinta kami tak direstui pun, sebab tuan suami jobless... OKU pulak... memang lah.. mak bapak mana nak anak makan pasir kan...?? lama jugak nak juangkan hubungan kami ni... penuh onak duri.. berliku-liku hokeyyy....

Allah SWT akhirnya makbulkan doa kami, untuk bersama.. entahlah.. wa tak nampak apapun kecacatan terhadap suami, mungkin sebab wa jugak mempunyai kecacatan pada diri sendiri... sentiasa positif... kalau adik wa yang tiada cacat cela pun cakap, ".. Yaa (Liya) tengok dia ok je..?? takde pape pun..??"

Hahhhh !! adik bongsu wa si Lya tu normal tau... tapi dia tak pernah tengok orang kelainan fizikal & upaya ni macam special sangat... bagi dia, manusia tu sama spesis je.... haihh kalaulah semua orang macam adik wa nih... bolayan punya manusia !

So, inilah tarikh pernikahan kami.. 28hb April 2013 bersamaan 19 Syaaban 1434h...

Pengalaman nikah...??
Wa nikah tiada hantaran.. wa nikah tiada ramai famili datang.. wa nikah tak mewah... time nikah, wa inai diri sendiri... wa mekap sendiri.. (atas bantuan Qilla & adik dia yang tengah preggy waktu tu).. wa nikah, jalan ke masjid pakai slipar jepun lusuh... tiada walimatulurus... tiada semua tu... kahwin roOoockkk katakan... apa dehal...?? ALLAH tak tuntut walimatulurus tu kan...?? heh ~

Kami dihina sebagai NIKAH MACAM ANJING pada waktu itu... :) aduhai... tekanan mental kami sangat hebat juga ketika itu...


Selamat Ulangtahun Perkahwinan Yang Pertama , Sayang.. terima kasih sebab sudi jadi seorang suami yang baik dan sangat bertanggungjawab walaupun ramai yang tak confident dengan abang... terima kasih lebihkan sayang didalam setiap perkara... terima kasih sentiasa memaafkan kesalahan sayang... terima kasih kerana menyayangi sayang dengan penuh tulus... dengan penuh cinta... I can feel u sayang...  i love u soOoo much !! ewah ewah... over plak !! hikkhikksss...



Pstttt.... entri ini hanyalah keabadian yang wa share dalam entri.... sila jangan muntah ye.... :)

Ramadhan Al-Mubarak 1435H

2:11 AM 0
Ramadhan Al-Mubarak 1435H
Assalamualaikum wbt,

Selamat hari Sabtu... haaa pagi gilossssssss.... tak boleh nak tido walaupun pepagi jap lagi kena off for treatment.... apalah kehidupan ini.... 4 hari je boleh berehat secara normal... 3 hari tu... lekat kat mesin... takpe takpe.... anggaplah kesakitan melekat di mesin itu adalah kifarah dosa yang lalu... alhamdulillah...

Hahhh !! Hari Ahad dah puasa... tadi pakcik dalam TV tu cakap... 

Tapi wajah pakcik ni macam emo je... urmm urmm... senyumlah pakcik, senyum tu sedekah tau... !

Apakah persiapan kita menjelang Ramadhan yang bakal tiba beberapa jam dari sekarang...??

1- Solat Sunat?
2- Khatam Al-Quran?
3- Banyak Berdoa?
4- Lazim I'tikaf? - Melaksanakan ibadah di masjid.
5- Selalu Sedekah?

InsyaALLAH !

Teringin nak laksanakan sepenuhnya... tapi degilnya.. kadang tak kusyuk pun... emm..
Semoga kita mendapat keberkatan di bulan yang indah ini..

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1435H...

June 27, 2014

Kisah Saiful | Kaki Diikat Kerana Merayau

4:33 PM 0
Kisah Saiful | Kaki Diikat Kerana Merayau
Assalamualaikum wbt,

Sebenarnya selain dari Muhammad Firdaus Dullah, ramai lagi anak-anak OKU yang memerlukan bantuan.. bukan dari segi jagaan fizikal dan kesihatan, malah mental... ini adalah melibatkan pelajaran juga..

Mungkin ada yang tidak tahu tentang kisah Muhamad Saiful Riduan, 19 , yang terpaksa diikat kakinya sejak 4 tahun lalu bagi mengelakkan Saiful merayau, dan juga demi keselamatannya.. Mungkin ada yang kata perkara ini kejam, tapi wa rasa, ianya tidaklah sekejam kisah Muhammad Firdaus.. Saiful seorang pesakit sindrom down...

Ya, pengidap sindrom down ini... akan jadi hyperactive bila mereka stress , tertekan.. atau terasa dipinggirkan..


Kakaknya, Rohani Abdul Rahman, yang gembira dengan perhatian orang ramai terhadap keadaan adiknya berkata sejak kisah adiknya itu tersiar di akhbar, pelbagai pihak tampil mahu membantu Muhamad Saiful.

Keluarga mereka dikunjungi wakil Jabatan Kerja Sosial Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) bagi mendapatkan persetujuannya untuk membenarkan Muhamad Saiful Riduan dihantar ke sekolah khas di Johor.

"Berat hati melepaskannya, namun saya tidak boleh mengetepikan haknya mendapatkan pendidikan, sekurang-kurangnya membolehkan dia mengurus diri sendiri."

