5/1/14 - Tunsha Ayunie Punya Belog

May 30, 2014

Untitled #3

7:44 PM 0
Untitled #3
7:39pm.

Harini wa rasa lemau, ianya berlaku beberapa hari setelah diri ini mengalami haid yang tidak stabil.. emosi tidak tentu arah... damn... (maaf, puan blog memang lantang caci-maki) .


... dan harini wa tak buat apapun melainkan makan, tido, mengadap lappy, tunggu kerja datang dari langit... puas cari kerja part-time kat rumah ni, tapi... hambar...

so demi mengisi masa kekosongan, wa buat aktiviti tanpa gaji iaitu.... membuang segala sampah yang ada dalam blog... hasilnya... hambik koooo... botak sudah blog beta.... so simple... kehkehkeh...

... nama jugak sudah bertukar... dari Sharifah Anggerik turn to... Tunsha Ayunie... mengada puan blog ni, ye dak...?? rasa comel pulak nama tu... so mahu kekalkan ia....

sepanjang buat blog, tak terkira banyaknya puan blog tukar nama, kecuali link - aunidenovella.

agasssss sungguh terasa pada diri ini ~

May 27, 2014

Temptation Of Wife - Episod 27

11:40 PM 0
Temptation Of Wife - Episod 27
Assalamualaikum wbt.

Lambat pulak update harini... kehkehkeh...  baru bangun tido sebab tadi hemo... as usual... hospital rumah kedua...

ok focus.


Dalam episod 27, Chantal Gonzalez/Angeline telah dipertemukan dengan keluarganya.. Puan Armada berbaik hati kerana tidak mahu Angeline hilang fokus atas penyamarannya sebagai Chantal Gonzalez.


Selepas itu, Chantal Gonzalez meneruskan rancangannya untuk mengganggu Heidi... wah best pulak wa tengok episod harini... kemain bengang si Heidi bila si Chantal Gonzalez ni asyik muncul depan dia... woohoo...

Selamat menonton ye :)

May 26, 2014

Temptation Of Wife - Episod 26

10:41 PM 0
Temptation Of Wife - Episod 26
Macamana episod 26 tadi...?? best ke...?? wa tak sempat tengok full kat TV... maka layan dari tonton aje laa... so seperti yang dijanjikan setiap episod, wa akan bikin sedikit plot demi menyemakkan tajuk entri yang sunyi sepi ini.... wahahahha opsss terlebih gelak...


Nampaknya Heidi Fernandez terkejut beruk bila tengok Chantal Gonzalez yang seiras Angeline... dalam episod ni, Heidi confident itu adalah Angeline... dia mencari cara untuk membuktikan Chantal Gonzalez adalah Angeline.... hohoho suspen....suspen....


Demi membuktikan yang itu adalah Angeline Santos, Heidi telah membuka zip baju Chantal Gonzalez untuk melihat jika ada tanda lahir di belakang Chantal, tetapi Puan Armada lebih bertindak dulu, sebelum Angeline bertukar kepada Chantal Gonzalez, Puan Armada telah membuang segala bukti yang boleh dijadikan bahan untuk Heidi mengenakan Angeline/Chantal.. termasuk membuang tanda lahir tersebut.. Heidi masih tidak berpuas hati kerana sangkaannya meleset, tanda lahir tersebut tiada di badan Chantal.


Biasalah, dalam episod ni Heidi mana reti mengalah... ye ke tidak..?? haha..
Oklah... demi memuaskan hatinya (Heidi).. dia masih cuba untuk membuktikan Chantal Gonzalez ni adalah Angeline, maka dia menggunakan ibubapa Angeline dengan memberi keizinan untuk masuk ke dalam dewan wawancara bersama Chantal Gonzalez... Heidi tahu kelemahan Angeline adalah ibubapanya... hahhh yang ni bikin wa suspen.... sebab Chantal Gonzalez dah menangis tengok mak dia... alaaaa terbongkar lah rahsia...


Tapi, sangkaan wa meleset jugak... Chantal Gonzalez menyedari ini rancangan Heidi... so dia terus tak mengaku yang dia Angeline... yelaaa orang tengah menyamar... bila menyamar in plan, haruslah korbankan perasaan tu kejap kan.... wa sedih tengok part Minda (mak Angeline) menangis bila anak dia tak mengaku yang dirinya adalah Angeline... sedih... 

fuhhh tak sabar nak tunggu next episod esok.... hoho.. masa menaip plot ni... kemain confuse antara Angeline Santos & Chantal Gonzalez... korang faham ke apa wa terangkan ni... hakhak...

selamat menonton semua :)

Mengkudu & Durian Belanda ~

10:01 PM 0
Mengkudu & Durian Belanda ~
Assalamualaikum wbt...

