October 20, 2014

O10DC - Day 1 - 10 Mom's Best Dishes

Disebabkan wa dicabar oleh +Hikayat Seorang Budak  untuk buat challenge ni, wa buat laa jugak... huahua... sebenarnya tak perasan sangat challenge ni dibuat oleh +CT Humairah sebab wa kan cam quite busy sampai semak otak... busy apa sangat pun tak tahu...




Kalau nak cerita pasal dishes ni, memang sesuai la sebab mama waolsss memang suka masak... macam2 dia masak tau... tapi bab lauk tu kurenggg sikit... selalu dia masak something that bukan lauk... ehhh camne nak explain  ni...??

1) Soto Ayam - Soto ni memang harus ada setiap tahun, tak kisah lah berapa kali... sedap mama punya soto ni, tak boleh lawan mana2... seriously... wa hanya mampu makan soto ayam buatan mama je, orang lain punya bolehlah makan tapi tak boleh hadam sangat...

2) Mee Rebus Johor - Yang ni memang mama jugak laa yang the best, kalau orang lain bikin, wa makan sikit je... perghhh awat terliuq ni....

3) Laksa Johor - Mama orang Perak, tapi sebab abah orang Johor, maka dish ni antara yang WAJIB bila hari raya, tapi kalau teringin pun mama masak gak... 

4) Bol Kentang - Ini dish waktu bulan puasa, mama hanya bikin pada bulan puasa je, selalunya wa yang mintak nak makan bol kentang ni.. resepi?? Nah amik !

5) Kari Udang - Kalau kari udang, mama waolsss suka guna udang harimau atau udang galah... kalau bab kari ni sampai kepala udang waolsss sedut... sedapnya.. Ya Rabbi...

6) Rendang Tok - Haaa !! ini best... memang best... lain daripada yang lain tau... rendang yang berwarna hitam lagi garing... perghhh sedap.... ehhh asyik sedap je ni.. apa yang tak sedap...??

7) Rendang Agung - Sebenarnya bukan rendang pun... tapi arwah opah yang panggil rendang... lauk ni berasaskan hati lembu... kalau makan nasik dengan lauk ni pun kemainlah marveless...

8) Pais Ikan Patin - Ini feveret waa.... pais ikan patin ni kalau mama buat sebijik dengan arwah opah buat... rasa sama je... sedap jugak...huahuahua

9) Ketupat Daun Palas - Ni..?? sedap jugak... nak explain apa tak tau... tapi lagi lembut lagi sedap... tapi mama suka buat keras sikit bagi solid... waolsss selalu mintak buat yang lembut gak.... 

10) Nasi Lemak - hahhh !! yang ni satu periuk besar pun waolsss boleh habiskan... haaaa haloba gilosssss

Fuhhhh dah tu jeee.... nasib baik 10, kalau 20??30?? jenuhhhh weyyyyyyyyyyy

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.