2012 - Monolog Aku Cuma Di Kiri

November 27, 2012

Bising2 Si Tudung Saji~

9:02 PM 0
Bising2 Si Tudung Saji~
Hurm.. Amboi kemain pulak tajuk akuuuu... Hehehe...

Tak ada apa sangat wa nak taip harini.. Cuma berangin suku-suku je dengan CPU cabuk nih.. Berbunyi dah macam cengkerik mintak penampau.. Rasa nak tukar baru tapi maklumlah wa memang tengah miskin.. (Now wa dah tak kerja,sebab orang jijik nak ambik wa jadi pekerja).. But insyaAllah as Mr.Suami promise.. Nanti dia nak upah orang ajar wa menjahit balik.. Rugi wa dah ada basic jahitan tapi terbengkalai macam tu je...

++++

.. Wa dah tak kisah dengan kerja kat office tu... Dulu pun bukan wa nak sangat pergi kerja.. Tapi mama yang nak wa kumpul duit poket sendiri.. Kira tak susahkan dia la nak kasik duit lagi..  Tapi wa ada terlanjur bikin salah.. Dah semua pakat mogok jijik dengan wa.. Ahh pedulik.. Wa tak mati dek keji derr... Lantak lu la nak benci wa ke jijik ke... Sikitpun tak memberi kudis kepada diri wa yang gojes ini.. Cewahhh...

++++

Teringat satu barisan ayat.. 10 kali kebaikan yang kita buat takkan membataskan 1 kejahatan yang kita lakukan... Maksud disini.. Umpama seorang penagih dadah yang ingin kembali ke pangkal.. Dia solat macam mana pun.. Dia mengaji macam mana pun.. Orang tetap pandang dia keji.. Lazimnya.. Tak semua keadaan macam tu.. Keadaan yang sama berlaku pada wa.. Tapi syukur.. Di-saat wa betul2 down dengan keadaan sekeliling yang kusut.. Wa ada Mr.Suami yang sangat2 menjadi tulang belakang untuk wa bangkit.. Kalau wa sorang.. Mahu jiwa memberontak lagi...

++++

Cuma sedih bila mulut2 longkang nih.. Perangai2 longkang nih.. Dari kalangan orang yang "beragama".. Yakni hamba Allah yang paling mulia.. Entahlah.. Wa tak larat nak benci orang... Tapi sekali buat baik orang layan wa macam najis babi.. 10 kali babi wa boleh kasi diorang.. Mama tak ajar wa untuk jadi KURANG AJAR... Tapi wa dah melebihi ajar oleh sebab orang2 yang tak tahu langsung nak hormat kehidupan orang lain.. Yakni.. Jadi HAKIM dunia.. boOooo...!!

.
Fake people always the "PLASTIC of RUBBISH" i really meant it. 

 

November 22, 2012

Sindir Menyindir dikalangan FACEBOOK-er

8:54 AM 2
Sindir Menyindir dikalangan FACEBOOK-er
Morning.. Ada mood sikit wa nak menaip harini.. Since wa punya pc @ hardisk terbakar.. So terpaksa rembat lappy mama.. Ini pun waktu mama memang ke ofis.. Kalau tidak.. Wa macam takde mood nak menaip apa-apa.. Bukan apa la kan.. Kadang2 wa lagi suka suasana yang sempoi.. Tak crowded sangat.. Atau bising2.. Disebabkan wa sendiri merupakan seorang yang BISING.. Wa macam agak serabut dengan enviroment yang hu-ha disaat wa ingin menaip.. Erm.. Idea larikkk gitu !

Tajuk wa adalah dari hari ke hari wa merangkap jejak ke dalam FACEBOOK.. Segala pemerhatian terhadap peel orang.. Semuanya berlandaskan FACEBOOK.. Disitu ada pelbagai aksi.. Kau boleh tengok sejujur2 manusia.. Yang terlalu JUJUR sampai nak berak pun bagitau.. TETAP ADA..!

.. Cuma kadang2 wa terhasil jejak metropolitan manusia sekeliling... Manusia yang sunyi mungkin.. Manusia yang inginkan kasih sayang tetapi tidak diperolehi.. Manusia yang inginkan sesuatu tetapi tidak tergapai dan tercapat... PELBAGAI.. salah siapa??

Dan disebabkan keinginan yang meluap-luap.. Nafsu adalah pengaruh paling tajam.. Wa jugak tak lari dari berperangai macam budak2.. Contohnya.. Tak puas hati dengan seseorang.. Tapi nak sound direct terus... Kau perli2 dia kat FB.. Kalau perli dia and dia terkena sendiri takpe. Tapi kalau kau perli sipolan A.. Tapi sipolan B yang terasa.. Macam mana gamaknya tu..?? Paling tak,tak pasal2 masam muka.. Macam wa kena sebelum2 ni.. Suatu pengajaran.. Rasanya tak perlu sindir orang tu.. Lagi pulak dalam ruang komuniti ni.. Kalau nak sindir jugak makesure jangan clash dengan update2 kawan kau yang takde kena mengena.. hahaha boleh macam tu?? supaya tiada siapapun yang terasa...

err renung sendiri laa... kadangkala jugak darah daging sendiri boleh telingkah dengan benda macam ni.. Sebab?? Masing2 nak cari kepuasan sampai tak peduli perasaan sesiapa... HATI KERING !! *macam wa*

November 17, 2012

Soalan BANGANG yang selalu dipersoalkan ~

7:50 AM 3
Soalan BANGANG yang selalu dipersoalkan ~
Kekadang kita jadi macam bengang dan blurrr je bila perkara yang terang-terang terjadi tu.. Akan dipersoalkan kepada kita.. Senang kata macam soalan bodoh.. Hehe pagi-pagi ni wa saja macam nak ringankan jari update perkara tak berfaedah ni sebab blog ni dah lama sangat bersarang.. Mula2 rasa macam nak close je account yang ni.. Nak bikin blog baru lagi.. Tapi.. Biarlah ini blog yang terakhir menjadi tatapan umum.. Wahhhh... !

ANTARA SOALAN² SENGAL YANG BUAT ORANG BENGANG.


1) BILA ORANG NAMPAK KAU BARING TUTUP MATA.......
S : Kau tidur ke?
J : Tak lah, aku rasa macam nak practice macam-mana waktu mati nanti.


2) KAU BAWAK TV YANG ROSAK JUMPA TECHNICIAN UNTUK DIREPAIR.......
S : Ye? Nak repair tv ke?
J : Tak lah, aku bosan duduk rumah ! Saja bawak TV ni jalan-jalan.

