3/1/14 - DARI JARI NOVELLA

March 31, 2014

Bila "KAKAK" dah risau....

6:41 PM 0
Bila "KAKAK" dah risau....
Assalamualaikum wbt...

and... HI ..!! wa nak type entry nih semalam tapi bila dah penat plus mata mengantuk plus overloaded yang melampau, punca malas itu datang secara tetiba... 

.. well, malam tadi wa tak berapa nak melayan FB sangat... dok blogwalking aje... lepas tu main game... lepas tu tido... musim panas ni badan teramat penat, tak tahu apsal... after that, muncul lah pulak inbox dari akak yang teramat tersayang dunia akhirat...

after this, wa typeless....speechless....semuanya shud be lesssss la kan... sebab tiba²... since she's goin' busy, wa macam tak mau kacau... kalau tidak wa akan jadi sangat sensitif sebab dia abaikan wa... bila dia inbox peluk cium segala bagai.... wa macam rasa... ..

                                         " eh... what's wrong with you sis...??"

.. Rupanya dia mimpi wa dapat penyakit yang membunuh... she did tell me laa dia menangis sampai mengigau sebab risau sangat.... so I guess one thing je, dia rindukan wa..!!


Wa tidak mempunyai kakak & dia tidak mempunyai adik... we will same... dia sakit dan wa pun sakit... both of us was in bad condition... so each others pun akan risau bila something happen or maybe perasaan jadi tak sedap.... she did tell me too, dia menangis non-stop.... risau punya pasal...

.. yang wa appreciate, dia menyayangi wa walaupun wa tak kaya... wa orang susah... she's Singaporean... sometimes sanggup datang KL bila wa dalam keadaan stress or need someone... what can I say.. ?? she totally my best sistas I have ! wooohoooo

c-ya !

March 30, 2014

Cemburu kerana.....baby !

7:36 PM 0
Cemburu kerana.....baby !
Assalamualaikum wbt..

Today is just Sunday yang sucks.... air takde lagi... dah 5 hari dah kena catu... tidak menepati kata-kata yang alkisah kononnya 2 hari ada air & 2 hari seterusnya dicatukan... tapi sini.... 5 hari sudah... 1 jam je ada air so sambil tu kau boleh berak, mandi or masak just in 1 hour... buat rasa diri ni nak maki hamun secukup rasa lah ..!

... mukadimah memang agak panjang sikit... cuma monolog hati wa yang runsing... beberapa hari ni emosi tak stabil... mungkin wa kena penyakit yang........ sedih secara tiba-tiba...???


from research.... inilah yang wa dapat.... sedih yang sangat tidak ada sebab.... mula-mula peluk tuan suami, nangis.... lepas tu nak tido pun.... nangis.... i just control my emotion but still.... i'm cryin' ....

                         Kenang nasib yang huru-hara lately.... macam pissed-off sangat dah !


... Wa jadi sensitif bila dengar suara baby... sebab realise that I can't have a babies. 


Pernah cakap dengan tuan suami, how about anak angkat...?? wa memang sukakan budak-budak kecik especially kalau budak tu dah start manja gila dengan wa... but yet, tuan suami taknak tanggung risiko tentang anak angkat ni... evendo ada black & white... still boleh menang fight at court.... fuhhh.... jauh terpesong dari catatan sebenar ni...

+++++++++++++++++++++++++++++++

.. Nah... kini baru wa faham perasaan kaum wanita & orang yang sudah berkahwin yang dahagakan zuriat... sebagai seorang wanita & isteri, wa rasa kurang lengkap tanpa kehadiran insan bergelar anak... rasa keinginan tu... tengok kawan-kawan yang buyung.... rasa cemburu tu sangat membebissssbuterssss.....

Ada disebabkan kemandulan.... dan sebagainya... tapi wa...?? kedua-dua buah pinggang rosak.... cubaan mengandung selalu gagal.... kalau mengandung pun kena gugurkan... ohhh perasaan yang susah untuk di-deklamasikan....

.. lebih lagi bila tuan suami mengidam itu dan ini.... orang akan tanya wa... ".. kamu dah berisi ke??..." wa hanya.... membisu dengan keadaan sangat terluka.

March 23, 2014

Date with Hubby @ Spectrum Ampang

4:28 PM 0
Date with Hubby @ Spectrum Ampang
Assalamualaikum wbt .

Actually entry ni aku nak buat hari yang sama semasa dating tersebut tapi malangnya tuan suami sibuk sangat nak kemas bilik kat atas sebab kami dah hampir 10 month kot tido bertilam nipis diatas lantai, di ruang tamu..

.. so aku postpone... then ingat nak tulis entry balik dari hospital after treatment semalam... tetapi badan Ya Rabbi........... tersangatlah tak terbendung... kejap kiri kejap kanan... macam orang mabok todi la camtu...

