9/1/14 - Monolog Aku Cuma Di Kiri

September 30, 2014

Haram Berkahwin Dengan Wanita Satu Sekolah !

5:39 PM 0
Haram Berkahwin Dengan Wanita Satu Sekolah !
Suatu hari, Syah dan Adli lepak di tepi bendang.. Syah menyatakan pada Adli yang dia ingin berkahwin... jom baca perbualan Syah dan Adli...

*******************************

Syah : .. Aku nak kahwin laa adli . 
Adli : Dengan budak mana ? 

Syah: .. Satu sekolah laaa....
Adli : Issh mana boleh kahwin satu sekolah . haram tu ! 

Syah : .. Ehh , apasal lak haram !? kau ni dah terikut ajaran sesat ke apa ? 
Adli : Aku ni alim jugak... aku pun ada dengar ceramah kat masjid! 

Syah : .. Okey , bagitahu aku , sebab apa sampai jadi haram ? 
Adli : Islam suruh kahwin paling ramai 4 orang jer . kalau dah satu sekolah. ada 200 , 300, kan haram...

Syah : .. Ohh...okkkk...haram jadah !!!



Masa mula baca tadi, wa pun ingat statement sesat manalah orang pulun share... rupanya.....

Berat Blog Aunidenovella - September 2014 (300914)

11:42 AM 0
Berat Blog Aunidenovella - September 2014 (300914)
Selamat pagi ! haaa ni terbangun pagi pun atas sebab nak pergi hemodialisis... malasnya Tuhan saja yang tahu, tapi kalau tak pergi kang, adalah yang sesak nafas sampai salahkan takdir, menjerit terlolong bagai...


.. Ada masa sikit, sajalah wa try timbang berat blog ni.. rasa macam berat je... tapi ada tak yang masuk blog ni yang rasa loading cam lembssss sangat ek..?? wa tak tahu sebab lappy ni atau memang loading tu yang maha berat...



Kira laju lettew... kan kan kan...??

Love Fact #4

11:36 AM 0
Love Fact #4

errrr....
anyone..?? hiks ~

September 29, 2014

Love Fact #3

8:03 PM 0
Love Fact #3

hahhaha.... izzit true...??
BETUL !! wa mengalaminya... mihmihmih

Kisah Si Batu Lesung..

5:34 PM 0
Kisah Si Batu Lesung..
Teringat nak buat entri ni bila nampak gambar batu lesung yang pecah dalam satu page FB.. tak ingat page apa.. gambar ni palitkan nostalgia wa masa kecik, dan baru pandai belajar masak... ehem... pandai2 pun ada jugak bodonya... mihmihmih





Kisah terjadi pada tahun 2001 camtu... wa zaman tu memang suka tengok citer masak2... yang masak guna periuk tanah bagai... masa tu umur 11 tahun, mana pandai tengok cerita kartun... yang wa layan drama, telenovela atau chefwan masak... zaman tu asyik muka chefwan aje...

.. Dipendekkan cerita, wa pun cam teringin laa nak buat pembaharuan... pandai sangat nak masak kari dalam lesung batu... so, amik lah lesung pusaka arwah opah tu... letak atas dapur... panaskan... ok dah panas, masuk minyak, tumis bawang putih semua... sekali..... prakkkkkKkkkk... retak... muka time tu confident lagi, alaa.. retak je... then baru nak angkat, terbelah dua.... maka menangislah puan gojes di dapur sendirian takut kena hayun dengan buluh garu belakang arwah opah....

Tapi arwah opah rileksss... dia bilang kat wa...

... " hang pandai sangat, biaq pi laa.. dah ajal lesung tu..."..

Maka senyum kegirangan lah itu waktu... hahahaha... budak2 berumur 11 tahun sekarang sibuk dengan gadget bagai... wa pada umur 11 tahun, dah belek resepi, selalu masak bagi cikgu sekolah rasa walaupun resepi tu pelik... hihi...

September 28, 2014

Music Challenge | Day 2 | A Song They Should Play At Your Wedding

11:30 PM 0
Music Challenge | Day 2 | A Song They Should Play At Your Wedding

Day 2 | A Song They Should Play At Your Wedding

Billy Ocean - Suddenly

Hihi... tapi wa takdelaa wedding bagai, dah lepas semua tu... berangan je laa... selalu jugak layan lagu ni waktu nak tido... jadilah... lepas tu beranganlah pakai prom dress, lepas tu ballroom dance... mihmih

Kawan Tak Senonoh Pengaruh Tak Baik?

12:01 AM 0
Kawan Tak Senonoh Pengaruh Tak Baik?
Soalan : Yeke?

.. Kisah 1 : Wa ada kawan bernama AZ, kami satu sekolah kat Taman Melawati dulu, dari sekolah rendah sampai ke sekolah menengah takat form-2, wa baik dengan dia.. bezanya wa pendiam, tapi dia ni daring.. ada masalah disiplin dari sekolah rendah sampailah sekolah menengah... lepas setengah tahu form-2 di Taman Melawati, wa pindah ke Rawang.. saja nak cakap, sepanjang wa kawan dengan AZ, walaupun dia teruk... dia tak pernah ajak wa join dia... dan dia pernah pesan satu perkara pada wa...