3) WAKTU KAU BARU BANGUN TIDO.......
S : Kau dah bangun?
J : Ish tak laaaaa..... aku tengah tido sambil jalan laa bodo.

4) KAWAN KAU CALL PHONE UMAH KAU.......
S : Oiiii mane kau sekarang?
J : Sini ! Kat kedai Pak Mat Tempe !


5) ORANG NAMPAK KAU KUAR DARI BILIK MANDI BASAH² SAMBIL PAKAI TOWEL.......
S : Kau baru mandi ke?
J : Mana ade, aku jatuh dalam lubang jamban tadi !


6) PUKUL 7 MALAM , KAU BUKAK PINTU UMAH , BARU BALIK DARI KEJE.......
S : Hai , baru balik keje ke?
J : Tak lahh , baru nak pegi nih !


7) KAU KAT DALAM TOILET , PINTU BERKUNCI , ADA ORANG KETUK PINTU........
S : Ada orang tak?
J : *suara kiut* Mane ada orang. Najis je yang tengah bercakap ni..

.. Wa tahu situasi ni sentiasa berlaku pada lu orang... kan...?? Memang rasa bingit gila.. Depan mata je pun oittt... Patut kau tak tanya dah soalan gitu... Kekadang memang bengang... But sometimes we can make it as a troll jokes.. Hehh !



Dan inilah makan dia !! 
yearghh padan dengan muka kau !!

October 18, 2012

Kata Dari Hati Yang Membebel ~

11:58 AM 0
Kata Dari Hati Yang Membebel ~
Saat diri ini baru ingin mengecapi kebahagiaan.. Tiba-tiba datang anasir yang tidak diundang.. Adakah salah untuk wa jatuh cinta sekali lagi?? Adakah salah insan bernama AKU ini sekali lagi melangkah didalam permainan hati??


.. Wa selalu bertanya sendiri... Masih kuatkah diri ini?? Wa takut untuk mempercayai diri sendiri.. Orang sekeliling... Rasa macam hidup dalam penipuan... Adakah semua hamba Allah didunia ini hanya tahu berbohong...?? Lebih2 kepada insan seperti wa yang agak slow a.k.a lembab nak pick-up something...


Harini wa down sikit.. Macam-macam perkara tak diduga berlaku... Adakalanya itu sesuatu yang menggembirakan... Tak kurang jugak dugaan yang mencabar hati ni.. Ya Allah.. Aku penat sebenarnya dengan permainan ni...

INTERNAL FLAMES !
Wa jadi sangat-sangat-sangat dan sangat marah.. Dan cuba untuk cool and follow the flow.. Cuba berdiri atas kaki sendiri... Tanpa ada rasa kasih/sayang/cinta yang kukuh terhadap sesiapa... Entahla..Q-marks?? Wa rasa wa hanya perlu switch on mood REDHA sekarang ni... Memang insan forever alone senang kena tipu.. Ohh rasa sadis gila buat pengakuan ini...




Sangat SUKAR nak jadi BAIK daripada JAHAT... Tapi sampai bila..?? Tuhan.. Berikan aku sedikit pedoman ~

 

October 09, 2012

PARODY memalukan diri !

12:20 PM 0
PARODY memalukan diri !
Assalamualaikum wbt.. It's Tuesday... Sepatutnya wa bekerja arini tapi disebabkan blood pressure agak low... Maka kekatil saja tempat aku dating harini...


.. Then biasalah kalau duduk kat rumah nih... Perkara paling asas wa buat adalah layan video dalam Youtube atau post merapu kerapu dalam Facebook... Dah tengah hari kang baru ada mood nak habiskan novel yang entah berapa lama wa kasik hold..

Bila dah layan Youtube... Wa tersuka tengok la komen2 untuk satu parody video ni ... Parody paling famous sebulan dua nih of course la pasal duckface... Yang pasal adek Feetri kita tu... Tapi wa bukan nak cerita pasal Feetri... tapi.. 

PARODY YANG MEMALUKAN DIRI SENDIRI...

.. Bukan niat nak aibkan sesiapa .. Tetapi sebagai manusia sesama manusia... Amat memalukan la jugak... Bukankah parody itu dibuat untukkasi orang gelak ketawa dengan PARODY yang dilakukan?? Bukanlah untuk dihina... Tapi sebaliknya kekejaman terjadi terhadap sipolan... Teruk sungguh dia dimaki akibat memalukan diri sendiri... Rasanya tak perlu wa nak aibkan dia dengan paste video dia kesini... And mungkin ramai dah tengok pun...


Cuma disini wa rasa untuk yang bercita2 untuk ber-PARODY tu silakanlah buat dengan cermin.. Please stand on ur mirror... And see ur face izzit perfect to make a jokes with others... Tak semua orang boleh terima lawak kita..


... Tapi kalau SEMUA tak boleh terima... Itu sebab anda tidak layak untuk bikin jokes lagipun wajah anda tidak sesuai untuk DOWN-kan orang lain sedangkan anda juga tidaklah secomel mana... (i feel sorry to herself) .. And jangan nak sound orang suruh JANGAN TENGOK sebab kamu masukkan dalam YOUTUBE untuk memperlihatkan kebodohan sendiri... hurmmmm

Please !! Please !! Please !! 

Janganlah expose diri untuk famous kalau tahu memang tak mampu... Cer masuk Vokal Tanpa Rupa ... Yang itu ada chance yang kamu tak kena maki hamun... 



This is for you... 
I hope you will smile :) Jangan nak malukan diri...


October 04, 2012

RESEPI : Ayam Cencaluk Dan Nasi Goreng Sardin

10:01 PM 0
RESEPI : Ayam Cencaluk Dan Nasi Goreng Sardin
Entry sebelum tido.. (ingatkan nak bikin esok tapi macam entry ni dituntut oleh seorang gadis dipanggil CATY) .. Maka termaktub jugak la entry ni... Sebenarnya dulu makan cencaluk dengan ikan bakar tawar je... Teringat waktu arwah opah ada... Nak bukak botol cencaluk tu habis meletup botol tu.. Gas kuat sangat.... Aduhai kenangan cencaluk dengan arwah opah bikin aku berairmata kat dapur... Rindu sangat teman gaduh seorang tu... ermmmm.... Okehhhh.... Taknak la bermukadimah panjang berjela... Sebenarnya baru dua kali menderhaka resepi nih... Tapi sebab perut macam boleh terima so inilah dia...!! Resepi asal dari blog Abang Matgebusss & resepi sendiri... kuiiikuiiikuiii


RESEPI AYAM CENCALUK
Bahan-bahannya :-
3-5 ketul ayam
½ cawan cencaluk (tambah sedikit air @ tapis)
3 helai daun limau purut

(bahan hiris)
2 ulas bawang putih
1 labu bawang merah
cili merah

(bahan kisar)
1 labu bawang merah
2 batang serai
kunyit
cili padi

gula
½ cawan air asam jawa
3 biji limau kasturi (ambil jus)
Sedikit air *jika perlu*

Cara-cara :

Bahan yang dihiris digoreng sebentar.. Sehingga garing.. Angkat dan ketepikan.

