7/1/12 - DARI JARI NOVELLA

July 31, 2012

11 Ramadhan 1433 - Rindu Kemeriahan Ramadhan Sewaktu Kecil

8:01 AM 0
11 Ramadhan 1433 - Rindu Kemeriahan Ramadhan Sewaktu Kecil
Assalamualaikum wbt and morning...

Alhamdulillah... 11 Ramadhan... Semoga wa lalui ramadhan ini dengan penuh kesabaran dan tidak marah2... Dah lama tak menaip nih... Bukak2 je dah bertambah follower... Memang tak ramai pun sebenarnya... (Batak follower sungguh...) Tapi itulah... Satu keyakinan datang pada diri bila follower bertambah... Mean ada supporter... Bergoncang dada la nak menaip kannn...??


.. Macam mana dengan kehidupan Ramadhan korang.. Best..?? Wa biasa2 je... Alhamdulillah... Walaupun sebenarnya kesihatan badan tidak berapa mengizinkan untuk berpuasa... Wa tetap lawan untuk menjadi orang yang normal... erm... Sampai bila nak manjakan diri nih...?? Kalau dimanjakan sampai bila2 arr wa lemah aje...


Heeee.... Teringat Ramadhan zaman kanak2 dulu... Best... Warna warni... Masuk bulan puasa je abah belikan kami adik beradik BUNGA API... Mercun Pop2... Memang bakar duit... macam beli rokok jugak laa... Beli2 ... Bakar dan lesap... Tapi sebab benda tu hanya meriah dimainkan waktu bulan2 yang mulia nih... Abah tak kisah... Demi senyuman anak2 diturutkan jugak laa kehendak anak2 dia kan... Zaman kanak2 dulu jugak... Selalu berkumpul dengan sedara2... Lawan dengan jiran lorong sebelah... Bunyi mercun siapa paling kuat.... SEKARANG...?? aduhhh....

We called this MERCUN ROKET... Hehe...


.. Pastu kalau masuk bulan ramadhan... Haruslah kita bertukar2  JUADAH... Hari nih mama masak itu... Bertukar dengan jiran makanan yang ini... Sebelum magrib mesti dah buat ala2 SISTEM BATER... Tapi nowday memang dah takde... (Mungkin ada lagi yang buat macam tu..) Tapi tahun nih memang wa takde... Macam pelik.. Jiran yang sombong... Atau kami-kah...?? *berfikir*


KAD RAYA...!! Wa percaya sekarang nih... Dah tidak macam dulu2... Kalau dulu2 kita sibuk pergi kedai cari kad raya siap sengih2 bila pen mula menari atas kad raya tu... Maklumlah kita nak post kad raya tu kat kawan2 pakwe2 skandel2 kan...?? Ada tu siap tempek2 bedak @ perfume lagik... Sekarang zaman makin ADVANCE... Kalau tak guna SMS... Edit2 la gambar kat Facebook... Lepas tu TAG kat kekawan... ermm seriously... Wa tidak merasa kemeriahan untuk itu.... Terlalu moden pun tak best jugak... Terus kita lupa yang lama... Generasi akan datang comfirm tak tahu pun apa itu KAD RAYA...!!


Yang masih orang tidak tinggal... Solat sunat tarawikh & buat biskut raya je kot...?? Kan..?? Hehe...


.. Tapi erti Ramadhan sebenar adalah "roh Ramadhan" itu sendiri... Macam mana tanggapan kita terhadap Ramadhan..?? Adakah festival saja...?? Dewasa kini lebih menyedarkan wa... Bulan ini adalah rahmat Allah... Bulan ini adalah bulan untuk kita teruskan beribadah kejalan Allah... Berfikir tentang kesusahan insan2 diluar... Bulan yang mendekatkan wa kepada DIA... Alhamdulillah sedikit sebanyak wa dapat mengorak langkah kejalan yang wa cari selama ini...


Semoga Ramadhan ini memberi 1001 rahmat kepada kita semua... Mulakan hari kita dengan senyuman paling ikhlas dan menawan... Ceyy ceyy ceyyy...!!


