November 21, 2014

Kenali Kutu Di Dalam Perut Ikan..

Ok.. I'm just was.... heyyy !! KUTU IKAN !!



Beberapa page ada kirim gambar cenggini... salah satu pengirim, dia tapau nasik & ikan goreng, lepas tu jumpalah kutu ni dalam perut... so peniaga dianggap tak bersih... depa ingatkan lipas... opsss first time tengok pun Nek Yuni ingat lipas yang bertenggek dalam ikan... sebenarnya bukan lipas... tapi...


ISOPODA !!

Isopoda adalah sejenis parasit dan merupaklan kehidupan animalia yang menumpang dalam kehidupan marine especially ikan lah.. ikan laut.. Ia akan tinggal di lidah @ perut ikan.. Warnanya adalah kelabu atau putih, dan dalam kes lain ianya berkemungkinan berwarna merah, kuning atau hijau.

Ianya tidaklah berbahaya... cuma kalau siang ikan tu makesure la siang bebetul... check lidah ikan kalau ada parasit ni.. buang je... cuci ikan bebersih... dan boleh masak ! 



Nahh !! Nek Yuni belanja gambar parasit dalam mulut ikan ~~

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.