8/1/14 - Monolog Aku Cuma Di Kiri

August 31, 2014

Main-Main Doa Kepada Allah !

6:55 PM 0
Main-Main Doa Kepada Allah !
Membuka FB memang antara tugas wa setiapkali celik mata.. tapi kekadang ada yang tak sedap mata memandang.. serius, kadang-kadang terfikir...

  • Kenapa kau sentap orang guna kalimah Allah sedangkan kau buat perkara lebih teruk dari orang yang menggunakan kalimah Allah tu..??
  • Kenapa kau melatah dan cuba pertahankan sesuatu yang bukan milik kau yang mutlak sedangkan Allah taala yang memiliki segalanya..??
Point wa, manusia acapkali lupa diri, sumpah ! menyampah.....


Apa kau ingat kelakar, bila buat macam ni...?? serius masa wa baca, wa rasa menyampah, tak rasa lawak pun dengan benda camni... Bergurau, ada limit, bukan semua perkara boleh diguraukan :) not good.. not good...

Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta ~

3:09 PM 0
Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta ~

Bercerita tentang merdeka, suami selalu cakap.. "sayang sudah merdeka.. sayang seorang wanita yang merdeka.." kerana wa telah menjadi seorang isteri.. tapi bagi wa, belum layak untuk wa digelarkan seorang yang merdeka... banyak lagi perkara wa belum lakukan untuk rasa merdeka...

Merdeka jugak tidak dirasai sebab sekarang ni anak2 Melayu tidak mencerminkan Melayu yang penuh dengan adab, tolong menolong dan sebagainya... 

Kita hanya melaungkan Merdeka !!! Merdeka !!! Merdeka !! tanpa tahu apa yang kita laungkan...

Apapun, Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yang Ke-57, wa tetap sayangkan Malaysia sebab makanan di Malaysia sedap-sedap belaka.... wa berharap Malaysia harmoni, bebas hutang di sana atau disini... meriah.. aman dan semakin damai....


Jiwa hamba..
ingatkan kembali kata sakti
Dari bahang kesedaran berapi ;
" Di atas robohan Kota Melaka,
Kita dirikan jiwa merdeka ! "

- Usman Awang -

Segmen Blogwalking - When I Was A Kid

3:18 AM 0
Segmen Blogwalking - When I Was A Kid
Haha... wa memang lah suka update malam-malam cenggini dan join segmen last minutes.. sebenarnya dah lama perasan segmen ni, nak join takde kesempatan.. nasib baik ada time lagi untuk join..

Segmen ini dilancarkan oleh Aina Kamal , so siapa nak join..?? Tarikh tutup 1 September 2014 :)


Throwback zaman kekecik........................

... Mama pernah cakap, masa wa umur 9 bulan ke 11 bulan, wa menang bayi sihat, dan selang selepas itu, ketika wa berumur 4 tahun, wa disahkan menghidapi kegagalan buah pinggang tahap kronik.

Wa dimasukkan ke Unit Pediatrik, Wad KK1.. kat situ wa manja dengan sorang staff nurse.. dia pun baik, dan sayang wa.. tapi sumpah wa tak ingat nama dia... kuikui... dipendekkan cerita, tahun 1996, mama dermakan wa buah pinggang, tapi malangnya tak berjaya, kena buang balik.

Masuk ward kembali..
Mama pernah cerita jugak, akibat kegagalan operation tu.. wa mengamuk dengan doktor... doktor tak kasi makan itu... tak kasi makan ini... lepas tu wa cakap dengan doktor..."..Kata dah dapat buah pinggang boleh kencing? takde pun?..." Lepas tu wa sambung mengamuk, siap cakap..."..Kalau saye dah besar nanti, saye nak jadi polis, saye nak tembak doktor !.."

Haaa lepas tu doktor akur, doktor suruh abah dengan mama ikut je apa wa nak makan, langgar pantang kejap... sebab kalau tidak, wa mengamuk, pressure naik.. sebab dari kecik wa memang ada darah tinggi..

Oh ya, wa kekecik dulu suka minum Coke.. dan wa panggil Coke tu "Air Masam".. selalu merengek dengan abah nak "air masam"..

Masa tadika wa adalah kanak2 riang.. wa pernah patah gigi masa naik jongkang jongkit.. haaa yang kayu punya, bukan yang spring macam sekarang.. sebab patah gigi..?? kayu jongkang jongkit terhentak kuat sangat sampai wa tergolek jatuh, lepas tu kayu tu ternaik... maka kesannya....

ihsan-Google

Taraaaaaaaaaaaaaaaaa !! rongak gigi waolsssss....  muahahahaa !!

Haaaa... masa tadika dulu kan kita kena tangkap gambar ramai2 lepas tu yang macam konvo tu kan... wa dulu teleng sikit, jenis kepala malas nak tegak, letih kot ! kena cuci air.. lemau je kan... tapi nak jadi kisah, masa nak tangkap gambar sorang2 tu... wa asyik teleng dan terus teleng.... ada ke photographer tu lempang wa ! bukan perlahan hokeyyyy... kuat gilossss.... kalau ingat perkara tu rasa macam diri ini dianiayai aje... yang bestnya, wa tak bagitau mama abah ponggggggg.....!

Masa kecik wa jugak seorang yang psiko, kalau wa tengok cerita yang melibatkan kena siksa ke, kena dera ke.. wa akan jadi trauma dan dera diri sendiri.. wa pernah ikat diri sendiri kat katil, sakitkan diri sendiri, rendam kepala dalam air sampai lemas... perghhh gila psiko ! actually sampai dah besar pun sama, tapi tuan suami jaga 24/7 .. maka... dah kurang sikit...