:: NotaJiwa ::
Aku menyempurnakan hari ini untuk aku berdiri pada hari esok...

July 21, 2012

1 Ramadhan 1433 - Syukur Alhamdulillah

10:44 PM 0
1 Ramadhan 1433 - Syukur Alhamdulillah
Assalamualaikum wbt... Entry sebelum tidur sebenarnya... Badan agak penat tapi teramat bersyukur kerana melewati 1 Ramadhan ini dengan penuh tabah walaupun hampir collapse akibat kesihatan yang sebenarnya langsung tidak mengizinkan untuk wa berpuasa...


.. Berbuka mula dengan 3 biji kurma & segelas air suam... Seterusnya dengan juadah soto dan kuih... Actually masa pergi bazar ramadhan tadi.. Satu jenis kuih pun takde.. Yang jumpa hanya karipap... (emm biasalah bulan puasa nih... Kuih manis jugak yang wa carik pun...) Tapi sadis sungguh sebab tak jumpa... Ok bukan rezeki... Takpe.. Cuba hari lain...


Alhamdulillah rezeki Allah.. Lepas daripada terawikh... Surau ada buat moreh... Kuih yang dicari2 ada posing depan meja.. Apa lagi... Kemain senyum sampai telinga... Lepas jugak hajat nak makan kuih memanis walaupun dah lepas lama waktu berbuka... Berkat kesabaran yang tidak seberapa ini...


.. Semoga hari seterusnya Allah swt tetap memberi wa kesabaran yang kuat dalam menempuh ranjau2 yang sudah rasa tidak mampu wa langkau... Dengan izin-Nya.. InsyaAllah~

July 17, 2012

Hidup ini Hijrah~

3:28 AM 0
Hidup ini Hijrah~
Assalamualaikum wbt... Mak Jendol disini.... Ngahahahhaa....!!

.. Wa keseorangan ketika ini... (Walaupun ada je keluarga yang tengah tidoq dibuai mimpi2 indah dan seram...) Tiba-tiba rasa nak menaip di waktu malam begini... err malam ke?? Dah subuh sipi dah rasanya.... Jam menunjukkan pukoi 3.07am ketika wa sedang menaip ni...


Wa tak boleh nak tido... Mungkin sebab banyak tido disiang hari smalam... Maka tak lena nak tido malam2 tadi... Sibuk pulak dengan main game tanam2 bunga... Kemaruk sungguh... Semua abang Kamil punya pasal..... (Tersedak dia... ampunnnn....)


.. Macam berminat nak menaip pasal penghijrahan hidup ini... Untuk apa kita hidup...?? Adakah hanya untuk melihat dunia yang carca marba begini...?? Senyum sendiri tanpa erti...?? Perlu ke..??


HIJRAH..
Apa yang dimaksudkan dengan hijrah... Kalau selak kamus dah tentu korang jumpa jawapan... PINDAH... Ye pindah... Hijrah ke suatu tempat ke suatu tempat.. Itu definisi-nya... Tapi hijrah jugak boleh diklasifikasikan dalam pelbagai cabang...


.. Hidup ni tidak semudah yang disangka... Ia rumit sebenarnya... Tidak dapat disangkal... Cuma kadang2 we take & let it just as SIMPLE and easy thing's... Kita tak pernah mencongak kehidupan sendiri... Kita biarkan ia berlalu tanpa erti... Kita bercinta dan bercerita.. Tapi kita tidak jumpa noktah dalam ceritera itu... Kan..?? (Correct me if I'm wrong) ..


Kadangkala kita leka.. Lupa yang hidup ini sebenarnya terlalu singkat... Kita lupa suatu masa kita akan bertemu dengan tanah kembali... Maksud wa tentang hijrah dalam hidup ini.. Adalah niat seorang hamba Allah untuk berubah menjadi baik dan semakin baik... Mampukah kita..?? Atau takut tohmahan pandangan insan2 diluar sebab kita pernah jadi seburuk2 insan sebelumnya..?? Tepuk dada tanya limpa...