We all memula pergi zakat... nak tebus duit... maklumlah tuan suami tak bekerja lagi... atas masalah condition badan dia plus huru-hara dengan masalah bil & nak settle itu ini... aku pun taknak desak tuan suami... just cakap...


                             "..nevermind sayang, take ur time ... "


Bila dah masuk Spectrum ni... tempat tuju untuk membesarkan perut adalah kedai makan Thai (luar Spectrum) ataupun Speedy Pizza (dalam Spectrum)... and so tuan suami dah tanya aku nak makan apa.... disebabkan dah layan nasi beriani Mama Nora masak, aku pun dah takde nafsu memberontak nak makan apa... kecuali.... NANDO's ! tapi jauh plak so takpe, abaikan kehendak sendiri dulu..


.. Last hubby said... "emmm teringin nak makan something yang bulat, bila potong jadi 3 segi..." ok set ! memang pizza lettewwww....

we all pun sampai... amik order... tuan suami nak itu dan nak ini... aku ikutkan je... si waitress macam gedik sikit.... alih-alih pesan lain dapat lain.... belasah je laaa... malas nak tunggu lebih lama...




algojoohhh betul laa tuan suami time ni... 
dia makan memang sentiasa algojoohhh pun.... wahahhaaa.. 

.. tak kisah lah sebab that day dia memang tak makan kat rumah pun.... makanan aku tak habis pun dia tolong habiskan... satu sikap tuan suami... dia tak suka membazir, tak macam si puan isteri... acapkali membazir !

Lepas makan... kita ronda dan rondalah.... lepas tu pergi karaoke... wa ingat nak tengok wayang, tapi sebab tuan suami alergik dengan tangga.... so beralah laa... melalak is some a good choice... so 2 jam direct , melalakkkkk je ...

Itu jelah ceritanya. Lepas tu balik laa!

March 19, 2014

Rutin Yang Menghidupkan

5:28 PM 0
Rutin Yang Menghidupkan
.. Mengingati rutin yang sentiasa datang setiap masa ini kekadang buat wa give-up... wa macam dah tak boleh angkat dengan treatment yang bikin wa punya tangan makin hari makin kalah tangan encik Popeye :)

Sinilah tempat bertenggek.........

... kalau bukan di Hospital Selayang... it will be Hospital Ampang... i don't care about the HOSPITAL... but my health... wa rasa makin lama semangat ni makin jatuh je...


Kenangan akhir 2013 with Sis Zeen | Hubby

5:26 PM 0
Kenangan akhir 2013 with Sis Zeen | Hubby
Repost lagi... actually entry dari blog lagi satu.. cuma nak menyemakkan entry as usual... huulalalala...

Kenangan terakhir 2013 .. Sis Zeen datang KL untuk berjumpa dengan adik beliau yang tersayang (wa lettew) kehkehkeh.. sesambil tu.. boleh jumpa adik ipar sekali... katanya...

.. Awalnya sis Zeen datang hari Jumaat... we've planned nak jumpa that day tapi sebab perkara yang tertentu, so TAK JADI ! wa agak tak berapa nak frustrated itu hari... maybe penat with treatment... haha !! and Sabtu.. sis datang dengan her boyfie, Snip .. and we cam makan² kejap dekat Pelita Nasi Kandar, Ampang.

After that, Snip hantar we all kat Maju Junction.. then pergi keje.. so, myself... asbeng & sis carik lagi tempat mau chillin²... huh !! sis terus masuk Starbuck.. (as minah jakun, JAKUN ok !! wa cam... omaigayy..!!) dulu nak masuk Starbuck kena marah dengan mak bapak, katanya HARAM 

Kami makan antara jenis kek di-atas... taksub giler hokeyyyy....
wa je mengunyah kek ni... asbeng tak makan manis ☠
Ini sis punya.. hot chocolate egg tart, kalau tak silap.. 
melimpah dengan chocolate but its not my taste 
Muka laki-bini tengah penat... muka asbeng yang letih.. !

=================================

 Lepas tu rerehat kejap sampai malam... lepak borak & borak lepak... kita makan lagi ye kekawan...

Antara saki-baki pinggan-mangkuk selepas makan... 
lepas tu hadek-bradek cecerryberry ye kekawan...

Bila dah makan, mata dah layu... 
it's time to sleep.. amik gambar dulu..
with my lovely sista forever ツ

Anyway thx so much to my sis Zeen yang banyak belanja tanpa ragu & jelas... semoga Allah swt merahmati kamu & melimpahi rezeki pada kamu... sayang kamu dunia akhirat...