First time period?
Ada orang jenis jerit2 nampak darah, tapi wa tidak... masa tu umur 14 tahun.. actually satu malam tu wa asyik sakit perut dan repeat pergi bilik air nak melabur tapi takde hasil.. arwah opah pun sapukan minyak, urut sampai wa tertidur.. bila bangun pagi nak pergi sekolah, nampak ada darah dalam panties... terus senyum hokeyyyyy.... cakap kat opah... "orang dah period laa opah..!" pastu opah cakap... ".. baguihla, dah hang pi mintak modes kat mak hang.." sobb sobb.. itu je respon arwah.. lepastu mama cakap "..tahniah.. sekarang anak mama dah besar...".. cara pakai pad haram wa tak tau... main taram je... masa first time pakai pergi sekolah, jalan mengengkang aje... tak selesa langsung ! sampai sekolah terus jerit kat Syahirah, kawan baik wa waktu tu, masa tu perhimpunan tau... "Iraaaaaaaaaa...!! Aku dah perioddddddddddd...".. Ira buat muka malu togeyyy... yang dengar wa jerit tu senyum sinis2... baru sedar yang diri ini tak tahu malu -_-

Wa jugak pernah bagi surat cinta monyet masa pindah sekolah, baru masuk sekolah tu mamat tu asyik usha-usha wa, so wa jatuh shintaaaa.... bagilah surat kat dia... aku suka kau... kau dah ambik hati aku... ahhh gila jiwang.... so dapat la surat balasan... punyalah feeling habis masa baca surat dia siap bawak tido, senyum2, berangan couple dengan dia tapi hampeh ! rupanya abang dia yang tulis surat tu untuk kenakan wa... maklumlahh budak baru memang selalu dibuli :( sedih yang teramat tau...

Oh ya, wa dah pandai tumbuk sambal belacan masa umur 11 tahun... lepas tu... err... ok dah tak ingat.. tu je... bye bye ^^~

August 30, 2014

Bila Gadis Hina Loghat Utara ~

5:47 PM 0
Bila Gadis Hina Loghat Utara ~

"..Hang datang aloq staq, kepala hang aku putaq ! "
Macam-macam cara orang lakukan sekarang supaya dikenali :)

Saturday Smiles #1

11:42 AM 0
Saturday Smiles #1
Assalamualaikum wbt, dan selamat hari Sabtu !
Weekend2 ni especially hari Sabtu memang hari monyok wa, kenapa ? sebab wa tak boleh attend majlis2 perkahwinan pada hari ini sebab tersangkut kat mesin dialisis ! itu sangat tak best, mengidam nasik minyak sangat ni, dah la kawin pun takde nasik minyak, habis nikah makan mekdi je dulu... sobbbsobbb

eh, kita bukan nak sedih ! 

Pagi tadi bukak FB, ada satu gambar yang buat wa geli hati sebenarnya... macam-macam daya otak manusia sekarang, yang terlebih bijak ada, yang terlebih tak bijak pun... ada !


Adoiii... dengan bangganya dia bahagia sebab jadi suami mithali ~

Macam-Macam Rasa Nak Makan !

2:38 AM 0
Macam-Macam Rasa Nak Makan !
Tajuk dah tak SEO sangat pun... sebenarnya masih tak faham apa itu SEO... bukan nak repeat cakap diri ni lembab... tapi memang hakikat ! kesan ubat yang dimakan sejak kecik.. kesan ubat bius mungkin jugak... dah berapa banyak kandungan morphin dalam badan pun tak tahu ~

Yang penting, masih pandai blogging dan merepek, nah... itu PENTING !

Beberapa tahun kebelakangan ni, wa asyik teringin nak makan something that, yang susah dapat area Ampang ni, in fact kalau boleh dapat pun, susah ! sebab wa takde transport, harapkan teksi semata-mata so sangat cannot gooooooo laaa ! *merana pasal makan jap*

Ramai orang suka makan, termasuk diri wa yang gojessss ini.. (kembang tekak plss) , tapi antara yang wa teringin sangat nak makan adalah...



BakChang @ Ketupat Chang @ Zong Zi
Ianya diperbuat daripada beras pulut yang ditumis dengan kicap soya, bawang dan sebagainya, dan dimasukkan inti seperti kuning telur masin, buah berangan, udang kering, cendawan dan daging.. rasanya?? sedap.. satu tak cukup !



Pais Ikan Patin
Ada dua versi, ada yang letak kelapa parut, ada yang letak tempoyak, wa suka makan dedua.. boleh bertambah nasik kalau kena rasa dia.. perghh sedap kot ikan patin ! paling wa suka hadap part kepala atau part2 badan yang ada minyak ikan tu.. sayangnya, kat sini tak tahu apsal susah sangat nak jumpa ikan patin.. sedeyyyy !



Asam Pedas Belangkas @ Telur Belangkas
Kat Kota Tinggi, Johor, sangat tak hairan pasal belangkas ni sebab dah ramai mencuba kat sana.. wa teringin makan belangkas sejak arwah opah cakap, sedappppp.. cara arwah cakap tu memang buat wa rasa sentap daderrr tau... mana nak cari belangkas kat Ampang ni...?? rasa macam kempunan sangat dah....



