3/1/13 - DARI JARI NOVELLA

March 29, 2013

AL-Fatihah buat adik Mohammad Adam Firdaus

7:49 PM 0
AL-Fatihah buat adik Mohammad Adam Firdaus
Assalamualaikum wbt.. sebak hati tatkala baca posting² dari sahabat kak Rose Aliah.. apa yang terjangka dalam naluri wa akhirnya terjadi .. Allah swt dah ambil adik Adam kembali ke rahmatullah pada jam 6.05 petang tadi.. al-fatihah.. syurga tempatnya..

.. wa tak kenal Adam secara dekat.. tetapi sebab kasih dan sayang terhadap kak Rose Aliah yang wa panggil kak manja... telah membuat wa sayang pada Adam jugak...
Arwah adik Adam disisi mama (kak Rose Aliah) sehari sebelum dia dijemput..
kasihnya ibu.. membawa ke syurga...

Sabarlah hati yang pilu..
buah hatiku sudah tiada disisiku..
sabarlah hati yang pilu..
Allah lebih menyayangi permataku lebih dariku..
bagai PELANGI PETANG kau pasti pergi jua..

.. Semoga tabah kak manja.. aku tahu antara redha.. kau masih bersedih.. kerana Adam adalah kekuatanmu.. Semoga Adam dicucuri rahmat.. amin..

March 28, 2013

Update dari mama ADAM FIRDAUS ~

9:46 AM 0
Update dari mama ADAM FIRDAUS ~
Assalamualaikum wbt dan selamat pagi.. semoga readers sihat walafiat.. wa just terpanggil untuk mengisi sedikit update tentang adik Mohammad Adam Firdaus anak kepada sahabat yang juga wa anggap kakak, Rose Aliah..
 
Keadaan Adam sebelum sakit.

.. Mengenai adik Adam.. boleh rujuk entry sebelum ini di - Tolong Doakan Mohammad Adam Firdaus ..menjengah seketika di Facebook.. update yang paling latest adalah sms kak Rose kepada sahabat yang lain..
Assalammualaikum.. doc kata adam dah lemah.. dah ada pendarahan dalam perut.. oksigen petang ni pun tak cantik daripada tengahari tadi.. semua kemungkinan boleh terjadi.
.. Dan keadaan adam yang terlantar di HKL.. kasih ibu yang tiada lelah berada di-sisi buah hatinya.. Semoga kak Rose sentiasa kuat dan tabah.. Allah swt tidak menguji hamba-Nya yang tidak mampu.. Semoga doa² sahabat makbul mendoakan Adam sihat semula dan ceria seperti sebelum ini..

March 26, 2013

RESEPI NASI GORENG KIMCHI SEDAP

7:14 PM 0
RESEPI NASI GORENG KIMCHI SEDAP
RESEPI NASI GORENG KIMCHI SEDAP - Assalamualaikum wbt. Percayakah anda aku baru makan sejam yang lepas? Sebenarnya dah lama nak update resepi nasi goreng simple ni. Nasi goreng ni sesuai untuk korang yang suka variasi rasa masam dan pedas. Shud try!

Mana dapat kimchi? Haaa kimchi tu aku buat sendiri. Aku suka buat kimchi tapi aku tak suka makan mentah. So aku letak dalam nasi goreng atau asam pedas. Seriously menggugat keimanan aku. Nasi goreng ni tak perlukan bawang dah sebab bahan perapan kimchi pun dan ada bahan basic nasi goreng.




RESEPI NASI GORENG KIMCHI
Bahan-bahan :
1 mangkuk kimchi (dipotong kecil/ikut suka)
3-4 sudu air perapan kimci
6 senduk nasi putih
ayam/sosej (optional)
2-3 biji cili api (ketuk) @
1 sudu cili boh
sedikit kicap manis
garam secukup rasa

Cara-caranya :
Panaskan sedikit minyak.. lepas tu goreng kimchi dan airnya serta cili hingga sedikit kering.. masukkan kicap & nasi.. perasakan dengan garam. SIAP !!

RESEPI KIMCHI DI SINI

March 25, 2013

Apa salahnya CANTIK???

8:54 PM 4
Apa salahnya CANTIK???
Assalamualaikum wbt... humangaihhhh... lama dah wa tak menaip ni... rindu sangat untuk menaip mengarut dan menempek hasil nukilan wa yang tak seberapa menduga akal pembaca... cewahhh...