Yuhuuu wassap... so far today is okay... takde apa yang membuat emosi ini kurang stabil... jari nak menaip entry tapi halerrrmakkkk lah.... idea tak muncul.... errr takkan nak update harini asyik beberak je kan... wooohoo...


                              ok mood spoil, sorry .

Haha ! puan blog harini sakit perut tak tau apsal... nak kata salah makan, tengok mertua dengan suami slumberkkk derkkkk je macam takde hape... mungkin perut puan blog kini tak boleh menerima maggi... asal makan maggi je sakit perut, dah jangkit si tuan suami..

entry ni tentang mengkudu & durian belanda.. 
kenapa??

suatu hari, wa dengan suami jalan kat satu lorong... wa nampak kemain banyak buah mengkudu yang dah penyet... sengaja mulut ni ringan nak bercakap, wa tanya tuan suami...

              .." tuan suami, ini buah apa..?? "

jawab tuan suami dengan angkuh.... "..durian belanda.."

Tetiba si puan isteri ni tadi... confuse... hilang fuse kejap....
.."eh...aku rasa buah mengkudu...."

balik rumah terus la search, kot2 la tersilap... yela... tuan suami kan 30 series... takkan tak tahu buah mengkudu kan kan kan...............

ternyatalah wa benar, itu buah mengkudu bukanlah durian... makanya terus explain kat tuan suami...

                      ...."..oh..??eh...?? abang main belasah cakap je..."


Si puan isteri terus rasa nak lepuk si tuan suami, tapi takmau jadi isteri durhaka...
maka, senyap selepas itu.

May 24, 2014

Goodbye, Cadbury !

7:56 PM 0
Goodbye, Cadbury !
Assalamualaikum wbt...

woohooo.... Aku bukan nak mengamuk sangat pun since aku memang takde keinginan makan Cadbury bila adik aku jumpa encik ulat bersepah dalam coklat kesukaan ramai ni... kehkehkeh...

cuma nak semakkan entry dengan kisah Cadbury memandangkan.... errr ramai sungguh pengomen yang mengamuk dengan Cadbury... salah satunya, Cadbury dengan angkuh, tiada kata maaf sedikitpun.... yelah... dah ada DNA babi.... opkoz laa depa mengamuk.... rasa macam depa dah termakan babi.....




Wahai Cadbury Management & Company, common laaa.... mana kata maaf kamu bila membuat pelanggan tertipu...?? Aku lain citer laaa.... memang dah malas dengan Cadbury ni sebab dah banyak kali sangat jumpa ulat dalam tu.... haih... kekadang teringin tapi makan je coklat Crispy tu... sedap gak laa....

*mohon laa cokelat lain ni takde benda sebegini.

Sekarang ni kalau teringin makan cokelat,  aku cari Beryls dalam botol je yang bebesar telur puyuh tu... sedap... layan je.... rasa dia smooth & tidak menghauskan diri ini.... dari tekak si puan blog le... tak tau laa yang membaca.... korang suka Beryls...??? sedap... harga pun.... sedap jugak la bagi manusia sengkek macam beta.... kehkehkeh... lagi...


Nampaknya kali ni Cadbury bebenar menaikkan kemarahan para penggemar Cadbury.... fuhhh tak rasa bersalah pun sebab puan blog memang tersangat lama stop makan.... dengar Cadbury pun dah melugai tekak haaaa...

Pstttt..... sijil HALAL, memang senang dapat... dan tidak semestinya cop halal dari Jakim itu bebenar halal... :)

May 23, 2014

Temptation Of Wife - Episod 25

1:59 AM 0
Temptation Of Wife - Episod 25
1:49am...
Jari teringin nak merajinkan diri untuk menaip walaupun dah takde topik... kotak pemikiran puan blog sangat runsing sekarang ni... dengan penyakit yang semakin menyerang walaupun puan blog buat bolayan macam takde hape, dengan keadaan puan blog yang agak huru-hara... alahai.... 

Lahawlawala quwata illah billah... sesungguhnya aku tidak berdaya ketika ini walaupun Kau Ya Rabb, mengurniakan hamba senyuman...

senyum.

Oklah.. starting malam ni, puan blog akan senantiasa update pasal cerita peberet mokcik2 dan dara2 sekalian yang menjadi suri dirumah... apalagi... Temptation of Wife... kehkehkeh...

Harini pada episod 25, Angeline dah berubah jadi Chantal Gonzalez... puan blog kemain bangga gila dengan penampilan baru si Angeline ni... lagi puan blog rasa bangga bila tengok muka si Marcel Salcedo tu terbeliak haaaa.... tulaaa siapa suruh buat derkkkk je dengan bini kau... pantang tau...!!

Tiadalah lebihan masa untuk edit gambar secara kemas... tapi puan blog dengan penuh megah menepek gambar Chantal Gonzalez demi menyemakkan entry... wooohoooo selamat menonton hokeyyy :)

May 21, 2014

Heidi Tidak Mengandung...??