Kisar bahan2 yang perlu dikisar dan tumis sehingga naik bau sedikit.. Dan masukkan ayam,cencaluk dan daun limau.. Selepas ayam hampir masak.. Masukkan air asam jawa.. Jus limau kasturi dan juga gula.. Akhir sekali masukkan bahan2 yang digoreng garing tadi.. Untuk tambah pedas ketuk beberapa biji cili api..

Rasa ayam cencaluk ni ada masam, manis, pedas & masin ye. Kalau ada semua rasa ni kira jadi lettew.



RESEPI NASI GORENG SARDIN
1 tin sardin (simpan sos sikit)
3 - 4 cawan nasi sejuk

(Bahan kisar)
2-3 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
2 sudu cili boh
beberapa biji cili api
------------------------------
sayur kacang panjang *optional*
3 sudu air asam jawa
gula
garam

Cara-cara :-
Sardin tadi dilenyek.Tumis bahan kisar, dah sedikit garing masukkan sardin.. Campak sayur kacang panjang... Tambahkan segala bahan perasa... Siap !


September 29, 2012

Dilema Cinta Si Gadis Terlarang

9:42 AM 2
Dilema Cinta Si Gadis Terlarang
Assalamualaikum wbt... Morning... It's Saturday !! Weekend2 yang berjalan dan berlalu pergi... Lama sungguh tak keluar weekend2 nih... Kecuali dengan family... KOT...!! Maklumlah wa nih kan dah hidup macam FOREVER ALONE je... kuiii kuii kuii....


.. Mula2 macam terpikir jugak mau update ke taknak... Tapi sebab blog nih blog wa... So wa pun nak coretkan jugak walaupun hakikat ia adalah sama sekali "privacy" ... Better luah disini dari berkongsi dengan kawan yang entah2 backstabber... MUAK + JIJIK !! (.. termaktub mood memang suwey pepagi ni....)


Title post pun dah macam huru-hara... Dah macam zaman cinta Raja Gopal gamaknya... Ececeeyy... Tidaklah.. Yang sebenarnya wa terperangkap dalam cinta kumbang terhalang... (Hubby orang la senang citer..) Wa tak tahu ini adalah CINTA...?? ataupun sebab wa nih terlalu sunyi orangnya sampai senang je jatuh cinta... Macam As penah cakap sebelum nih...

".. Bila lu sunyi.............. 
Dengan semua orang lu akan jatuh cinta especially yang layan lu baekkkk punyerrrr..."

... Adakah ini adalah kesalahan wa sendiri... Wa masih harapkan Ying tapi dia tak muncul2... Satu2nya cinta hati wa dah pergi... Lepas tu ada orang lain masuk main ketuk2 hati wa.. Tapi semua-nya sudah berstatus...


Bila duduk sorang2 wa rasa lawak pun ada... Memang senang kot insan FOREVER ALONE nih jatuh cinta... Atau sebenarnya confuses dengan perasaan sendiri... LOST kaedahnya... itulah dia....

.. Mengharapkan sesuatu yang tidak pasti itu bukan mudah pun... Wa dah rasa sakit dia macam mana... Lagi-lagi benda itu terus tak menjadi... Plan kemain semarak... Tapi haprak terusss... (Ada rupa orang frustrated tahap gaban tak...??)

*Hubungan tanpa status*

September 20, 2012

Tolong Doakan Mohammad Adam Firdaus !

10:33 PM 10
Tolong Doakan Mohammad Adam Firdaus !
Assalamualaikum wbt... Para-para blogger... Mungkin terlalu lambat untuk wa update mengenai ini... Since wa punya line pun agak lembab macam tisu basah...

 ...Baru2 nih Kak Rose, kenalan yang wa anggap macam kakak jugak... Mengalami musibah dimana anaknya Mohammad Adam Firdaus (5 tahun) mengalami kerosakan saraf otak... Dan kini doktor kata urat saraf otak Adam telahpun mati dan peluang untuk Adam hidup amatlah sangat tipis...

Mungkin naluri keibuan wa membuatkan wa sangat faham apa yang kak Rose rasakan ketika ini... Cuma mampu berikan sokongan padu walaupun wa tahu itu sia2 kerana dia dalam keadaan sangat sedih...



Mohon doakan kesejahteraan Adam & keajaiban Allah swt... 
Ramai2 sedekahkan al-Fatihah untuk anak kecil ini ya...

-------------------------------------------------------------------

September 10, 2012

Terima Kasih, ABANG...!!

3:07 AM 0
Terima Kasih, ABANG...!!
Actually wa nak update esok entry nih... Tapi disebabkan IF wa hold dah tentunya entry nih takkan terbina... Wahhh terbina gitu...

... Al-kisah tak berapa hangat dipasaran.... Tak laku pajak gadai... Kisah bermula bila wa hangin satu badan akibat insan yang kurang sungguh tak berapa nak faham bahasa.... Paksa2 wa dengan benda yang agak wa tak suka nak buat... I hate people when too pushing me... Apa sebab sey??? Orang dah taknak... so enough..!


Bila dah panas hati mula nak caci maki... So landasan terbaik adalah mengadu dengan abang terbaik wa masa kini... Haidi. Lepas tu mula wa update status atas karpet FB... And terjadilah maki sesedap rasa disitu...

Wa tahu Haidi nak suruh wa maki puas2 dulu.....


.... And back to inbox... Wa ceritalah pasal ada mamat sex maniac kacau wa... Bla bla bla... Sampai dia suruh unfriend... Dan suruh unfriend dia jugak.... Terus wa tanya... Sebab apa wa perlu unfriend dia.... ???

Heh..!! Jawapan dia menggelikan hati wa yang waktu tu tengah panas sangat2.... Dia jawab... SEBAB WA JAHAT..... Yes jahat bagi orang luar mungkin sebab bahasa dia agak kurang ajar... Tapi bagi wa tidak...

.." Tengok sekarang lu dah reda marah... " itu kata2 terakhir sebelum dia diam dari inbox... Dengan penuh megah wa ucap terima kasih... Ya dia seorang yang menyakitkan hati... Tapi dia jugak sifu yang buat hati wa susah nak sentap dengan benda2 bodoh keliling wa.... Dia jugak ajar wa buat ikut apa yang wa nak buat.... (especially benda berfaedah)..