RESEPI : Nasi Goreng Daging Merah Versi Gojesss

5:21 PM 0
RESEPI : Nasi Goreng Daging Merah Versi Gojesss
Assalamualaikum wbt.

Since daging masak merah yang aku masak sangat liat, aku terpaksa memikirkan satu alternatif supaya tidak membazir. Satu kuali aku masak, tuan suami mampu habiskan. So maknanya sedap leteewwww kannn?? Betapa berbangganya hakakkkkk terhadap diri sendiri !


RESEPI NASI GORENG DAGING MERAH VERSI GOJESSS
Bahan-bahan :-
Seberapa banyak daging (ikut total sendiri lah ye)
2 labu bawang kuning
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang kecil
3 senduk cili blend (nak lebih boleh, kurang pun boleh)
1 sb sos ikan
4 sb sos cili
2 sb sos tomato
1 sb sos tiram
garam & perasa (kalau perlu)
beberapa mangkuk nasi putih
sayur (optional)

Cara² :
Daging tu silakanlah rebus bersama garam ye. Rebus sampai agak lembut. Selepas itu tos & sejukkan. Air rebusan jangan buang ye. Potong daging kecik² atau nipis² atau halus².. ikut korang lah ye.. selepas tu goreng daging sampai garing dia punya luar.

Cili di-blend bersama bawang kecil. Masukkan bahan blend ni dalam minyak yang korang goreng daging tu & tumis sekali dengan daging sampai cili tersebut agak garing.

Masukkan segala macam sos. Kasi garing & masukkan air rebusan daging dan biarkan sos tu agak² kering sikit & sayur & bawang kuning. Masukkan nasi putih. Goreng la sampai sebati.

Ok dah siap. Boleh makan :)

RESEPI : Bol Kentang dan Stew

3:58 PM 0
RESEPI : Bol Kentang dan Stew
Assalamualaikum wbt.

Bol kentang ni masakan kegemaran family sebelah abah. Selalunya kami hidangkan masakan ni ketika bulan puasa. Setiap tahun di bulan Ramadhan, memang sekali akan ada menu Bol Kentang ni. Ada orang yang tak pandai makan. Tapi aku share resepi kalau ada yang berminat nak cuba :)

Bol Kentang ni seakan bergedil tapi sebenarnya bukan. Ianya sejenis kentang rebus yang diletak inti daging dan kemudian dimakan dengan stew. Walaupun nampak biasa, makanan ni agak mengenyangkan jugak la kekdahnya..




RESEPI BOL KENTANG DAN STEW
Bahan-bahan (bebola kentang) :-
1 kg kentang (direbus & dilenyek)
beberapa keping biskut tawar yang dikisar - Guna tepung gandum pun boleh
garam

Cara-caranya :-
Campur & gaul kentang bersama garam & tepung @ biskut tadi. Ketepikan.

Bahan-bahan untuk daging :-
300gm daging batang pinang & tulang
1 sudu serbuk ketumbar
1 sudu serbuk jintan manis
sedikit lada sulah & daun sup
3 ulas bawang putih, 5 ulas bawang kecil
sedikit minyak sapi

Cara-caranya :-
Daging direbus & diracik / dikisar kasar. Air rebusan tak perlu buang.
Bawang dicincang. Tumis bawang tadi dengan minyak sapi hingga naik bau dan masukkan daging. 
Selepas itu masukkan rempah, daun sup & lada sulah. Perasakan dengan garam.

Bahan-bahan stew :- 
Air rebusan daging / tulang
2 labu bawang merah - dihiris
3 sudu makan tomato sos 
4 sudu makan cili sos 
4 sudu makan kicap manis
1/2 sudu teh lada putih garam , gula secukupnya
Sedikit tepung jagung
daun sup, daun bawang, bawang goreng & kacang pis.

Cara-caranya :-
Tumis bawang dengan sedikit minyak sapi. Masukkan air rebusan daging & semua sos dan perasa. Renehkan sampai mendidih. Gunakan tepung jagung untuk memekatkan kuah..
.
Cara Membuat Bol Kentang
Kepalkan adunan kentang tadi sebesar segenggam tangan. Leperkann dan masukkan inti. Bulatkan macam buat bergedil. Kemudian, celup kentang dalam telur dan goreng.

Hidangkan bol kentang bersama kuah sup tadi & taburkan daun sup & bawang goreng serta kacang pis ..

Fuhhhh berpeluh jugak nak menaip resepi ni.. haha ! semoga bermanfaat untuk semua..

Nak tolong buat karipap, katanya....