.. Kadangkala juga kita lupa untuk bersyukur pada setiap nikmat yang ALLAH pinjamkan... Bila DIA dah ambil kembali... Baru jiwa rasa ingin merintih.. Tidak ke..??


:: NotaJiwa ::
Belajar menjadi sempurna dan menyempurnakan...

July 11, 2012

Dasar Tamak..! Nasi Goreng Ketam William~

10:16 PM 2
Dasar Tamak..! Nasi Goreng Ketam William~
Ehh ehh relaxx laaa.. Jangan emosi dulu... Mwahahaha... Nih cheq ada benda nak cita kat angpa... Angpa nak baca ka tak mau pon... Cheq taip laaa jugak... Blog cheq... Sukati cheq laa.. Ye dakk..?? Kalau angpa meluat... Close jaa window angpa... Cheq serta merta dengan bangga dan riak berkata... "Ada cheq peduli kaa..??"


.. Sekian mukadimah untuk entry ini... Haha.. Apa khabar gengss?? Readerss?? Ada sihat ka tarakkk sihat ka..?? Wa saja mau kasik update... Walaupun wa rasa wa macam syok sendiri je sekarang nih... Ada penghuni kuar masuk langsung tak tinggal jejak... Mak Jemah sentappp hookeyyyy.... Tau la cheq ni tak pemes macam orang lain... (Marah ni...! Puiii~)


Semalam... Hari kelahapan wa... Mana tidaknya... Asyik makan dan makan serta makan... Takde benda lain... Dekat office... Maklang belanja nasik ayam... Balik dari office... Abang Squdy yang ambik wa... Sekaligus wa ambik buku yang wa kirimkan pada beliau...


.. Lepas tu pergi makan... Nasi Goreng Ketam kat daerah William Corner kat Setapak tu.. Wa pun baru first time jejak... Konon2 bila dengar nama William Corner's... Wa bayangkan tempat dia ala2 restoran yang penuh dengan lampu2.. Kerusi kayu.. Meja kayu... Tapi bila sampai... Omaigittt... Hanyalah sebuah kedai buruk.. Kerusi plastik.. Meja plastik... Waiter bertindik & bertatu... Dah macam pergi makan kat restoran samseng... Tapi tapi tapi................


Wa tak boleh menolak yang Nasi Goreng Ketam depa memang laa marveles... 
Harga pun marveles... 1pinggan besar =/RM25


Actually satu pinggan tu boleh share 2-3 orang... Tapi sebab semalam wa rasa wa macam lahap sangat... Belum sempat depa nak ambik pinggan kicik2... Wa dah mengadap pinggan besar tu seorang diri... Kemain lagik rasa macam orang keliling memerhatikan wa makan... Badan je kecik tapi lahap nak mampoih.... Dan.. HABIS pulak tu!! Yeah wa makan sorang tanpa berkongsi... Hebat sungguh rasa diri ini...



:: Nota Jiwa ::
Masih mengidam Nasi Goreng Ketam =.="

July 09, 2012

Puisi Dari Abang~

12:42 AM 0
Puisi Dari Abang~
Assalamualaikum wbt... Baru ada masa untuk update.. Quite busy dengan benda2 yang tak berapa nak berfaedah sangat... Cuma suka mengarut dalam FACEBOOK... Ala maklum... Kalau wa tak mengarot... Para2 Facebooker sunyik... Rindu..! *ececey prasan melebeh leley plak*


.. Dikala ini... Wa rasa sangat keseorangan... Seakan tiada siapapun memahami wa... Layaknya cuma dikelilingi manusia2 yang suka menghukum... Tak tahu apa punca pangkal... Tetiba je menghukum...


Semalam.. Berborak dengan abang kesayangan wa dunia akhirat... Dia ada kasik wa satu puisi.. Puisi ni sangat2 menyentapkan hati wa... Sebab wa sangat terharu... Dia memahami liku hidup wa... Ermm...