Mee Siput Dan Sambal Tumis
Kat Muar, benda ni femes.. wa kan ada 50% darah Johor, so benda ni wa suka makan, ada orang tak pandai makan... belajar makan pun zaman sekolah dulu... fuhhh berapa lama dah tak jamah benda ni.. aishhhh sambil taip sambil lap air liur ni tau :(



Look Choup
Kacang hijau yang diadun dengan tepung beras, dibentukkan menjadi buah-buahan, diwarnakan serta dicelup dalam agar-agar.. benda tu pun wa teringin jugak... walaupun tak pernah makan.. most of on list memang tak pernah makan..

********************************************

Hahaaaa... tudia... banyak kannnnnnn...?? kalau nak buat list tu banyak lagi... tapi 5 ketoi ni yang jadi idaman sementara ini...

sekian terima kasih...

August 28, 2014

Bila Adikku Membuat Ku Sentap....

5:13 PM 1
Bila Adikku Membuat Ku Sentap....
".. Kakwe, kakwe nak tau satu berita tak?? berita ni akan menyedihkan kakwe..."

Aboy, adik wa yang ketiga bersuara dalam telefon.. sebenarnya malas sangat nak layan, dia ni kadang berita tak penting sangat pun dia akan bersuara macam berita tu sangat penting...

        "ok, cakaplah apa beritanya...??"... wa eksaited, walaupun berita sedih.

"..Kakak Shahira, mengandung kali kedua dah kakwe..." kata aboy.

(Shahira kawan baik si aboy ni, kakak beliau musuh ketat wa di sekolah dulu, kehkeh...)

Gulppssss.... sakit sampai ke pangkal hati.. wa terdiam kejap.. apakah motif aboy berkata dan memberitahu perkara sebegitu..??

Pagi tadi, aboy ada whatsapp tapi wa tido, bangun tido je terus balas...


Adoi adikku... hang bikin akak hang ni serba salah, sakit hati, nak menangis, sentap, jauh hati, segala bagai tau :(

Wa faham, adik2 wa memang sukakan budak2... yelah, asyik main dengan anak kaklong je... diorang nak merasa jugak main dengan anak buah hasil darah daging sendiri... tapi apakan dayaku...??

*Peluk tuan suami ketat2 sambil nangis, itu je mampu.

Popular Atau Kualiti Penulisan..??

2:37 AM 0
Popular Atau Kualiti Penulisan..??
Tajuk ni dari Kelab Blogger Ben Ashaari sebenarnya, tapi sebab dah tak ada isu, meh nak isukan sikit je benda ni, sikit ajeeee ! tak banyak pun... hihi... boleh tambah ilmu pengetahuan untuk terus berblogging... ye takk...??

Ok... soalan dikemukakan oleh Bambeng @ Ben Ashaari... soalan dia camni....


Ngehngehngeh... ofcozzzz la puan gojes nak popular... kalau tak buat apa puan gojes nak penat2 tulis blog...?? haaa nampak kan...?? actually, it was just more hobby then anything, in fact, memang la cari wang saku sikit kan..??

So wa komen laaa tadi........


1 LIKE je...?? kecik ati tau... tapi sebab Bambeng yang Like, terus berbesar hati.. haaa nampak motif kat situ..?? gila glemerrr sungguh minah ni...

Dan setelah reramai komen, inilah jawapan dan pendapat Bambeng...


Haaa... so amacam...?? korang blogging sebab apa..?? wa sebab hobi je asalnya, tapi dah nampak $$$ , terus rasa nak perbaiki dan terus perbaiki kualiti blog sendiri.. 

Tunjuk ajarku sifu ! oklah, nak sambung blogwalking, gigih sangat memalam ni.. ada 100++++ belum baca lagi... hiks ~

August 27, 2014

Wordless Wednesday #12

2:48 AM 0
Wordless Wednesday #12

Allahuakbar !!!
Allahuakbar !!!
Allahuakbar !!!

Alhamdulillah,
Semoga Allah melindungi saudara kita disana :)

Alkisah Si Biawak Akuarium ~

2:40 AM 0
Alkisah Si Biawak Akuarium ~
Apa malam-malam cerita pasal biawak ni..?? hiks ! sebenarnya dah lama nak cerita.. dari hari masuk hospital itu hari, tapi tak berkesempatan..

Biawak ni, wa tak tahu camne dia boleh dalam akuarium lama pak mertua wa, tapi tuan suami saspek pak mertua yang letak biawak tu dalam akuarium tu.. wa cam... saspek gak lah ! sebab bukan ada lubang pun biawak tu boleh masuk, tapi pak mertua buat slumberkkderkkk je macam tak tahu apa-apa pasal biawak tersebut... huhu..

Wa nampak biawak ni dari 3 hari sebelum masuk hospital kot, masa tu kucing jiran 2-3 ekor dok berkumpul atas akuarium tu untuk kejar biawak ni, tapi masa tu biawak ni just ada atas/luar akuarium saje !


Wa hanya perasan kehadiran biawak ini bila jenguk-jenguk akuarium tu lepas tu perasan ada benda gerak2... eksaited tau ! wa memang suka menatang cenggini, walaupun... takut ! let's say since 17Ogos dia duduk dalam air tu, dan sampai sekarang Ogos, dia masih hidup... errr... tanpa makanan, Yes !

Camne dia hidup ek...?? ke dia makan apa saja yang ada dalam akuarium tu..?? akuarium tu pulak memang berair, dah lama berair dan pak mertua tak buang since ikan kelisa dia mati beberapa tahun lepas (kata tuan suami)...


The best part, wa beberapa kali ingat yang biawak tu dah mati dalam akuarium tu, well.. every morning gigih hokeyyyy tengok biawak tu... dan everytime wa tengok, dia pepura mati ! then hidup balik..