.. Dalam beberapa hari ni sebenarnya rindu sangat dengan perkataan² dan huruf2² yang menyerlah di-keyboard tapi disebabkan penyakit "M" menguasai diri joyah uolssss... maka wa pun postpone jelaa segala kehendak jari ni...

Makkkk aihh kemain panjang mukadimah... kau orang faham ke??? wa lagi la tak faham... lalalalalala 

Bercerita pasal CANTIK.. semua orang ingin cantik.. especially la perempuan.. wa pun kalau gambar tak cantik.. wa edit sampai cantik... kulit nampak gebussss... lantak la orang nak kata gambar tu fake.. tak terima segala kesempurnaan ALLAH swt bagi... tapi asal mata ni dapat tengok muka tu cantik... so i will publish.. ala² tayang muka uolsss...

 .. Dan perempuan ni kalau nak cantik.. dia akan guna segala macam produk yang dijamin kulit halus mulus macam cikta (rozita che wan) .. oh ye.. pakailah safi rania ye... wa dah pakai... tak jadi apapun... alih² sekarang guna facial foam paling murah.. Gervene Royal Jelly.. wangi... kehkehkeh... haaa ! bukan sekadar produk kecantikan.. tapi mekap harus jugak... ambik contoh diri sendiri dah lerrr... kalau keluar tu bedak tak tebal 10inci jangan panggil wa nih joyahhh hokeyyy... miahahhahaha !

Maaf ye joyah memang sengaja culik gambar ni...
 mohon di-halalkan... tak ada niat pun nak aibkan sesiapa..

.. Membelek² FB adalah rutin yang memang gagal untuk ditinggalkan.. adalah al-kisah wa ternampak gambar ni.. pengantin sebelum dan selepas disolek.. banyak komen ada unsur negatif... yang komen² negatif ni pulak dari mak-mak yang dah kawin.. juga bapak-bapak yang dah boroi... so walaupun wa bukan empunya badan... wa agak tersentap dengan pemikiran orang melayu ni.. (tiba² rasa nak sokong apa Tun M cakap..) "MELAYU MALU MEREKA MELAYU" ... untuk kali ni je... memang malu 5 minit jadi melayu.

Macam² lagak sipolan.. ada yang kata gambar fake... ada yang kata kang kalau tanggal mekap hubby dia pengsan la.. lari la.. terkejut laa... macam² agenda wa tengok... sampai rasa sangat menyampah... apa yang salah tentang gambar di-atas..?? biasa la kuasa mekap & seri pengantin...

.. Kepada makcik pakcik yang dah gendut perutnya dan dah tahap monopos tu.. jagalah lidah anda dari berkata sesuatu... tak boleh fikir sedikit logik ke yang hubby dia memang boleh terima seadanya diri si puteri dari sebelum bermekap... jangan la jadi poyo atau terencat sangat ye :) jangan nanti makcik² yang laserrrr tu plak hilang laki sebab perut dah berlipat.... mintak dijauhkan.

 

March 17, 2013

Hapdet hapdutttttt

10:42 AM 0
Hapdet hapdutttttt
Sebenarnya tak ada apa wa nak update pun.. MALAS... tahu tak?? dah beberapa hari busy sebab iwan nak nikah...dan hari ni busy lagi sebab nak settle belah iwan sendiri (yang termetri family wa)... nikah dah settle.. yang pengantin perempuan dah settle..

.. Sementelah corat coret pasal perkahwinan ni... wa malas sebenarnya nak involve dah... hubungan dengan apak sedara wa sendiri kucar kacir.. kang majlis kahwin jadi majlis ala2 lahad datu plak.. hambikkk kau !

arini tak ada mood nak menaip seperti kebiasaan.. cuma terngiang2 pulak dalam telinga ni bila kaklong bagi idea untuk buat buku sebab dia kata dia suka baca ayat2 wa.. ok akan difikirkan.. semua orang tahu (semua la sangat) yang wa memang suka sesuatu penulisan... hurm.. idea kering kontang... camne nak bikin buku pulak.. kan?? haih padahal ramai je yang suruh wa buat buku since wa nih asyik bermasalahhhh je... huhu....

 
Di masjid antarabangsa sempena pernikahan mereka2 yang bernikah...
Muka wa memang tak semenggah beberapa hari ni coz 
makan tak lalu... ubat skip.. treatment hampeh... so inilah kekdahnya...

 ok itu je. bye. 