** Teringat dulu, ponteng kelas semata2 nak jaga budak2 pendidikan khas yang ada kalangan mereka sindrom down... mereka ni peramah sebenarnya... :)

Lola Didakwa Mengabaikan Anak OKU

2:58 PM 0
Lola Didakwa Mengabaikan Anak OKU
Info terkini tentang ibu Muhammad Firdaus Dullah ..

Lola @ Lolanopita telah didakwa mengikut Seksyen 31 (1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001, kerana sengaja mengabaikan anaknya itu yang boleh menyebabkan Firdaus mengalami kecederaan fizikal dan mental.


Jika sabit kesalahan , tertuduh boleh dikenakan denda RM 20,000 atau penjara 10 tahun atau kedua-duanya. Sementara itu, hakim menetapkan jaminan RM7000 dengan seorang penjamin dan sebutan kes pada 24 Julai depan.

Emm... bila tengok muka Lola ni... ada pulak terkias simpati... semoga ini pengajaran buat Lola & ibu2 diluar sana... :)

Kesinambungan Gambar 3 Lelaki Jubah Putih di Gunung Jerai

2:01 PM 0
Kesinambungan Gambar 3 Lelaki Jubah Putih di Gunung Jerai
Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah... masih lagi hidup di hari ini... & insyaALLAH esok kita akan melalui Ramadhan al-Mubarak.. semoga ALLAH memberi keizinan untuk kita beribadah secara tawadduk hanya atas nama kebesaran-Nya..

..Oklah.. media blogger mungkin kecoh kejap tentang 3 lelaki berjubah putih di Gunung Jerai... kononnya si pengirim gambar kata tiada orang lain disitu melainkan mereka yang bergambar , (termasuk tukang tangkap gambar..) .. tapi bila tengok balik gambar tu.. kelihatan 3 orang lelaki berjubah putih sedang solat...


Maka, ramai yang komen... itu wali Allah laa... Allah turunkan Malaikat laa... dan sebagainya... harini, wa dapat gambar kesinambungan kepada kenyataan gambar tersebut...

credit to :- bro +Eddy Carlos 

Dikatakan disana (Gunung Jerai) memang ramai para pelajar tahfiz yang belajar & berguru disana.. Maka berkemungkinan gambar yang dikatakan "wali2" itu... adalah pelajar2 tahfiz ini...

Jika benar, maka mohon para pengirim gambar yang berunsurkan perkara seperti ini... janganlah cari publisiti untuk meng-viral-kan gambar2 yang anda kirim..

Wallahualam bisawab... 

Correct me if I'm wrong, salam Jumaat :)

June 26, 2014

Temptation Of Wife - Episod 43

11:53 PM 0
Temptation Of Wife - Episod 43
Dalam episod ini, Chantal Armada telah berjaya melarikan diri dari wad sakit jiwa.. Sementara itu Angeline ingin bertunang dengan Nigel. Pada hari pertunangan itu, Chantal telah muncul.. ini mengejutkan semua orang..

Chantal hanya mahukan Nigel sementara Yolanda meminta supaya Angeline merahsiakan hubungannya dengan Nigel... sekali lagi Angeline diuji.. mampukah Angeline bertahan...??

wahhhh kemain skema pulak ayat wa... ehhh lambat hapdet... busy arr harini...

Selamat menonton di tonton.com.my ^^~

GAMBAR 3 ORANG LELAKI BERJUBAH PUTIH DI GUNUNG JERAI

9:55 PM 0
GAMBAR 3 ORANG LELAKI BERJUBAH PUTIH DI GUNUNG JERAI
GAMBAR 3 ORANG LELAKI BERJUBAH PUTIH DI GUNUNG JERAI - Gambar yg diambil oleh kakitangan TM selepas membuat pemeriksaan keatas pencawang TM waktu petang di puncak Gunung Jerai, Kedah...pd hari Ahad baru ini (22.06.2014) , dikatakan tempat itu terlalu sunyi dan tiada orang, tetapi sejurus gambar ini diambil.. mereka perasan ada 3 orang lelaki berjubah putih yang kelihatan sedang solat. - sumber .

Kelihatan 3 orang lelaki sedang bersolat kan... 

oklah.. ini pendapat peribadi aku...

Mungkin ada yang kata perkara ni edit, tapi tak mustahil berlaku... dan jika benar gambar ini original, aku tidak rasa pelik.. semua terjadi atau kemahuanNYA kan...?? mungkin bunian... jin islam... wali Allah... semuanya, makhluk Allah swt... 

Keliling kita pun ada syaitan yang berupa manusia... jin berupa manusia... dan sebagainya... cuma mata kasar kita tidak dapat membezakan mereka...

Apakah pendapat anda & anda sekalian... ??

Catuan Air Tanpa Notis

9:07 PM 0
Catuan Air Tanpa Notis
CATUAN AIR TANPA NOTIS - Assalamualaikum wbt. Hurm.. aku bukak page SYABAS di FB, kononnya nak tengok apa info, lastly tengok penuh posting maki hamun dari pengguna. Ramai yang marah sebab air kena catu tanpa notis.

Nak salahkan pengguna pun macam tak boleh jugak sebab hidup tanpa air ni macam....... haihhh jugak la kisahnya. Kau bayangkan nak berak tapi takde air? Nak tayammum rasa macam tak bersih pulak dah.