Ini jenis biawak apa ek?? dia makan apa?? boleh ke dia hidup dalam air cenggitu je?? tak kembung @ masuk angin ke..?? wa kesian tengok dia terpanjat-panjat nak keluar dari akuarium tu, tapi takde siapa nak tolong... hurm :(

Wordless Wednesday #11

1:06 AM 0
Wordless Wednesday #11
WORDLESS WEDNESDAY | Setiap hari RABU para bloggers akan membuat posting bergambar tanpa huraian atau gambar yang mempunyai quotes. Ianya memberi peluang supaya biar gambar berbicara. Terpulang kepada individu untuk menghuraikannya mengikut akal masing-masing.


. PEACE.

August 26, 2014

Makan-Makan | Taiwan House @ Ampang Point !

8:44 PM 0
Makan-Makan | Taiwan House @ Ampang Point !

Hajat memanglaaa dari semalam nak menaip tapi disebabkan sesak nafas yang merumitkan makan hold-kan saja entri ini... kihkihkih...

Oklah, semalam lepas pergi zakat, tuan suami ajak wa pergi makan kat Taiwan House, dalam Ampang Point. Sebelum tu, kami pergi makan kek kat Spectrum Ampang.. tekak ni kemain teringin nak makan cheese cake tapi hambar pulak rasanya haritu.. 
  • 1 Lemonade
  • 1 Hazelnut
  • 2 Cheese Cake = RM 28/-
Then gerak ke Ampang Point, sebab tuan suami dah lama sangat nak ajak wa makan kat Taiwan House tu, padahal diri ini teringin makan nasik... takpe2, sekali sekala kita ikut tekak tuan suami pulak... hiks !


Antara menu yang ada.. banyak gila, sampai wa confius nak pilih...


Ini tuan suami punya, Noodle Soup With Prawn Ball.. sedap !
Yang lain sikit tentang bebola kat sini, dalam bebola tu dia letak inti.. bukan bebola kosong...


Wa punya ! Fried Noodle with Wantan.
Yang ni kering, dia ada bagi sup & cili.. tapi wa muak, so pinjam tuan suami punya jeruk kubis, terus je berselera makan.. tapiiiiiii.... campur je sup dalam mee tu....

Air pulak... kitorang minum soft drink je... 100plus & Cincau.. oklaaa... rejeki..


Ni kes nak aniaya tuan suami sebenarnya, yelaa anak cina tapi gigil guna chopstik... last2 dia mintak garpu je... baru enjoy makan.... kemain wa gelakkan tuan suami sampai ramai orang pandang... hoho

  • Noodle Soup With Prawn Ball
  • Fried Noodle With Wantan
  • 100Plus
  • Cincau = RM 28/-
Kalau tanya wa nak datang lagi tak? wa akan jawab... just in case KEBULUR nak mati... sebab kalau perut so-so je, bila makan, wa rasa macam nak......trutttttttt

Terima kasih sudi baca ^^~

August 25, 2014

Wira Di Sebalik Jenazah MH 17 ~

12:44 AM 0
Wira Di Sebalik Jenazah MH 17 ~
Ramai yang tidak uar-uarkan, dan terlupa, dan mungkin jua insani-insani ini tidak mahu dikenalkan.. mereka tidak didendangkan di mana-mana media, tetapi mereka juga adalah wira.

Tahukah kita..?? disebalik jenazah-jenazah mangsa MH17, siapakah yang memandikan mereka dan mengkafankan mereka..??








Mereka adalah para ustaz dan ustazah serta pegawai JAKIM yang terlibat untuk memandikan, mengkafankan serta menyembahyangkan jenazah-jenazah mangsa yang beragama Islam di Belanda. Mereka diterbangkan khas dari Kuala Lumpur sebaik saja insiden itu diketahui. 

Walaupun berdepan dengan mayat lama (mungkin hampir sebulan) dan kemungkinan ada mayat yang tidak sempurna, di tangan para ustaz dan ustazah inilah kesemua mayat itu diuruskan mengikut hukum syarak hingga membolehkan ia disemadikan di bumi Malaysia. 

Walaupun kisah mereka tidak banyak mendapat liputan media, kita seharusnya kagum dengan jasa mereka. Semoga mereka yang terlibat dalam usaha ini diberi rahmat Allah, dan kemuliaan dunia akhirat.

August 24, 2014

SAMARINDA - Kristal Maya - Episod 4

10:46 PM 0
SAMARINDA - Kristal Maya - Episod 4

Ketika bergambar dengan anaknya Maya, Datuk Effendi tertangkap oleh Mona, dan Mona mula mengesyaki sesuatu antara Maya dan Datuk Effendi. Sementara itu, Syarikat Kristal telah disabotaj, bagaimanakah sambungannya..??

SAMARINDA - Kristal Maya - Episod 3

10:14 PM 0
SAMARINDA - Kristal Maya - Episod 3
Hoho.. nak buat review jugak walaupun dah lambat banyak ! aritu kat hospital, tak sempat tengok tv.. hiuhiu..



Ibu Maya, Aziah (Dilla Ahmad) disahkan mengandung. Sementara itu Ezam telah mengambil konsep iklan idea dari Maya, tujuannya untuk tunjuk kepada Mona dan akhirnya konsep itu diterima.


Datin Melissa (Zarina Zainuddin) mula berasa curiga akan Dato Effendi kerana kerapkali pulang lewat ke rumah.


Dalam perjalanan Maya ke rumah, keretanya rosak.. apa yang akan jadi seterusnya..??

Kerana Aku Cucu Yang Pilih Kasih ~

7:55 PM 0
Kerana Aku Cucu Yang Pilih Kasih ~
Dalam 2 minggu ni beberapa kali maktok call.. hurm.. 