Sekian.... Wa tidak perlu kawan yang ramai untuk merosakkan wa...


Cukuplah dua orang abang wa yang ada dibelakang wa sebagai pemberi semangat.... :)
Thanks abang Adat & abang Haidi.........

September 06, 2012

TAIPO || Perlukah Aku Bekerja Jika Begini...?

8:09 AM 2
TAIPO || Perlukah Aku Bekerja Jika Begini...?
Morning... and HI...!!

Wa rasa dah lama wa skip menaip dalam blog... Entry jangan cerita laa... Berapa kali korang refresh sampai lebam anak tekak pun... Entry tu jugak yang korang baca...

MANY QUESTION...??

..... Kenapa aku macam ni...??
..... Kenapa aku takde idea...??
..... WHYyyyyyyyyyy..........!!!


Nahhhh...!! No answer... SIMPLE ! :)

... Actually hari nih ada perkara yang ingin wa update-kan memandangkan wa tak ada tempat untuk meluahkan... Sini je la tempat wa nak marah ke... Nak sedih ke... Gembira ke... Suka ke... ermm yeah...!!


Today... As well mama akan jerit2 pepagi suruh bangun solat subuh... And as well budak pemalas macam wa nak kena tunggu pukul 7am baru la tergesa2 nak solat... So tengah sedap lena nak masuk dalam mimpi... Pintu diketuk dengan kuat penuh irama kopi dangdut *ok tipu*...


.... " Girl nak ikut pegi office maklang tak...?? " .... dan jawapan muktamad wa adalah... TIDAK...!! Berapa kali mama pujuk wa siap peluk2 bagai dengan harapan hati wa nih cair untuk bekerja... Yelaa... Banyak duit beliau habis hasil dari kikisan wa.... emm perlukah rasa bersalah...?? Yes I am...


Cuma... Jiwa wa mahu rehat dirumah... Wa taknak kemana2... Atau apa2... Niat hati nak dating dengan orang tu orang nih pun wa kuburkan aje... Wa rasa kosong dan rumit... Macam takde jiwa nak buat semua benda alah nih.... Salah ke wa...??


Bukan nak manjakan diri sangat... TIDAK... Cuma hati yang tertanam didalam nih menyimpan 1001 rahsia yang memendam.... (dah macam tak boleh blah ayat nih... gila NONSENSE!) .. But I swear... Manusia penganggur mana yang taknak kerja cari duit...?? Tuhan dah bagi rezeki depan mata tapi wa tolak mentah2.... Hanya sebab... ermm NO REASON.. I just CAN'T with NO REASON... Memang tak ada sebab.... Mama cuba selongkar sebab apa wa keras hati je nak pergi.... Wa cuma geleng dan senyum sambil buat muka busuk... No WAY...!! Tolonglah jangan paksa benda yang wa takkan buat... Now totally nekad...

WHY??
... Perlu kerja kalau hati kau gundah...??
... Perlu kerja kalau kau asyik buat salah...??
... Perlu kerja kalau kau tak tahu cara communate...??
... Perlu kerja kalau kau senyum pun boleh jadi isu...??
... Perlu kerja kalau otak kau melayang2 teringat rumah...??
... atauuu...... benda2 lama...??

PERLU...???


Disaat wa berlawan dengan sakit wa... Sakit rohani dan jasmani... Sakit yang sedia-ada dari kecil... Sakit dari psikologi.... Wa tak mampu untuk melakukan kerja2 yang boleh merosakkan bisnes orang lain... Sebab yang kena nanti haruslah wa jugak...

Please... Just called me sarcartic... weirdo or some irritating... I don't care... Kadang2 hidup nih rumit kan...?? Wa boleh kasi pelbagai tips tapi untuk wa lakukan sendiri... Demn... I'm totally failed..!!

August 30, 2012

LIRIK | Shanel - Di Ciptanya Hawa

11:28 PM 0
LIRIK | Shanel - Di Ciptanya Hawa
Assalamualaikum wbt... Sihat dak...?? Dah lama wa tak update apa2... Konon nak update kisah raya la ape la... Tapi malasssssss.... MALAS....!!! I don't know what wrong with me.... Very the kebabunnnn..... Huh...!!


.. Haaa... Ini ini dia... Wa kenal lagu nih dari dalam cerita Takdir Qismah... yang Lisdawati berlakon tu.. Ohh wa susah nak lawan cerita2 dalam TV nih... Tapi sebab ada Wawa Zainal dengan Lisdawati... Wa tengokkan jugak... Walaupun ending dia cam harammmmmm sket... (pengakuan ikhlas...) Tapi lagu OST untuk cerita nih memang menambat kalbu... Melelehh jugakk laa airmata mak Bedah tengok cerita nih... Huakkkkhuakkkkhuakkkkk.....

Nih mak Bedah dah ready lirik... Lirik dia menambat jantung kelkatu mak Bedah... Sentapppppp mak!



Shanel - Di Ciptanya Hawa

Dikala kau rebah kecewa..
Dan lemas di lautan airmata..
Hanya dia yang tahu mendakapmu..
Membelai jiwa pilu..

Dikala dirinya didustai..
Hidup perit kerana diduga-duga..
Tak pernah sinar matanya pudar..
Bibirnya tetap tersenyum..

Disebalik kelembutannya..
Terselit kekuatannya..
Yang tak terbanding jua begitu waja..
Diciptanya setiap hawa..

Di hatinya adanya kasih..
Seluasnya samudera..
Yang tak terbanding jua hujung dasarnya..
Itulah cinta dari syurga..

Dikala dirinya didusta..
Hidup perit kerana diduga-duga..
Tak pernah sinar dimatanya pudar..
Bibirnya tetap tersenyum..
Sembunyi duka..

August 07, 2012

Biskut Cornflakes - Rajin Adik Beta!

11:17 PM 2
Biskut Cornflakes - Rajin Adik Beta!
SELAMAT HARI RAYA...!! ceyceycey.... Selamat berpuasa untuk hari ke-18... Actually dah lama nak update entry tapi disebabkan keadaan kesihatan yang suwey2... Maka terlambat sikit lah...

.. Kau orang dah bikin biskut raya...?? Berapa jenis...?? Ahad aritu wa dengan gigih ajak mama bikin biskut... And paling gigih buat biskut aritu adalah adik kicik wa... Alhamdulillah beliau dah besar... Dah boleh diharap... Ringan beban mama.. Dan wa jugak... ! Kehkehkeh -gelakKEJAM-

Antara babak kerajinan adeq tersayang... Keding je budaknya.. Bila nak gemok tatau ler.. Tapi penyayang jugak... heee~

Inilah rupa biskut cornflakes nih haa... Resepi adaptasi dari Tok Aunty Nor... Dan berjaya jugak wa sekeluarga melakukannya... Cecceeyyyy....