10:59 PM 0
Heidi Tidak Mengandung...??
Assalamualaikum wbt...

fuhh.... ramai rupanya peminat cerita Temptation Of Wife lakonan Marian Rivera ni... termasuklah empunya puan blog... well said... Marian Rivera ni lawa dia lain macam... tak pakai mekap pun lawa... dah pakai... fullerrrmakkkk gojesssss kalah makkkk yuolssssss........

so, sajalah check keyword dari blog traffic ni... fuhhh.... berderetttttt pasal Temptation Of Wife saja..! diikuti posting roti naan yang merapu tu... kehkehkeh...

hahh...!! siapa tengok episod tadi...?? Heidi tidak mengandung... part ni mulalah wa gelak jahat... sambil cakap......

........ "PADAN MUKA KAU HEIDI...!!"....ohhh mrs.remones memang kalau cerita yang disukai, dia akan emosiiiii sangat tau..!


bermulalah episod.. Temptation Of Wife - Revenge Episode..
yebbbaaaa.... tak sabar nak tunggu Angeline bertukar Chantal Gonzalez...

mrs.remones memang suka part berbalas dendam ni... huaahuaahuaa... 
selamat menonton ye :)

Misi Accomplised !

1:38 PM 0
Misi Accomplised !
Alhamdulillah.. harini berjaya masak...
masak apa..?? jengjengjengggggggg......


Masak lemak cili api ayam & rebung serta kacang panjang goreng belacan...

Rasa tidak seselekeh gambar... misi untuk masak rebung berjaya... tapi paling tak suka bila dah masak, tak lalu pulak nak makan... kenyang sangat sebab masak kot... harini dah capai misi nak masak awal... selalu orang dah habis lunch, wa dengan tuan suami barulah nak "lunch"... selalu kami lunch pukul 3 @ 4 pm... 

kenapa...??

sebab si puan isteri pemalas nak masak... haha ! taklaaa... cuma ada kekurangan ketidakselesaan masak ditempat orang kot... ye laa... sebelum ni tinggal berdua masa kat Selayang... ni tinggal satu family... orang baru pulak tu... wa kan tak berapa nak rapat dengan in law... so kehidupan wa banyak dengan tuan suami... hehe... haaa jangan tanya pasal in law tu pulak... salah wa sebab pemalu... tak banyak cakap... ehehhh PEMALU...??? hokeyyyy....

ehhh.. tapi harini berjaya kasi family makan LUNCH.... really LUNCHtime okkk...

soOoo alhamdulillah, mungkin lauk wa masak harini sedap sebab tengok tuan suami & pak mertua amat algojoh makan.... 

last but not least, semoga tuan suami diterima bekerja.. amin :)

Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1

3:11 AM 0
Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1
Assalamualaikum wbt..
dah lama sangat ni tak join segmen... last waktu segmen BamBenAshaari yang ntah bila...
ternampak pulak kakak blogger +RDZ Z join... so nak try lah :) saja sesuka....

http://www.bubblynotes.com/2014/05/segmen-bloglist-bubblynotescom-48-jam-1.html

Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1 bermula dari 20/5/2014 SEHINGGA 22/5/2014, jam 9.45 a.m... Semua blogger tak kira yang baru atau lama, femes atau tidak, retis atau tidak dijemput untuk memeriahkan segmen ini... Tujuan? Pertama, haruslah nak pilih 10 orang blogger yang bertuah untuk masuk bloglist Bubblynotes.Com dan nak rapatkan lagi silaturahim sesama kita, follow memfollow untuk semua blogger2 yang menyertai segmen ini. Pemenang segmen akan dipilih oleh pakcik Random.Org...

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com 
2. Buat entri bertajuk: Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

Kemudian pastekan coding seperti tutorial di bawah ini...

 
4. Tinggalkan URL entry uolss ke dalam ruangan komen di bawah. 

Simple dan mudah kannn??? Segmen copy+paste paling awesome kot bagi iolss... 

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org) 
2. Pemenang akan diumumkan pada 23/5/2014.

May 20, 2014

Untitled #2

12:01 AM 0
Untitled #2
Hurm...
Misi ayam masak lemak dengan rebung harini nampaknya tidak sempurna... boleh pulak lah area Ampang ni takde air... huhu... camne nak mandi esok ni...?? ohh !

Mengalir lagi duit beli makanan kat luar... punyalah wa frustrated yang amat sangat... rasa dendam je dengan pihak SYABAS... waktu wa malas masak kemain derassssss je air.... waktu kita rajin... asyik slowww je.... kalau slow takpe lagi ni tarakkkkkkkkkkk langsung.... kemain lah kunci jam ingat nak bangun awal masak... last2 hampehhhhhh.....

12am - 20Mei2014,
Semoga anda berbaik dengan saya & tidak membuat saya terlalu moody :)

May 19, 2014

Madly Monday #1

3:26 PM 0
Madly Monday #1

May 18, 2014

16thMay2014 | Happy Birthday Tuan Suami !