 " Berada di penjara janji
memerhatikan burung bebas di luar jeriji
terasa ingin sekali
mengopak jendela setia
dan berlari di padang luas

Aku tak bisa lena disini
sambil merangkul sampah
yang kadang-kadang jadi api
membakar diri

Pun selamanya
padang jadi luas
burung jadi bebas
atau nanti
aku tersesat pada rimbun
rumput dan lalang?"

Dia menyempurnakan hidup wa... 
Walaupun sentiasa menyakitkan hati... Tenkiu abang...!

...........................................................

:: Nota Jiwa ::
Mereka dan mereka sangat menyempurnakan diri ini.. 
Tanpa wa harap kehadiran seorang lelaki penting dalam hidup wa..

July 07, 2012

Sejenak Tahlil & Marhaban di Rumah Ibu~

7:36 AM 0
Sejenak Tahlil & Marhaban di Rumah Ibu~
It's not totally my biological mother.. Cuma disebabkan hormat insan yang hampir sebaya dengan Mama.. Maka layaknya wa panggil dia ibu.. Well... Dah semua panggil beliau camtu.. So... Gitu-gitu lah...

... Actually wa baru sampai rumah tadi.. Around 4am something... (OK please jangan typical minded sangat..) Mungkin untuk anak gadis macam wa.. Tidak seeloknya balik lewat pagi.. Tapi.. Ermm keadaan memaksaku begitu... Cewahhh... CUT..!! OK cerita sebenar...

Bergerak dari rumah ke daerah Banting pada hari Jumaat adalah agak merimaskan.. SEBAB..?? Jalan yang umpama jam tak cukup roti tu sangat membelenggu kepala hotakk... Kau ikut la jalan pintas manapun.. Hanya akan jumpai JAMMED..!! Maka bergerak dari rumah sekitar jam 7pm lebeyyy... Dan sampai hampir jam 10pm lebeyyyy... err boleh gitu..?? Kemain lama redah jammed macam semut beratur nak berebut gula...

Dah sampai rumah ibu... Ibu siap cakap... "Dior.. Please tido rumah ibu..." GuLLppp..!! Rayuan itu membuat diriku yang gojes ini .. kussss lemah semangat..! Bukan ape.. Itu bukan rayuan gombal.. Tapi betul2 punya ajakan tu.. Dah siap ready bilik untuk wa.. (Also the girlish yang lain) walaupun gegurl yang ada waktu tu cuma wa & Vee... Kak Ila dah balik dengan family dia... Fuhhh nasib baik kau datang VEE... Kalau tak rasa macam aku sekuntum bunga terlarang dikelilingi kumbang2 padang pasir...

Errr...Yes..!! Ini wa & Vee ... 
Kami sentiasa berdua - *gambar last month*

... Dan demi menjaga hati puan rumah... Wa pun membantu sedikit dengan merias bunga telur sempena hari kawin anak gadis ibu... Cucu2 ibu kemain manja lagik dengan akak kenit sorang ni... Entah.. Wa berdamping dengan ibu ibarat wa rasa arwah opah disisi wa... I don't know why but the feeling is true.. Tuptaptuptap... Jam menunjukkan pukul 2am+...

Tayang gambar wa dengan ibu kejap - *February Season*


Lepas tu... Biasalaaa budak2 bujang.. Bukan reti balik awal.. Lepak mapley jap... Kali ni makan lagi... Makan dan makan... OK budak kecik ini disuruh MAKAN untuk MEMBESAR...!! OK just imagine wa dikelilingi oleh 8 big braderss... And seorang akak (VEE) yang kepala toink macam wa jugak... So I just can say.. OK! Lagi2 bila abang Ismahalil Hamzah yang menyuruh wa makan... ermm I'm not obsesses with him... Cuma.. Kekadang impian untuk memiliki abang yang hai-kononnye rockers... Terasa sangat tercapai lerr gituuu...