.."Auni.. awak jangan ikut jalan yang kita pilih ni tau, tak bermanfaat..", dan kami lost contact lepas wa pindah Rawang.



.. Kisah 2 : Wa ada kawan bernama NH, ini kawan kat Rawang.. wa start rapat dengan dia masa form-3, wa banyak ponteng kelas, pergi sana-sini, kacau kelas lain, teman NH hisap rokok (by that time wa tak smoking pun), then pernah satu ketika dia beli se-tin bir murah dan offer wa minum (tapi wa tak minum ye, bau pun longkang sangat)... and yes, pengaruh NH lebih besar dari AZ, dan wa agak tersasar sangat... dari seorang pendiam dah jadi sangat daring... lepas SPM kami bawak haluan sendiri...



Dan wa jumpa NH setelah sekian lama, namun dia tetap NH yang wa kenal zaman sekolah... hmmm... 


tapi AZ, wa jumpa kat FB.. kini bertudung litup, lebih siuman dari dulu... santun mengalahkan wa... sampai wa rasa malu dengan dia..... sentiasa mendoakan kesihatan wa.....


Dari perkara yang berlaku pada wa, wa hanya boleh sifatkan yang berkawan dengan seorang penagih, perogol, atau siapapun, kawanlah... tetapi bukanlah mereka yang mengajak kita sama diambang kehancuran mereka... sebab seorang kawan yang buruk jalanan hidupnya, akan jadi baik bila dia tak membawa kita sama dengan perjalanan hidup dia...


Kadang wa kesal dengan apa yang berlaku, tapi, past is past, its just history... welcome present :)

September 27, 2014

Love Fact #2

10:18 PM 0
Love Fact #2

"Desire" :- Indeed, true.

Permission Denied, to Nanad @ Cik Nadyya..

2:54 AM 0
Permission Denied, to Nanad @ Cik Nadyya..
Entri ni sekadar on behalf if Nanad membaca entri kaksha... sebab kaksha tak dapat bukak entri Nanad... huwaaaa nape setting dah bertukar pada invited readers je...?? sedih kaksha :( hope Nanad tukar setting balik ye cayang... huhu... tenkiu :(

Hahhhh camni laa jadi bila kaksha bukak...
sobs.

Quotes #13

2:09 AM 0
Quotes #13

Get a life and hit it !
nite :)

Tajuk Berita Harian Metro Yang Berkaitan...

1:23 AM 0
Tajuk Berita Harian Metro Yang Berkaitan...
TAJUK BERITA HARIAN METRO YANG BERKAITAN - Assalamualaikum wbt. Aku tak tahu nak bagi title apa tapi kira berkaitan jugak laa kisahnya. Harini bila scroll newfeed kat FB, aku jumpa 3 berita ni. Tentang suami, isteri dan anak.


emm.. dah baca berita satu keluarga dah...
suami, isteri & anak...

macam-macam kat Malaysia ni, belah ihsan dan kasih sayang dah jauh dari hati...

Music Challenge | Day 1 | A Song That Reminds You Of Yourself

12:25 AM 0
Music Challenge | Day 1 | A Song That Reminds You Of Yourself
Harini dah 27 September 2014, since wa takde idea nak buat apa, still rasa nak buat challenge lagi, its connected by music laa... dapat idea pun sebab terbaca dalam blog +Hikayat Seorang Budak , so taraaaaaaaa !!


Day 1 - A Song That Reminds You Of Yourself



Since wa baru perasan betapa teruk lirik untuk lagu Amy Winehouse tu, kita tukar je laa lagu kepada Deep Purple... lagu ni pun menggambarkan diri sendiri jugak...

.. nasib baik terlajak taip boleh reverse... huh -_-

September 26, 2014

Kenapa Gojes Suka Guna Comment Google+ ..?

7:59 PM 0
Kenapa Gojes Suka Guna Comment Google+ ..?
Hehehhe... perasan lettew... tak habis2 kembang hidung depan cermin sambil repeat "aku gojess.... aku gojesss... aku gojesss..." ok... mengarut je... 

Kenapa suka Google+ ?


Tak banyak mana canggih pun Google+ ni tapi wa aktif guna benda alah ni firstly sebab senang komen, then bila orang komen, naik kat notification, lepas tu dah boleh buat macam chatting kat situ, that mean wa memang boleh perasan siapa yang LIKE atau COMMENT pada satu2 entri wa.. itu yang wa suka..


.. Tapi kekurangan guna Google+ , tak boleh buat entri pasal Top Commentor.. wuahahahaha !! ada kot kekurangan yang lain2... wa tak tahulah kan... tapi sebab wa suka, seperti yang telah ditaip di atas tu...


haa itu je nak bagitau :)

Love Fact #1

6:59 PM 0
Love Fact #1

Hahhahaha....
ini macam tarakkk betul....
ehh ... betul ke...??