 

March 10, 2013

Spend time with FH "

11:56 AM 0
Spend time with FH "
Assalamualaikum wbt and hello all readers.. kekadang masih tertanya ada lagi ke nak baca kisah aku yang merapu kerapu ni?? lama tak menulis.. kejang rasa jari.. dah tak aktif macam dulu.. entah... kosong.. macam mana la blogger lain boleh ada idea melipat-lipat menaip atas keyboard tu?? wa jadi dengki hokeyyyy...

.. Jumaat aritu after treatment (dialisis).. wa kuar dating dengan FH.. alaaa tak la kemana-mana sangat.. area Selayang Mall je.. since wa memang tak berpeluang sangat nak jumpa FH sebab masalah transport.. so memang area berdekatan je.. well.. bukan FH tak mampu nak beli kereta and driving cuma dia punya phobiaholic masih kekuatan so wa as his future wife *eceh* .. shud be faham la kannn... mana boleh nak desak orang.. no way.. ! i'm not that kind of person..

So lunch kat mc'd je.. wa tak biasa area selayang mall tu so memang tak tahu pun ada makan2 yang menarik kat situ.. yang wa nampak cuma Mc'd & KFC je.. since baru gak makan KFC mama belanja aritu.. makan mc'd je la.. tapi frustrated... kita kasik order cheese burger... dia kasik kita mc'chicken.. tu laaa waktu ambik order tu kemain gedik abadi... nak jadi customer service ni tak oayah cover cun sangat ! menyampah..

....... tapi disebabkan wa rasa macam MALAS nak cari pasal.. telan je arrr mc'chicken tu walaupun nafsu makan dah start nak mati minit tu jugak . (.. tak habis pun ending mc'chicken tu ).. sian FH.. berapa kali dah dia belanja makan, wa asyik tak habis... (..adakah aku ni kenyang sangat tengok muka dia yang ala Zamani tu?? ) agagaggaa rosak akhlak !

Lepas lunch kami terus gerak ke karaoke walaupun wa tak confident wujud ke tidak karaoke kat selayang mall ni.. dah penat mencari.. ada kat 2nd floor - Just K famili karaoke.. tapi wa rasa Just K hanya take over je tempat ni.. tak silap dulu K-box... tak kisah lah... asalkan bukan karaoke jamban... muahahahhaa !!

Muka wa sedikit *banyak sebenarnya* cengkung afta treatment..
(memang bangga tayang gigi besau tu... takdaq kaber2 cun dah sekarang)
Tak tahu kenapa muka FH gitu.. tapi wa tetap bangga dengan gigi besau tu 
since FH kata wa comey..
(tang mana comey memang lerrrr cheq kompius)
Microfon tu adalah bukti yang kami memang lah pergi karaoke.. !!
(masa ni FH kemain melalak sakan... stressed out katanya..)
Ini?? ini nak bagitau yang walaupun gigi wa besar...
 tapi wa tetap maintain gojesss dan osemmm gilersss....
 sila pang diri ini sebanyak kali sampai gugur gigi ye...

++++++++++++++++++++++++++++

.. Lepas dah karok tu FH offer nak belikan kek dari secret recipe sebab dia nampak mata wa tak habis melilau tengok ciskek kat situ... aritu masa birthday kempunan nak makan ciskek... mula2 wa jual mahal.. well kalau boleh wa taknak la semua depends on FH walaupun dia mampu dan anggap semua tu tanggungjawab dia... heh!

Sebelum beli kek kami jalan2 la kat mall tu.. sampai la mata ni melilau lagi tengok bebola salji yang terhias dalam kedai souvenir tu... as usual.. FH memang selalu prasan kehendak mata ni lalu dia bertanya wa mau ke?? of coz jawapan dari hati sanubari mak joyah... menjawab penuh inesen.. "errr..takpelaaa..." 2-3-4 puluh kali FH tanya... so diri ini mengalah dengan kehendak hati.. "errr.. NAK! " FH senyum.. betul2 dia layan wa macam budak kicik itu hari.. dengan tokey kedai tu pun layan wa macam retisss tom tom bak je..

Mana tokey tak kawtim dengan FH layan wa cam bebudak... 
barang yang wa beli pun semua bajet comeyyyyy je... agaggagagaa
Paling suka shaking2 benda ni.. sebab?? 
.....sebab suka buat wa senyum sorang2 sampai terlena...

++++++++++++++++++++++++++++

.. Memang kami jarang berjumpa atau bertentang mata bersama... seronok jugak macam ni... bila jumpa je FH layan wa ala2 bidadari gitu... tak bangga... cuma rasa la sedikit LIFE disitu.. terasa agak selamat bila ada dengan dia.. alhamdulillah..