May 18, 2014

Misi Mencari Bahan Masak.... BERJAYA !

Baru balik dari pasar malam... kesian tuan suami dok mengah teman si puan isteri... tuan suami wa memang tak boleh jalan lama² atau berdiri lama²... satu pengorbanan yang harus wa hadapi dengan redha... ALLAH dah bagi kita bahagian, kita ambik lah kan...??? takkan nak meraung sambil nyanyi lagu Yuna, INI TIDAK ADIL.... hahaha.... alhamdulillah... Allah swt masih sayang... macam² perkara DIA bagi wa sampai kadang semangat ni jatuh terus bawah tapak kaki.... tapi semangat ni naik semula bila melihat semangat tuan suami....

syukur !

So, wa shopping kacang panjang, cili merah, rebung, ikan talapia merah & ikan pekasam.. memang nawaitu asal nak cari rebung, limau kasturi segala bagai... yang dalam list hampir sebahagian lupa... yang takde dalam list pulak yang kami bawak balik... ohhh ye, kempunan nak makan ikan merah & ikan sembilang... sekilo ikan merah =/ RM 30+++ alasan sebab pancing, ikan sembilang takde... fiuhhh redha lagi.... tapi rebung tu, antara rezeki yang wa dapat harini sebab sejak kawin tahun lepas, mengidam nak masak rebung.... ermm tapi rebung jeruk laa... habis petiais ibu mertuaku... huahuahua...


Keinginan masak rebung dah ada.. tapi wa kompius nak masak apa... yesssss masak lemak cili api ayam & rebung ! bila bagitau hajat hati pada tuan suami... dia buat muka pelik... lepastu...

            "... ehh sayang.. rebung masak lemak orang buat dengan daging salai lah.."

I was like..... errrr.... haih camne ni...??

So buat research sikit... ada tak orang bikin ayam masak lemak dengan rebung...?? so far adalah 2-3 blog yang buat... tapi itu pun silau² lah nampaknya... tak ramai yang bikin.... ermmm sementelah wa tak sure lah pulak orang kat rumah ni makan rebung atau tak.... belasah je laa masak...

esok nak bikin eksperimen... manalah tau sedap kan... ye tak...?? haha...cuma nak mintak tolong pada hakak² blogger.... camne nak ilangkan rasa masam rebung tu & buat ianya rasa sedap...?? tolonglah hadikkkmu ini.... mekasih....

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.