4/1/14 - DARI JARI NOVELLA

April 29, 2014

Yuhuuu.... aku ada Kad ATM !

10:48 PM 0
Yuhuuu.... aku ada Kad ATM !
Assalamualaikum wbt...

Selamat malam semua... hoho... semalam wa dengan tuan suami pergi Maybank... 
kinda excited you know..??


e'eh.. apsal plak minah ni...??


Bercerita tentang akaun bank, atau ATM Card... membuatkan diri ini super-jakun!
sebab..?? errr a very long story dude..!!

first time wa buka akaun masa umur 18tahun...
that time just on medication, no treatment... so wa kerja...
akaun tu letak duit gaji aje...

One upon a time.... wa kenal someone... entah macam mana, wa boleh bagi kad atm tu pada dia siap dengan pin code lagi... fuhhhh jahanam sungguh ! tak merasa makan duit gaji sebanyak RM700+ hasil titik peluh yang terakhir... si mangkuk ayun dah rembat.... bila check di Maybank... tinggal RM 1 je.... hambikkkk....


                                        so memorable !!!


after that... buka akaun baru... kad mama yang pegang... pincode mama yang letak... wa tak tau apa²..
but since berhenti kerja, so akaun tu just kad je la... dalam tu ada RM100... tak usik hampir...

errr... 1 year?? 2 year??? ntah tak ingat...


Lepas kawin, mama bagi kad tu... tapi dia tak ingat pulak pin code...
so wa dengan suami hanya ada masa SEMALAM....
pergi Maybank and renew kad tersebut....
ohh Pak Jibby dah masukkan duit Brim... alhamdulillah...

Duduk depan mesin ATM, buat muka teruja sangat !
dah setting pincode & test keluarkan duit... duit keluar dari mesin...
wa boleh duduk je camtu sambil tengok duit... still teruja...

"..oh... aku dah ada kad atm..!!" bisik hati...
kemain seronok...

Selamat datang menghiasi dompetku...

.end.

April 26, 2014

SINOPSIS TEMPTATION OF WIFE (TELENOVELA TV3)

12:09 AM 1
SINOPSIS TEMPTATION OF WIFE (TELENOVELA TV3)
SINOPSIS | TEMPTATION OF WIFE (TELENOVELA TV3) - Cerita Be Careful With My Heart dah habis. Sekarang TV3 sedang hangat dengan cerita baru, TEMPTATION OF WIFE. Aku memang minat cerita Philipines ni dari kecik lagi selain cerita Mexico/Sepanyol. Tapi nowdays memang susah nak cari channel yang tunjuk cerita Sepanyol melainkan di astro.

Memula aku tak layan sangat cerita Temptation of Wife ni.. layan sebelah mata je.. Tapi sebab pelakon feveret si Marian Rivera berlakon, rasa terhegeh-hegeh nak follow cerita ni...

Layan sinopsis pulak bikin aku tak sabar nak tunggu ending..wahahaha !!


JUDUL : TEMPTATION OF WIFE (PHILIPINES)
GENRE : Melodrama, Romantik
MASA/TARIKH : Isnin hingga Khamis, jam 3:00pm
PENGARAH : Domunic Zapata & Gina Alajar
PELAKON : Marian Rivera, Dennis Trillo, Glaiza de Castro & Rafael Rosell

SINOPSIS
Angeline dan Heidi membesar bersama-sama walaupun bukan adik-beradik kandung. Heidi diambil oleh ibubapa Angeline untuk dijadikan anak angkat kerana ibubapa Heidi tidak mahukannya. Angeline sangat menyayangi Heidi dan mengganggap Heidi sebagai adik kandungnya. Lain pula dengan Heidi yang sangat iri hati dan mencemburui Angeline. Dalam diam dia sangat membenci kakak angkatnya itu.

Ramai lelaki tertarik pada Angeline tetapi Angeline jatuh hati pada Marcel. Mereka bercinta tetapi tidak bertahan lama apabila Angeline disahkan mengandung & Marcel dipaksa berkahwin dengan Angeline. Walaupun perkahwinan mereka tidak mengecapi bahagia, Angeline cuba menjadi isteri yang baik untuk suaminya ; dan juga menjaga kedua ibubapa mertuanya, Romeo & Stella.

