September 01, 2014

Hidup dengan Adab, Bukan dengan Adat !

Sebenarnya wa taknak bukak pekung kat dada, tapi blogger ni ibarat life diary all the way kan, so wa macam... nak cerita sikit...

Mungkin aib sikit, atau banyak jugak.. terpulang pendirian masing-masing... heyy ..! i dont live this life to please anyone so why botherrr...??

Mereka mementingkin orang-orang muda untuk menghormati orang tua. And yes, wa dibesarkan dengan keadaan menghormati orang yang lebih tua sampai orang2 yang lebih tua cakap wa apapun wa diam, buat bodo walaupun perkara itu mengguriskan hati wa.


Perkara macam ni amat terkesan dalam hati in fact wa tak buat salah apapun but wa kena minta maaf ! before married, orang yang lebih tua ini cakap pasal tuan suami (yang waktu itu belum jadi suami) dengan panggilan macam2.. fitnah dia amik dadah, panggil dia cacat, and everything, membuat wa try untuk diam, try defend secara slowly... tapi last....


.. wa yang kena Minta Maaf ! that so okay.. wa bukan buat sebab nak jadi mulia, its just because for my mom.. dia taknak orang pandang anak dia kurang ajar.. Allah taala yang tahu apa wa rasa ketika itu.


After married, wa gaduh dengan parent wa, and a big mistakes that wa maki2 dalam FB on my posting.. waktu tu otak tak berapa berhubung, tapi yang lain pulak masuk campur.. and yes, Orang Yang Lebih Tua.


Apa yang wa lakibini tak kena hina..?? Cacat?? Jalang?? Patut mampos je and so so so... aib lama jugak terbuka pada paras paksi yang buat wa hilang sabar...


Message ini sampai dalam inbox2 friendlist wa, yang mana membalas message ini, dia akan ceritakan kisah silam wa... seolah wa saja hamba Allah yang berdosa kat muka bumi Allah ini...

* Dan dia bukanlah orang yang menyambut wa ketika lahir, sebab yang kenal wa luar dalam hanyalah arwah opah....

Another year wa dah baik dengan parent wa, and dia sekali cuba berbaik dengan wa.. belikan sejadah dengan telekung.. tapi tak pernah cuba call wa untuk minta maaf, bukan tak ada nombor telefon.. wa bukan mengemis MAAF.. tapi senangnya... sebab apa..?? ADAT yang mementingkan yang muda berbuat baik dengan Orang Yang Lebih Tua...

Hidup atas landasan adab, bukan adat semata-mata.. 

Oh ya, kerana kejadian ini, sampai sekarang hati wa sangat tidak mampu maafkan si polan ini :) sorry to say, I have too much pain inside... and Allah Knows Everything.....

pstttt... maaflaa ye, speaking merapu kerapu jadinya... sebab hati ni, masih tergurisssssss bilissss....

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.