Kucing.. sahabat yang SETIA ~

Assalamualaikum wbt,

Entri sendiri. Haaa baru dapat idea bernas... huahuahua... sebenarnya entri ni dah hold agak lama... entri yang bersawang dalam draft pun banyak... kekadang bila banyak idea takde pulak keinginan nak menaip... bila takde idea barulah meroyan nak taip entri apa... kannnnnn...

Siapa ada bela kucing..?? wa ada.. dulu laa... sebelum wa transplant kidney.. asalnya wa bela kucing liar je... wa jumpa.. anak2 lagi waktu tu... kaler oren.. nama dia.. Cici... Cici ni mula2 je dia kasar lepastu dia manja sangat...

Inilah rupa Cici... kisah dengan Cici ni, wa dah sayang dia macam adik sendiri.. cuma satu hari tu Cici naik atas meja, sekali dia pecahkan periuk mama... Maka wa yang sewaktu tu masih kecik lagi... pukul Cici bagai nak gila.. takut dengan mama punya pasal... haih... rasa kejam je waktu tu.. umur baru 8-9tahun camtu... hahaa... mana nak ada otak sangat, ye tak...??

Cara nak panggil Cici balik rumah, goncang je bekas makanan dia, dia tahulaa mana nak balik.. tapi lepas kes pukul tu... Cici dah tak balik... sampai lah akhirnya.. dia memang tak balik rumah langsung :(

Lepas kehilangan Cici, wa terjumpa seekor kucing siam yang tengah mengandung... cantik sangat... dan manja... mula2 jumpa dia dah manja dengan wa... bukan manja je, dia asyik lepak rumah.. sampai abah belikan sangkar, kami bela dia... nama dia Fiona...

Camnilah rupa Fiona tapi versi mengandung.. hehe.. arwah opah pun sayang sangat kat dia ni tau... kami bagi makan Whiskes... tapi kalau arwah opah bedal bagi nasi putih dengan ikan kembung... haaaa memang kalau nenek2 jaga kucing, itulah makanan ruji bagi kucing tu.. nasi + ikan kembung...

Fiona beranak dalam sangkar je, wa ingat lagi.. bulan puasa.. waktu subuh.. waktu tu dengar bunyi anak kucing merengek2.. sesedar je rupanya Fiona dah beranak... untuk kali pertama rasa yang tak boleh diungkapkan.... masa tu punya lah caring gila... sampai pergi sekolah pun tak sabar nak balik... kucing punya hal...

Lepas beberapa ketika, selepas anak-anak Fiona dah membesar, Fiona membawa diri.. hilang tanpa dikesan.. sampai sekarang kalau ingat pun sedih... sebab Fiona ni teman tidur wa sebenarnya.. :(

Tapi teman tidur wa ada pengganti, iaitu Alice.. Alice ni anak kepada Fiona.. dalam banyak2 adik beradik.. Alice yang paling manja dengan wa... sebenarnya ada sekor lagi nama Comot, pun suka jadi teman tidur wa.... emm dia suka lepak bawah tayar kereta.. satu hari abah nak keluar.. dia tak sedar masa reverse kereta.. dia terlanggar Comot.. terberak-berak Comot waktu tu... sehari je dia hidup... lepas tu mati... hurm...

Inilah rupa Alice... sebijik tau... ekor kontot... bulu gebu... Alice ni sempat mengandung... dia beranak bawah katil arwah Opah... tapi sayang wa tak sempat nak lama-lama manja dengan anak Alice... sebab waktu tu wa ada major operation for kidney... after that doc. tak bagi wa rapat dengan  haiwan yang berbulu sangat..

Beberapa lama wa dekat hospital, bila balik je wa tak nampak kelibat Alice.. rupanya abah dah buang Alice dengan anak-anak dia... hurm... wahai pencinta kucing, tahukah anda perasaan saya ketika itu...?? bukan ketika itu je... sampai sekarang terkilan sangat... sebab Alice ni wa jaga dari dia keluar dari rahim mak dia tau... sampai dia pulak yang beranak... masa dia putus susu, dia asyik tidur dengan wa... perghhh sebak pulak walaupun cerita ni tanggal 1999 gitu...

Wa memang minat kucing.. sama lah kami 4 beradik.. tapi itulah... nak bela kucing sekarang pun , hidup masih menumpang... kalau ada rumah sendiri.. wa bercita-cita nak buat satu bilik kucing.... 

Moga dipermudahkan.
Kucing.. sahabat yang SETIA ~ Kucing.. sahabat yang SETIA ~ Reviewed by Tunsha Ayunie on July 07, 2014 Rating: 5

No comments

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.