Aku geram jugak dengan SYABAS ni. Tadi nampak la lori SYABAS lalu area sini nak derma air. Masalahnya jauh kemain la depa parking. Sini kebanyakkan orang-orang tua. Larat sangat ka depa nak angkut air? Tak keruan otak aku memikir.

Terima kasih orang yang bertanggungjawab menyiksa batin kami seperti ini. Sebelum ni bagi jaminan taknak catu dah tapi jaminan hanya jaminan. Jaminan yang sia-sia. Mentang-mentanglah kami rakyat marhaen je.

Sekian.

Jatuh dari escalator , gua panik !

5:50 PM 0
Jatuh dari escalator , gua panik !
Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah masih boleh menaip untuk entri hari ini... memang kalau boleh taknak miss 1 hari pun... sebab makin ramai kawan yang wa dapat dalam donia blogging ni walaupun, tak kenal antara satu sama lain...

Tadi, masa pergi ke hospital.. tuan suami terjatuh dari escalator.. sebabnya...?? kecuaian wa sendiri... merajuk sebab tuan suami taknak tolong ambil ubat di farmasi... wa pun jalan laju ke escalator dan naik tanpa pedulikan tuan suami.... (durjana sungguh ketika ini)..

Tapi, sixth sense punya pasal... wa macam dapat agak dan terbayang tuan suami akan jatuh dari escalator... emmm sangkaan wa sama sekali tidak meleset... ya... dia jatuh terbaring malah tergolek-golek dekat escalator tu... wahai para isteri, tahukah anda betapa paniknya saya ketika itu...??

Rasa berdosa ada, rasa bersalah sangat pun ada... 

... wa tau dia jatuh sebab nak kejar wa... emmm.... maka dia pun terbaring di situ, dan warga kerja serta penghuni hospital pun dah sibuk2 kat situ...

Ada yang nak ambilkan wheel-chair,
ada yang nak ambilkan katil...

Tapi tuan suami kuat, dia masih lagi nak bangun.. tanpa duduk atas wheelchair, tanpa baring atas katil...

oh ya, tadi majoriti yang cuba menolong tuan suami adalah sangat prihatin..
and the last, sebab terlampau panik, wa demam ! aduhai tuan suami.... maafkan isterimu yang selfish ini...

#moral of the story, semarah manapun terhadap suami... jangan abaikan dia :)
 (masih rasa bersalah)

RESEPI SHAWARMA AYAM ALA ARAB

2:15 AM 4
RESEPI SHAWARMA AYAM ALA ARAB
RESEPI : SHAWARMA AYAM ALA ARAB - Pernah makan Shawarma...??? Shawarma ni sejenis adik-beradik kebab jugak. Orang Arab punya style. Aku pernah makan Shawarma ni waktu pak mertua aku potong setengah untuk aku dengan tuan suami. Sedap jugak, sayangnya dah sejuk... kurang kick.
Ini gambar kat Istanbul. Haaa besar gila weyyyyy daging dia. Ngencissss pulak menengoknya. Maklumlah... tekak ni memang asyik nak makan itu ini je khennnnnnn?? Terbayang pulak bau daging salai yang dibungkus dalam roti. Allahu..

Oklah, kalau teringin buat sendiri, aku share untuk tatapan mata aku dan tatapan mata semualah ye? Tak ingat aku ambil resepi ni dari mana, hopefully bermanfaat.

RESEPI SHAWARMA AYAM ALA ARAB
Bahan-bahan untuk roti : 
3 cawan tepung gandum 
1 sk garam 
2 sk baking powder 
4 sb shortening 
1 1/4 cawan air suam 

Cara-caranya
1. Campurkan bahan-bahan kering dalam mangkuk. Masukkan shortening dan gaul sebati. 
2. Masukkan air suam sikit demi sedikit hingga dan gaul hingga menjadi doh. 
3. Bahagikan kepada beberapa biji dan buatkan bulat. Rehatkan 10 minit. 
4. Canaikan doh mengikut ketebalan yang dikehendaki. (kalau nak macam roti pita, canai tebal sikit). 
5. Goreng atas non stick pan dengan beberapa titis minyak disapu bagi mendapatkan efek belang.
6. Letakkan kepingan doh selama 2-3 minit setiap permukaan dan angkat. 

Bahan-bahan ayam :
Dada ayam @ daging lembu - secukupnya
1/2 sk jintan manis
1/2 sk jintan putih
1/4 sk biji ketumbar
1/4 sk lada hitam
Garam
Beberapa sudu yougurt asli
1 ulas bawang putih - diketuk
1sb minyak zaitun
Pati ayam
Mayonis/cili sos/mustard/lelain sos..

Cara-caranya :
1. Campurkan semua bahan dan perap sekurang-kurangnya 1-2 jam. Lagi lama lagi sedap.
2. Panggang ayam hingga masak (atau grill diatas pan)

Bahan-bahan acar :
tomato - dipotong dadu
timun - dipotong dadu
lobak merah - dipotong dadu
bawang merah - dipotong dadu
lada benggala - dipotong dadu
cili hijau - ditumbuk kasar
garam
gula
cuka
perahan limau nipis
air masak

Cara-caranya :
Campurkan semua bahan dan bahan perasa... oh ya, nisbah @ sukatan ikut sukahati lah ye.. takde sukatan, main campak je... hoho..