-

-

-

-

-

-

-

-

Dan macam tetiba je rasa malas nak menaip pepanjang... Nampak bantal dah kenyit2 mata je mintak dibelai2... Bwahahhaaha...

LIKE kalau suke :)

August 04, 2012

Syawal Yang Dinanti... Ramadhan Yang Dibawa Pergi~

10:15 PM 0
Syawal Yang Dinanti... Ramadhan Yang Dibawa Pergi~
Entah... Rasa macam wa nak menulis entry nih memandangkan dalam FACEBOOK dah berpusu-pusu cerita pasal hari raya... Cuma wa sendiri tak ada mood raya seperti yang lepas2... Wa rasa kosong... Kejap sungguh ramadhan tahun nih... Liplaplip dah masuk minggu kedua... Aduhai... Bila diri rasa dekat pada Tuhan... Saat tu rasa tak mahu berpisah dengan bulan mulia nih... Rasa macam dah takkan jejak untuk ramadhan seterusnya... (Apa kena ntah dengan aku nih...)


.. TERKILAN..! Bila kita kata sedih ramadhan akan berlalu... Ada yang tanya...

 :: Beliau :: 
Apa pasal sedih...?? Kan dah nak raya..?? Yeyy yeyyy...!!

:: Aku :: 
 !@#$%^&************

Bukan nak berlagak baik sebab wa memang tak baik pun... Memang jahat... Ikut sedap kepala wa je.. Nak maki aku maki... Nak herdik aku herdik... Nak mentalam aku mentalam (tikam belakang) ... Tapi entah lah... Seakan sentap dengan mereka2 yang seronok nak beraya sedangkan wa rasa TAK SERONOK LANGSUNG...!! Kenapa ye...?? Apakah ini tanda2.. ermmm.... OK taknak taip...


.. Hakikatnya.. Manusia lebih menantikan Syawal kan..?? Yelaaa boleh pakai baju baru... Berkumpul sanak saudara... Yang kekanak tentu best dapat duit raya... (Termasuk jugak wa.. kehkehkeh...) Balik kampung tanam jagung... Makan ketupat lemang... Serunding... Biskut raya... Ewah2 meriahnya.... Tapi wa tetap tak rasa benda tu... Erghhh...!!

Yang nih...?? Dah tentu2 laaa takdaq sapa nak pos kat cheq... 
Oleh itu cheq copy paste tayang kat angpa dengan perasaan yang berlagak gila babeng punya.... 
Cheq time raya nih suka kad je... ngeh ngeh ngeh..!! 
*ensem plak mamat dalam gambaq nih walaupun katun ja...*

--=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=--

:: NotaJiwa ::
Semoga diri ini akan sentiasa bertemu dengan Ramadhan 
yang seterusnya serta seterusnya.. Amin..!!
LIKE kalau suke :)

Cincin Di Jari Manis~

8:59 AM 0
Cincin Di Jari Manis~
Ehem... Tahu tak kenapa cincin tunang ke.. Perkahwinan ke... Biasa disarungkan ke jari manis..?? Meh nak tunjuk propa.. Wa tahu ramai yang dah buat entry nih... Tapi sebab wa pun nak sesemakkan blog wa dengan perkara sama... Maka... Dengan lenggang kangkungnya aku pun copy paste jugak hal ehwal yang sama... Punca...?? Terminat pulak dengan propa cincin nih haaa....



Ok now.. Satukan kedua tangan korang dan tekuk jari tengah ke bahagian dalam.. Kemudian 4 jari lainnya pertemukan ujungnya (lihat gambar)...

Permainan dimulai... 5 pasang jari tetapi hanya sepasang yang tidak boleh dipisahkan...

Cuba buka ibu jari korang... Ibu jari boleh di buka kerana ibu jari mewakili orang tua... Manusia mengalami sakit dan kematian... Oleh kerana demikian orang tua kita juga akan meninggalkan kita suatu hari nanti...

Tutup kembali ibu jari korang dan buka jari telunjuk korang... Jari telunjuk mewakili saudara kita (abang,kakak,adik)... Mereka memiliki keluarga sendiri... Dan mereka juga akan meninggalkan kita suatu hari nanti...

Sekarang tutup jari telunjuk korang dan buka jari kelingking korang... Jari kelingking mewakili anak-anak... Cepat atau lambat anak-anak juga akan meninggalkan kita kerana mereka harus berkeluarga sendiri...

Selanjutnya.. Tutup jari kelingking korang... Bukalah jari manis dimana korang menyarungkan cincin perkahwinan... Korang pelik tak kenapa jari manis tu tak boleh dibukak walaupun korang siksa dia... Buntalkan mata pun.. Tak boleh bukak jugak...?? Ini kerana jari manis mewakili suami isteri... Selama hidup korang dan pasangan korang akan terus melekat satu sama lain... Sehidup semati... :)

Actually wa tengok benda nih dalam cerekarama yang Eman Manan dengan Sharifah Amani berlakon tu... Sampai mama pun test buat benda nih... Yeahh looks sweet pe... Ada betul jugak tu.. Kan...??


:: NotaJiwa ::
Teringin kahwin... Tapi taknak kahwin... Boleh gitu..??

July 31, 2012

11 Ramadhan 1433 - Rindu Kemeriahan Ramadhan Sewaktu Kecil

8:01 AM 0
11 Ramadhan 1433 - Rindu Kemeriahan Ramadhan Sewaktu Kecil
Assalamualaikum wbt and morning...

Alhamdulillah... 11 Ramadhan... Semoga wa lalui ramadhan ini dengan penuh kesabaran dan tidak marah2... Dah lama tak menaip nih... Bukak2 je dah bertambah follower... Memang tak ramai pun sebenarnya... (Batak follower sungguh...) Tapi itulah... Satu keyakinan datang pada diri bila follower bertambah... Mean ada supporter... Bergoncang dada la nak menaip kannn...??


.. Macam mana dengan kehidupan Ramadhan korang.. Best..?? Wa biasa2 je... Alhamdulillah... Walaupun sebenarnya kesihatan badan tidak berapa mengizinkan untuk berpuasa... Wa tetap lawan untuk menjadi orang yang normal... erm... Sampai bila nak manjakan diri nih...?? Kalau dimanjakan sampai bila2 arr wa lemah aje...


