July 11, 2014

Disebalik Terung dan Busuk ~


Hurm... semalam punya semalam, Mama Nora suruh wa bikin masak lemak udang dengan terung... tuan suami pulak terus buat muka pelik... dia tanya Mama Nora...

               ".. Mum,ada ke terung masak lemak..??"

Mama Nora pun jawab...

            "..sedap gilerrr.... cer tanya dia (wa arr tu).."

Wa pun jawab...

          "..sedap laa abang... tak pernah makan ke?? sedap gilerrrr !" (muka confident)..

Realiti sebenarnya, wa pun tak pernah makan masak lemak letak terung, macam pelik je.. tapi semalam proses nak jaga hati Mama Nora sebab dia buat muka confident seakan wa pernah makan perkara tersebut.. ehh perkara..?? maksud wa, makanan tersebut.

So, nak jadi cerita.. lepas balik dari hemodialisis wa pun ajak tuan suami tolong wa kat dapur.. masak sama2 laa alkisahnya.. lepas dah masak, wa pun berehat.. bila sampai waktu makan, abah panaskan lauk wa masak tadi.. err bau dah semacam... tuan suami saspek abah buat sambal belacan so then wa buat bodooo je la..

Then kami pulak makan.. hurm.. kami berdua gastrik so bagi laluan kat abah yang berpuasa itu berbuka dulu... ok sambung...

Kami berdua pun nak makan.. wa bau masak lemak tu dah semacam.. bau macam basi... danggg !! tahukah perasaan ketika itu...?? rasa macam... haihhhhhhhhhhhh sangat... TAKKAN laaaaa BASI...?? tapi sebab tak confident sangat kami just kutip terung & udang.. kuah telah dianak-tirikan sebab bau dia sangat tak boleh angkat..

Risau punya pasal, tuan suami terus sms Mama Nora.. dan lepas Mama Nora balik, dia check.. then dia senyum... sambil jerit...

 ... "ni bukan basi laa...ini bau kulit terung dengan udang !"

gulpppp !!?? kulit terung...?? huhhh !! baru wa teringat Mama Nora suruh wa buang dulu kulit terung tu.. wa masak sekali...

Psttttt... abah gelak-gelak... lepastu cakap...

          "..I ingat dia letak tempoyakkkkk.."

Parent in law memang suka panggil "Dia" je kepada menantu depa ni.. hukkhukk...

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.