Cara untuk wrapped ayam :
Alas dengan aluminium foil. Letak sekeping roti diatas aluminium foil dan sapukan mayonis di atas permukaan roti tadi. Hiris ayam/daging dan susun bersama acar tadi. Letakkan mayonis & sos yang korang suka dan gulungkan.. dah siap, boleh makan dah :)

oh ya, nak letak sayur salad pun boleh jugak.. makanan ni, kita yang buat dia... ikut tekak memasing hokeyyyy

Haha.. itu je...  selamat mencuba !

Jerebu Dan Air

12:01 AM 0
Jerebu Dan Air
Assalamualaikum wbt,

Fiuhhhhh lately sangat ~ sangat ~ sangat panas ! Sampai ke malam... cuma harini suam sikit... tak panas... cuma yang membimbangkan adalah...

AIR !

ya, air... sebab 3 hari lagi kita semua akan menjalani ibadah puasa... (berharap sangat habis 'mc' wanita ni dengan cepat...) selalu suka nak raikan Ramadhan yang pertama tu... tapi setiap tahun jugak dapat 'mc' awal... ish...  apa pulak cerita pasal mc..? mengarut betul lah !

Ok sambung, so kita memang memerlukan air... di Ampang harini, sejak dari pagi tak ada air... rasa macam mau pitam... mandi ala kadar... dah laa badan ni acapkali dehydrated... nak mandi selalu pun payah... selain itu, rasa haus yang melampau... puas minum air penghilang dahaga... tapi still... haus... hurm..

Sumber - KucenMaster

Plus sekarang, jerebu makin teruk.... bila keluar rumah feeling2 konon kat Genting sebab berkabus... tapi hakikatnya, asap & habuk... batuk & selsema.... pun dengan tak sesegan singgah kedalam antibodi beta... huakkkhuakkkkhuakkkk

June 25, 2014

Temptation Of Wife - Episod 42

10:30 PM 0
Temptation Of Wife - Episod 42

Dalam episod kali ni, Angeline telah memegang perjanjiannya dengan Marcel supaya mereka tidak lagi bertemu... Romeo pula menziarahi kubur anaknya yang tidak sempat dilahirkan oleh Yolanda.. Romeo telah menyatakan kepada Angel (anaknya yang telah mati itu) bahawa dia terlalu menyayangi Yolanda... tanpa Romeo sedari, Yolanda telah mendengari apa yang diperkatakannya..

Heidi pulak...?? oh Heidi sudah dimasukkan ke dalam hospital sakit jiwa kerana percubaannya ingin membunuh diri... penghabisan episod tadi, Heidi telah bertemu dengan Chantal Armada, yang telah hilang ingatan. 

Selamat menonton di tonton.com.my ^^~

LYRIC | Loudness - So Lonely

6:29 PM 0
LYRIC | Loudness - So Lonely
Antara yang boleh sejukkan aku yang tengah panas ni ofcoz music la, antara yang aku akan repeat dengar adalah lagu Loudness ni haaa... kehkehkeh...



Loudness - So Lonely

(verse 1)
So far away
You've been gone all the while
I'm feeling lonely like
a homeless child

This clown pretends
 everything's all right
While his heart is breakin' inside

(chorus)
 So lonely, so lonely for you
Oh baby, Oh baby
 I'm so lonely
What can I do
 I'm trapped
I'm livin' without you

(verse 2)
 You're all that I have
 I can't leave you behind
The touch of your love
Oh it burns me inside

I should break away
 But I've nowhere to run
 I'm trapped I'm livin' without you

(bridge)
 Love gone wrong
Love gone blind
Tears may flow
Till the end of time

Can't let go
To what I left behind
I've awaited too long

(chorus)
 So lonely, so lonely for you
Oh baby, Oh baby

I'm so lonely
What can I do
I'm trapped
I'm livin' without you


Macam tak percaya je aku layan Loudness... kah !

Fenomena El-Nino 2014

4:16 PM 0
Fenomena El-Nino 2014
Assalamualaikum wbt,

Sekarang musim terlalu panas sehingga tak nampak tanda-tanda nak hujan pun... mendung kejap lepastu panas balik... panas bukan panas biasa... penas berpenyakit.. terik & pedih... minum air berapa gelen pun tak rasa puas kan...

Hahaha ! untung tau boleh minum air... wa tak boleh minum banyak... 1 hari = 500ml je... badan pulak rasa kering & dehydrated sangat.. agak2 mampu ke bertahan 500ml ke...?? haishhh dugaan...(tapi langgar pantang gak) .. kehkehkeh..


Pernah dengar atau tahu tentang sejarah El-Nino..?? wa dapat tahu dari blog kak Raudzah - +RDZ Z  ..

El-Nino ini sangat membimbangkan pada tahun 1998 dan dianggap serius.. Catuan air dilakukan dan tanah kering kontang..  juga mengakibatkan kerosakan pada tanaman padi..

Dijangkakan fenomena El-Nino ini akan melanda seluruh Asia Tenggara tidak lama lagi... mungkin juga ianya sedang melanda sekarang... dijangkakan juga fenomena ini akan berlarutan selama 6 bulan... aduhai...


Antara yang perlu dilakukan pada musim jerebu ni...
- Minum air kosong bebanyak
- Elakkan merokok keterlaluan
- Pakai mask bila keluar rumah

Ini antaranya lah... wa dah kena semput sebab jerebu agak melampau di kawasan Ampang ni... hurm..

Pstttttt mungkin kena catuan air jugak laaa tak lama lagi... sungai pun dah start kering balik... 
azabbbb.....