Marian Rivera - Angeline Santos/Salcedo

Dennis Trillo - Marcel Salcedo



Angeline tahu kehidupannya penuh pembohongan dan pengkhianatan. Masalah semakin besar bila Angeline keguguran. Selepas beberapa ketika Angeline mendapati Marcel curang dan mempunyai perempuan simpanan dan ternyata bahawa adik angkatnya, Heidi adalah perempuan simpanan Marcel. Angeline rasa dikhianati dan merasakan kehidupannya musnah bila dikhianati oleh dua orang yang paling dekat dengan hatinya. 

Marcel bertekad untuk memutuskan hubungan dengan Heidi tetapi Heidi telah mengandungkan anaknya. Marcel memilih untuk hidup bersama Heidi dan Angeline dipaksa untuk kembali tinggal bersama ibubapanya. Tetapi Angeline mendapati dia juga mengandungkan anak Marcel. Heidi kemudian cuba untuk membunuh anak Angeline dengan melemaskan Angeline. Tetapi takdir berpusing kembali. Angeline bertahan dan kembali untuk membalas dendam.

Glaiza De Castro - Heidi Fernandez

Watak-watak dalam cerita ni memang best. Aku suka suara Heidi yang serak-serak basah tu. Tapi watak paling loser sekali dalam cerita ni, Marcel ! Bengang gila tengok watak dia. Dah lah dayus, penakut pulak tu. Anak bapak lagi. Herghhh memang bengang dengan watak dia je.

Cerita ni adaptasi dari cerita Korea tak silap aku dan memang mempunyai penonton yang tetap. Jom tengok!

April 25, 2014

Membebel di petang hari..

5:06 PM 0
Membebel di petang hari..
Assalamualaikum wbt.

Wa baru ada semangat... semalam macam blank je otak.... macam tergendala sebentar... haa gitulah....

Beberapa hari ni memang wa dengan tuan suami sibuk mencari kerja... kami takde transport lagi so berbekalkan teksi & kaki la untuk cari kerja.... wooohoooo orang dulu pun naik bas mini je cari kerja... ye dakkk...??

Adik-adik tahu tak apa itu bas mini...??
Sumber - Dr.Google

Ok, yang kat atas tu bas mini... zaman wa masih ada lagi bas mini.. ni...
ingat dulu masa abah takde transport, kehulu-hilir la naik bas mini warna pink ni....
kereta api berasap yang bising tu pun.... jadi kemudahan kami sekitar tahun 90-an...

Sebenarnya wa bukan nak cerita tentang bas mini...
back to the story laa kan... wa dengan tuan suami sedang cari kerja...
tuan suami memang cari fulltime, tapi... si puan isteri...??
wa masih tercari-cari ada tak kerja part-time yang wa boleh buat....??
any idea..??

Ada nampak iklan kerja data entry dirumah... kerja macam ni wa suka... tapi masalahnya...
boleh percaya tak...??
bila tuan suami tanya camtu ofcoz wa jadi terpinga²...
so diamkan diri lagi...

Semalam masa balik dari hospital... wa cakap dekat suami...
"jadi storkeeper pun boleh... tarakkk hal... bini lu kuat...!!"


Tuan suami buat muka lepastu cakap...
         "jangan nak berlagak sangat, boleh...??"

wa tau dia memang tak kasi wa buat kerja berat... sebab tangan wa yang berfistula ni memang tak boleh buat kerja berat... tapi kalau terdesak... why not... kan???

April 21, 2014

Hati Seorang Hamba Allah SWT, Islamkah Kita?

1:01 AM 0
Hati Seorang Hamba Allah SWT, Islamkah Kita?
Assalamualaikum wbt.