11:19 PM 0
16thMay2014 | Happy Birthday Tuan Suami !

Fuh... dua hari berlalu... baru teringat... detik kegembiraan untuk tuan suami tidak kucoretkan disini... maafkan beta tuan suami....

Actually 16hb Mei itu hari, birthday tuan suami yang ke-35... wuarghhh puan isteri baru je 24 ye yuolsss.... nasib baik la muka tuan suami ni tak muda sangat tak tua sangat... just nice je.... tapi ada jugak memulut yang asyik tanya tuan suami...

                 ...... "anak ke..??"....

Haha ! tak kisahlah pasal tu... memula memang tuan suami terasa gak... walaupun lagak tuan suami agak samseng... tapi hati suamiku itu jambu yuolsssss..... tapi dah lama² dia buat bolayan jelaaa.... biasalah mulut orang ni selagi tak tertanam dalam tanah.... selagi tu laaa protttpretttttprotttprettttt.....

Anyway, birthday tuan suami tahun ni... wa tak sempat bagi hadiah... dia yang hadiahkan wa ada laa... patut wa yang belanja... ehh tuan suami pulak yang belanja... cuma wa dapat cuti masak je...  oleh sebab both of us tak bekerja lagi... maka, tak adalah pergi memana kecuali karaoke... & makan cheese naan kat mamak... tak kisah jugak, wa agak bersyukur tahun ni sewaktu hari kelahirannya, wa ada disisi... cuma ralat... tak dapat nak bagi surprise apa²... kali ni rasa useless jugak disitu tapi buat tak tau je... berlakon disebalik muka ceria padahal dalam hati....fuhhhh Allah taala je yang tahu...

Selamat hari jadi sayang.. semoga panjang umur... dilimpahi rezeki... menjadi suami dan mungkin ayah yang baik suatu masa nanti... i love you so much... thanks you always make my day walaupun puan isteri ini sangat banyak kerenah....

thx for reading ya :)

Misi Mencari Bahan Masak.... BERJAYA !

8:42 PM 0
Misi Mencari Bahan Masak.... BERJAYA !
Baru balik dari pasar malam... kesian tuan suami dok mengah teman si puan isteri... tuan suami wa memang tak boleh jalan lama² atau berdiri lama²... satu pengorbanan yang harus wa hadapi dengan redha... ALLAH dah bagi kita bahagian, kita ambik lah kan...??? takkan nak meraung sambil nyanyi lagu Yuna, INI TIDAK ADIL.... hahaha.... alhamdulillah... Allah swt masih sayang... macam² perkara DIA bagi wa sampai kadang semangat ni jatuh terus bawah tapak kaki.... tapi semangat ni naik semula bila melihat semangat tuan suami....

syukur !

So, wa shopping kacang panjang, cili merah, rebung, ikan talapia merah & ikan pekasam.. memang nawaitu asal nak cari rebung, limau kasturi segala bagai... yang dalam list hampir sebahagian lupa... yang takde dalam list pulak yang kami bawak balik... ohhh ye, kempunan nak makan ikan merah & ikan sembilang... sekilo ikan merah =/ RM 30+++ alasan sebab pancing, ikan sembilang takde... fiuhhh redha lagi.... tapi rebung tu, antara rezeki yang wa dapat harini sebab sejak kawin tahun lepas, mengidam nak masak rebung.... ermm tapi rebung jeruk laa... habis petiais ibu mertuaku... huahuahua...


Keinginan masak rebung dah ada.. tapi wa kompius nak masak apa... yesssss masak lemak cili api ayam & rebung ! bila bagitau hajat hati pada tuan suami... dia buat muka pelik... lepastu...

            "... ehh sayang.. rebung masak lemak orang buat dengan daging salai lah.."

I was like..... errrr.... haih camne ni...??

So buat research sikit... ada tak orang bikin ayam masak lemak dengan rebung...?? so far adalah 2-3 blog yang buat... tapi itu pun silau² lah nampaknya... tak ramai yang bikin.... ermmm sementelah wa tak sure lah pulak orang kat rumah ni makan rebung atau tak.... belasah je laa masak...

esok nak bikin eksperimen... manalah tau sedap kan... ye tak...?? haha...cuma nak mintak tolong pada hakak² blogger.... camne nak ilangkan rasa masam rebung tu & buat ianya rasa sedap...?? tolonglah hadikkkmu ini.... mekasih....

Untitled #1

1:28 AM 0
Untitled #1
Hurm... 1.23am..
Cantik sangat masa ni...

Wa tak tidur lagi, teman diri sendiri bersama tuan suami.. layan Martin Yan's kat Asian Food Channel.
Tuan suami peminat chef Martin ni.. bukan apa.. cara dia speakin' tu berterabur...
ehh cakap orang, empunya blog pun sama...