3:49 PM 0
Nak tolong buat karipap, katanya....
Assalamualaikum wbt...

so, semalam punya semalam hanya masak kurma ayam with the kobis & kentang... rasa macam bangga sebab kemain sedap pulak kurma ayam yang wa bikin... selalu asyik gagal je sampai mood give-up... first time masak kurma ayam kat rumah in-law.. macam laku tak laku je... terlampau cair dah macam kuah sup... semalam, alhamdulillah... menjadi... bangga yang mengundang rasa riak lagi takbur... eceh...


... Petang sikit, tuan suami tetiba mengidam karipap sardin... kemain la malas.... nak makan kejap je pun... nak uli laa masak inti laa kemain leceh.... sementelah gegaduh manja semalam... so makin malas... al-kisah...

tetiba dengar la bunyi bising macam KakTi memunggah barang.... jejalan kat dapur, nampak laa tuan suami dok mencari tepung...
                       
                                        .... gigih teramat plak dah dia ni...melampau punya gigih !

.. then wa pun ready segala macam butter laa... air laa... tepung laa... campak semua dalam mangkuk... bagi tuan suami ulikan... so dia pun tolong uli... wa sambung main internet... *bertuah punya bini kan?*

Terpaksa sensored sebab tuan suami terlalu seksi time ni... 
cuaca teramat panas sungguh area bumi Ampang walaupun hujan... 

   kau hanya akan rasa sejuk bila kau demam !! (iklan)


Dah siap uli tu... tuan suami terus pergi dapur buat inti sardin pulak... wa tolong potong bawang & cili api... tolong campak dalam kuali... dia laa yang masak sampai ending... bila mood dah malas.. langsung tiada perasaan simpati pada diri... kehkehkeh...


dah siap goreng... inilah rupa dia... tak semenggah... tapi rasa dia semenggah laa... tuan suami cakap...

      "... watpe nak buat lawa2..?? masuk perut hancur jugak..."

tetiba rasa nak mengamuk.... senang punya statement... wakakakkaa...!! anyway, i'm glad to have the great husband in da world...

SAMBUT BIRTHDAY MAMA NORA DI VEG FISH FARM THAI AMPANG

3:30 PM 0
SAMBUT BIRTHDAY MAMA NORA DI VEG FISH FARM THAI AMPANG
SAMBUT BIRTHDAY MAMA NORA DI VEG FISH FARM THAI AMPANG - Assalamualaikum wbt. Ini entry repost sebab kes nak menyemakkan blog... Kes yang ntah beberapa bulan sudah, around December2013 camtu la. Atun a.k.a Sofea Fea, my sister in law belanja makan sempena birthday Mama Nora.


Bila dah nampak signboard ni tuan suami dengan confident cakap -- "Ini mesti tempat vegetarian".. Haha ! Tapi sebenarnya sini ada pelbagai jenis seafood.

Tempatnya bagi aku agak cantik. Dekat dengan tasik, ada live band sampai feeling2 romantis je. Teringin nak bawak family tapi sini banyak patung Buddha, so aku batalkan saja niat aku.

Oh ya, aku disini hanya untuk SEAFOOD! Masuk je kedai, korang boleh nampak banyak jenis SEAFOOD yang masih hidup dalam akuarium. Kira memang fresh arr!



Seafood yang kami makan termasuklah ketam nipah, udang galah, lala, pari bakar dan siakap. Masak apa aku dah lupa. Haha! Tapi lala dia lain sikit dari lala kita biasa makan. Besar, berlemak dan sedap tau !


Yatt & Atun

Waktu ni memang kurus.
Segan tengok muka sendiri.

Me and the birthday woman... my mother in law yang vouge !

Apapun, aku seronok makan disini. Especially ketam tula. Seafood dia sangat manis dan fresh ! Harga dia pun best jugaklah sesuai dengan rasa dan kesegaran makanan tu.

Veg Fish Farm Thai

Address : Km 4, Jalan Ampang, Kampung Nanding, Hulu Langat, Selangor, Malaysia.

Phone    : 019-260 6493 (Eugene Ng)

March 16, 2014

CEREKARAMA TV3 - PARASIT

12:51 AM 0
CEREKARAMA TV3 - PARASIT
Assalamualaikum wbt...

.. So macam ramai je yang layan citer Parasit tadi.. di TV3... wa hanya layan Cerekarama ni kalau ada pelakon yang boleh berlakon... kalau keras kedaung tu... layan channel HBO je... walaupun cerita ulangan.. paling tidak, layan AFC je... sesi laparkan perut...