Baru² ni kita dikejutkan dengan kematian YB Karpal Singh.. 
ada yang suka, dan tak kurang ada yang bersedih...

empunya puan blog..??
wa tak suka, dan wa tak sedih... rasa kehilangan sikit tu ada la...
sebab seberapa menjak ni asyik muka mendiang je dalam TV...

berlegar² secara blogwalking telah menemukan wa dengan komen yang tidak bernas tentang kematian mendiang... rasa sedih ada... marah ada.... malu sebagai muslim pun ada... seriously tak sangka... teruk betul hati sekalian makhluk ni..




For me,
yang hidup pasti akan mati...
yang pergi takkan kembali....

Dimanakah letaknya tempat mereka di 'sana' nanti,
bukan hak kita untuk melaksanakannya...

kesian dengan segelintir hati... mereka menyumpah seranah.... seakan yakin bila mati kelak mereka akan ke syurga... tak terasa ke suatu masa nanti mayat kita akan diludah, diherdik atau dicacai..??

adakah agama itu untuk dibezakan...?? wa tak faham dengan pemikiran manusia ni... cara mereka seakan ingin menjadi muslim sejati... ya, musuh islam adalah kafir... tetapi apa yang dimaksudkan dengan kafir itu...??

Kafir - Tidak Beragama / Tidak Percaya akan kewujudan ALLAH swt.

Adakah kita tahu apa yang mereka sembah?? siapa yang mereka percaya....?? manusia kini lebih percaya pada hakikat... :)

Jadi apa hak kita untuk mengkafirkan mereka...?? adakah sudah cukup keislaman & keimanan kita yang muslim ni...?? rasa tersentap dan sedih dengan hati² mereka... sayu pulak hati wa bila memikirkan tentang kebiadaban orang yang assume diri mereka sebagai muslim sejati... konon nak pertahankan agama islam sedangkan hati sendiri masih kotor... acaner tu...??



   Sesungguhnya telah lalu di hadapan Nabi s.a.w satu jenazah,
lalu baginda bangun(untuk menghormati).

Lalu diberitahu kepada baginda:
 “Itu jenazah seorang yahudi”
Baginda bersabda: “Tidakkah ia juga jiwa (insan)?” 

(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

April 20, 2014

Kak, mintak Kopi O..??

6:46 PM 0
Kak, mintak Kopi O..??
Hoho..

I just remind back about yesterday.
Rasa sangat kelakar dengan ketabahan seorang staff nurse di Hemodialysis unit.

tengah mamai time tu.. 
wa dengarlah tuan suami mintak kopi o dekat SN. Hidayah..

tetiba wa dengan SN. Hidayah ni tanya pada tuan suami.....

               ".. nak cawan sekali ke...?? "

tuan suami dah gelak² yang sangat galak...
wa yang blurrr just macam.....

"....errr...what happened....??"

staff yang lain pun dah gelak...
then terus tuan suami cakap...

                        "...laaa...bukan kopi o yang tu... iron lah kak..."

muka SN.Hidayah dah merah...terus dia mengamok...

     "..lain kali cakap la iron... bongok aku ni tercari² kopi..."


actually iron drip ni memang diorang panggil kopi o.. mungkin staff nurse yang agak cekal lagi tabah serta amanah... betul² dia carikan kopi o permintaan suami..

pstttttttttt..... demand pulak patient sampai nak kopi o pun mintak kat staff nurse kan...?? heee ~

April 19, 2014

Resdung dan Zomba

10:33 AM 0
Resdung dan Zomba
Assalamualaikum wbt.

Nah, yesterday wa dengan tuan suami beroperasi membuang 'ulat kodong' memasing yang dah berumah didalam pori muka.. errr... ulat kodong...?? wadehekkkk seh...??

haaa !! entah sejak memula nikah dulu... wa memang suka cakap pelat macam budak kecik tak cukup sifat...
waktu tu kemain sedap picit whitehead tuan suami... sampai satu waktu..