Heeee.... Teringat Ramadhan zaman kanak2 dulu... Best... Warna warni... Masuk bulan puasa je abah belikan kami adik beradik BUNGA API... Mercun Pop2... Memang bakar duit... macam beli rokok jugak laa... Beli2 ... Bakar dan lesap... Tapi sebab benda tu hanya meriah dimainkan waktu bulan2 yang mulia nih... Abah tak kisah... Demi senyuman anak2 diturutkan jugak laa kehendak anak2 dia kan... Zaman kanak2 dulu jugak... Selalu berkumpul dengan sedara2... Lawan dengan jiran lorong sebelah... Bunyi mercun siapa paling kuat.... SEKARANG...?? aduhhh....

We called this MERCUN ROKET... Hehe...


.. Pastu kalau masuk bulan ramadhan... Haruslah kita bertukar2  JUADAH... Hari nih mama masak itu... Bertukar dengan jiran makanan yang ini... Sebelum magrib mesti dah buat ala2 SISTEM BATER... Tapi nowday memang dah takde... (Mungkin ada lagi yang buat macam tu..) Tapi tahun nih memang wa takde... Macam pelik.. Jiran yang sombong... Atau kami-kah...?? *berfikir*


KAD RAYA...!! Wa percaya sekarang nih... Dah tidak macam dulu2... Kalau dulu2 kita sibuk pergi kedai cari kad raya siap sengih2 bila pen mula menari atas kad raya tu... Maklumlah kita nak post kad raya tu kat kawan2 pakwe2 skandel2 kan...?? Ada tu siap tempek2 bedak @ perfume lagik... Sekarang zaman makin ADVANCE... Kalau tak guna SMS... Edit2 la gambar kat Facebook... Lepas tu TAG kat kekawan... ermm seriously... Wa tidak merasa kemeriahan untuk itu.... Terlalu moden pun tak best jugak... Terus kita lupa yang lama... Generasi akan datang comfirm tak tahu pun apa itu KAD RAYA...!!


Yang masih orang tidak tinggal... Solat sunat tarawikh & buat biskut raya je kot...?? Kan..?? Hehe...


.. Tapi erti Ramadhan sebenar adalah "roh Ramadhan" itu sendiri... Macam mana tanggapan kita terhadap Ramadhan..?? Adakah festival saja...?? Dewasa kini lebih menyedarkan wa... Bulan ini adalah rahmat Allah... Bulan ini adalah bulan untuk kita teruskan beribadah kejalan Allah... Berfikir tentang kesusahan insan2 diluar... Bulan yang mendekatkan wa kepada DIA... Alhamdulillah sedikit sebanyak wa dapat mengorak langkah kejalan yang wa cari selama ini...


Semoga Ramadhan ini memberi 1001 rahmat kepada kita semua... Mulakan hari kita dengan senyuman paling ikhlas dan menawan... Ceyy ceyy ceyyy...!!


:: NotaJiwa ::
Aku menyempurnakan hari ini untuk aku berdiri pada hari esok...

July 21, 2012

1 Ramadhan 1433 - Syukur Alhamdulillah

10:44 PM 0
1 Ramadhan 1433 - Syukur Alhamdulillah
Assalamualaikum wbt... Entry sebelum tidur sebenarnya... Badan agak penat tapi teramat bersyukur kerana melewati 1 Ramadhan ini dengan penuh tabah walaupun hampir collapse akibat kesihatan yang sebenarnya langsung tidak mengizinkan untuk wa berpuasa...


.. Berbuka mula dengan 3 biji kurma & segelas air suam... Seterusnya dengan juadah soto dan kuih... Actually masa pergi bazar ramadhan tadi.. Satu jenis kuih pun takde.. Yang jumpa hanya karipap... (emm biasalah bulan puasa nih... Kuih manis jugak yang wa carik pun...) Tapi sadis sungguh sebab tak jumpa... Ok bukan rezeki... Takpe.. Cuba hari lain...


Alhamdulillah rezeki Allah.. Lepas daripada terawikh... Surau ada buat moreh... Kuih yang dicari2 ada posing depan meja.. Apa lagi... Kemain senyum sampai telinga... Lepas jugak hajat nak makan kuih memanis walaupun dah lepas lama waktu berbuka... Berkat kesabaran yang tidak seberapa ini...


.. Semoga hari seterusnya Allah swt tetap memberi wa kesabaran yang kuat dalam menempuh ranjau2 yang sudah rasa tidak mampu wa langkau... Dengan izin-Nya.. InsyaAllah~

July 17, 2012

Hidup ini Hijrah~

3:28 AM 0
Hidup ini Hijrah~
Assalamualaikum wbt... Mak Jendol disini.... Ngahahahhaa....!!

.. Wa keseorangan ketika ini... (Walaupun ada je keluarga yang tengah tidoq dibuai mimpi2 indah dan seram...) Tiba-tiba rasa nak menaip di waktu malam begini... err malam ke?? Dah subuh sipi dah rasanya.... Jam menunjukkan pukoi 3.07am ketika wa sedang menaip ni...


Wa tak boleh nak tido... Mungkin sebab banyak tido disiang hari smalam... Maka tak lena nak tido malam2 tadi... Sibuk pulak dengan main game tanam2 bunga... Kemaruk sungguh... Semua abang Kamil punya pasal..... (Tersedak dia... ampunnnn....)


.. Macam berminat nak menaip pasal penghijrahan hidup ini... Untuk apa kita hidup...?? Adakah hanya untuk melihat dunia yang carca marba begini...?? Senyum sendiri tanpa erti...?? Perlu ke..??


HIJRAH..
Apa yang dimaksudkan dengan hijrah... Kalau selak kamus dah tentu korang jumpa jawapan... PINDAH... Ye pindah... Hijrah ke suatu tempat ke suatu tempat.. Itu definisi-nya... Tapi hijrah jugak boleh diklasifikasikan dalam pelbagai cabang...


.. Hidup ni tidak semudah yang disangka... Ia rumit sebenarnya... Tidak dapat disangkal... Cuma kadang2 we take & let it just as SIMPLE and easy thing's... Kita tak pernah mencongak kehidupan sendiri... Kita biarkan ia berlalu tanpa erti... Kita bercinta dan bercerita.. Tapi kita tidak jumpa noktah dalam ceritera itu... Kan..?? (Correct me if I'm wrong) ..


Kadangkala kita leka.. Lupa yang hidup ini sebenarnya terlalu singkat... Kita lupa suatu masa kita akan bertemu dengan tanah kembali... Maksud wa tentang hijrah dalam hidup ini.. Adalah niat seorang hamba Allah untuk berubah menjadi baik dan semakin baik... Mampukah kita..?? Atau takut tohmahan pandangan insan2 diluar sebab kita pernah jadi seburuk2 insan sebelumnya..?? Tepuk dada tanya limpa...