Tafsir Mimpi Bayi..

4:24 PM 0
Tafsir Mimpi Bayi..
Disebabkan malam tadi aku mimpi, harini banyak pulak yang komen pasal jin... haihhh..!

Ok, actually malam tadi aku mimpi yang aku tengah susukan seorang baby.. dalam mimpi aku baby tu manja dengan aku.. dan susu badan aku sangat banyak... tapi dalam mimpi tu jugak aku confused, who is the baby?? aku macam blur anak siapa, shud be mine.. kalau bukan, mana datang susu dari badan aku...??

hoho... dramatik sangat jadinya.. so perjalanan mimpi itu diganggu oleh deringan handphone tuan macho (suami lettewww) .. haishh...

And aku update perkara ni kat Facebook... as usual la, benda tak berapa faedah memang dalam Facebook je aku update, just sharing... kannnn.....

Nak baby muka matsalleh jeee.....

Hikss... kalau aku ada baby betul, kemungkinan mata sepet kot.. dah ayahnya berdarah kacukan cina/arab/bugis/minang.. wahhahaha... tapi tuan macho selalu je cakap, kalau kita ada baby, mesti mata baby bulat macam puan gojesss.... trettttt


Bukan itu isunya... tapi....


Ada benarnya kata kak suria tu, sebab aku asyik fikir nak baby, nak baby, nak baby, sampai dah terbawak-bawak dalam mimpi.... hihi... mimpi kan mainan tidooo....


Aku ada jugak baca tafsir mimpi, di SINI since wa memang nak buat entri kan..?? sesiapa nak usha2 boleh laa... Aku memang jenis tak percayakan mimpi, atau tafsir mimpi, sebab..

.. sebelum arwah opah meninggal dunia, aku mimpi arwah meninggal, orang tengah angkat keranda, arwah cakap, tu tanda dia panjang umur... tapi hakikatnya... hmmm

Semuanya atas izin Allah swt :) kalau mimpi tu jin, jin laa... kalau petanda yang baik, baiklah... kalau sebaliknya, redha aje... bukan kita selamanya atas bumi ni.....

September 25, 2014

Quotes #12

3:28 AM 0
Quotes #12

Oraittt... mahu melayari mimpi yang indah~~~

Quick Update #11

3:19 AM 0
Quick Update #11
Hahhahahaa...!!

Ok abaikan, wa memang suka mulakan entri dengan gelak saiton nirrojim tu... hmm... sebenarnya memalam ni memang mood blogwalking meningkat tapi sayanggggggggggggg.... line internet streamyz ni sangat shilakakkk....

Ini yang selalu dilalui bila komen panjang2 kat entri orang lain,
then, hilang :(

Asyik error je... oiii bayar mahal2 tapi servis cam hape je... nasib baik laa ibu mertuaku punya, so tak boleh komplen lelebih...

Teringat yang TM call wa selama 3 tahun untuk tuntut hutang... aikssss?? hutang apa?? haaa abah wa pernah sign contract selama setahun, tapi pakai dalam 3-4 bulan gitu je... nak terminate TM tak bagi, maka tumbuhlaa bebunga dia...

So hutang yang dia nak tuntut tu, hutang bunga.. siap nak panggil peguam bagai, ugutttt selalu ! pagi2 wa diganggu oleh makhluk2 TM ni je...

Haaa tu je nak citer... mesti bosan kan korang baca entri wa ni?? asyik merapu je... macam takde pekdah (faedah) je... maaf ye... inilah puan gojes yang dimaksudkan... 

marang kerapu kembang sekerpersss....

"Surat Cinta" buat Nuffnang..

12:40 AM 0
"Surat Cinta" buat Nuffnang..
Hamboiii tajuk... kemain lagi... sebenarnya rasa terkejut dengan diri sendiri, rasa macam satu perubahan pada diri sendiri pun ya jugak.. sebabnya? dulu wa takde kekuatan diri, penakut, rasa lemah semangat je.. tapi boleh pulak kali ni, wa semangat hantar 'surat cinta' @ ticket pada pihak Nuffnang.

.. Ini gara-gara sebab wa perasan ada satu lagi account under Nuffnang, so hantarlah ticket, alhamdulillah satu account tu dah close, rupanya ada lagi 2 yang tak active dalam tu... hambik kooo... kemain banyak account Nuffnang hakakkkk uolsss....

Sengaja nak tempek gambar broken english wa kat Nuffnang, nasib baik la depa paham... mungkin jugak depa dok gelakkan wa kat department depa.... muahahahhaa !! tak kisah laaa... janji tujuan asal telah dilaksanakan...



Ok... sekian terima kasih :)


September 24, 2014

Quotes #11

9:52 PM 0
Quotes #11

Hidup ni panjang,
janganlah disia-siakan dengan perkara yang sia-sia :)

moga bermanfaat.