                 "..kabang... nak cari ulat kodong...??" sambil buat muka comel.

setelah itu, ulat kodong telah menjadi perbualan kami hari²..
so nanti i tell uolssss la kan apa ulat kodong tu...

last week masa makan bibimbap tu... singgah kedai jamu untuk beli rokok resdung...
mahal gilossss kaw.... 10batang = RM20 .. tak berbaloi !
sebab...??

1) Lilin rokok tu cepat cair sampai menitis ke muka.
2) Sangat mahal dan cepat habis dalam masa 3minit lebih sikit.
3) errrr... tu je.

ok wa beli jenis ni laa... dia kata berherba... errr... bau lilin je lebih... entah...
betul kot berherba...??



dah beli takkan nak pulangkan, so guna.

from the reaction... banyaklah si ulat kodong tu keluar..
tapi yang tak best, bila lilin tu menitik je waktu layur² asap kat muka.. takla sakit...
but surely, irritating sangat !

hasilnya...

nah !! muka mrs.remonesss yang gojes dah jadi zomba...
melekat² ahli keluarga encik ulat kodong di-muka....
kekembangan hidong adalah illusi kecantikan....lalalalala

wahhhh kompiden....

gilossss punya close-up... hambik kaw...
anak beranak bertenggek atas muka mrs.remonessss...
annoying gilossss muka waktu ni...

ok ngam, kita boleh jadi adik beradik selepas ini ya encik zombie..??


so, bagi wa... rasa rugi beli rokok resdung ni... tak best macam wa beli kat kedai jamu dekat dalam NSK Selayang... dia kain putih je... berlilin jugak... tapi taklaa overrsssss sangat macam yang kuning ni..

Kalau beli kat Spectrum Ampang, kedai jamu Qaisara Beauty, insyaAllah dapat yang putih, kadang depa jual yang kuning, tapi kuning tu tak berlilin sangat.

*dictionary
ulat kodong - ulat resdung
kabang - abang

April 18, 2014

Baru 405..??

3:51 PM 0
Baru 405..??
Assalamualaikum wbt..

well, salam sejahtera kepada readers... mood selongkar folder² yang ada didalam lappy si tuan suami... folder gambar laa... music la... segala macam bagai..

dah habis punggah tu terus wa selongkar pulak folder blogspot ni... yarabbi... kemain banyak nama² blog yang wa lahirkan... tapi yang satu ni lah yang paling wa sayang... seriously ! tapi sayang² pun... sikit bebenor la pulak koleksi entrinya... hanya 405 since 2010... hah !

sebenarnya banyak dah wa tulis dalam blog ni... cuma peristiwa kenangan silam tu je wa kasik remove... karang terasa pulak tuan suami.... ye dakkk...?? sebagai isteri mithali.... wa dengan rela hati men'delete' semua perkara yang lalu...

as tuan suami said la ;

            "... aku dah keluarkan kau dari peristiwa silam, mohon jangan menoleh kebelakang.."



ok i will ended up my past... welcome future ! since it always be started.... hoho

April 17, 2014

MINYAK RAMBUT ZAM-ZAM SEBAGAI PELEBAT RAMBUT

10:53 AM 7
MINYAK RAMBUT ZAM-ZAM SEBAGAI PELEBAT RAMBUT
MINYAK RAMBUT ZAM-ZAM SEBAGAI PELEBAT RAMBUT - Assalamualaikum wbt. Rambut korang pernah gugur? atau keguguran yang sangat teruk? Rambut aku ni gugur memang segenggam demi segenggam sampai buat aku stress sangat!

So stress pun tak guna kalau tak cari solution kan? Teringat pasal produl D'herbs. Sebab mama ada guna.
\
\

Aku cuba search Google untuk melebatkan rambut. Ramai suggest pakai Minyak Zam-Zam ni. Banyak juga baca review yang sememangnya positif. Cuma ramai tak puas hati sebab bau Minyak Zam-Zam yang agak kuat.

Mula-mula aku pakai sememangnya aku tak tahan dengan baunya. Tapi lama-lama jadi addict pulak sebab ianya bau bunga melur & bunga cempaka. Terus teringat arwah opah sebab arwah sukakan bunga melur.