Lola Sayangkan Firdaus - Suami Lola

2:00 PM 0
Lola Sayangkan Firdaus - Suami Lola
Assalamualaikum wbt,

Hurm... cecelik mata, ada lagi rupanya kisah Firdaus... oh.. harini yang terbaru.. media dah berjumpa dengan bapa tiri Firdaus yang ingin dikenali sebagai Abdullah..

"Saya tidak pernah mengabaikan tanggungjawab dengan memberikan Lola wang setiap bulan untuk perbelanjaannya dan anak termasuk Firdaus", katanya.

Kalau betul... mana duit tu pergi...?? Walaupun jarang balik rumah, takkan En.Abdullah tak tahu langsung tentang keadaan Firdaus...???  damn ! wa musykil...

Menurut Abdullah, Lola sangat sayangkan Firdaus... dan tidak pernah pukul atau mendera Firdaus.. hurm.. "penyayang" rupanya Lola ni... sorry ter-sarcasm sikit... SAYANG..?? tak pernah dera..?? tak pernah pukul.. ??


Foto

Ya, memang tak pernah pukul atau dera, tapi diseksa secara mental... walaupun bukan fizikal... SAYANG APA kalau biar anak dalam bilik yang serupa KANDANG BABI...?? SAYANG APA kalau biar anak kurus kering macam RANGKA HIDUP....?? SAYANG APA kalau biar anak dengan baju KOYAK RABAK....???

Tudung Fareeda mampu beli, baju anak seorang lagi mampu beli, yang Firdaus punya tak mampu... kalau miskin, boleh sewa 2 rumah...??? Kalau miskin, sempat lagi nak berselfie...?? Kalau miskin, sempat lagi drive kereta sana sini...?? boleh pulak beli baju anak kau yang lagi seorang... boleh pulak budak lagi seorang tu cukup makan.... Bolehhhhhhhhh pulakkkkk....???

So...?? nak suruh husnudzon lagi...?? tang mana nak husnudzon kalau dah teterang MEREKA MAMPU untuk JAGA FIRDAUS sebenarnya....

Inilah manusia, penuh penafian :) 

Untitled #9

4:21 AM 0
Untitled #9
Assalamualaikum wbt,

4.00am , entah... wa rasa something tak sedap... suddenly wa depress... tenung tangan sendiri... tenung diri sendiri... rasa tak gumbira langsung malam ni...

Cuba bagi senyuman yang ikhlas pada diri sendiri tapi hambar... lepas tu try nak adjust sikit blog lelepas... sekali entah apa wa buat... jadi re-post balik... entri Jumaat lepas, di-post harini.. apakessss...???

ntah.

Rasa beberapa ketika bermonolog sendiri... apa nak jadilah AUNI...?? rasa sepi je walaupun tuan suami ada di sebelah... ke... diri sendiri dah jauh sangat dari DIA...?? 

Wahai diri sendiri yang cantik & gojessss.... senyumlah... senyum seperti tiada apa yang berlaku... senyum seperti segala detik saat itu menggembirakan hatimu !

Lahawlawala quwata illah billah ~

Untitled #8

4:18 AM 0
Untitled #8
Niat dihati nak tulis entri pasal lain, tapi postpone dulu laa... mood lari...

Tetiba keinginan ni membuak2... nak itu... nak ini... ehhh apsal laa susah sangat rezeki nak datang kat wa...?? apa lagi wa tak buat...??

Kekadang, terfikir jugak... adakah sebab dendam lama...?? yela, wa memang banyak dendam dengan ramai orang.... dah tak terkira... dengan manusia bergelar darah daging.... yang pernah juga wa anggap sahabat... ramai yang sudah merosakkan hati ini atas kerelaan wa sendiri.... entah... Allah swt benar2 menguji...


Sebab tu ke, rezeki liatttttttttttt sangat nak datang sampai dah ada titik give-up dalam hati ni...?? kekadang rasa nak maafkan semua orang yang berkenaan... tapi bila nak maafkan, hati ni pulak bertambah sakit bila teringat apa yang pernah mereka lakukan..... haihhhhh !

RESEPI SAMBAL CILI API IKAN BILIS

12:34 AM 0
RESEPI SAMBAL CILI API IKAN BILIS
RESEPI SAMBAL CILI API IKAN BILIS - Selalu lita makan sambal ikan bilis yang merah tu. Yang baru ni aku makan terus jatuh cinta. Sambal cili padi dengan ikan bilis. Memang sedap, tapi nak buat tu perlu kesabaran jugak.

Sambal ikan bilis aku buat ni menjadi kegemaran tuan suami dengan MIL aku. Paling hadap makan sambal ni MIL aku laa. Haritu dia buat, lepas tu dia cakap la, tak sesedap aku buat. Terus kembang hidung aku yang memang kembang ni. Lulzzzzz

Sambal ni best jugak makan time sahur waktu bulan puasa. Cuma jangan makan banyak. Perut kosong tak elok makan pedas-pedas ye uolssss.

RESEPI SAMBAL CILI API IKAN BILIS
Bahan-bahan :
Semangkuk ikan bilis
RM2 cili api
3 labu bawang besar (merah)
5 ulas bawang putih
sebiji tomato masak
gula
garam
limau kasturi
serbuk perasa *optional

Cara-cara :
Goreng ikan bilis sehingga garing, ketepikan. Kisar bawang, tomato  & cili api dengan sedikit ikan bilis goreng tadi... letak garam & gula secukup rasa.. masak sehingga garing @ sehingga sambal warna gelap sikit... dah selesai masak baru perah limau kasturi.

oh ya, nak letak kentang yang dihiris halus pun boleh gak, sukahati...