Sesambil fikir masalah yang melanda diri & tuan suami..
masalah yang tidak berapa kritikal.. cuma pasal kerja... puas cari... puas mintak tolong.... yang dapat hanyalah.... HARAM JADUSSssss...!!

Kekadang cakap kat tuan suami, wa dah putus asa...
tapi tuan suami minta wa jadi tulang belakang dia... kalau dia down, wa tak boleh down...
so wa gagahi jugak... kalau tak, apa tujuan wa jadi seorang isteri... kan...??

Doakan punca rezeki kami, ada......

May 16, 2014

RESEPI : Bo La Lot (Vietnemes Cuisine)

6:23 PM 0
RESEPI : Bo La Lot (Vietnemes Cuisine)
Selamat petang .

Ramai orang kita yang sangat suka mencuba makanan dari negara lain. Contohnya... Jepun, Cina, Korea,Arab,Itali... dan sebagainya... tapi jarang aku nampak mereka perkenalkan resepi dari Vietnam... mungkin resepi dari Vietnam kebanyakkan resepi asal menggunakan encik piggy & tidak expose sangat di Malaysia... maka tiada...

Aku suka blogging tentang makan sebab aku hidup memang untuk makan... huahuahua... Makan adalah satu hobi yang bikin aku punya mood sangat gumbira kalau makanan tu sedap.. dan mood aku akan jadi tapir beronggeng dengan tenuk kalau makanan tu suweyyyyy....

Kali ni aku nak post pasal Bo La Lot iaitu sjenis resepi daging yang digulung dalam daun kaduk dan di-grill.. aku tak pernah buat... so tak boleh riview... nak buat takde laa masa yang sesuai... maka... nenanti la jawabnya..siapa nak cuba, silakanlah....


RESEPI BO LA LOT
Bahan-bahan
Daun kaduk secukupnya
330g daging cincang
2 batang serai - ambil bahagian putih & hiris
2 labu bawang merah(kecil) - hiris
1 labu bawang putih - cincang
3/4 st garam
1 st gula
1/2 sb sos ikan
1/2 st lada sulah
1 st minyak masak
1 st air
1/2 tepung jagung
Lidi kayu secukupnya

Cara-cara :
- Masukkan serai, bawang merah & bawang putih.... tumbuk sehingga lumat.
- Gabungkan campuran tadi bersama daging serta semua perasa dan tepung jagung.
- Ambil sesudu kecil daging, letak atas daun kaduk dan gulung.
- Cucukkan dengan lidi.
- Renjis @ berus minyak masak ke atas daun tadi dan grill dalam masa 10-15minit. 
   Boleh juga menggunakan oven dengan kepanas 190°c.




Bahan-bahan(sos) :
200ml air panas
1/2 sb gula
1/4 st garam
1/2 just limau
2 biji cili merah - cincang
2 ulas bawang putih - cincang

Cara-cara :
- Cairkan gula dalam air.
- Campurkan semua perisa , cili & bawang serta imbangi rasanya.

Bo La Lot ini boleh ditaburi kacang tanah yang digoreng dan ditumbuk.

Selamat mencuba !

Selamat Hari Guru, CIKGU !

4:28 PM 0
Selamat Hari Guru, CIKGU !
SELAMAT HARI GURU...!!


Woohooo kemain excited pulak... bila hari guru ni... mulalah datang flashback tidak diundang... dari zaman sekolah tadika.... sekolah rendah... sekolah menengah... opssss wa tak sempat nak sambung study atas masalah kesihatan... mama risau sangat.... so akur...

Lepas kawin, ada angan-angan nak sambung belajar... tapi nantilah... tak kemana ye dakkk...??? orang tua bertongkat pun ada rezeki mereka sambung belajar.... tunggulah diri ini stabil.... hohoho...

So, kemain la confident update status kat FB tadi dengan perasaan excited, yakin tarakkkk taipo... terus wa kasik post.... sungguh, takde laa pulak diri ni perasan tersasul taipo disitu...


hahhhh...!! nampak apa yang taipo disitu...??? agagagagaga......

RESEPI TURKISH DELIGHT

3:27 AM 0
RESEPI TURKISH DELIGHT
Dah pukul 3.15am...
wa tak mampu lelapkan mata lagi... walaupun kesian pada tuan suami (birthdayman harini) dok laloqqqq mengantuk melayan kerenah si puan isteri... emm... bukan tak kasi dia tidur... dah suruh dia tidur tapi dibebel katanya kalau puan isteri tak tidur... dia takmau tidur... alahai...

oklah... saja nak kumpul resepi di-setiap entry... supaya boleh remark kalau teringin nak masak... resepi banyak ciplak... kali ni nak post pasal Turkish Delight... satu jenis candy yang wa teringin sangat nak makan tapi tidak terhajat lagi... (dah beberapa tahun pun tak tahu)