Effect first time pakai, rambut seakan tebal je. Adalah rasa gegatal sikit tapi takde la banyak. Sebab mula-mula kan? Seminggu aku pakai memang kurang sangat rambut gugur. Anak rambut pun start tumbuh banyak. Alhamdulillah.

Anyway, tok nenek kita pun ramai yang suka pakai minyak ni dulu kan? Korang pernah cuba tak? Oh ya, nak cari minyak ni kat kedai india banyak. Murah je dalam RM5 camtu.

Kbai.

April 14, 2014

FOOD REVIEW RESTORAN KOREA GOMONAE PART 1

8:09 PM 0
FOOD REVIEW RESTORAN KOREA GOMONAE PART 1
Badan dah overloaded dengan air... rasa sangat penat... semalam wa beli nasi bungkus kat kedai KakPah, petang tu tuan suami ajak makan bibimbap... demi memenuhi keinginan perut sang isteri yang sungguh teruja dengan gambar cantik bibimbap tersebut...

.. cuaca semalam mendung dari dalam bilik, macam nak hujan... tuan suami terus cakap.. 

                    "sayang... esok ye..?? hari macam nak hujan, abang letih sikit.."

yelah.. sebelum tu memang tuan suami dah penat sebab jaga wa kat hospital then terus rushing nak ke wedding Atun... dengan keadaan dia yang tak berapa sihat... and so... after tuan suami cakap camtu... of coz laa muka sang isteri berubah dari senyum melebar² terus macam cuka masam kat dapur...

tanda protes, wa tak bercakap dengan tuan suami sambil surfing gambar bibimbap dengan harapan boleh makan sampai kenyang... konon !

tiba² je kan....

                      "sayang, siaplah...jom makan bibimbap !"
(jual mahal)

             "sayang....jom laaa...nak ke taknak ni...?? siap la cepat..."

(jual mahal)

..... at last kesian pulak dengan tuan suami soooo.... kami bersiap dan menuju ke Ampang point...kejam tak sang isteri...?? mengada² ye dakkk...?? ini kalau ada isi baby dalam perut tak tahu lah camne pulak sang isteri punya 'peel'...

Dari depan... 
waktu ni tangan kemain terhegeh nak snap pic guna HP tuan suami... 
touchscreen, mrs.remonessss memang kekampung sikit...

oklah... Gomonae ni kat tingkat yang sama dengan Octopus Sushi. meanwhile, 2nd floor didalam Ampang Point. bersebelahan dengan Taiwan Restaurant k.

Lepas korang letak bontot je terus je waitress dia hidangkan green tea... 
wa suka rasa green tea ni... light je...  rasa macam nak minum bercawan² 
sayangnya sudah loaded sangat dengan air sampai bengkak kaki & muka.

Lepas tuuu terus hambik muka tuan suami yang kacak bergayesss ketika ini... 
rasa macam... woohooo !! I'm fall in love again lahhh !! 
lot of love - mrs.remonessssss

Makanan sampai.. tuan suami ikut je .. wa nak makan bibimbap... dia pun mau...
Set didatangkan bersama kimchi, taugeh apantah, & miso soup (wa tak jamah pun) ..

Dol Sot Bibimbap : RM15 , ianya didalam claypot ye...
so far nice la, untuk tekak melayu totok macam wa...

Bila nak makan, kena gaul semua² sayur dengan sambal dia...  
sambal tu wa letak 5-6 sudu kot... macam sedap je rasa sambal dia tu...
 the called the sambal as, Gochujang .

Ok settle. licin mangkuk.. puas pulak rasanya..
 tapi tuan suami berpeluh selepas makan..

Tak cukup dengan bibimbap... wa order pulak Tteokbokki... 
sebab tak tahu nak sebut kejadah ni... maka tuan suami tolong order...
 bermanfaatkan gambar tteokbokki yang tersergam besar didepan kedai, tuan suami terus cakap...

                "..dik, bagi benda ni satu...! "... sambil tunjuk gambar...

(wa tahan gelak, haram aku pun tak tahu nak sebut).

