August 12, 2014

Bukan "Pintu Gerbang", tetapi "Chuppa" !

Entri ini adalah susulan dari entri tempoh hari - Tentang Pintu Gerbang Perkahwinan ! dah lama wa hold entri ni, asyik lemah badan je..

hurm.. jenis wa, kalau ada kesalahan info dalam blog, wa tak nak biarkan... sharing is caring, ilmu pengetahuan... kannn..... mohon jangan bash mak nakkkkkkk.....

Ok.. dalam entri tu wa kata tentang pintu gerbang.. actually, its not pintu gerbang yang selalu kita nampak tu, tetapi sejenis kanopi, yang dipanggil chuppa !

Macam mana chuppa tu...?? haaa camni laaa...


Didalam upacara perkahwinan Yahudi, pasangan pengantin akan dikahwinkan dibawah chuppa ini sebagai simbol rumah pasangan pengantin.

Yang buruk datang dari Puan Gojes... Yang baik dari ALLAH SWT :)
semoga bermanfaat.

خَيْرُ النِّكَاحِ أَيْسَرُهُ
“Sebaik-baik pernikahan adalah yang paling mudah.” 
(Hadis Riwayat Abu Daud, 6/13, no. 1808. Dinilai sahih oleh al-Albani) 
 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.