:: Resepi Turkish Delight :: 

Bahan-bahan :
Secawan tepung jagung 
Sesudu besar cream of tartar 
4 cawan gula 
Sesudu besar jus lemon
Sesudu besar rosewater - boleh tukar perisa lain
Pewarna merah - boleh tukar warna lain

Untuk dusting :
Secawan icing sugar
1/4 cawan tepung jagung

Cara-cara :
Letak 11/2 cawan air kat dalam pan. Lepas tu letak jus lemon sekali dengan gula. Kacau sampai mendidih tau. Dekat dalam pan yang lain letak 500ml air dan letak tepung jagung dengan cream of tartar. Gaulkan untuk mengelakkan tepung jagung tu jadi berketul-ketul. Setelah tepung jagung tu jadi macam gam, alihkan dari api tu. Kemudian masukkan sirap gula sedikit demi sedikit. Gaulkan setiap kali sirap gula dimasukkan. 

Habis tu, letak kat atas api balik dan tunggu sampai mendidih. Kalau dah mendidih tu, perlahankan api dan jangan lupa untuk menggaulnya dengan kerap. Ianya dibiarkan mendidih dengan suhu perlahan sampai bertukar jadi kaler amber. Macam coklat-coklat sikit warna dia. 

Kalau dah sampai tahap ni, bolehlah ditambah pewarna merah dan rosewater. Gaul-gaul setelah tu, boleh lah letak kat dalam bekas yang dah disapu minyak sedikit dan biarkan Turkish Delight tu sejuk selama beberapa jam. Setelah sejuk,  bolehlah korang keluarkan dari bekas. 

Sebelum tu, jangan lupa taburkan tepung jagung+icing sugar kat atas surface Turkish Delight tu sebelum korang menterbalikkannya. Habis tu, bolehlah dipotong kepada bentuk squre dengan menggunakan pizza cutter, sebab lebih senang dari guna pisau. Dah potong jadi square tibalah masnya untuk menggaulkan semua square square yang ada dengan tepung jagung+icing sugar. 

Untuk simpan dia pulak, letak je dekat dalam air tight container dengan lebihan tepung jagung dan icing sugar tadi.

*kredit to : DiariKakMin

May 14, 2014

Nama anak, bukan masalah :)

5:59 PM 0
Nama anak, bukan masalah :)
Assalamualaikum wbt.

Jari ringan nak tulis entry harini...
selalu sangat malas hokeyyy... don't know why !

ohh... mungkin since guna Google+ ni ramai followers & komen, barulah rasa bersemangat... mean, ada jugak yang prihatin terhadap posting blogger tiada tauliah macam wa... miahahaha...!! kejahatan bergelak semakin menjadi... lol !

hurm.. teringat kisah dedulu... tentang pemilihan nama anak...
baby dulu kan, suka nangis... letak nama best sikit je terus diam...

contoh..??

AHMAD PINTU (Si Albab) !

Sebenarnya bukan tentang si Albab yang wa ingin kongsi,
tapi pendapat tentang ............

Nama BAIK, anak akan JADI BAIK .


Banyak sangat wa jumpa budak² yang awali namanya, sangat indah.. Nur, Muhammad ;
tapi perangai........... nauzubillah..! kalah hakakkkk yang saitoooon ni...

Bagi pendapat wa, nama anak ini tidak memainkan peranan penting sangat pun... cara didikan & asuhan itu yang penting.. Kalau anak nama secantik Muhammad pun kaki togak botol, main perempuan segala bagai... acaner...?? kalau nama Nur pun tapi meronggeng tak hingat... nak cakap camne...??

Isu ni jugak tidak berapa penting... wa terlintas nak bikin entry yang sebegini pun sebab wa ada baca komen² di FB... tentang ISLAM tapi NAMA tidak mencerminkan Islam..

dulu isu Yasmin Hani yang namakan anak dia dengan nama Noah... isu ini menjadi propaganda berlebihan oleh umat² manusia bernama Melayu... sebab Noah ada di-dalam Bible... bukan nama Islam, tapi nama Kristian, kata mereka.

Anak ni... tidak kisah apapun nama mereka, asuhan sempurna yang penuh dedikasi dan kasih sayang tanpa overprotected adalah yang terbaik... wa takde anak.. tapi wa nampak kaklong ajar anak² secara dedikasi.. suntikkan agama sikit demi sedikit.. alhamdulillah, anak² buah wa jadi orang... 

Hidup biar jadi ORANG, bukan orang-orang..


Biar jadi manusia.. bukan manusia-sia (",)

.end.

May 12, 2014

Selamat Hari Jururawat !

4:19 PM 0
Selamat Hari Jururawat !
Assalamualaikum wbt...

Wahh... bukak² je newfeed dalam FB.. kemain ramai rupanya staff nurse dalam list...
dan ramai pulak mereka dan mereka yang mengucapkan Selamat Hari Jururawat...


