Google Icon | NIKI de Saint PHALLE

Comey pulak bila bukak je Google nampak gambar ni...
Ok.. bahan untuk penuhkan entri...


Ikon Google telah mencipta satu trademark doodle sebagai penghargaan bagi ulangtahun kelahiran yang ke-84 untuk ahli seni, Niki de Saint Phalle, yang terkenal dengan "Nanas" nya, iaitu ukiran sebentuk badan wanita dalam bentuk Doodle sebagai tanda hormatnya terhadap wanita.Saint Phalle dilahirkan di Perancis pada tahun 1930 dan membesar di Amerika Syarikat. Selepas memulakan kariernya sebagai model, beliau belajar teater dan lakonan di Paris dan itu memberi nya peluang menjadi seorang ahli seni.

Saint Phalle telah mencipta satu seni yang bernama "Shooting Paintings" pada awal tahun 1960. Hasil seni tersebut ialah daripada beg politin yang dilukiskan gambar manusia dan ditampal dengan plaster putih. Kepingannya hanya dapat dilihat apabila beg itu dibuka dan lukisan itu tercipta dalam bentuk dan imej.

Pstttttt.... seronok pulak baca kisah camni kan...??
ILMU jugekkk....
Google Icon | NIKI de Saint PHALLE Google Icon | NIKI de Saint PHALLE Reviewed by Tunsha Ayunie on October 29, 2014 Rating: 5

No comments

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.