By the way...  tuan suami siap cakap makanan korea sangat failed untuk tekak & halwa perut dia... so dia taknak datang lagi... dia prefer bento kat SushiKing... ohmaigashhhhhh.....

                           HABIS tu.... how..?? kalau puan isteri mengidam bibimbap lagik...??

wooohooo... lainkali kena buat muka protesss sambil buat muka duckface ala Qhalif anak bambeng..

12th April 2014 - Atun's Wedding.

6:19 PM 0
12th April 2014 - Atun's Wedding.
Assalamualaikum wbt.

and.. HI ! how are your reader..?? I think its gonna be long I did'nt type on my blog... busy lah... err... not yet busy cuma letih sebab tak cukup rehat..

.. Last Saturday, I am goin to my sister in law wedding at Salamo Bistro.. sangat simple but grand.. wa tak tahu kenapa perasaan dengki tak ada langsung.. its just gonna be... "teringin" lah something sebab wa kahwin pun takde majlis grand²... nikah and settle... hiuuu...

so, wa dengan tuan suami banyak selfie terhadap diri sendiri coz wa sangat rasa tak best ambil gambar orang lain thru phone... gambar pepecah and not nice at all... nevermind laa... selfie diri sendiri with camera pecah pun still cantik peee... ohh so bajetttt...

soo.. its me... rasa macam tak sangka pun I am wearing this dress...
first time atas izin suami, sebab he's know yang 
memang puan wife sangat teringin pakai dress... 

he said : "macam Saloma la sayang..."

abaikan tangan bonggol, it was effect of my treatment.... i don't care it looks ugly.

with Tuan Suami , with his tired face... seriously kami tak rehat after wa hemo...
 suami tak cukup tidooo and his face kan...
 likeee... spongebob gaduh dengan patrick... err i think that way.. 
*tetibe*

Our back was my bro in law... masa ni laaa wa rasa macam....
"ohh... wa patut rapat with my hubby siblings...".. lol !

posing with Lamborghini.. for the groom transport... 


anyway badan tuan suami memang macam tu sebab mengalami kemalangan yang agak teruk sehingga tulang belakang patah... but he's strong... wa jadi kuat atas semangan jitu beliau... ceh !



my first view... just like...
   "fuiiyoooo.... canggih gilossss... my sis in law soooo lucky !"

and yet, tuan suami kata... "one day sayang..." so wa macam menganjing balik...
                 "..hidup mati semula we never naik this car lah sayang.."... kuikuikui


.. wa tak berharap untuk mewah... cuma harapkan kestabilan hidup je... as a human, normally kot ada perasaan "teringin"... tapi wa tidak memaksa tuan suami untuk hidup sepertimana kemewahan yang terukir didepan mata wa ketika itu... it was so imposibble... takpelahh setiap manusia ada bahagian masing² so belajar redha apa yang ada ketika ini... so alhamdulillah...

anyway, aunty lisa & mama in law punya siblings sangat peramah... unexpected actually... damn ! wa rasa harini penulisan yang agak jakun...

Lau's family.

the bride & groom... wooohooo... !!
Celebrity and... drifter..

.. Wa rasa harmoni sebab wa tak sangka dalam keadaan tangan wa yang hodoh macam tu... their family still treat up myself as human... bukan binatang... tak ada nampak muka nak geli ke hape... evendooo mereka sangat loaded with the money & title... !!

end of story :)

April 12, 2014

RESEPI HARISSA AYAM DARI QUAKER OAT

2:07 AM 0
RESEPI HARISSA AYAM DARI QUAKER OAT
RESEPI HARISSA AYAM DARI QUAKER OAT - Kalau hari raya biasanya, kalau balik Johor aku memang suka makan Harissa dari hasil airtangan Tok Anjang. Tapi nak tunggu hari raya kekadang kan lambat, so aku lebih suka buat sendiri jugak.

Harissa ni Tok Anjang kata antara makanan istana. Ianya diperbuat daripada oat dan ayam @ daging. Rasanya acam bubur ayam, tapi teksturnya lebih sedap. Nak hilangkan muak, kita makan dengan sambal belacan atau sambal garam. Tabur bawang goreng memang umphhh sangat!