Asal usul Hari Jururawat..?? (ihsan Google)
Pada tahun 1953, Dorothy Sutherland daripada Jabatan Kesihatan dan Kebajikan Amerika Syarikat menghantar cadangan kepada Presiden Eisenhower untuk mengisytihar Hari Jururawat pada bulan Oktober tahun berikutnya. Bagaimanapun, pengistiharan itu tidak pernah dibuat, namun pada Minggu Jururawat Kebangsaan dianjurkan pada 11 - 16 Oktober, sempena ulangtahun ke-100 untuk Crimea Florance Nightingale.

Pada bulan Januari 1974, tarikh tersebut ditukar dan ditetapkan pada 12 Mei setiap tahun, sempena tarikh lahir Florence Nightingale.. yang dianggap sebagai pengasas kejururawatan moden. Beliau membuat banyak pembaharuan dalam sistem kejururawatan dan penjagaan kesihatan.

+++++++++++++++++++++++++++++

oklah... ini sedikit ihsan dari blog & entry (Asal Usul Hari Jururawat).

Dan bila tanya tuan suami, katanya Hari Jururawat ini sempena nama Sister of Church yang pertama menjadi jururawat... yang ni wallahualam :)

Sometimes I just was thinking.. eh... Hari Jururawat also ikut barat... so...??

Takde ke nak haramkan Hari Jururawat ni...??
kenapa haramkan Hari Ibu & Hari Bapa...??

oh... jawapan yang wa dapat... macam ni...


oklah.. so done... pendapat sendiri... bagi wa... selagi tidak melanggar nawaitu, takpe... Islam ni mudah... kenapa nak rumitkan...?? tepuk dada, tanya iman dijiwa :)

Anyway, terima kasih kepada para jururawat yang menjaga wa dari wa start sakit yang sewaktu itu berumur 4 tahun... dari Hospital Kuala Lumpur ke Hospital Selayang dan kini, Hospital Ampang... segala jasa teramat bermakna dan dirindui...

terima kasih sudi baca.

May 11, 2014

Selamat Hari Ibu, Mama !

7:57 PM 0
Selamat Hari Ibu, Mama !
Assalamualaikum wbt...




Harini Hari Ibu...!!
wooooohooooo wa rasa wa anak yang paling LASTTttttt sekali wish mama harini...
well.. semalam penat sangat... sebab baru lepas treatment....
so tido tak hingattttt doooniaaa..... konon nak jadi yang paling awal kasi wish...
tapi.... 


                               .........so HAMPEHhhhhh you know...??


oklah... sempena Hari Ibu ni... wa doakan supaya mama kesayangan wa terus suksessss dalam hidup... opsss...!! by the way, forget to realise that, wa dah ada dua MAK sekarang.... cuma till now wa masih segan silu meraban lagi dengan mum in law... tak tau laaaa kenapa.... huh ! jelessss tengok kawan2 yang rapat dengan mak mertua... tapi berlainan pulak dengan diri wa.... kurang mix around dengan orang kot...?? huakkkhuakkkhuakkkk..........

urmm... 
wa teringat, bila datangnya Mother's Day... orang cakap haram disambut...
siap kopipessss dari ustaz lagi.... Mother's Day ... Yahudi yang sambut ! not us as MUSLIM !

hell yawww...!!

wa pulak berpegang kepada... yesssss Hari Ibu adalah hari-hari... tapi tak salah meraikan ibu kita setahun sekali... sebab SEKALI yang dia lahirkan kita tu.... SEKALI tu jugak dia rasa perittttttttttt sangat.... so tang mana yang wa ikut Yahudi ni...??

Haram @ Harus ..??

Haramlah kalau sambut cara Yahudi sambut... ehhh... Kristian tak termasuk dalam Yahudi pun... Yahudi is Kafir and Kafir mean Unbeliever (tiada agama) am I right..?? ke someone boleh terangkan secara detail...?? heee ~

anyway, segala perkara yang kita buat ni... berlandaskan nafsu @ nawaitu... 
thx baca ya :)


May 10, 2014

Jamming with Nasi Lemak Sri Pandan - Ampang

4:03 AM 0
Jamming with Nasi Lemak Sri Pandan - Ampang
Assalamualaikum wbt...

Fuhhh...!! rasa penat sangat...
mengah pun ada... biasalah orang sakit.... penat sikit je gelabah macam cakcibor...
actually beberapa jam baru sampai rumah... teman tuan suami jamming...

Masa nak naik studio, rasa kesian sangat dengan tuan suami...
tuan suami wa pinggang patah, jadinya agak perlahan pergerakan beliau...
sebagai puan isteri, perasaan kesian.. sedih... semua campur macam nasik campur...

hoho !!

