Google Icon | Anna Freud


Google hari ini meraikan ulangtahun kelahiran Anna Freud yang ke-119 tahun.Anna Freud dilahirkan pada 3 Disember 1895 dan meninggal pada 9 Oktober 1982. Beliau anak bongsu bagi pasangan Sigmund Freud dan Martha Bernays. Lahir di Vienna, beliau mengikuti jejak ayahnya di dalam bidang yang baru dilahirkan dari psikoanalisis. Beliau adalah anak yang sangat rapat dengan bapanya. tetapi tidak rapat dengan ibunya dan adik beradik yang lain.

Pada tahun 1938, Anna disoal siasat oleh Gestapo dan kemudian melarikan diri ke London bersama-sama dengan bapanya. Pada tahun 1941, beliau membentuk satu Nursery Hampstead dengan Burlingham. Nurseri ini berkhidmat sebagai program psikoanalitik dan rumah untuk kanak-kanak yang tiada tempat tinggal.


Anna Freud mencipta bidang psikoanalisis dan beliau banyak menyumbang kepada pemahaman kita tentang psikologi kanak-kanak. Freud menyatakan bahawa tanda-tanda pada kanak-kanak adalah berbeza daripada orang dewasa. Beliau juga telah memberikan penerangan jelas tentang ego didalam buku beliau, The Ego and the Mechanisms Defense (1936).

No comments:

Thank you for comment. Do visit me in my next post, ya? :)