Apapun, tak semua tekak boleh terima rasa Harissa ni. Aku tak pasti la pulak sebab apa. Kalau korang nak cuba, boleh kurangkan sedikit kuantiti.

RESEPI HARISSA JOHOR
Bahan-bahan (bubur) :
Setengah ekor ayam
1 mangkuk quaker oat (warna biru)
2 labu bawang besar (merah)
1 labu bawang putih
beberapa inci halia
2-3 biji buah pelaga
sedikit lada sulah
sedikit garam
sedikit serbuk perasa (optional)
beberapa sudu minyak sapi
2 senduk susu cair
air secukupnya

Cara-caranya :
Rebus ayam & bawang serta halia didalam kuali, bawang &  halia tidak perlu dipotong ye. Selepas ayam masak, toskan semua bahan yang direbus, kisarkan bersama air rebusan tadi, kemudian masukkan semula ke dalam kuali dan tambahkan quaker oat dan buah pelaga. Masak sehingga mendidih. Setelah mendidih masukkan semua perasa, susu cair & minyak sapi. Masak sehingga pekat.

Ayam boleh diganti dengan daging.

Bahan-bahan (sambal) :
Beberapa biji cili merah
Garam secukup rasa

Caranya :
Kisarkan cili merah & garam.

Bubur harissa ini sedap dimakan bersama madu, bawang goreng & madu. Campur ketiga-tiganya sekali..

Sekali sekali makan memang best. Katanya ini makanan orang istana. Aku hanya berpeluang makan Harissa ni kalau balik Johor, rumah Tok Anjang. Sebab Tok Anjang rajin sangat buat Harissa,

Selamat mencuba :)

April 04, 2014

REVIEW MAKAN : Sushi King Ampang Point

11:58 PM 0
REVIEW MAKAN : Sushi King Ampang Point
Assalamualaikum wbt !

Selamat malam... I just wishing want to eat something different but then, I owe for it..

.. bukan apa, tuan suami nampak macam teringin sangat nak makan set Bento kat Sushiking tu.. puan isteri pulak teringin nak makan bibimbap...  tapi asyik tuan suami je ikut tekak saya, apa salahnya saya ikut kehendak tekak tuan suami, ye tak...??

actually tadi masa jejalan kat Spectrum Ampang, wa dah tarik muka bila tuan suami kata...

                                "..sayang, kita pergi makan bibimbap next time, ye..??"

bila nafsu dah rasuk durhaka pada suami, mulalah diri ni buat muncung tebal... sebenarnya tak kisah pun... cuma sebab teringin dah lama sangat... sikit je rasa frustrated... ala.. makan je pun... anytime...

tapi as I've said la kan.... 
NAFSU !

.. tuan suami puas pujuk... ajak beli barang itu ini... semua wa taknak... well, dah takde mood... semua benda nampak macam burukkkkk je.... first time ni tuan suami offer beli pape, wa menolak.... haaa caraaa tak...??

then I just tell tuan suami,
"sayang...I want to go home..!"

                              then gerak naik teksi.

after that....
"..bang.. Ampang Point boleh..??" titah tuan suami kepada driver teksi.

.. duduk dalam teksi dengan muka yang masih mencuka-cuki... lepas tu turun je Ampang Point... tuan suami berasap jap... lepas tu straight forward question lagi..


                                       "..nak makan bibimbap ke... bento Sushiking..??"


Tuan suami dah tanya soalan yang sama dekat beberapa kali je sebelum ni setiapkali wa baca review pasal bibimbap... so wa just guess yang tuan suami teringin mengidam sangat² dengan bento tu... in fact wa sendiri pun tak pernah rasa apa kejadah bento tu... selalu layan sushi atas train tu je...

.. demi kasih sayang sebab dia dah bawak jugak area Ampang Point tu... so we just gerak to SushiKing laa... jalan kaki sikit... 