Tangga nak ke studio dah ibarat nak naik gua Batu Caves...
kemain tinggi hokeyyyyyyyyyy..... tapi takpe...
dan DEMI....




So tuan suami istiharkan band beliau bernama Firedemon...
tapi bila wa tanya... beliau kata Unwanted la... Noname la...
so belasahhhh lerrr labuci...



tuan suami as vokalis & pemain led..



bro Zahari as pemain led jugak...
apa led pun wa tak tau... walalalalala



bro Alan as drummer... haaa yang ni wa tau !!


                  ... and after that... kami pun gerak pergi makan... Nasi Lemak Sri Pandan, belakang Ampang Point... ehhh wa rasa macam wa sorang je kot jakun makan nasi lemak... anyway memang sedap... tapi nasi dia letak kemain sikit... wa ambik paru sekeping... ayam rendang seketul... sayur kangkung beberapa batang... tak sempat nak snap gambar... perut & naluri kebulur dari siang...


                                   SoOoooooo NGAPPpppppp....!!


gambar ihsan Google as usual...

May 08, 2014

Maaf ! Dia bukan TUHAN !

10:04 PM 0
Maaf ! Dia bukan TUHAN !
Assalamualaikum wbt...

Fuhh... kering idea wa nak menaip apa...
bila check notification Google+, wa jadi cemburu...
aktif sungguh mereka update blog... lolololo

Beberapa minggu lepas semasa pergi Pusat Zakat, tuan suami bertemu seseorang yang nak buang bebenda tak baik dalam badan dia... emm like santau la...saka la... bla bla bla... tuan suami tak kisah pun sebab itu jugak salah satu kelebihan & sedikit punca rezeki untuk dia...

So tuan suami pun ikutlah seseorang ni balik rumah beliau...
tuan suami bagitau wa... rumah itu hanya rumah setinggan... takde beras & periuk nasik...
anak 7 orang... dan... masing-masing TAK CUKUP BULAN !

Wa bukanlah apa, cuma rasa rimas dengan sipolan ini...
sudahlah tiada tanggungjawab, kerja memilih... dia ambik tugas si isteri, isteri ambik tugas dia pulak...
maksudnya, dia jaga anak kat rumah... si isteri yang perlu bekerja untuk bayar hutang sipolan pada AHLONG ! ini sangat dayus ok... plus, KAKI PUKUL !

              ...bukan itu sangat yang ingin wa ceritakan disini... cuma... 

bila tahu kelebihan tuan suami ada kebolehan "scan" yang lepas @ yang akan datang... setiap masa dia akan call & suruh tuan suami scan... isteri cabut lari mintak tolong tuan suami scan... rezeki datang bila suruh tuan suami scan.... ini menerbitkan perasaan marah antara kedua kami... 

               ... PALING MARAH bila dia call waktu kami sedang TIDUR..!! semata-mata untuk....
                                              
 "SCAN........!!"


ianya agak melampau... 
dia cakap tuan suami dapat mukjizat la... dah angkat tuan suami macam Tuhan pulak...
saja mahu menyatakan kegeraman hati ini... terima kasih sudi baca :)

May 04, 2014

FOOD REVIEW RESTORAN KOREA GOMONAE PART 2

3:24 PM 0
FOOD REVIEW RESTORAN KOREA GOMONAE PART 2
Assalamualaikum wbt..

Long time story... 3 hari lepas..
wa tak sempat nak update pape dalam blog... sebab penat gilossss...
lately badan ni rasa macam quite tired melampau... moody.... errr mungkin...

BENDERA JEPUN..??

so... beberapa menjak tekak masih mengidam bibimbap walaupun baru lepas makan...
pepujuk tuan suami, maka beliaupun akur jela dengan kehendak isteri...
we olsss pegi Ampang Point lagi... perghhh bila pergi naik taxi ni berpinau mata....
duit lepas macam air gitu je... duduk je dah 3 hengget... cissssss...!!

As usual... bibimbap as HERO...

Lepas tu order la Kimbap... ohhh yang ni sangat wa tak boleh telan... rasa macam nak muntah... 
tapi Tuan Suami said... "sedaplah sayang, lagi sedap dari Sushi King...!" errr whatttt...???

Kimchi pun feveret Tuan Suami jugak... 
tapi dia lebih prefer Kimchi buatan Puan Isteri..

Muka wa kalau makan memang takde cover... algojoh lagi maha selekeh...


Lepas makan tu terus buat muka toya macam nak muntah... wa pun tak tau apa yang slack... Kimbap tu kot...?? semacam pulak rasa dia.... spoil feeling makan bibimbap.... sampai bila dah ingat rasa bibimbap tu, terus melugai lepasni taknak pergi dah...


Perjalanan makan kami berakhir dengan Famous Amos.... Yarabbi kemainlah happy tak terkata... punyalah mengidam... hampir setahun kawin baru lah dapat Famous Amos yang kedua ni.... alhamdulillah...