PARASIT.
Cerita berkisarkan tentang Athirah (Rita Rudaini) dan Firdaus (Riezman Khuzaimi) yang tidak mempunyai anak. Perkenalan dengan Azie (Wan Sharmilla) yang dihalau oleh suaminya telah memberi sinar baru pada mereka kerana Azie mengandung dan berjanji ingin memberikan anak tersebut kepada Athirah & Firdaus untuk dijadikan anak angkat. Kehadiran Badri (Syazwan Zulkifli) suami kepada Azie, telah mengubah keadaan. Badri sering mengugut Firdaus untuk memberikan wang untuk membeli dadah. 
-Arahan Murali Abdullah-



Wa tak ambil moral of the story pun... cuma suka sangat dengan si Aqish ni kalau dia berlakon... mulut dia tu comel sangat... rasa macam nak cubit pipi yang gebusssss tu... geram hokeyyyy.....

                                                tapi yeah...

Sedikit yang wa katakan... kalau nak ambil anak angkat, make sure ada balck & white letter... bukan apa... in future kita tak tau apa akan jadi... so in case anything happen, you can fight in court :)

March 12, 2014

RESEPI AYAM PANGGANG, KENTANG LENYEK BERBAYAM & CENDAWAN TUMIS VERSI MASAK DI RUMAH

7:35 PM 1
RESEPI AYAM PANGGANG, KENTANG LENYEK BERBAYAM & CENDAWAN TUMIS VERSI MASAK DI RUMAH
RESEPI AYAM PANGGANG, KENTANG LENYEK BERBAYAM & CENDAWAN TUMIS VERSI MASAK DI RUMAH - Hammbikkkk kau... Kemain panjang lagi nama menu hakakkk uolsssss. Awalnya teringin nak makan ayam panggang, letak je apa yang ada dekat dapur. Mama suka, adik-adik pun suka.

Ayam panggang ni, aku suka letak kentang lenyek dalam ayam tu. Sos pulak just guna gravy mashed potato aje. Sedap jugak. Dah lama tak main cipta resepi sendiri. Hehe


RESEPI AYAM PANGGANG, KENTANG LENYEK BERBAYAM & CENDAWAN TUMIS VERSI MASAK DI RUMAH
Bahan-bahan untuk perapan ayam
Seekor ayam (whole chicken) - dibasuh dan tos hingga kering
1 labu bawang merah
3 ulas bawang putih
1 mangkuk krim masakan (fresh cream) 
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar minyak zaitun
serbuk cili / cili boh
serbuk 'Pasti Sedap Knorr'
lada hitam kisar
½ biji perahan lemon
rosemary kering
(kuantiti bahan boleh diubah mengikut sukahati @ bergantung pada saiz ayam)


CARANYA :
Bawang putih dan bawang merah dikisar bersama krim masakan tadi. Disebabkan krim tu sendiri dah ganti sumber air so tak payah tambah air lagi. Seterusnya campur semua bahan dan gaul. Boleh tambahkan garam/gula mengikut kesesuaian rasa. Cucuk² ayam guna garpu/pisau dan sapukan bahan perapan tadi. Perap sehingga 3-4 jam atau lebih atau semalaman.


Bahan-bahan lain :
3-4 biji kentang 
serbuk lada hitam 
serbuk brown sauce 
sedikit susu segar 
segenggam daun bayam 

CARANYA :
Kupas kulit kentang dan rebus hingga empuk. Angkat,toskan dan lenyek kentang. Bayam dicelur. Dengan menggunakan hand mixer, masukkan kedalam mangkuk kentang yang dilenyek tadi bersama bayam,serbuk lada hitam,serbuk brown sauce dan susu segar. ketepikan.


Bahan untuk cendawan tumis
Cendawan segar (apa² jenis) 
2 sudu butter 
serbuk lada hitam 
serbuk brown sauce 

CARANYA :
Panaskan butter. Masukkan cendawan tadi bersama serbuk lada hitam & brown sauce. Biarkan separuh masak, ketepikan.

MEMBAKAR AYAM :
Panaskan oven dalam 190°c - 200°c. Lapik aluminium foil atas dulang pembakar. Sapukan butter. Sumbat kentang tadi dalam perut ayam. Tutup perut ayam menggunakan lidi / toothspick. Gunakan lidi sate untuk cucuk ayam tersebut sebelum dibakar.

Letak ayam yang disumbat diatas dulang. Taburkan atas & keliling ayam dengan cendawan yang dimasak tadi. Tutup permukaan atas dengan aluminium foil dalam masa 40 minit menggunakan kepanasan atas bawah.

Selepas itu buka permukaan aluminium foil dan letak butter diatas ayam. Time ni dah tak perlu tutup dah.. sambung proses bakar ayam. selepas 30 minit, gunakan kepanasan atas saja. Siap. Boleh perah sedikit lemon atas ayam kalau suka.  

Anyway, ayam tu kalau nak asing-asing dengan kentang pun takpe jugak. Still sedap :) Selamat mencuba ya!

Mahaguru Raja Bomoh Sewel !