Dia call, aku nampak, aku sedar dia call.. tapi tangan ni berat sangat nak jawab call.. sebab aku tahu soalan apa yang dia akan tanya.......


  • "Fiqa pergi dialisis tak..??"
  • "Fiqa masak tak harini?? masak apa..??"
  • "Fiqa ok ke?? jangan ponteng dialisis tau.."
  • "Oklah Fiqa, jaga diri.."
Memang... memang maktok nampak sangat caring dengan aku, actually semua cucu-cucu, dia caring.. lagi pulak sekarang dia sakit, perangai maktok agak kebudakan... everytime dia call, soalan sama...

Cuma terkilan sikit, bila dalam telefon, maktok caring... tapi bila berdepan, tak ada diendahnya sangat.. hurm.. kekadang aku buat baik dengan maktok, aku rasa hipokrit sangat... maktok bukannya tak baik, dia nenek yang baik... tapi....

Mungkin aku yang pilih kasih??

Guess so ! Aku dibesarkan oleh arwah opah, sejak aku keluar dari rahim mama lagi, dan disebabkan itu jugak, aku hanya rasa macam arwah opah nenek yang paling rapat... walaupun sebenarnya maktok jugak nenek kandung aku...

Aku nak express kasih sayang aku ni terhadap maktok, tapi aku rasa terpaksa je buat macam tu.. kenapa pun tak tahu, mungkin hubungan aku dengan maktok tak serapat aku dengan arwah opah.. 

Tapi rasa tak baik pulak kan...?? patutnya kenalah sama rata.. nenek kandung tuuu (-_-")


Dan siapa bilang aku tak sayang maktok..?? mulut ni kata tidak, tapi hati....

Bila Jari Dah Mula Lemau ~

1:48 AM 0
Bila Jari Dah Mula Lemau ~
Hurm..

Sebenarnya mood nak blogging.. ada ! idea pun ada ! tapi jari ni dah lemau dah.. tak tahu, mungkin sebab sakit lagi kot..

Tengok viewer pun dah merudum sangat2... nuffnanger pun sama ! CPUV jangan harap... bulan puasa haritu ada lah, sekarang semua credited, opsss... yang 3 masih on going...

Sebenarnya semangat blog tu datang bila total buffered earning meningkat, haaa dah nampak kat situ, blogging untuk duit.. haih... hmm...

Actually bukan untuk duit sangat, tapi semangat tu... tengok 0.25% pun dah rasa bangga dan bahagia... tapi bila check nuff tadi... yawwww !! dah rasa lemau, quick sad... ehhh apa lagi wa tak buat ni..?? adakah wa blogging tak berapa kerap...?? so viewer semua larik..??

Maklumlah... blogger picisan di tepian sungai, inilah dia.. isi takde, orang pun chiow ~

August 23, 2014

Review - KFC Green Curry !

8:52 PM 0
Review - KFC Green Curry !

Korang dah makan..?? wa sudah.. 

Actually mintak kat tuan suami dah lama, siap merajuk lagi.. yela, tuan suami penat beberapa hari ni, asyik berjaga sebab puan isteri asyik merengek sakit je... tapi harini... YES ! I got my green curry... yepp yepp horeyyyyyyy !!

Tapi eksaited tu bertukar jadi mimpi ngeri..(hoho mimpi ngeri laa sangat).. kenapa ekk..??

Masa mula2 tengok nasi kfc tu rasa best je, nasi dia lelembut gittew.... eksaited lagi, makan kuah dia pulak.. ohhh very the not bad... lepas tu makan ayam dengan nasi, letak kuah sikit... rasa berpinar...

"erkk?? apa ni..??"

Jujurnya, its a failed ! its a failed ! (skrip Adnan Sempit ye..) not my taste at all, 
seriously !

Benda yang sangat memuakkan, and yes, kari dia tak hijau pun.. tengok tuan suami makan pun sebab terpaksa je, mata dah merah sebab paksa telan... 

Haih.. iklan kemain lagi, tempting sangat.. indah rupa dari rasa... dah beberapa kali terkena dengan KFC camni tau... bila sampai sendiri kat halwa tekak, rasa nak terkeluar isi perut.. haih..

by the way, ITS A FAILED !!

Sabtu Yang Menyakitkan ~

11:11 AM 0
Sabtu Yang Menyakitkan ~
Salam Sabtu, al- fatihah kepada mangsa2 MH 17 & MH 370..

Hurm.. sebenarnya taknak merintih sangat pasal sakit ni, tapi hari demi hari, makin sakit pulak tempat jahitan kat tangan ni, lebam makin membiru.. sampai ke urat belikat sakit..

Tak cukup dengan tu, nafas dah tak rapi macam selalu, tetiba sesak sangat, perut kembung kemain.. tapi muka maintain gojesss gitu... no katak face la today, selalu mata bengkak je bila dah semput cenggini..


Nothing to say today, just pissed-off ! sikit je, tak banyak.

Actually this entry just quick hapdet, at least ada la entri pagi untuk Hari Sabtu ! and today juga ada treatment hemodialisis... hati ni desssuppppp je bayangkan sakit tak nanti..?? sebab jarum yang akan dicucuk kejap lagi adalah berdekatan dengan bekas jahitan tempoh hari... duhhh...

Semoga hariku ceria selalu,
yang benar,
dari puan gojes berhidung kemek ~

August 22, 2014

Apa Itu, Taharah (Bersuci) ?