Pengisytiharan Hari Raya Aidiladha 2014

9:02 PM 0
Pengisytiharan Hari Raya Aidiladha 2014
Bila check kelendar... rasa macam minggu depan je raya.. nasib baik tadi bukan jugak TV3suku.. so nampaklah pokcik yang memegang mohor2 besar diraja ni nak isytihar sesuatu... tuan suami dah kemut2 muka... alalalala buat muka pelik plak... tahulah tak heran ! hiks ~



Hari Raya Aidiladha 2014
Ahad, 5 Oktober 2014 bersamaan 10 Zulhijjah 1435

Hati ni dah bergejolak pulak nak balik rumah bonda... dah terbayang makanan sedap2... mama di rumah sana memang rajin masak... anak dia je pemalas... ngahahahhaa !!

Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha !

SINOPSIS FILEM - Before The Conjuring.. There Was Annabelle !

8:50 PM 0
SINOPSIS FILEM - Before The Conjuring.. There Was Annabelle !

Bagi yang pernah menonton cerita The Conjuring pasti tidak akan melepaskan peluang untuk menonton kesinambungan daripada filem ini... ianya adalah filem spin-off dari cerita The Conjuring.. yelaaa... ending cerita The Conjuring kan macam tergantung camtu...

Annabelle - Filem yang bergenre seram ini mengisahkan tentang boneka yang dipercayai menyimpan suatu kuasa jahat. Boneka itu boleh berpindah ke tempat lain dengan sendiri. Sepasang Demologist iaitu Ed dan isterinya Lorraine Warren terus mencari boneka tersebut. 

Dijangka cerita ini akan menjadi lebih seram... woooo macam best... wa memang minat cerita seram omputeh ni... then since dah tengok The Conjuring yang tergantung tu, maka tak sabar nak tengok sambungan seterusnya..

pstttttttttt... tengah tunggu Insidious 3... lambatnya....

Edisi Blog - Applikasi Untuk Ping Entri !

8:06 PM 0
Edisi Blog - Applikasi Untuk Ping Entri !
Applikasi - Edisi Blog ini bukan hanya untuk para blogger, tapi untuk bukan blogger jugak yang menggunakan android... ramai dah tahu.. selain ramai followers yang akan singgah, trafik jugak mudah naik.. semuanya dihujung jari wa cakap luuuu....

Tapi wa asyik lupa nak ping entri lepas dah post, selalu bila dah post, mesti teruskan aktiviti blogwalking... mihmihmih... siapa yang belum mencuba dan ingin mencuba.. boleh la download di Google Play.


Selamat berblogging !

Wordless Wednesday #16

7:55 PM 0
Wordless Wednesday #16
WORDLESS WEDNESDAY | Setiap hari RABU para bloggers akan membuat posting bergambar tanpa huraian atau gambar yang mempunyai quotes. Ianya memberi peluang supaya biar gambar berbicara. Terpulang kepada individu untuk menghuraikannya mengikut akal masing-masing. agagaga.....!!




agagagaga... !!

Quotes #10

12:18 AM 0
Quotes #10

Redha jelaa apa yang berlaku, alhamdulillah.. Allah sentiasa membuktikan DIA bersama kami suami isteri disaat kami mengeluh atas dugaan maha hebat yang DIA beri...

chill laaa !!

September 23, 2014

Quick Update #10

10:13 PM 0
Quick Update #10
Harini mood agak lembssss dan penat... tadi timbang berat 36.5kg, lepas treatment jadilah 33.6kg... berat apa je dalam badan ni?? nampak sangat lah air semata-mata... bukan wa makan sangat kebelakangan ni... bila makan je, mula rasa loyaaa aje...

Niat nak gemukkan badan macam nak dikuburkan je... bukan boleh gemuk pun... makanlah kau banyak mana, yang naik paling tidak, sekilo je.. hmm...

Untuk badan 136cm macam wa ni, berat ideal mungkin dalam 38kg kan..?? rasa nak pergi 38kg tu tapi alahai... kemain susah... rasa macam badan ni nampak tulang je... mana isi?? mana??


Nak bam2 pun untuk tuan suami jugak sebenarnya, tapi apakan dayaku.... hmm...

Quotes #9

12:47 AM 0
Quotes #9

Quotes #8

12:24 AM 0
Quotes #8

Since wa saja search quotes yang comel2... ternampak quotes yang satu ni... hihi... teringat seseorang dalam rumah ni yang pandang rendah terhadap wa... sampai tak confident wa pandai naik teksi sendiri... kemon laa... walaupun badan wa kecik macam budak tabika, wa bukan tak pandai independent langsung.... usually, people always judge a book by the cover.... haihhhh

September 22, 2014

Nak orang sayang kita, kita kena sayang orang....

10:22 PM 0
Nak orang sayang kita, kita kena sayang orang....
Based dari entri sahabat di Sarawak, Be Humble tulisan +z-a -c-k , menarik minat sebenarnya.. bukan nak hentam orang, as usual wa suka bagi pendapat... begitu juga dengan sahabat di Sarawak ni.. menyuarakan pendapat...

.. Banyak wa tengok, tak kisah dari mana2 komuniti, andai 'ada nama' je, depa akan layan spesis depa aje... hmm faham tak...??