.. Kadangkala juga kita lupa untuk bersyukur pada setiap nikmat yang ALLAH pinjamkan... Bila DIA dah ambil kembali... Baru jiwa rasa ingin merintih.. Tidak ke..??


:: NotaJiwa ::
Belajar menjadi sempurna dan menyempurnakan...

July 11, 2012

Dasar Tamak..! Nasi Goreng Ketam William~

10:16 PM 2
Dasar Tamak..! Nasi Goreng Ketam William~
Ehh ehh relaxx laaa.. Jangan emosi dulu... Mwahahaha... Nih cheq ada benda nak cita kat angpa... Angpa nak baca ka tak mau pon... Cheq taip laaa jugak... Blog cheq... Sukati cheq laa.. Ye dakk..?? Kalau angpa meluat... Close jaa window angpa... Cheq serta merta dengan bangga dan riak berkata... "Ada cheq peduli kaa..??"


.. Sekian mukadimah untuk entry ini... Haha.. Apa khabar gengss?? Readerss?? Ada sihat ka tarakkk sihat ka..?? Wa saja mau kasik update... Walaupun wa rasa wa macam syok sendiri je sekarang nih... Ada penghuni kuar masuk langsung tak tinggal jejak... Mak Jemah sentappp hookeyyyy.... Tau la cheq ni tak pemes macam orang lain... (Marah ni...! Puiii~)


Semalam... Hari kelahapan wa... Mana tidaknya... Asyik makan dan makan serta makan... Takde benda lain... Dekat office... Maklang belanja nasik ayam... Balik dari office... Abang Squdy yang ambik wa... Sekaligus wa ambik buku yang wa kirimkan pada beliau...


.. Lepas tu pergi makan... Nasi Goreng Ketam kat daerah William Corner kat Setapak tu.. Wa pun baru first time jejak... Konon2 bila dengar nama William Corner's... Wa bayangkan tempat dia ala2 restoran yang penuh dengan lampu2.. Kerusi kayu.. Meja kayu... Tapi bila sampai... Omaigittt... Hanyalah sebuah kedai buruk.. Kerusi plastik.. Meja plastik... Waiter bertindik & bertatu... Dah macam pergi makan kat restoran samseng... Tapi tapi tapi................


Wa tak boleh menolak yang Nasi Goreng Ketam depa memang laa marveles... 
Harga pun marveles... 1pinggan besar =/RM25


Actually satu pinggan tu boleh share 2-3 orang... Tapi sebab semalam wa rasa wa macam lahap sangat... Belum sempat depa nak ambik pinggan kicik2... Wa dah mengadap pinggan besar tu seorang diri... Kemain lagik rasa macam orang keliling memerhatikan wa makan... Badan je kecik tapi lahap nak mampoih.... Dan.. HABIS pulak tu!! Yeah wa makan sorang tanpa berkongsi... Hebat sungguh rasa diri ini...



:: Nota Jiwa ::
Masih mengidam Nasi Goreng Ketam =.="

July 09, 2012

Puisi Dari Abang~

12:42 AM 0
Puisi Dari Abang~
Assalamualaikum wbt... Baru ada masa untuk update.. Quite busy dengan benda2 yang tak berapa nak berfaedah sangat... Cuma suka mengarut dalam FACEBOOK... Ala maklum... Kalau wa tak mengarot... Para2 Facebooker sunyik... Rindu..! *ececey prasan melebeh leley plak*


.. Dikala ini... Wa rasa sangat keseorangan... Seakan tiada siapapun memahami wa... Layaknya cuma dikelilingi manusia2 yang suka menghukum... Tak tahu apa punca pangkal... Tetiba je menghukum...


Semalam.. Berborak dengan abang kesayangan wa dunia akhirat... Dia ada kasik wa satu puisi.. Puisi ni sangat2 menyentapkan hati wa... Sebab wa sangat terharu... Dia memahami liku hidup wa... Ermm...

 " Berada di penjara janji
memerhatikan burung bebas di luar jeriji
terasa ingin sekali
mengopak jendela setia
dan berlari di padang luas

Aku tak bisa lena disini
sambil merangkul sampah
yang kadang-kadang jadi api
membakar diri

Pun selamanya
padang jadi luas
burung jadi bebas
atau nanti
aku tersesat pada rimbun
rumput dan lalang?"

Dia menyempurnakan hidup wa... 
Walaupun sentiasa menyakitkan hati... Tenkiu abang...!

...........................................................

:: Nota Jiwa ::
Mereka dan mereka sangat menyempurnakan diri ini.. 
Tanpa wa harap kehadiran seorang lelaki penting dalam hidup wa..

July 07, 2012

Sejenak Tahlil & Marhaban di Rumah Ibu~

7:36 AM 0
Sejenak Tahlil & Marhaban di Rumah Ibu~
It's not totally my biological mother.. Cuma disebabkan hormat insan yang hampir sebaya dengan Mama.. Maka layaknya wa panggil dia ibu.. Well... Dah semua panggil beliau camtu.. So... Gitu-gitu lah...

... Actually wa baru sampai rumah tadi.. Around 4am something... (OK please jangan typical minded sangat..) Mungkin untuk anak gadis macam wa.. Tidak seeloknya balik lewat pagi.. Tapi.. Ermm keadaan memaksaku begitu... Cewahhh... CUT..!! OK cerita sebenar...

Bergerak dari rumah ke daerah Banting pada hari Jumaat adalah agak merimaskan.. SEBAB..?? Jalan yang umpama jam tak cukup roti tu sangat membelenggu kepala hotakk... Kau ikut la jalan pintas manapun.. Hanya akan jumpai JAMMED..!! Maka bergerak dari rumah sekitar jam 7pm lebeyyy... Dan sampai hampir jam 10pm lebeyyyy... err boleh gitu..?? Kemain lama redah jammed macam semut beratur nak berebut gula...

Dah sampai rumah ibu... Ibu siap cakap... "Dior.. Please tido rumah ibu..." GuLLppp..!! Rayuan itu membuat diriku yang gojes ini .. kussss lemah semangat..! Bukan ape.. Itu bukan rayuan gombal.. Tapi betul2 punya ajakan tu.. Dah siap ready bilik untuk wa.. (Also the girlish yang lain) walaupun gegurl yang ada waktu tu cuma wa & Vee... Kak Ila dah balik dengan family dia... Fuhhh nasib baik kau datang VEE... Kalau tak rasa macam aku sekuntum bunga terlarang dikelilingi kumbang2 padang pasir...