6:03 PM 0
Mahaguru Raja Bomoh Sewel !
"... ahhh mengarut ! "

               ITU YANG KELUAR DARI MULUT TUAN SUAMI....

actually wa tak tahu apa² tentang kegiatan encik bomoh yang diperkatakan ini... tapi since newfeed FB yang bersepah tentang gambar bebudak main teropong dengan bubu... plus baca komen²... baru wa tanya pakcik Google... dan ternyata... ohhh itu alkisahnya...

.. wa jadi confius... sebab??

             ini cerita Laksamana Do Re Mi atau apa...?? eh kita nak bantu cari orang hilang...

NOT MAKE A JOKESsssssss !!!

its not fun at all laaa... wa rasa macam bullshit semua ni... sepatutnya ia tidak berlaku..


Bagi wa... ia amat memalukan negara Malaysia... bangsa Melayu & agama Islam....  motif...?? bukankah perubatan islam itu mengikut al-quran... bukan menggunakan segala benda kelapa...bubu ikan...tongkat...teropong ajaib laa untuk scan... dah duduk atas tikar bagai....

                  wadefakkksss ini SEMUA...???

... bila melihat video selama 50saat atau kurang, wa lagi bertambah malu... kemain beliau jerit ALLAHUAKBAR.... anak murid dok mendayung guna tongkat.... yang sorang macam nak bina badan dengan tembikai... sorang tu dah berzapin sambil pegang bakul.... what is thisssss....???


                                               Guna ayat al-quran kemaen.... tapi selekeh... Yarabbi....


Psssstttt : Ya, memang mereka ber-ikhtiar... tapi bukan cara serupa ini... apa orang asing akan kata...?? non-muslim akan kata...?? last sekali... ISLAM & MALAYSIA jadi bahan ketawa orang luar... buat masa ini... wa MALU jadi rakyat MALAYSIA ~


Jom jadi KAMBING !

4:06 PM 0
Jom jadi KAMBING !
Assalamualaikum wbt.

emmmberkkkk...... itu lah yang jadi bila tarak air... nak buat apapun susah especially nak masak... nak mandi... nak berak... opsss sorry, i memang tak reti cover lah yuolsssss....

.. so bangun pagi dengan harapan boleh MANDI sebab dah dua hari tarakkk air, mandi gegitu je... rasa macam membusuk kaw² dah badan ni... sampai adik-beradik kamben pun senyum simpul sebab depa dah ada geng !


                    Senyum sinis dah !

nah ... !! actually wa deep stress dengan ketiadaan air ni... sebab badan wa kering plus cepat rasa panas... so infrared otak tidak berapa berfungsi maka wa asyik nak marah orang sampai Tuan Suami pun kena gak... tak pasal² wa asyik terlepas maki... berapa banyak derhaka dah buat pun tak tau ...

...  tak puas hati bila 2 hari dah jadi 3 hari... takkan sampai 4 hari dan 5 hari...??? masakkkk wooo.... takkan nak makan fastfood je setiap masa...??? disulami migrain, maka kepala & hati mengamuk.... ..

                                  
BANYAK PULAK DUIT NAK MAKAN FASTFOOD??

March 10, 2014

Tuan Suami said ....

1:34 PM 0
Tuan Suami said ....
Assalamualaikum wbt...

Good afternoon everybody... sihat kah..?? harini wa rasa pening kepala yang sangat melampau... seperti sebelumnya... its just like...

                                 erghhhhhh!!!... Ya Rabbi... berikanlah aku ketenangan...

.. dehydrated yang sungguh kuat ini membuatkan kuku berketak²... kulit kering... rambut semakin gugur (effect panas treatment + kemarau + kurang air) ... bikin wa stresssss sangat !!

Bukan itu sebenarnya yang wa nak taip harini... saja mukadimah melampau dah macam comfirm ahli neraka... hurm.. haih...

Teringat pesan sipolan dan sipolan...

KITA PERLU BUAT BAIK... SO ORANG AKAN SUKA...

demi mencari diri sendiri... buat baik bukanlah jalan untuk mengenali diri.. dan demi... wa tak pernah minta orang suka wa di dunia ini... nak berkawan silakan... nak bermusuh pun silakan... bagi wa, hidup ini cuma sekali untuk meraih pelbagai ijazah... tapi wa tak mampu sampai ke menara gading... jadi wa ukir ijazah dari jalanan hidup wa yang serba lingkup ini...

.. Tuan Suami pernah cakap.... 

NAK JADI BAIK... KENA JADI JAHAT DULU...

tak kisah laa jahat macam mana pun... tapi bagi sipolan... mungkin akhlak yang di-bina suami terhadap wa hanyalah akhlak yang buruk...

