Kuih Muih Yang Best di Bulan Ramadhan !

Assalamualaikum wbt...

Baru balik treatment.... Alhamdulillah harini tak collapse atau pening... cuma letih sikit... biasalah... keluar darah kotor, ganti darah bersih... skip puasa... hurm... kena kira untuk bayar fidyah ni... tahun lepas punya pun tak bayar lagi... haish...

Bila Ramadhan ni.. wa banyak kepingin kuih-kuih yang manis... dulu wa suka kuih lapis.. yang lapis pink dan putih... wa makan kuih tu selapis demi selapis... haha ! nostalgia masa kecik.. lama tak makan kuih tu... tak berapa nak ada pun kat bazar... susah nak jumpa kuih tu... kuih yang merapu2 ada la kot....

Antara kuih feveret wa bebulan puasa ni... hurm...

Popia basah ! memang feveret sangat.... kuih ni manis2 pedas... tapi susah nak dapat yang sedap... dulu wa rajin jugak buat sendiri... tapi sejak kahwin and stay dengan inlaw ni... kemalasan tu berganda-ganda.. mungkin tak berapa biasa dengan enviroment kat sini... hurm.. mungkinlah...
Seri muka ! lepas makan kuih ni memang comfirm berseri2 muka wa... susah nak dapat yang lembut... selalu wa beli mesti keras... kalau order satu loyang... memang lembut... pastu berterabur habis... pulut kemana, santan kemana... haha ! tak kisah laa time tu... masuk perut hancur jugak kan.... haaa bestnya kalau dapat kuih ni waktu berbuka....
Talam ubi ! perghhhh kuih ni kasi satu loyang pun wa boleh habiskan dengan penuh rasa selfish.... sedap hokeyyyy ! wa pelik ada yang tak suka kuih ni.... pun... kalau beli kat luar... susah nak dapat yang sedap... nak buat sendiri tak reti... tau makan je... walalalalalala (buat muka gedik Ella sambil main rambut)


Tepung pelita ! Hahhh !! kuih ni yang wa menagih dengan tuan suami tapi masih tak dapat jugak... sebab kat Ampang ni bazar tak berapa nak bersepah sangat... satu dua tempat je... jauh... wa pulak takde tansport.. jalan kaki 20minit jugak laa... 20minit untuk sampai ke destinasi... pastu nak balik + 20minit lagi... nak jejalan cari kuih lagi.... perghhh azab azab... maka wa butakan hati je la & bebuat lupa yang wa teringin sangat nak kuih tepung pelita ni... mama dulu selalu belikan kuih ni 1-2 bekas.. sebab wa memang suka gilossssss dengan kuih ni... ada yang jual rasa gula tu sikit je... rasa macam kuih santan.. ada yang ngam2... ada yang lapisan bawah tu keras sikit... haaaa macam2 texture uolssss....

Itulah serba sedikit tentang kuih yang wa suka... wakakkkaaka bajet macam entri penting dah ni... Selamat berbuka cayang2 bloggerku semua..... semoga puasa hari ini mendapat Barakah & keredhaan-Nya...
Kuih Muih Yang Best di Bulan Ramadhan ! Kuih Muih Yang Best di Bulan Ramadhan ! Reviewed by Tunsha Ayunie on July 03, 2014 Rating: 5

No comments

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.