Resepi Strawberry Butter Cookies - Tunsha Ayunie Punya Belog

December 18, 2014

Resepi Strawberry Butter Cookies

Balik dari Cameron Highland itu hari... ikut mama pegi shopping strawberry & souvenier kat mana ntah... hahaha lupa pulak nama tempat... sebab hari hujan so nak snap picta pun kelam kabut kan... so semua dah lupa...

Source from Google - Dried Strawberry

Wa ada beli dried strawberry... mula2 ingat nak kunyah gitu je buat kekudap... tapi cannot go laa... manis sangat.. so fikir la kan... dari membazir why not kita bikin something?? taraaa !! idea datang... BUTTER COOKIES !!!

Resepi pinjam dari kak +Maria Firdz , sebab senang sangat... tak payah timbang2... guna je cawan dengan sudu jewwww yuolsss... hiks...

Gambar tak meriah... tapi rasa ada !

Bahan-bahan :-
  • 1/2 buttercup / butter apapun
  • 1/4 cawan gula castor - wa guna gula icing (diayak)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu baking powder
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung jagung 
  • 1/2 cawan dried strawberry - dipotong dadu

Cara-cara membuatnya :- 
  • Pukul buttercup dengan gula castor hingga warna keputihan (kembang). 
  • Sementara tunggu adunan tu kembang, ayakkan tepung gandum dan baking powder. 
  • Lepas adunan kembang, masukkan esen vanilla.
  • Masukkan dried strawberry.
  • Bila dah sebati, masukkan tepung yang siap ayak tadi sedikit demi sedikit. 
  • Adunkan hingga sebati dan semuanya bersatu... Lepas tu baru masukkan tepung jagung dan gaul lagi sebati... 
  • Cubit2 doh kecik2 lepas tu bakar dalam kepanasan 160 darjah celcius lebih kurang 10 minit.
Try laa whatsapp si Lia.. apa jadi dengan cookies yang kakwe dia buat tu... Lia kata dah nak habis... makan tak boleh stop... haha !¬

1 comment:

  1. perghhh memang best....dari tak makan baik buat cookies kan

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.