Ok, sila makan dengan nasi panas.

June 24, 2014

Temptation Of Wife - Episod 41

10:13 PM 0
Temptation Of Wife - Episod 41

Dalam episod ini, Marcel telah merancang untuk menculik Angeline... (hohoho berdasarkan subtitle ye)... Marcel ingin meluangkan masa bersama Angeline di satu cottage kepunyaan kawannya... Niat Marcel seperti biasa, ingin Angeline kembali semula kepadanya.. seharian Marcel bersama Angeline telah membuatkan hati Angeline berbelah-bahagi..

Nigel juga terus mengejar Angeline, sementara itu.. Heidi telah membuat percubaan bunuh diri di penjara kerana kecewa dengan Marcel yang sudah tidak mencintainya..

Selamat menonton di tonton.com.my ^^~

Gaji Imashima Lola | Ibu Budak OKU

10:05 PM 0
Gaji Imashima Lola | Ibu Budak OKU
Assalamualaikum wbt,

Dimana-manapun ada lagi kisah ketidakpuas-hatian rakyat Malaysia terhadap Lola, ibu kepada Muhammad Firdaus Dullah, budak OKU yang dijumpai dalam keadaan serabai & tidak terurus oleh pihak imegresen tempoh hari...

Ramai yang pertikaikan kenapa Firdaus ditinggalkan sebegitu rupa, ini termasuk wa, puan punya blog sendiri... emm ramai juga yang maki hamun... sumpah seranah... tak lupa, ada juga yang menyokong tindakan Lola & ada juga yang mendoakan...

Masing2 juga bertanya berapakah gaji Lola sehingga dikatakan dia terlalu miskin... tudung liplap boleh beli, kereta ada, bulu mata palsu boleh pakai, make-up lagi... hurm.... ok, atas sesebab inilah yang buat rakyat Malaysia mengamuk, termasuk wa jugaklah.... tak nampak dimana kemiskinannya... kedaifannya...


Pengurus Kanan Modal Insan Brahim's Airline Catering (BAC) Ahmad Reza Kamaruddin berkata, Lola yang bertugas sebagai pekerja penyajian di syarikat itu sejak 10 tahun lalu terlalu berahsia dan hanya melakukan tugas tanpa membabitkan hal-hal peribadi di tempat kerja. 

 “Kami faham dengan pendapatan kasar RM2,327.81 sebulan atau bersih RM1,549.38, ia mungkin tidak cukup untuk menyara dua anaknya tetapi syarikat juga menyediakan banyak ruang untuk membantu termasuk memberi pinjaman peribadi,” katanya kepada Harian Metro...

Sama-ada benar atau tidak kenyataan ini, wallahualam... Metro pun kekadang tak boleh percaya jugak... lain yang keluar dari mulut, lain yang ditulis dalam akhbar...

Semoga kisah ini menjadi pengajaran kepada ibubapa diluar sana yang mempunyai anak OKU... supaya lebih sabar dalam menjaga amanah ALLAH ini, jika tak mampu... hantarlah mereka ke tempat yang sepatutnya... :) bukan dikurung seperti haiwan... haiwan juga mahukan kebebasan inikan manusia... 

sekian.

Kisah disebalik Lola dan Firdaus

1:57 AM 0
Kisah disebalik Lola dan Firdaus
Entri ini mempunya screenshot yang agak panjang... semoga readers dapat buat penilaian sendiri... wa hanya share, tapi jujurnya tidak setuju... kita manusia khilaf, tapi tidak perlu zalim :)

Ada banyak point sebenarnya, yang membuatkan wa tidak begitu setuju... kalau bercanggah pendapat, terpulang... mungkin wa terlalu emosi... tapi... hmmm...

 Lola dari keluarga miskin, tak mampu beli baju Firdaus - hmm jadi anak yang seorang lagi tu, mampu?

 Lola pergi bekerja - tapi, kenapa sanggup tinggalkan Firdaus dalam keadaan bernajis seperti itu..?

 Miskin, tapi ada kereta... sempat berselfie lagi... emmm camne pulak nak cakap ni... 

Ramai orang susah diluar sana... ramai juga yang bercerai.. di Malaysia ni... ramai yang SANGAT DAIF... ramai yang Allah uji dengan kehadiran "anak istimewa" dan mereka masih mampu membela, menjaga anak tersebut dengan bersih..

Husnuzon...?? sebab jiran2 yang husnuzon la perkara ini dibiarkan lama... sebab husnuzon la jiran buat tak kisah pada mulanya... andaikata pihak imigresen tak hadir ke rumah tu... silap2 dah jadi bangkai busuk Firdaus ni...

Wa cuba untuk husnuzon dalam perkara ni... ya, bersangka baik itu adalah perkara baik, kita tak boleh menghukum... kita tiada ditempat si ibu... kita tak tahu perasaan si ibu...

Seorang ibu yang baik, lebihkan perut anak... seorang ibu yang baik... dia akan menjaga anak dia walaupun susah... wa pernah tengok banyak sangat kisah keluarga daif... tapi tidaklah menzalimi anak-anak... nauzubillahminzalik...