6:59 PM 0
Apa Itu, Taharah (Bersuci) ?
Assalamualaikum wbt, 

Sengaja nak share sesuatu mengenangkan dah lama tak buat entri luar dari personal. Walaupun blog ini hanyalah blog peribadi, memang rasanya blog ini dah keluar dari perkara asal.. haha, mukadimah dah merapu !


1) Definisi Taharah :-
  • Dari segi bahasa maksudnya - suci dan bersih.
  • Dari segi istilah syarak - suci dan bersih dari segala najis dan hadas.
2) Taharah ialah anak kunci atau syarat sah solat.

3) Hukum taharah adalah WAJIB diatas tiap-tiap mukallaf lelaki dan perempuan.

4) Dalil naqli tentang suruhan bersuci adalah sebagaimana firman Allah s.w.t. dalam Surah al-Anfal, ayat 11 yang bermaksud : 

  •  " Dan (ingatlah ketika) Dia menurunkan kepada kamu hujan daripada langit untuk mensucikan kamu dengannya... " Rasulullah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud : " Agama islam itu diasaskan di atas kebersihan " 

5) Tujuan taharah ialah bagi membolehkan seseorang itu menunaikan solat dan ibadah-ibadah yang lain. 

6) Hikmah disuruh melakukan taharah ialah kerana semua ibadah khusus yang kita lakukan itu adalah perbuatan mengadap dan menyembah Allah Ta'ala. Oleh itu untuk melakukannya, maka wajiblah berada di dalam keadaan suci sebagai mengagungkan kebesaran Allah s.w.t.

7) Faedah melakukan taharah ialah supaya badan menjadi bersih, sihat dan terjauh daripada penyakit serta mendatangkan kegembiraan kepada orang yang melaksanakannya. 

8) Syarat wajib taharah :-  
  • Islam 
  • Berakal 
  • Baligh 
  • Masuk waktu ( Untuk mendirikan solat fardhu ). 
  • Tidak lupa 
  • Tidak dipaksa 
  • Berhenti darah haid dan nifas 
  • Ada air atau debu tanah yang suci. 
  • Berdaya melakukannya mengikut kemampuan. 
9) Taharah adalah sebagai bukti bahawa Islam amat mementingkan kebersihan dan kesucian.

10) Alat–alat untuk bersuci :- 

Air mutlaq, iaitu air semata-mata tanpa disertakan dengan sesuatu tambahan atau sesuatu sifat. Air mutlaq ini terbahagi kepada beberapa bahagian : -
  • Air yang turun daripada langit. Ia terbahagi kepada tiga, iaitu air hujan, air salji yang menjadi cair dan air embun. 
  • Air yang terbit daripada bumi. Ia terbahagi kepada empat, iaitu air yang terbit daripada mata air, air perigi, air sungai dan air laut


Tanah, boleh menyucikan jika tidak digunakan untuk sesuatu fardhu dan tidak bercampur dengan sesuatu.

Semoga bermanfaat :)

Dua Hari Di Hospital Kuala Lumpur ~

1:44 PM 0
Dua Hari Di Hospital Kuala Lumpur ~
Alhamdulillah, aku dah sampai rumah dari semalam. Terima kasih kawan2 blogger & FB juga keluarga yang mendoakan.. pembedahan aku kelmarin tidaklah teruk mana, hanya minor operation tapi membawa kesan yang amat meletihkan.

Mungkin kesan ubat bius..??

Hari Pertama di Wad 11
Aku masuk wad petang tu, dalam pukul 5pm. Cadangnya nak pergi pagi tapi tuan suami dilanda sakit perut dan kami hold kejap. Bersyukur jugak datang lambat sebab tak ada prosedur apapun hari pertama tu, cuma duduk dan rehat, pakai baju wad.. haritu aku agak keletihan.



Makanan hospital, dah jadi makanan sedih.. ikan selar masak apa ntah, dengan bayam tumis, makan je terus tercekik tulang.. haha ! kalau mama suka laa makanan hospital...


Tuan suami tak boleh temankan, so dia balik.. boleh je suruh dia berkampung kat luar wad macam orang lain, tapi kesian pulak.. padahal kat luar wad tu, kemain orang bawak tikar, beg segala bagai untuk tidur kat lantai..

Sebelum balik, tuan suami tapaukan nasi goreng kampung kat kantin hospital.. ngehngeh ~

*HKL kena buat pembaharuan.. bikin hotel murah dalam hospital sendiri, dari dulu sampai sekarang ada je orang berkampung luar wad.

Malam tu tak boleh tido, teringat kat tuan suami.. satu malam je berpisah, dah meroyan.. hmm, di bahagian wad yang aku stay tu, aku je yang muda, yang lain tua2.. so takde geng ! pukul 10pm makcik2 dah lelapkan diri, tinggallah aku sesorang tengok lampu KLCC.

Hari Kedua di Wad 11
Hari kedua, awal pagi kena bangun hanya sebab staff nak lipat selimut.. kelakar jugak bab lipat selimut ni, penat2 lipat, karang pesakit tarik balik selimut tu, sambung tido.

Tuan suami datang dalam pukul 9am. Patutnya operation start pagi, tapi makcik sebelah katil buat dulu, so agak lambat. Turn aku dalam pukul 2 lebih.. rasa lega satu perkara dah selesai..

Thx for Mr.Naresh, Dr.Johari & Dr.Raihan. Walaupun aku dah kawin dan pegang title bini orang, doktor tetap layan aku macam kanak-kanak ribena.. waktu2 cenggitu mulalah teringat kenangan bila masuk hospital masa kecik.. HKL lah tempatnya, dan doktor HKL memang sangat loving & caring..