Tuptaptuptap lagik... Jam sudah tayang body ibarat model... Berpaksikan jarum merangkap 3am++ .. Terus rasa sedar diri bahawa wa sudah lambat untuk pulang... (Memang mampoih kene dengan mama..) Tapi dalam mood redha je laaa... I never did anything wrong... Cuma wa rasa saat itulah wa seperti di-adik2kan.. (sebab kat rumah.. akulah KAKAK!) Disaat itu jugak wa rasa abang2 wa nih sangat membuat wa ceria dengan gomelan poyo diorang tu...


:: Nota Jiwa ::
Keluarga wa tetap PERTAMA di hati... 
Kadangkala umur yang melonjak dan rasa kesunyian ni membuat 
wa memberontak untuk berkawan dengan orang2 luar... ermm... 
Sometimes I didn't understand myself..

July 03, 2012

OK... Azwan Ali Eliminated !

11:01 PM 2
OK... Azwan Ali Eliminated !
Fiuhhh...!!

Wa sungguh tidak berpuas hati dengan kepuruan (what is kepuruan?? KEPUTUSAN!) ini.. Sesungguhnya ramai membenci beliau sebab over lagik kojaq*kurang ajar* ... Tapi wa tetap suka cara dia yang tak plastik itu... Seriously.. Most of transexsual... Tak pandai berpura2... Itu sebab mulut laser... Ahaaa wa tau laa... Ramai bergaul dengan orang2 begini..


... Yes!! Azwan Ali hari ini telah meninggalkan Masterchef Selebriti Malaysia (MSM) untuk selama-lamanya kerana gagal mengikut & menepati piwaian kehendak juri... Gonna missyu... err.. "Ko adoooo...??" 


ehem.. "Kau gilerrr ke ape...??" Trademark dari Azwan Ali ini telah menjadi tuturan antara wa dan jugak Lia.. (Si adik kecik wa sorang tu..)


... Ahaaa wa rasa agak kurang best tanpa Azwan Ali di MSM... Bak kata Winchi.. Hilang rencah dalam pasukan tu... Aduhai... Sungguh rasa nak mogok tengok TV gara2 beliau tersingkir... Cissenggg sungguh... Tapi wa tau lebih ramai orang huureyy huureyyy beliau dah outttt...!! Tapi wa tak suke tak suke tak suke..!!



Apapun Uncle dabel AA ... U are the best among the best... 
Gonna miss you.. Akan rindukan laserrrmu itu...!
...............................


 ::Nota Kaki::
Walhal ini bukan siaran langsung pun.. Wa tetap nak emosi..!

Ohh Nak Hilangkan Rasa Suwey..?

12:28 PM 0
Ohh Nak Hilangkan Rasa Suwey..?
Hey..!

Wa rasa wa je pun yang rasa suwey nih.. Dalam erti kata lain.. Perasaan yang down ntah haper2 atas perkara yang tak best langsung untuk di-downkan... Yeah betol..!! Tak berbaloi langsung... So sila rejam kepala dalam jamban sambil buat "peace" ...


SUDAH...!!


Itu bukanlah hal yang ingin ditulis... Cuma bila korang rasa down.. Apa korang buat..?? Menangis..?? Toreh tangan..?? Hantuk kepala kat dinding..?? Tumbuk cermin sampai pecah..?? Gelak sorang2..?? *OK wa tau lu gile*


Baiklah murid2 sekalian.. Let's me suggest... The thing yang patut lu semua buat... Ehem2... (Hopefully lu orang tak cari wa lepas ni sambil berniat dalam hati nak rejam kepala wa dalam jamban gak!)


Firstly.... Jap nak betulkan topi kasik muka gojes sket... Ok let go bebehhh...!!


Merokok~
Yes! Smoking.. Merokok.. Ini boleh buat korang release... FAKTA berpendapat.. Sebenarnya orang nak release otak dengan merokok ni... Hanya mindset.. Hanya tengok2 asap je buat diri tu release.. So kalau tak isap pun takpe.. Cukup kalau bakar rokok tu kasik kucing korang isap.. Takde kucing?? OK now sila isap sendiri... Amaran KERAS... Merokok membahayakan kesihatan anda.. tapi bukan kucing anda... (Wa buat lawak ni... Sila gelak!)


