Lebihkan Bangladesh Dari Warganegara Sendiri ~

Bukan nak hina ekkk.... kita kan sama, makhluk Tuhan jugak... sama-sama cari rezeki jugak... Tapi duduk kat negara Malaysia ni, wa rasa dah macam warga Bangladesh... kekadang rasa macam depa pulak yang jadi BigBoss kat Malaysia ni...


Memang salah orang kita gak... kerja memilih... tak sedar ke sekarang ni sangat susah cari kerja?? Semua dimonopoli oleh Indonesia dan Bangladesh... sebab diorang tak berkira sangat bab kerja ni... janji ada gaji... settle.

Wa pergi The Store suatu ketika sebelum ni, dengan Tokis.. sebab Tokis nak mintak kerja.. Masuk je dalam office tu, kerani dah tanya Tokis... 

"Warganegara ke..?"

Of course la kami melenting dengan soalan gitu.. bukannya kami ada sleng Bangla ke, Myanmar ke, Nepal ke.. dah tentu2 cakap Bahasa Melayu dengan SEMPURNA !

Tapi Tokis tak dapat pun kerja tu, puas call depa kata nanti call balik... last2 diam gitu je... adakah sebab Tokis OKU...??

Tak lama kemudian kami pergi lagi The Store sebab nak beli barang... yarabbi... kemain ramai pekerja Bangla.. bertambah pulak... yang wa hangin, depa ni tak semua reti cakap Melayu... puas la kita tanya barang itu ini, depa buat tak gheti je...

Teringin gak nak jadi macam US ke Singapore ke... warga OKU ni depa tak pandang pun sebelah mata... pandai buat kerja, depa ambik je untuk kerja... kat Malaysia ni je, orang pandang slack sangat dengan OKU... kot laaa... dah hampir 2 tahun Tokis try cari kerja.. semua bagi alasan pasal transport laa...apa laa... jujur je la Tokis tidak diterima pasal OKU... dia bukan budak2... dah 36 tahun , 2015.

Orang suruh SABAR ~ SABAR ~ SABAR ~

Tokis cakap...

" Kalaulah SABAR tu boleh guna untuk bayar bil perubatan bini aku... "
" Kalaulah SABAR tu boleh belikan bini aku baju... "
" Kalaulah SABAR tu boleh lengkapkan kehidupan kami lakibini... "

..... " Sudah tentu aku BERSABAR ! "

Nak salahkan Tokis, tak boleh jugak... bil hospital makin meningkat, tahun depan dengan GST semua... fuhhhh ! memang tak tercapai dek akal kami ~
Lebihkan Bangladesh Dari Warganegara Sendiri ~ Lebihkan Bangladesh Dari Warganegara Sendiri ~ Reviewed by Tunsha Ayunie on December 31, 2014 Rating: 5

No comments

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.