.. wa sendiri faham apa yang cuba suami sampaikan... bukan dia suruh wa jadi jahat... tapi dari setiap khilaf yang kita lakukan... kita lebih menghargai kehidupan... bukan berlagak baik setiap masa... 


KALAU MANUSIA BAIK.. MAKA TAK PERLULAH AGAMA...

.. sebab manusia memang tak pernah baik... kalau tak banyak, sikit pun boleh terlajak... wa hargai kehidupan bersama suami... walaupun dia tak kaya... dia tak boleh belanja benda mewah... tapi ilmu untuk wa bawak kemati insyaALLAH ada sikit...

Semoga lebih istiqomah (",)

March 09, 2014

Bila Suami Gila P.Ramlee...

10:39 PM 0
Bila Suami Gila P.Ramlee...
Assalamualaikum wbt..

Hari ini masih panas... dan panas... dan panas... sampai badan dah macam... tua sudah...

.. dehyrated yang agak teruk sampai haus... Allah SWT yang Maha Tahu... kemain lagik lah hati ni sabar & sabar... nak minum air banyak tak boleh... orang sehari minum lebih 4 liter... wa hanya dibolehkan minum 500ml... boleh ke tahan dalam cuaca panas macam ni..?? ohh dugaan...

So... harini di astro prima sekali lagi tunjuk ulangan cerita arwahyarham Tan Sri P.Ramlee... kemain excited suami ubah channel sampai dah takde chance wa nak layan berita tentang MH370..





# PrayForMH370

Birthday Present from Lovely Mama !

5:05 PM 0
Birthday Present from Lovely Mama !
Assalamualaikum wbt ..

27hb February , genap wa berumur tretttttt tahun... wakakaka !! birthday wa tahun ni tak meriah seperti kanak² dulu.... perjalanan macam biasa je... takde yang menarik... cuma mama wa, wish sehari awal... excited sangat lettew.... tapi wa rasa mama sungguh comel....

28hb February... abah ambil wa & tuan suami dari hospital Selayang.... kami takde transport lagi so harapkan orang or taxi saje lah.... sementara ini lah jugak... insyaALLAH tidak kekal mengharapkan orang lain...

                          ..."..kakwe balik hari apa...??"

Riak wajah aboy nampak macam taknak berjauhan dah dari kakak dia ni.. maklumlah... wa je jadi bahan senda gurau dia... yang dengar masalah dia segala bagai... so wa bercuti kat Rawang dalam 3 hari sebab dah dapat officially treatmet kat Ampang... sedih pulak makin jauh dari family... 

(LEBIH MENGHARGAI KELUARGA KETIKA INI)

.. Hari Sabtu.. mama masakkan kari ikan sembilang... dah lama tak makan... kemain enjoy lagi wa makan... Ahad pulak mama masak nasi dagang lauk ayam... Ya Allah... terlepas sungguh kempunan wa...

Tiba² wa nampak mama dukung teddy bear yang agak besar... dan bagi pada wa... wa macam... ohmygudnesssss.... mama still babykan wa lagi rupanya... macam tau je wa memang nakkkkk sangat teddy tu !
Kite bagi nama dia Willow ye...

My mother is my root, my foundation. 
She planted the seed that I base my life on, 
and that is the belief that the ability to achieve starts in your mind. 

March 07, 2014

Mengukir indah di waktu nikah ~

1:16 AM 0
Mengukir indah di waktu nikah ~
Assalamualaikum wbt .

Hey... tetiba jadi gigih nak menaip entry untuk kali ini... emm... wa tak pernah semadikan *eceh* kisah percintaan & perkahwinan antara wa dengan tuan suami... rasa macam berat je... tapi malam ni ada kemampuan sedikit... wa bukan blogger femes pun... cuma blogger yang syok sendiri mengukir madah di kanvas blog ini sendiri...

SUDAH !! 
mukadimah itu terlalu panjang dan melintang .

Tanggal 28 Jun 2013 bersamaan 19 Syaaban 1434
.. Kami di-nikahkan di Masjid Ubudiah yang bertempat di Ampang Tasik Tambahan berwalikan atas nama abah tetapi diwakilkan kepala imam masjid... kerana ada krisis yang tidak dapat di-elakkan... hanya segelintir keluarga yang hadir... dan.. wa jugak memakai inai sendiri... bersolek sendiri dengan bantuan adik Qilla... memakai baju berkedut.... berjalan ke masjid menggunakan selipar jepun berwarna hijau yang telah lusuh...

Jam lebih kurang 5.45pm... wa sudah sah menjadi isteri kepada Ku Norzam Iskandar... selepas tuan suami dah lafazkan akad... wa jadi termenung di-samping Qilla... tak menangis... wa jadi blurrrr sangat... 