Sorry bro Kamal, kami yang melatah ni bukan sebab ingin jadi Tuhan untuk menghukum, tapi lebih bersifat kemanusiaan... antara kami serta ahli keluarga kami juga ada insan OKU... jadi kami memang rasa ini penganiayaan terhadap anak & sesama insan... ZALIM !

Tentang Firdaus yang memanggil2 ibunya, seorang anak OKU memang manja dengan mak dia tak kisah apapun mak dia lakukan pada dia... (dari pengalaman & pemerhatian) ..

Wassalam.

June 23, 2014

Temptation Of Wife - Episod 40

9:53 PM 0
Temptation Of Wife - Episod 40

Marcel Salcedo masih lagi mengejar Angeline sementara Nigel sudah berasa tidak senang hati dengan kehadiran Marcel yang slumberockkkkk je masuk rumah dia yang telah dirampas.. Angeline pulak, semakin tunduk dengan pujuk rayu Marcel... datang balik kelembutan Angeline... (tetiba rasa malas nak tengok dah)... namun, setelah berbincang dengan Nigel... Angeline telah mengupah peguam untuk menuntut cerai dengan Marcel...

Heidi....??? macam biasa masih menagih cinta Marcel tapi Marcel sudah tidak ada hati padanya... itu saja buat masa ni... hee :) selamat menonton di tonton.com.my ye ~

Quotes for Kidney Disease

4:34 PM 0
Quotes for Kidney Disease
Mood dah berubah ni... kejap ok dan kejap tak ok...
kejap marah & suka...

Hahhh mood marah tu terjadi bila terbaca tentang Mohammad Firdaus Dullah... nampak over-acting sangat kan...?? but what can I do... wa benci penganiayaan tak kisahlaa terhadap manusia, binatang ataupun pokok... haih...

So, harini malas masak... malas buat apa2.... tengok je muka tuan suami kelaparan... nahhh kejap lagi nak goreng ikan bilis... blend cili api & bawang, buat sambal cili api ikan bilis... makan dengan nasi putih... dah...

Bila badan overloaded dengan air ni, plus wa bukan boleh urinated pun and so so so.... badan jadi penat, berat, malas... dan mata jadi rabun sikit.... apa nak buat... kita bebuat sihat pun, dalam tetap tak sihat... kahkahkah.... !!

Well, sometimes down jugak... tapi ramai lagi yang sakit teruk dari wa... so tak bolehlah nak ratap nasib sangat.... Yarabbi, KAU MAHA MENGUJI.... 

benar, kalau tak kuat... mereka sudah giveup berpantang untuk makan.... redah je... macam makcik pakcik kat hospital, lepas sesorang kembali kepada Sang Pencipta... ada Ahsoo tua kata dia nak bunuh diri... ya, treatment kekadang sakit... kekadang kita collapse... aduhai, hanya yang mempunyai chronic disease... mungkin faham... kimo..hemo... hurm


Wa selalu pegang ayat ni, demi diri sendiri... kalau wa tak mampu... mungkin wa juga dah bertemu dengan DIA... kan...??

Ini... sangatlah betul.... betul dan betul sangat...


Ada yang bila tak sakit, tapi menipu untuk sakit... kalaulah dia tahu ramai orang yang berpenyakit ini impikan untuk sihat... boleh aktif macam orang normal... kalaulah dia tahu ramai orang yang berpenyakit ini impikan untuk menjadi sihat... supaya lebih berjasa kepada ibu & bapa yang membesarkan....

Amelina Amelie Alien hina OKU

12:48 PM 0
Amelina Amelie Alien hina OKU
Assalamualaikum wbt...

Tadi, cecelik mata dah dihidangkan breakfast... aku dah selalu tengok status2 si budak Amelina ni... gambar dia tak tahu la fake @ memang dia... haihh dah nak dekat Ramadhan ni ada je benda yang bikin aku panas hati...

Benda ni dah viral kat Facebook @ blog juga, mungkin... siapa tak marah dengan ayat budak Amelina ni... sampai aku sendiri dah berdoa yang beburuk pada dia, haihhhhh.... kenapalah masih ada manusia yang tidak menggunakan fungsi hati dengan baik.... dah kena makan ulat ke hati masing2...??


Aku sendiri pun dah confuse, siapa yang OKU sebenarnya... punyalah lembab aku nak baca statement dia... bahasa dia kalau nak alien, alien lagi... kalau ada depan mata nih... memang hakakkk bercita2 nak bagi asid sebelah muka... biar dia rasa terasing selepas tu...

           ... hurm.. ada yang doakan supaya dia dapat anak OKU jugak... tapi, aku berharap dia yang akan jadi OKU... kalau dia ada anak OKU, pasti dia buang anak tu... yelah, dia jijik dengan OKU ni kan...

oh ya :) lately memang wa emosional sket... makin emosional dengan kes penindasan manusia ni... haih... 

Tidak sampai hati kurung anak OKU !

2:18 AM 0
Tidak sampai hati kurung anak OKU !
1.48am,

Wa masih lagi membaca kisah Mohammad Firdaus Dullah, ya.. masih membaca.. kini media ramai pulak yang membela si-ibu... mungkin coretan wa dalam entri mengenai kisah ini, ibarat diri wa tiada khilaf langsung... tapi biarkanlah tanggapan apapun terhadap wa.... cuma mampu kias di atas  kanvas blog ni je...