Ok contohnya, kau seekor ikan pari, tapi datang pada kau seekor ikan kembung, tapi ikan pari ni hanya ingin berkawan dengan ikan pari je, ikan kembung nampak tidak selevel dengan ikan pari.. itulah maksud wa... maaf la ye, contoh ikan je yang terbayang dalam akal ni..

.. Wa masuk banyak komuniti, blogger, chatters dan sebagainya... tapi bila picisan macam wa memberi tegur nak bersahabat, komen ke.. depa buat donnnoooo aje... tapi kalau yang kaum kerabat depa, wahh nampak saje ! ada pulak respon... apa yang picisan macam wa tak layak berkawan dengan yang 'level up' macam ni kepe??

Kekadang naik segan, rasa kita pulak yang terhegeh2.... hmm tapi tak semua la yang kategori 'level up' ni cenggitu... tapi ramaiiiiiiiiiiii sangat ! takpela, lepas ni wa hanya rapatkan ukhwah dengan mereka2 yang memang berniat ke arah silaturrahim tu.. senang... takde nak terasa sangat kot...

Level mana pun, tanah jugak "sahabat" kita nanti :)

Will always love you...

5:44 PM 0
Will always love you...
Hanya entri santai, petang ni hujan je... sesejuk gitu.. so nak perasan tinggal kat London la sangatttt time cenggini... dengar lagu Whitney Houston sambil geguling atas tilam spring feeling2 konon duduk dalam bilik yang sangat cantik (hakikatnya tidak) pun best jugak.... will loveeeeeeee.... will alwayssssssss love youuuuuuuuuuuuuuuuuuuu !!!!


Tetiba dapat goreng pisang cicah sambal kicap dengan teh/kopi Oooo ni sangat layan... ehh dah tukar jadi Melayu dah... okbai ~

Mengandung anak haram mudah nak beranak..??

2:41 PM 0
Mengandung anak haram mudah nak beranak..??
Firstly, TAK ADA istilah ANAK HARAM !! Yang ada cuma TIDAK SAH TARAF je... sesuka je cakap baby tu anak haram... ok straight to the point...


Sekadar hiasan.

Adakah mengandung anak tidak sah taraf ni punca mereka mudah untuk melahirkan..?? Jawapannya ofcoz, tidak ! mama pernah cakap dengan wa, dia hanya sebut "Allah..Allah..Allah.." semasa lahirkan wa, dah dia tak rasa pun yang wa dah keluar... adakah wa anak tidak sah taraf jika wa berbintikan nama Abah...?? 

.. Kisah kedua, mak sedara wa.. dia tengah preggy anak ke-5, then dia nak pergi memberak... masa dia tengah melepaskan hajat, anak dia terkeluar sekali tanpa dia sedar... terberanak kat jamban kauuuu..... so, adakah adik sedara wa tu anak tak sah taraf jugak?? sebab mak dia lahirkan dia dengan mudah dan senang aje...??

Bingit wa baca statement macam ni, menyampah pun ada jugak..

Adakah kita ni tak percaya dengan qada dan qadar Allah...?? mana kita tahu si pembuang bayi tu tak rasa sakit waktu melahirkan...?? sebab bukan kita ada sebelah dia pun... Allah taala berkata "kunfayakun"... kalau dia nak kasi mudah si ibu melahirkan, maka mudah laa... takde kena mengena dengan anak itu sah taraf ataupun tidak...

Mungkin ada yang kata... "dah ustaz cakap macam tu.." , diingatkan, seorang ustaz itu bukan seorang yang maksum... wa bidas kalau betul ustaz yang cakap macam tu....

Allah yang tentukan :) tak perlu pertikaikan status si anak... hmm

Quotes #7

2:23 AM 0
Quotes #7

Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya : Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?" Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah).

.-._.nite._.-.

Perempuan bertudung dan merokok?

1:21 AM 0
Perempuan bertudung dan merokok?
Source from Google, hiasan semata.

First thing, malas nak padam watermark... kehkeh... terasa nak menaip sebab tadi member FB ada hapdet pasal perempuan bertudung dan hisap rokok.. hurm apa pendapat pembaca setia...??

.. Mungkin ada yang kata, merokok tu haram, membahayakan kesihatan, blaa... blaa... blaa... hurm.. tuan suami jugak seorang yang heavy smoker, wa jugak adalah insan yang smoking sebelum ni, sekarang ni dah alah dengan asap rokok kecuali bila tak dapat dibendung.... ok ni statement jujur, dah taknak kawan dengan wa takpe, i love to be myself than stranger.

Pendapat wa, biarkanlah dia (si pemakai tudung) smoking, sama jugak dengan perempuan yang freehair if smoking, still orang cakap ... "woooo itu perempuan jahat !!" ... ehh tok nenek kita pun smoking jugak pe, cuma beza, depa gulung sendiri... entahlaa.. ini pendapat wa sendiri, wa tahu, ramai tidak setuju...