"... eh?? aku dah jadi bini orang ke...??" monolog diri.

.."... congrats baby !! (sambil air mata bergenang) " ....

selepas itu baru muncul babak tangis darah dari empunya diri wa sendiri....

PENGALAMAN...??

.. Wa seperti wanita lain yang mengidamkan memakai baju serba mewah... dilayan seperti puteri... disolek dengan cantik...  ada walimatulurus & seangkatan dengannya... tapi diri ini tak mampu mana... jadi hanya senyum bila ada invitation walimatulurus kekawan... dan ini jugak pengalaman indah... ada ke pengantin bersiap sendiri... (at least, pakai inai??)







March 06, 2014

Aduhai Hanez Suraya......

11:15 PM 0
Aduhai Hanez Suraya......
Assalamualaikum wbt.

Sedang hot sangat la cerita pasal Hanez Suraya ni sampai semak-menyemak wa punya FB... lelagi muka dia... banyak sangat propa...

.. actually wa taknak langsung ambil tahu pun tentang ni... ko retisssss lantak ko lah ! tapi-tapi-tapi........... bila terbaca statement dari seorang hakakkkk ni.... terasa gatal jari pulak nak menge-post... saja nak semakkan blog sendiri... bulih...??

Terus dengan kisah canang si Hanez Suraya yang merampas suami orang ni... amboihhhh kemain.... yang bikin wa tak tahan.... dia suruh si isteri mintak maaf kat dia... 

ehem... ehem... ehem...

Hello...??? sekarang ni siapa rampas siapa... kau rampas hak orang... orang plak lah kena mintak maaf dengan kau...??

... wa layan lah jugak PC Hanez Suraya ni bersama jejaka muka gay tersebut... Mr.R @ Romie ... dalam hati dah sumpah seranah.... kenapa perlu buat lemah lembut.... ayat yang disusun dalam PC pun kemain laa kencing bersepah... kontra... propa... sewaktu dengannya.... meluat :)

sebenarnya wa tak rugi sesen pun dengan kisah nih... tapi sebab dah berlambak kisah yang sama dalam wa punya newfeed... dah macam retissss fofular lak dah minah ni.... so...

TERIMA KASIH LAA SEBAB BAGI WA IDEA MENULIS ENTRY YA, HANEZ !

LIRIK | Mus feat Yantzen & Oney - Pendirian

2:21 AM 0
LIRIK | Mus feat Yantzen & Oney - Pendirian
PENDIRIAN

Biarpun kelam di pandangan
terasa terang di jiwa
suasana yang kita ciptakan
menusuk segenap ruang

(*)
Ternyata manis sungguh silam
bercantum tangis dan riang
tajamnya kalam pengalaman
melakar potret kenangan

Telah kulempar segala pahit segala rawan
ku semai cinta diatas nama kasih dan sayang

*korus*

Segala pengabdian
melingkar di benakku
tak mungkin kan tersasar
tak mungkin berubah pendirian

Sukarnya menduga
cinta pelbagai rasa
walau manis bermadu... pahit hempedu...
ku terharu.........

Hakikatnya....
 indahnya dua rasa.....

repeat (*)

March 05, 2014

Sambung je tulis kat BLOG itu !

11:49 PM 0
Sambung je tulis kat BLOG itu !
Assalamualaikum wbt...

Wahhh... akhirnya wa dah kembali ke AUNIDENOVELLA setelah sekian lama menyepi... actually wa menyepi & aktif *konon* dalam blog baru... tapi rasa tak seronok sangat sebab.... rasa sunyi...

.. jari nih gatal sangat nak buat blog baru... dan blog baru... dan blog baru.... dah banyak gilosssss blog baru... tapi tetap rasa sunyi.... wa tak rasa enjoy nak tulis entry dekat blog² baru tersebut... rasa macam dah sayang sangat dengan mrs.aunidenovella ...

now wa dah pindah balik ke hometown suami di Ampang... so wifi freeeeeeeee.... !! boleh lah kembali blogging dengan sukaria... ewahhh....

TADI !

yeah.. tadi wa bikin lagi blog baru... dari pukul 6pm - 10++PM ...!!

so hubby dah tanya...

"tak penat ke...??"

wa jawab.............

"..entah ! "

.. So by that hubby macam cakap.... silakanlah guna blog asal untuk menulis.... emm bukan apa...hajat hati nak menjaga hati dia... taknak lah kisah hidup kami dapat share dengan kisah hidup wa yang dulu.... soooosadisss ...!!

tapi sebagai seorang suami yang memahami... dia suruh jugak wa guna blog asal aunidenovella ini untuk sambung menulis blog... tak payah nak edit itu ini... tak payah pening nak letak itu ini....

so... I'll be actived soon !!