Teringat Mr.Naresh asyik panggil aku, sebab aku tak banyak bunyi sepanjang operation tu walaupun ngilu dan sakit.. dia bius kat tangan je.. muka aku dia tutup dengan kain, so dia potong kulit kat tangan tu macam terasaaaa je..

Mungkin Mr.Naresh asyik panggil takut aku pengsan kot... (",)


Lepas operation pun masih mampu bergambar, senyum lagi.. tapi bila balik rumah, ubat bius hilang kesan, terus menangis.. menangis dan menangis... sakit sangat ! pagi ni rahang pun sakit..

++++++++++++++++++++++++++++++

Selamat tinggal HKL, kau memberi aku kenangan dan mengingatkan aku kepada mama, abah dan masa kecil aku. Terima kasih memberi kasih sayang yang cukup bermakna sepanjang aku membesar di daerahmu..

Sedih. Kenangan bertiub sana dan sini, berapa kali masuk unit sana dan sini, buat aku berat hati nak tinggalkan HKL sebenarnya.

Thank you coz be nice to me, alhamdulillah.

Oh ya, berterima kasih juga pada tuan suami sebab bersabar dengan kerenah isteri selama dua hari ni, nasib baik dua hari.. kalau seminggu kopak duit tuan suami, sebab aku asyik mintak makanan luar hospital je.. jauh tuuuu tuan suami nak jalan, hmm dalam keadaan tulang belakang tuan suami yang patah, ianya amat membebankan beliau, tapi demi kasih.. dia sanggup.

Tapi balik rumah, pinggang & kaki beliau, cramps. Semoga Allah merahmati kamu wahai suamiku.

#22Ogos2014 - Malaysia Berkabung - MH 17

12:31 PM 0
#22Ogos2014 - Malaysia Berkabung - MH 17



Semoga semuanya dipermudahkan,
Daripada Allah kita datang, kepada Allah kita kembali.

Al-Fatihah untuk MH370 jua.

August 19, 2014

Quotes #1

1:31 AM 0
Quotes #1

# Siapapun kita.. berjuanglah ! berjuanglah !

August 18, 2014

RESEPI NASI GORENG KAMPUNG

10:45 PM 0
RESEPI NASI GORENG KAMPUNG

Resepi Nasi Goreng Kampung Gojes
Bahan-bahannya :
4 pot beras - dijadikan nasi ye
6-8 ulas bawang merah (kecil)
4 ulas bawang putih
2 sudu belacan
17 biji cili api
segenggam ikan bilis
sayur kangkung (tak letak sebab tarakkk)
sos ikan
garam
gula

Cara-cara :
Tumbuk kesemua bahan kecuali sos ikan, garam, dan gula. Selepas itu panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi. Masukkan sos ikan, garam dan gula, agak2 je. Lepas tu masukkan sayur kangkung, gaul sehingga layu dan boleh letak nasi. Siap !

Hahaha !! Masak nasi goreng pun kecoh satu dunia.. saja nak share sebab sedap sangat !! kembang kuncup hidung ni.. muahahaha !! yang tukang tumbuk bahan tadi tuan suami sebab tangan wa tak boleh angkat barang berat, asyik nak terlepas je.. tulaa bahagia je masak tadi, bahan2 dah ready... hee ~

by the way, nasi goreng kampung ni lagi sedap tumbuk bahan2 dia daripada blend.. tapi kalau malas nak tumbuk, guna blender kering hokeyyyyy... sekian dari puan gojessss yang perasan.. ngehngehngeh...

Kesabaran Seorang Suami ~

9:57 PM 0
Kesabaran Seorang Suami ~
Assalamualaikum wbt,

Ok mood dah ok sikit, malam tadi entah kenapa rasa nak sangat luah perasaan.. ini malam sekali lagi nak luahkan perasaan melibatkan tuan suami tercinta.

Macam biasa bila puan gojessss tengah moody, atau tengah bengkak dan overloaded.. memang tak boleh tido... kejap2 kaki terencat macam sawan, kejap2 sesak nafas, kejap2 bangun dari tido... baring, bangun, baring bangun... kebiasaan bantal tido, memang lengan tuan suami, dia tak bagi tido atas bantal.. hiuhiuhiu

ok sambung .

Then malam tadi camtu la gayanya, tak boleh tido, kekejap bangun. Tuan suami dah urutkan perut bagi lega, lepas tu lelap lah kejap, then wa terbangun balik sebab kaki sikit2 terencat gitu.. dan tuan suami yang terlena, kembali bangun.. urut pulak kaki si isteri..

Dah lega, terlena, dan terbangun lagi sebab sesak nafas.. tuan suami kembali bangun dan belai2 kepala, then urut lagi perut sampai wa betul2 boleh bernafas dan lena..

Terlena... sejam lebih... kot..?? lepas tu bangun lagi..!!

tuan suami yang keletihan terus je cakap...

.. "abang baru terlelap, lepas tu terkejut lagi..." (dengan nada lembut je)..

hmm sebenarnya tuan suami memang tak boleh kalau wa bangun dari lengan dia, auto, terjaga dari tido !

kesian punya pasal, wa pulak yang dodoikan tuan suami,

... "takpe..abang tidolah, sayang ok je...(sambil kiss dahi dia).."

dia pun tido...

Sabar dia memang kuat padahal dia panas baran, kalau kena dia punya baran, dia pandang bini dia ni kecik besar kecik besar je... wahahahahhaa !! paling best bila dah maki hamun.. 5-10 minit dah ok macam takde pape terjadi...

