10/1/12 - Tunsha Ayunie Punya Belog

October 18, 2012

Kata Dari Hati Yang Membebel ~

11:58 AM 0
Kata Dari Hati Yang Membebel ~
Saat diri ini baru ingin mengecapi kebahagiaan.. Tiba-tiba datang anasir yang tidak diundang.. Adakah salah untuk wa jatuh cinta sekali lagi?? Adakah salah insan bernama AKU ini sekali lagi melangkah didalam permainan hati??


.. Wa selalu bertanya sendiri... Masih kuatkah diri ini?? Wa takut untuk mempercayai diri sendiri.. Orang sekeliling... Rasa macam hidup dalam penipuan... Adakah semua hamba Allah didunia ini hanya tahu berbohong...?? Lebih2 kepada insan seperti wa yang agak slow a.k.a lembab nak pick-up something...


Harini wa down sikit.. Macam-macam perkara tak diduga berlaku... Adakalanya itu sesuatu yang menggembirakan... Tak kurang jugak dugaan yang mencabar hati ni.. Ya Allah.. Aku penat sebenarnya dengan permainan ni...

INTERNAL FLAMES !
Wa jadi sangat-sangat-sangat dan sangat marah.. Dan cuba untuk cool and follow the flow.. Cuba berdiri atas kaki sendiri... Tanpa ada rasa kasih/sayang/cinta yang kukuh terhadap sesiapa... Entahla..Q-marks?? Wa rasa wa hanya perlu switch on mood REDHA sekarang ni... Memang insan forever alone senang kena tipu.. Ohh rasa sadis gila buat pengakuan ini...




Sangat SUKAR nak jadi BAIK daripada JAHAT... Tapi sampai bila..?? Tuhan.. Berikan aku sedikit pedoman ~

 

October 09, 2012

PARODY memalukan diri !

12:20 PM 0
PARODY memalukan diri !
Assalamualaikum wbt.. It's Tuesday... Sepatutnya wa bekerja arini tapi disebabkan blood pressure agak low... Maka kekatil saja tempat aku dating harini...


.. Then biasalah kalau duduk kat rumah nih... Perkara paling asas wa buat adalah layan video dalam Youtube atau post merapu kerapu dalam Facebook... Dah tengah hari kang baru ada mood nak habiskan novel yang entah berapa lama wa kasik hold..

Bila dah layan Youtube... Wa tersuka tengok la komen2 untuk satu parody video ni ... Parody paling famous sebulan dua nih of course la pasal duckface... Yang pasal adek Feetri kita tu... Tapi wa bukan nak cerita pasal Feetri... tapi.. 

PARODY YANG MEMALUKAN DIRI SENDIRI...

.. Bukan niat nak aibkan sesiapa .. Tetapi sebagai manusia sesama manusia... Amat memalukan la jugak... Bukankah parody itu dibuat untukkasi orang gelak ketawa dengan PARODY yang dilakukan?? Bukanlah untuk dihina... Tapi sebaliknya kekejaman terjadi terhadap sipolan... Teruk sungguh dia dimaki akibat memalukan diri sendiri... Rasanya tak perlu wa nak aibkan dia dengan paste video dia kesini... And mungkin ramai dah tengok pun...


Cuma disini wa rasa untuk yang bercita2 untuk ber-PARODY tu silakanlah buat dengan cermin.. Please stand on ur mirror... And see ur face izzit perfect to make a jokes with others... Tak semua orang boleh terima lawak kita..


... Tapi kalau SEMUA tak boleh terima... Itu sebab anda tidak layak untuk bikin jokes lagipun wajah anda tidak sesuai untuk DOWN-kan orang lain sedangkan anda juga tidaklah secomel mana... (i feel sorry to herself) .. And jangan nak sound orang suruh JANGAN TENGOK sebab kamu masukkan dalam YOUTUBE untuk memperlihatkan kebodohan sendiri... hurmmmm

Please !! Please !! Please !! 

Janganlah expose diri untuk famous kalau tahu memang tak mampu... Cer masuk Vokal Tanpa Rupa ... Yang itu ada chance yang kamu tak kena maki hamun... 



This is for you... 
I hope you will smile :) Jangan nak malukan diri...


October 04, 2012

RESEPI : Ayam Cencaluk Dan Nasi Goreng Sardin

10:01 PM 0
RESEPI : Ayam Cencaluk Dan Nasi Goreng Sardin
Entry sebelum tido.. (ingatkan nak bikin esok tapi macam entry ni dituntut oleh seorang gadis dipanggil CATY) .. Maka termaktub jugak la entry ni... Sebenarnya dulu makan cencaluk dengan ikan bakar tawar je... Teringat waktu arwah opah ada... Nak bukak botol cencaluk tu habis meletup botol tu.. Gas kuat sangat.... Aduhai kenangan cencaluk dengan arwah opah bikin aku berairmata kat dapur... Rindu sangat teman gaduh seorang tu... ermmmm.... Okehhhh.... Taknak la bermukadimah panjang berjela... Sebenarnya baru dua kali menderhaka resepi nih... Tapi sebab perut macam boleh terima so inilah dia...!! Resepi asal dari blog Abang Matgebusss & resepi sendiri... kuiiikuiiikuiii


RESEPI AYAM CENCALUK
Bahan-bahannya :-
3-5 ketul ayam
½ cawan cencaluk (tambah sedikit air @ tapis)
3 helai daun limau purut

(bahan hiris)
2 ulas bawang putih
1 labu bawang merah
cili merah

(bahan kisar)
1 labu bawang merah
2 batang serai
kunyit
cili padi

gula
½ cawan air asam jawa
3 biji limau kasturi (ambil jus)
Sedikit air *jika perlu*

Cara-cara :

Bahan yang dihiris digoreng sebentar.. Sehingga garing.. Angkat dan ketepikan.

Kisar bahan2 yang perlu dikisar dan tumis sehingga naik bau sedikit.. Dan masukkan ayam,cencaluk dan daun limau.. Selepas ayam hampir masak.. Masukkan air asam jawa.. Jus limau kasturi dan juga gula.. Akhir sekali masukkan bahan2 yang digoreng garing tadi.. Untuk tambah pedas ketuk beberapa biji cili api..

Rasa ayam cencaluk ni ada masam, manis, pedas & masin ye. Kalau ada semua rasa ni kira jadi lettew.



RESEPI NASI GORENG SARDIN
1 tin sardin (simpan sos sikit)
3 - 4 cawan nasi sejuk

(Bahan kisar)
2-3 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
2 sudu cili boh
beberapa biji cili api
------------------------------
sayur kacang panjang *optional*
3 sudu air asam jawa
gula
garam

Cara-cara :-
Sardin tadi dilenyek.Tumis bahan kisar, dah sedikit garing masukkan sardin.. Campak sayur kacang panjang... Tambahkan segala bahan perasa... Siap !