Tumbuk bantal~
Haaa! Tumbuk je la bantal tu.. Sekurang2nya berapa kali lu tumbuk pun.. Dia tak berdarah.. Kurang masalah pergaduhan... Kurang kecederaan.. At least tangan lu je yang lenguh pun... Alaaaa kalau lenguh sapu arr minyak cap kapak ke... gamat ke... bla bla bla....


Berdiri depan cermin dan senyum~
Senyum adalah sedikit sebanyak membantu korang menghilangkan perasaan yang macam sampah tu... Ye betul... Korang senyum je laa depan cermin tu.. Sambil cakap... "Tak sangka aku ni cantik/ensem...eeeeee terharunye..." (sambil buat muka cute gile babenggg)


Letak ais campur air paip dalam besen & jerit~
Ini berguna jugak untuk lu yang rasa tak tau camne nak luah perasaan tu.. Serious dis usefull advice... Sebenarnya orang tekanan ni.. Dia banyak menyimpan atau memendam.. Evento dah luahkan kat orang2 sekeliling pun belum tentu luah habis kan...? cer terai cer terai... NOW..!!


Wudhuk, Solat & Quran~
Last but not least... Inilah yang terbaik.... Antara kita sebenarnya susah nak buat benda ni.. (termasuk wa)... Tapi bak kata ustaz Azhar Idrus.. Semua perkara yang baik sentiasa dibuat secara terpaksa... So lebih baik paksa diri untuk buat.. (OK my mistakes sebab tak copy-paste ayat beliau yang bebetul) .. Tapi lebih kurang arrr kan maksudnye... ermm dekati diri dengan ALLAH swt... Seperti firman-Nya :: Ingatlah kamu kepadaKu nescaya AKU ingat (pula) kepadamu.. Dan bersyukurlah kepadaKU.. Dan janganlah kamu mengingkari (nikmat) KU"... (Al-Baqarah-ayat 152)...


OK?? ok steadehhhh..... Harap lu semua tak suwey2 dah... Ingatan tulus ikhlas ditaja oleh.....

Awek yang penuh gojes tapi sentiasa men-suweykan diri... 
(apsal la muke aku begini...mwahahhaha!)

Kbye!

:: Nota Kaki ::
Adie panggil wa penyet... *tutup hidup* 
oh comelnye!

July 01, 2012

LIRIK LAGU DJ DAVE : NYAWAKU

10:12 AM 0
LIRIK LAGU DJ DAVE : NYAWAKU
LIRIK | DJ DAVE - NYAWAKU  - Mungkin ramai yang tak tahu lagu ni. Aku bukanlah peminat DJ Dave pun tapi tertarik dengan lagu ni. Sesuatu sangat tau. Lagi pulak lagu ni ciptaan M.Nasir. Lagu M.Nasir kan memang menyentuh kalbu. Oh ya, lirik pula dari AD Samad.

By the way.. Video clip making by Syafiq Yusof... Adik kepada Shamsul Yusof. Senang cerita, depa ni anak Yusof Haslam.

Credit - Aesya Zealous



(Song by) : M. Nasir
(Lyric by) : Ad. Samad
(Singer) : DJ Dave

• Nyawaku •

Harusnya hati disentuh halus
Namun masihkah terlupa
Hinggakan cinta tergelincir
Airmata pun jatuh mengalir

Terlalu banyaknya kesilapanku
Yang ku lakukan padamu
Namun tak pernahku tergamak
Kau sekali calar

Mungkinkah resamnya
Sebuah ikatan
Cinta bukan cinta
Andai tidak memerlukan

Nyawaku buatmu
Seluruh raga ini
Jantungku buatmu
Setiap degup nadi

So how..?? Video klip lagu ni ade baby yang sungguh comel... Dan Apak dia pegi buang dia dalam tong sampah... Sungguh sadis apak beliau itu..!! K bye~