Pelengkap hidup beta :)

Kami berdua memang orang yang stress, ego & tidak bertolak ansur..
opss !

Yang tak bertolak ansur, si isteri.. tuan suami terlebih bertolak ansur... duit dia habis ke perut puan isteri je...

Alhamdulillah, semoga hubungan ini kekal, walaupun ada ribut taufan beliung segala bagai... tenkiu tuan suamiku yang ensem dan kacak..

nanti belanja Nando's ye...?? hulalalalala

When Feeling Happy Is The Only Choice ~

3:07 AM 0
When Feeling Happy Is The Only Choice ~
Dah nak masuk jam 2 pagi. Tetiba rasa nak buat monolog sendiri, supaya yang lain tidak pernah mengeluh dengan nasib diri..

Aku, Auni Afiqah, 24 tahun.. dilahirkan sempurna tanpa penyakit. Aku seorang insan yang ceria, putih gebu, berambut lebat dan kerinting, muka ala-ala jepun sampai atok panggil aku Hantu Jepun.

Mungkin dugaan kepada mama abah dan aku sendiri, ketika aku berumur 4tahun, aku ditakdirkan demam panas yang agak teruk, dan mama membawa aku ke klinik.. doktor suruh mama abah refer dekat GH, so mama abah refer kat HKL..

Buah pinggang aku disahkan rosak kedua-duanya, dan aku perlu jalani rawatan CCPD (Continuous Cycling Peritoneal Dialysis) masa menjalani CCPD, aku hanya duduk didalam bilik, melekat di mesin selama 8-10 jam.. ketika anak2 lain bermain, aku hanya mampu tengok tv, main game @ main2 dengan adik lelaki aku..

Dulu mesin CCPD besar, dalam gambar ni kecik je.. hihi...

Arwah opah atau mama yang selalu bagi makan kat aku, yela, bilik kat atas.. hurm.. nak pergi outing mana2 pun susah, perut asyik kembung.. mandi seminggu 2 kali je kot... abah dengan mama yang selalu buat dressing kat perut aku.. azab.. azab sangat, lagi2 bila ada tumbuh ketulan daging kat tube di perut tu... nak matikan daging tu kena guna serbuk asid... azab sakitnya... Allah taala yang tahu..


Lebih kurang macam ni lah keadaan perut aku waktu itu...

Daripada CCPD, aku bertukar membuat CAPD (Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis), ianya mengambil masa selama 3-6jam.. CAPD, aku boleh buat dimana-mana pun, tapi aku tetap tidak rasa bebas macam orang lain..


Sewaktu aku jalani CAPD.

Pada tanggal 1996, mama membuat keputusan untuk mendermakan buah pinggang kepada aku, namun nasib tak menyebelahi kami berdua, buah pinggang mama gagal berfungsi dalam badan aku dan terpaksa dibuang.. aku kembali menjalani CAPD, dan mama hidup dengan satu buah pinggang.

Akhirnya sekali lagi peluang aku mendapat buah pinggang pada tahun 2000, doktor call dah tengah malam, dan malam itu darah aku diambil dan leher aku ditebuk dan dimasukkan tube untuk mencuci darah, selama itu aku tak sedarkan diri.

Alhamdulillah jaganya aku dari tidur, perut aku dah macam busung, ada lebihan air.. dan baru aku sedar, aku sudah dibedah dan aku ada buah pinggang baru, dan kami tidak dibenarkan mengetahui siapa yang menderma, yang aku tahu, buah pinggang dari seorang budak yang mati lemas.

Selama 9 tahun aku hidup normal macam orang lain, tapi kehidupan aku banyak lupa diri.. kerana waktu kecik aku rasa kosong, hurm.. 

Tanggal 2009, buah pinggang yang aku 'pinjam' disahkan ada sel kanser, doktor sekali lagi membuang buah pinggang tersebut dan aku mengalami stress yang agak melampau.. sehingga kini..

Dan kini, aku menjalani Hemodialisis pulak,


Rutin aku kini.. 4 jam @ 3 kali seminggu.


Tangan aku jugak semakin bengkak kerana memakai fistula.. Fistula adalah sejenis sambungan antara urat dan arteri, untuk membesarkan urat. Ianya akan membengkak jika tak jaga dengan rapi, sebab aku malas nak jaga, maka jadilah bengkak cenggitu... kuikuikui

"AKU" yang menceritakan kisah diatas adalah diri wa sendiri, boleh saja kalau wa nak cerita hari2 tentang betapa wa sakit dan sangat sakit !


1) Wa tak boleh KENCING!
2) Wa tak boleh minum air banyak macam orang lain.
3) Wa tak boleh lasak, tak boleh travel jauh-jauh.
4) Perut cepat kembung, masa treatment sakit, masa treatment sesak nafas, masa treatment muntah, masa treatment kaki kejang, masa treatment otak boleh jadi cramp, dan effect treatment sama macam kimoterapi, rambut gugur dan boleh botak !

Tapi wa memilih untuk berbahagia dan buat2 happy walaupun wa tak happy langsung dengan perjalanan ni, namun bersyukur kerana wa masih kuat berjuang untuk sakit Chronic Kidney Disease - end stage ! 

.. Dan wa memilih untuk tidak terlalu meraih simpati orang, I hate it ! Tujuan bercerita.,?? saja berkongsi, pada rakan senasib... janganlah selalu kita mengeluh... kerana ada yang LEBIH SANGAT SAKIT berbanding diri kita sendiri :)

Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya.

(Surah Al-Baqarah, ayat 286 - 2:286)
Lahawlawala Quwwata Illah Billah.. selamat malam.