Adakah sebab dia pakai tudung, maka dia tak boleh buat sesuatu yang seperti itu?? manusia ni khilaf, tapi kalau dah heavy, nak buat camne?? sedara wa yang kat Singapore tu pun jenis makcik2 dah, bertudung, tapi still smoking.... 

Biarlah dia smoking dari bikin kerja maksiat sampai kena tangkap khalwat, biar jela dia smoking asal tak jumpa video dia sedang blow2 lollypop sambil sedang pakai tudung...

.. well, itu pendapat wa.. kita tak boleh nak stop habit seseorang, asalkan dia tak mengganggu, to me, its ok.. maaf jika ada yang tidak setuju... :) wa bukan sokong para perokok ni, cuma pendapat terhadap mereka yang tak dapat atau sukar hentikan habit yang satu ni.... syukur, wa tak heavy dan mampu berhenti....

Penyakit ni rahsia Allah taala, kita boleh cegah dengan berhenti merokok, tak merokok juga boleh je diberi penyakit, kalau boleh elakkannya, kalau tak boleh... terpulang atas jalan yang kita ingin lalui, bukan kita yang corakkan hidup seseorang, tetapi diri sendiri... wassalam...

September 21, 2014

Buang anak dalam pembetung pulak.....

8:16 PM 0
Buang anak dalam pembetung pulak.....
Hurm... tak tahu apa lagi nasib baby2 yang akan datang... di haluan lain, secara positif wa boleh cakap yang baby tu pun tak ingin lahir kat dunia tu sebab dia dibuang sampai jadi mayat dan bangkai.. hurm... tapi takkan itu perjalanannya..??


Nasib kami yang susah nak dapat anak, tapi mereka yang senang dapat zuriat, senang aje nak buang.. berapa kali sedih, geram, tangan ni menggigil nak tampar si pelaku... nak salahkan kaum hawa tu pun tak boleh jugak, tukang "tembak"nya terlepas, tak bertanggungjawab... kalau si penembak pun bertanggungjawab, insyaAllah, tak akan jadilah kes pembuangan bayi ni...

Kepada adik2 hakakk yang membaca ni, andai terlanjur atas khilaf sendiri, jika tak mampu untuk membesarkan, tinggalkanlah bayi itu ditempat yang selamat... didepan masjid ke, surau ke, rumah orang ke, atau ke pusat perlindungan... ramai orang yang senasib hakakkkk tercari2 anak angkat untuk dijadikan penyeri hidup kami..... biarlah kami yang membesarkan anak2 itu menjadi seorang manusia...

Jika tidak takut akan "dosa" yang dilakukan, janganlah takut effect kepada perbuatan tersebut, benda sudah terjadi... tolonglah.... jangan dibuang anak itu seperti buang plastik aiskrim... tolonglah :(

Kenapa saya tak follow awak?

4:18 PM 0
Kenapa saya tak follow awak?
Based dari entri mama +Norhasniza Khalid , wa pun nak buat entri bertujuan sama... perkara ni dah ramai pun yang luahkan, so di hari Ahad yang suram ni, kita buat entri moody sikit, boleh?? haha !

.. Wa perasan, ada setengah followers yang unfollow wa balik.. itu tak jadi masalah bagi wa, nak follow, silakan... nak stalker, silakan.. suka ingatkan diri sendiri, I can't please anyone to like me... heh !


Cuma wa tak suka terhadap paksaan untuk masuk ke blog dia, komen yang tak ada kena mengena dengan entri dan sebagainya.. wa jugak tak berapa gemar dengan iklan gantung... letak la betul2 kat tempat widget... hurm... kekadang banyak sangat iklan buat kita semak kan...??

Nak tahu betapa beratnya blog korang..?? semak di Pagescoring..

.. Bak kata mamaniza, ruangan komen juga tidak mesra... asyik keluar verification, cer ambik waktu semak setting... nak komen2 pun syiok... para pembaca gemar dengan blog yang tidak berat, tak banyak widget dan senang komen...

Nak tulis panjang mana terpulang, tapi harta benda itu menyemakkan,, bukan angkuh taknak follow semula, tapi kalau nak baca entri pun susah dengan iklan terapung awak tu, saya undur diri la kekdahnya.... dah la guna notebook je...

Maaf andai ada yang terasa :)

Cara Melajukan Komputer !

2:48 PM 0
Cara Melajukan Komputer !
Hihi.. since komputer a.k.a CPU ni lembssss macam siput vebiss nak beranak, maka wa cari jalan jugak untuk melajukan lappy ni.. alhamdulillah, so far ianya laju, tapi taklaa selaju iguana bila berlari keliling kampung... eh eh.. pernah tengok?? so meh nak share sikit.

Cara Pertama :-
Klik Start Button, lepas tu di-tempat search, sila taip %temp% dan ENTER ! dekat situ, delete semua folder, yang mana tak boleh delete tu, biarkan.

Cara Kedua :-
Klik Start Button, lepas tu taip eventvwr, dan ENTER ! cari "Windows Logs" dan pilih "Application". Di bahagian tengah akan kelihatan banyak Error, Warning dan Information, Benda inilah kita nak buang sebab ianya adalah sampah !