Sushiking today takde air... so we all order laa... Lemon Blackcurrant...
huhh mahal... ! air kurus kering ni pun dah RM 3.90 .. hokeyyy takpe...
redha je la... sebab mintak air mineral pun takde... habis stok bla bla bla...

Mixed Bento + apantah + dragonball apantah

Muka gigih... muka suka... muka letih...
yaa... tuan suami cepat letih sebab antibodi sama macam puan isteri...
but we're survivor... yearghhhh !!

Total up : RM 51.60
+ Service charge + tax
= RM 59.85 

huhhh subtotal untuk service charges & tax tu boleh makan 2 round sushi.... hoho wa memang berkira sikit... yelaa... kami bukan orang senang pun nak makan macam ni senantiasa... 

.. bila membebel... tuan suami akan kata...

                         "..benda dah masuk perut kan...??"

tapi berbaloi jugak lah makan kali ni sebab KENYANG ! selalu makan sushi atas train tu subtotal sampai RM70++ TANPA KENYANG... so kali ni rasa worth la jugak...

ok dah habis... 
terima kasih sudi baca 

RESEPI KIMCHI YANG SEDAP

2:01 AM 1
RESEPI KIMCHI YANG SEDAP
RESEPI KIMCHI YANG SEDAP DAN GOJES - Assalamualaikum wbt. Sementara ada kuota internet ni bolehlah nak membebel kejap dalam blog. Actually kan banyak tau resepi kimchi dari para blogger. Ada yang caranya macam tu ada yang caranya macam ni. Resepi aku, aku alter la sikit-sikit demi kepuasan diri sendiri.

Aku buat kimchi ni atas permintaan seorang suami. Aku sebelum kawin dulu pernah je buat, So, ini kira kali pertama aku buatkan kimchi untuk dia. Yang paling aku terharu, dia suka sangat makan kimchi buatan aku dan selalu rekues aku buat nasi goreng kimchi..

Kimchi yang aku buat habis masuk dalam perut tuan suami je, kemainlah dia suka. Aku pun tak tahu tang mana yang sedap. Oh ya, selain tu kimchi aku buat ni boleh dimasukkan dalam asam pedas. Sedap gak!


RESEPI KIMCHI YANG SEDAP DAN GOJESSS (mood perasan)
Bahan A :
Kobis cina @ kobis panjang
Garam

Bahan B :
4-5 sudu besar tepung pulut @ tepung beras - aku guna tepung beras
1/2 cawan air

Bahan C :
1 paket kecil serbuk cili - boleh lebihkan kalau mahu
Gula, garam dan aji jika mahu
Sedikit cuka - dalam 1 sudu besar

Bahan D (kisar) :
1 labu bawang putih
1 labu bawang merah
1 biji buah epal @ pear (buang kulit)
2 inci halia

Optional :
Daun bawang dipotong 2 inci

Cara-cara :
Lumurkan garam di setiap helaian kobis. Biarkan 2-3 jam. Kobis ni akan mengeluarkan air. Lepas tu buang air lebihan kobis dan perah kobis. Bilas dengan air paip, tos dan ketepikan.

Tepung pulut @ tepung beras dicampur dengan air, masak dengan api kecil sehingga kental. Tutup api, sejukkan dan ketepikan.

Kemudian, masukkan serbuk cili, cuka, dan bahan perisa ke dalam bancuhan tepung tadi.

Lepas tu, masukkan semua bahan kisar dan daun bawang, gaul sehingga rata. Sapukan bahan tadi di setiap helaian kobis. letak dalam bekas kedap udara dan simpan berdekatan suhu yang panas. (Aku letak atas peti ais) . Makin panas suhu makin cepatlah proses kimchi ni. Aku syorkan perap dalam sehari je kalau letak atas peti ais.

Selepas satu hari, bolehlah simpan dalam peti ais.

PERINGATAN : Kalau boleh kimchi jangan diletak terlalu padat dalam bekas kerana ianya akan mengeluarkan gas. Takut nanti merecik-recik sos dia waktu korang buka bekas.