Sifat manusia, khilaf... tapi si ibu ini, kejam... zalim... tak layak jadi ibu... mungkin juga bahasa dalam entri ini nampak seperti menghukum... tapi sikap ibu ini tidak selari dengan kemanusiaan.... kalau dera kucing pun orang marah, kalau panah anjing pun orang melatah, inikan pula amanah dari Allah taala...


Wa disini bukan sebagai penghukum... lebih kepada seorang insan yang masih ada hati & jiwa... sama seperti budak ini... memang tiada simpati langsung dengan si ibu... sebab...?? dari fikiran yang waras, kita boleh lihat si ibu sudah tidak mengasihi anaknya... dari fikiran yang waras kita boleh jamin alasan si ibu langsung tidak boleh diterima...


Ada juga yang terlalu husnuzon :)


Husnuzon lah jika mahu, sebab wa dah tak mampu nak husnuzon jika ia melibatkan penganiayaan terhadap anak @ kanak-kanak... I can't take it hokeyyyyy



Mohon page Oh!***** ni cerdik sikit dalam memberi statement... kes Firdaus adalah kes penganiayaan terhadap anak oleh ibu kandungnya sendiri... dan dia bukan GELANDANGAN !! ya, wa sangat marah dengan statement pandai Oh!***** kali ni :)

Syurga tempatmu Mohammad Firdaus... InsyaALLAH !

June 22, 2014

3 Cili Terpedas yang BEST !

6:23 PM 0
3 Cili Terpedas yang BEST !
Hoho...

Takde kerja plak wa rasa nak hapdet pasal cili hari minggu ni.... blogging ni kadang tak perlu idea sangat.... kau redahhhhh je apa kau nak taip.... orang baca ke tidak belakang cerita.... orang baca kau happy, orang tak baca, kau bebuat laaa happy jugak..... lalalalala

Teringat cerita Heat Seekers... dekat Asian Food Channel... cerita tu tentang 2 orang sahabat yang nak lawan siapa yang paling kuat makan pedas... haaaa ni bukan pedas sikit tau.... tengok dia punya menu pun, boleh terbayang kepedasan dia.... banyak episod yang waktu diorang makan, tak kunyah lagi mata dah berair... haaaaa......

Wa nih gila pedas... setakat cili api tu... gegeli je... (wahhhh riak melampau ni)... tusebab sekarang wa obses dengan Habanero Burger, sebab pedas dia tu lain macam... pedih bibir... tapi rasa nakkkkk lagi.... nakkkk lagi.....

Cili yang terpedas.... antaranya adalah....

JALAPENO !! hahhhh kalau dah biasa makan Nando's... itulah tahap kepedasan Jalapeno ni... comel je cili dia kan kan kan.... wa gila Nando's pun bukan sebab sedap sangat.... tapi pedas dia tu... bikin meroyan... untuk wa arrr.... kehkehkeh

HABANERO !! hahhhhh rasa pedas ni ada dalam burger Mc'donald yang wa gilakan tu... pedas yang masih boleh angkat lagi.... tapi ada yang surrender makan cili ni.... antara yang terpedas jugak.....

CILI HANTU @ TRIDAD MORUGA SCORPIAN !! haaa ini adalah cili yang palinggggggg pedassssssss dimuka bumi ini (sumber google).... baru pegang tangkai pun dah pepijar tangan... kalau makan, hah ! boleh imejin...?? wa tengah cari benih cili ni untuk ditanam... & ofcoz, untuk dimakan.... kehkehkeh

Cili2 diatas ni kebanyakan orang jadikan pokoknya sebagai hiasan... yela, bentuk cili dia unik kan...?? dah lama tak bercucuk tanam ni... tangan dah panas.... adoiiii rindooooo.....

Nafi kurung anak OKU | Ibu ditahan reman

5:13 PM 0
Nafi kurung anak OKU | Ibu ditahan reman
Assalamualaikum wbt,

Salam Ahad... weekend yang agak membosankan kehidupan seorang... AKU... hah ! sebenarnya nak straight forward lah ekkk.... wa nak cerita pasal... Mohammad Firdaus... siapakah...?? emm budak OKU yang dijumpai dikurung tempoh hari...

So,ibu dia yang menggunakan nama Imashima Lola (FB) menafikan sekerasnya yang dia telah mengurung Firdaus... katanya sebelum pergi kerja dia telah tinggalkan bekas makanan kepada anaknya... emm alasan... ingat manusia2 macam kami.... bengap sangat...??

 
Firdaus sebelum dan selepas dikurung...

Kalaulah betul diberi makan, kenapa rupanya yang siuman terus nampak sebegitu rupa tidak terurus...?? kenapa baju rabak...?? kenapa keadaan bilik dipenuhi najis...?? kenapa...?? bukan itu saja, rambut Firdaus juga dipenuhi najis... Yarabbi.... terlalu marah wa dengan mak dia....

Nak kata daif, masih mampu makeup lagi.... pakaian elok je lagi... jadi apa alasan...??

Haaaa by the way, si ibu dah ditahan reman selama 4 hari... bagi wa tak adil juga... mohon pihak berwajib cari juga bapa Firdaus ni... hurm... bila cerai kebanyakkan bapa lepas tangan je... yang jadi mangsa, ANAK... !

Firdaus kini dirawat di salah sebuah hospital di Nilai, dia sudah dibersihkan dan rambutnya dicukur botak... alhamdulillah :) masih ada yang sudi merawat amanah yang satu ini..

ok tu je,
bye.