Untuk delete kesemuanya itu, cuma click "Clear Log" yang ada di sebelah kanan itu, akan keluar 1 kotak kecil dan tekan "Clear", Selain "Application", korang perlu clearkan bahagian "Security" dan "System".

Semoga bermanfaat :)

Hurm.. masih boleh bertahan?

12:20 AM 0
Hurm.. masih boleh bertahan?
Wa malas nak fikir pasal traffik kepe sekarang... masalah dah makin bercambah kat rumah ni.. diri dah rasa macam orang dibayar gaji pun haderr... kau buat kerja, aku bayar ! entah laa.. wa tak rasa suasana yang tenteram kat sini.. termasuk tuan suami..

.. Lately, tuan suami mengalami stress yang teruk, wa yang tengok dia stress makin bertambah stress sebenarnya, tapi kawal jela.. habis tu, takkan nak join emo dia pulak kan..?? kang siapa nak tenangkan kami berdua..?? haha

Mood kami berdua terumbang ambing, that's why wa rasa lemau je nak menaip entri ni walaupun blog adalah sahabat baik wa ketika ini... hmm nak buat macamana, kami je memahami antara kami, orang lain hanya nampak kami bila perlu aje..

.. Lumrah dooniaaa... bila susah barulah nampak orang2 macam kami... haih.. frustrated pun ada...

September 20, 2014

Quotes #6

2:24 AM 0
Quotes #6

Exactly true,
bolehlaaa nak pepura tido.. tapi tak pernah puas :)

Aduhai adikku.. semoga tiada apa yang berlaku...

1:48 AM 0
Aduhai adikku.. semoga tiada apa yang berlaku...
Yang pakai spek itu 'Aboy' ...

Haritu ada terbaca whatsapp antara mama dan aboy, hati dah start risau... hurm.. air kencing aboy start kotor.. tak lawas dan pinggang dia start sakit2... then mama dah bawak pergi klinik check darah semua...

Hati ni tak sedap sebenarnya, takut sejarah berulang lagi.. sangkaan tak banyak pun meleset, aboy disyaki mengidapi permulaan penyakit buah pinggang.. hurm... tapi doctor syorkan dia makan makanan berkhasiat dan minum air kosong banyak2... nasib baik cepat bertindak...

Semoga aboy tak kena apa2 penyakit especially tahap kronik macam kakak dia nan seorang ni... tak sanggup tengok adik beradik lain sakit, kesian mama abah.. teruk sangat menanggung bila anak2 sakit... sangat susah nak jadi anak berpenyakit macam wa nih... wa dah pernah tengok mama abah bersusah-payah :(

September 19, 2014

No ideas for new entri..

9:36 PM 0
No ideas for new entri..
Ahaks.. maknanya ni kita istiharkan sebagai quick hapdet lah ye.. sebab wa memang tak ada idea nak menaip apa, since wa bangun pukul 4petang.. haaaaaaaaaaa hambikkk kau.... wa memang kalau "bendera jepun berkibar" ni akan tido tak hingatttttt doooonia... stress pun ia jugak...


.. Mama Nora masak nasi beriani kegemaran pun kami tak makan, bangun tido tuan suami ajak keluar kejap.. pergi chill2... nak karok ajaknya... sebab..?? yaaaa kami berdua dalam keadaan stress yang paling tinggi... sampai bergaduh jugak laa sebelum pergi tu...


Dah release sikit, bam Zahari datang petik gitar pulak kat rumah ni... ahhh hentam laaa... as usual wa bukan ada geng pun... so?? apa lagi?? blogwalking lahhhh tinggalkan jejak !! hewhew

Quotes #5

1:06 AM 0
Quotes #5

Hahaha !! so, nak melarik mimpi sampai ke surgaaa... !!

Apa itu Hypophrenia ?

12:59 AM 0
Apa itu Hypophrenia ?
Hypophrenia adalah salah satu penyakit mental dan bermain dengan psikologi. Tak banyak info tentang penyakit ni... tapi difahamkan, ianya salah satu penyakit perasaan yang tiba-tiba akan hadir... ehh camne nak explain...??


Penyakit ni, wa selalu kena... suddenly wa akan menangis beria-ria macam ada sesuatu yang mengganggu dan wa fikir tapi sebenarnya tak fikir apapun... hurm... pembawakan OCD
mungkin jugak... 

September 18, 2014

"Selamat Pengantin Madu" yang over gediks !

11:54 PM 0
"Selamat Pengantin Madu" yang over gediks !
Layan TV3 dengan tuan suami tadi kat kedai makan, sampai wa terlupa wa tengah makan nasi goreng kampung, punyalah fokus dengan bebelan tuan suami... dia memang pantang bab madu ni.. bagi dia, lelaki tu kalau dah sayang bini, takde sampai nak pasang lain...

"Papa sayang mama, mama akan jadi orang pertama yang papa sayang..."

