Kawan Tak Senonoh Pengaruh Tak Baik?

Soalan : Yeke?

.. Kisah 1 : Wa ada kawan bernama AZ, kami satu sekolah kat Taman Melawati dulu, dari sekolah rendah sampai ke sekolah menengah takat form-2, wa baik dengan dia.. bezanya wa pendiam, tapi dia ni daring.. ada masalah disiplin dari sekolah rendah sampailah sekolah menengah... lepas setengah tahu form-2 di Taman Melawati, wa pindah ke Rawang.. saja nak cakap, sepanjang wa kawan dengan AZ, walaupun dia teruk... dia tak pernah ajak wa join dia... dan dia pernah pesan satu perkara pada wa...

.."Auni.. awak jangan ikut jalan yang kita pilih ni tau, tak bermanfaat..", dan kami lost contact lepas wa pindah Rawang.



.. Kisah 2 : Wa ada kawan bernama NH, ini kawan kat Rawang.. wa start rapat dengan dia masa form-3, wa banyak ponteng kelas, pergi sana-sini, kacau kelas lain, teman NH hisap rokok (by that time wa tak smoking pun), then pernah satu ketika dia beli se-tin bir murah dan offer wa minum (tapi wa tak minum ye, bau pun longkang sangat)... and yes, pengaruh NH lebih besar dari AZ, dan wa agak tersasar sangat... dari seorang pendiam dah jadi sangat daring... lepas SPM kami bawak haluan sendiri...



Dan wa jumpa NH setelah sekian lama, namun dia tetap NH yang wa kenal zaman sekolah... hmmm... 


tapi AZ, wa jumpa kat FB.. kini bertudung litup, lebih siuman dari dulu... santun mengalahkan wa... sampai wa rasa malu dengan dia..... sentiasa mendoakan kesihatan wa.....


Dari perkara yang berlaku pada wa, wa hanya boleh sifatkan yang berkawan dengan seorang penagih, perogol, atau siapapun, kawanlah... tetapi bukanlah mereka yang mengajak kita sama diambang kehancuran mereka... sebab seorang kawan yang buruk jalanan hidupnya, akan jadi baik bila dia tak membawa kita sama dengan perjalanan hidup dia...


Kadang wa kesal dengan apa yang berlaku, tapi, past is past, its just history... welcome present :)
Kawan Tak Senonoh Pengaruh Tak Baik? Kawan Tak Senonoh Pengaruh Tak Baik? Reviewed by Tunsha Ayunie on September 28, 2014 Rating: 5

No comments

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.