... haaa itu skrip watak si suami... tapi tuan suami wa pulak yang menyumpah seranah... woooo macam susah nak tengok lelaki yang marah pasal cerita madu-madu ni.... dia memang tak suka, bila wa suruh dia kawin lagi, dia panggil wa bongoks T___T sobss...



.. kalau nak complain lebih, memanglaaa orang akan cakap yang director suruh jadi cenggitu, tapi mungkin wa memang tak menggemari lakonan si Eina Azman ni, maka memang menjadi bahan sumpah seranah lakibini laa kat kedai makan tadi...

hurm... naik berbulu je tengok... haaaa kan dah overrrrrrrssssssssss..... sekian !

Quotes #4

2:39 AM 0
Quotes #4
Dear my lovely hasben.....


ok, gudnite... (",)
phewwww

September 17, 2014

Apa itu OCD (Obsessive Compulsive Disorder) ?

11:47 PM 0
Apa itu OCD (Obsessive Compulsive Disorder) ?

Obsessive Compulsive Disorder | Ia adalah suatu penyakit jiwa yang perlu dirawat.

Obsession :-
1) Fikiran, bayangan, atau imej yang kerap berulang-ulang menghantui fikiran anda. Ia mengganggu anda sehingga membuatkan anda berasa resah gelisah dan bercelaru.

2) Anda tahu bahawa fikiran ini datangnya dari anda sendiri, bukannya dari orang lain atau apa jua kuasa yang memaksa anda.

3) Ia bukan sekadar kerisauan kerana anda mempunyai masalah dalam kehidupan.

4) Anda cuba untuk menghentikan dan mengurangkan fikiran ini tetapi amat sukar.

Compulsion :-
1) Untuk menghilangkan keresahan dan anxiety akibat obsesi di atas, anda mesti melakukan sesuatu dalam bentu apa jua sama-asa perbuatan atau fikiran lain. Disebabkan obsesi ini datang berulang, maka anda akan berulangkali melakukan perbuatan yang sama.

2) Anda mengetahui bahawa perbuatan anda ini keterlaluan. Apabila obsesi dan kompulsi berlaku anda akan berasa amat tertekan sehingga fungsi normal anda seperti hubungan dengan orang lain, kerja-kerja harian dan aktiviti lain terganggu.

Tanda OCD yang kerap (Kadar Obsessi) :-
  • Memikirkan tentang kebersihan (43%)
  • Ketakutan tentang sesuatu mungkin berlaku seperti kebakaran, kematian tersayang dan lain-lain (17%)
  • Terlalu mementingkan sesuatu disusun secara teliti (17%)
  • Memikirkan tentang keagamaan (13%)
  • Memikirkan tentang kelakuan seks, imej seks dan pornografi (4%)


Tanda OCD yang kerap (Kadar Kompulsi) :-
  • Perbuatan mencuci tangan, mandi, gosok gigi, dan lain-lain (85%)
  • Buka tutup pintu, bangun duduk (51%)
  • Menyusun barang (17%)
  • Menyimpan barang buruk dan usang (11%)

Apakah rawatan untuk OCD?
Rawatan adalah berdasarkan prinsip biopsikososial.
Ubat-ubatan ; (Dos yang lebih tinggi diperlukan berbandung dos untuk kemurungan).

Ubat antidepressant boleh bertindak sebagai antiOCD.

Korang ada OCD??
Semoga bermanfaat !

Masih dalam shortlist......

10:37 PM 0
Masih dalam shortlist......
Tengok duit, yang tebal makin halusssssssss je... entah, kekadang fikir jugak kenapa makin ramai gelandangan...?? hidup kat Malaysia... banyak kerja peeee....

.. Ya, mungkin sebab orang kita tak pandai nak cari kerja atau terlalu memilih kerja... memilih ke..?? atau gaji sikit ke...?? macamana...?? rezeki.. ada dimana-mana.. tinggal cari, dan ikhtiar..

Nah, isu ni tiada kaitan gelandangan.. tapi kenapa SUSAH sangat...??

Tuan suami ada pengalaman, ramai pulak call dia nak kasik offer kerja, alhamdulillah ! kami bersyukur sangat tentang hal itu... tapi yang tak best langsung.... bila tanya berapa basic...masing2 macam buat bodo, mesej tak berbalas...

.. ada jugak yang cerita beria-ria.. panjang lebar borak dengan tuan suami, then mintak resume.. dah bagi, kena tunggu shortlist pulak.. berapa kali dah, last2.. tak ada jawapan...

Harini tengok muka tuan suami stressssssssss sangat, dia banyak diam je harini...

Kos sara hidup makin tinggi, semakin tinggi... sebab antara tuan suami nak sangat ada kerja, adalah kerana ingin keluar dari rumah yang kami tumpang, kami nak hidup sendiri tanpa ada orang yang memandang slack macam kami ada buat salah...

.. Dia sedih tak dapat bagi wa benda yang mewah sikit, tapi wa faham keadaan dia tu... aduhai...

Monolog seorang isteri ~

Dari dulu pun suka dengan fotografi gelandangan yang ini :)
Menyimpan pelbagai cerita...