Errr...Yes..!! Ini wa & Vee ... 
Kami sentiasa berdua - *gambar last month*

... Dan demi menjaga hati puan rumah... Wa pun membantu sedikit dengan merias bunga telur sempena hari kawin anak gadis ibu... Cucu2 ibu kemain manja lagik dengan akak kenit sorang ni... Entah.. Wa berdamping dengan ibu ibarat wa rasa arwah opah disisi wa... I don't know why but the feeling is true.. Tuptaptuptap... Jam menunjukkan pukul 2am+...

Tayang gambar wa dengan ibu kejap - *February Season*


Lepas tu... Biasalaaa budak2 bujang.. Bukan reti balik awal.. Lepak mapley jap... Kali ni makan lagi... Makan dan makan... OK budak kecik ini disuruh MAKAN untuk MEMBESAR...!! OK just imagine wa dikelilingi oleh 8 big braderss... And seorang akak (VEE) yang kepala toink macam wa jugak... So I just can say.. OK! Lagi2 bila abang Ismahalil Hamzah yang menyuruh wa makan... ermm I'm not obsesses with him... Cuma.. Kekadang impian untuk memiliki abang yang hai-kononnye rockers... Terasa sangat tercapai lerr gituuu...

Tuptaptuptap lagik... Jam sudah tayang body ibarat model... Berpaksikan jarum merangkap 3am++ .. Terus rasa sedar diri bahawa wa sudah lambat untuk pulang... (Memang mampoih kene dengan mama..) Tapi dalam mood redha je laaa... I never did anything wrong... Cuma wa rasa saat itulah wa seperti di-adik2kan.. (sebab kat rumah.. akulah KAKAK!) Disaat itu jugak wa rasa abang2 wa nih sangat membuat wa ceria dengan gomelan poyo diorang tu...


:: Nota Jiwa ::
Keluarga wa tetap PERTAMA di hati... 
Kadangkala umur yang melonjak dan rasa kesunyian ni membuat 
wa memberontak untuk berkawan dengan orang2 luar... ermm... 
Sometimes I didn't understand myself..

July 03, 2012

OK... Azwan Ali Eliminated !

11:01 PM 2
OK... Azwan Ali Eliminated !
Fiuhhh...!!

Wa sungguh tidak berpuas hati dengan kepuruan (what is kepuruan?? KEPUTUSAN!) ini.. Sesungguhnya ramai membenci beliau sebab over lagik kojaq*kurang ajar* ... Tapi wa tetap suka cara dia yang tak plastik itu... Seriously.. Most of transexsual... Tak pandai berpura2... Itu sebab mulut laser... Ahaaa wa tau laa... Ramai bergaul dengan orang2 begini..


... Yes!! Azwan Ali hari ini telah meninggalkan Masterchef Selebriti Malaysia (MSM) untuk selama-lamanya kerana gagal mengikut & menepati piwaian kehendak juri... Gonna missyu... err.. "Ko adoooo...??" 


ehem.. "Kau gilerrr ke ape...??" Trademark dari Azwan Ali ini telah menjadi tuturan antara wa dan jugak Lia.. (Si adik kecik wa sorang tu..)


... Ahaaa wa rasa agak kurang best tanpa Azwan Ali di MSM... Bak kata Winchi.. Hilang rencah dalam pasukan tu... Aduhai... Sungguh rasa nak mogok tengok TV gara2 beliau tersingkir... Cissenggg sungguh... Tapi wa tau lebih ramai orang huureyy huureyyy beliau dah outttt...!! Tapi wa tak suke tak suke tak suke..!!



Apapun Uncle dabel AA ... U are the best among the best... 
Gonna miss you.. Akan rindukan laserrrmu itu...!
...............................


 ::Nota Kaki::
Walhal ini bukan siaran langsung pun.. Wa tetap nak emosi..!

Ohh Nak Hilangkan Rasa Suwey..?

12:28 PM 0
Ohh Nak Hilangkan Rasa Suwey..?
Hey..!

Wa rasa wa je pun yang rasa suwey nih.. Dalam erti kata lain.. Perasaan yang down ntah haper2 atas perkara yang tak best langsung untuk di-downkan... Yeah betol..!! Tak berbaloi langsung... So sila rejam kepala dalam jamban sambil buat "peace" ...


SUDAH...!!


Itu bukanlah hal yang ingin ditulis... Cuma bila korang rasa down.. Apa korang buat..?? Menangis..?? Toreh tangan..?? Hantuk kepala kat dinding..?? Tumbuk cermin sampai pecah..?? Gelak sorang2..?? *OK wa tau lu gile*


Baiklah murid2 sekalian.. Let's me suggest... The thing yang patut lu semua buat... Ehem2... (Hopefully lu orang tak cari wa lepas ni sambil berniat dalam hati nak rejam kepala wa dalam jamban gak!)


Firstly.... Jap nak betulkan topi kasik muka gojes sket... Ok let go bebehhh...!!


Merokok~
Yes! Smoking.. Merokok.. Ini boleh buat korang release... FAKTA berpendapat.. Sebenarnya orang nak release otak dengan merokok ni... Hanya mindset.. Hanya tengok2 asap je buat diri tu release.. So kalau tak isap pun takpe.. Cukup kalau bakar rokok tu kasik kucing korang isap.. Takde kucing?? OK now sila isap sendiri... Amaran KERAS... Merokok membahayakan kesihatan anda.. tapi bukan kucing anda... (Wa buat lawak ni... Sila gelak!)


Tumbuk bantal~
Haaa! Tumbuk je la bantal tu.. Sekurang2nya berapa kali lu tumbuk pun.. Dia tak berdarah.. Kurang masalah pergaduhan... Kurang kecederaan.. At least tangan lu je yang lenguh pun... Alaaaa kalau lenguh sapu arr minyak cap kapak ke... gamat ke... bla bla bla....


Berdiri depan cermin dan senyum~
Senyum adalah sedikit sebanyak membantu korang menghilangkan perasaan yang macam sampah tu... Ye betul... Korang senyum je laa depan cermin tu.. Sambil cakap... "Tak sangka aku ni cantik/ensem...eeeeee terharunye..." (sambil buat muka cute gile babenggg)


Letak ais campur air paip dalam besen & jerit~
Ini berguna jugak untuk lu yang rasa tak tau camne nak luah perasaan tu.. Serious dis usefull advice... Sebenarnya orang tekanan ni.. Dia banyak menyimpan atau memendam.. Evento dah luahkan kat orang2 sekeliling pun belum tentu luah habis kan...? cer terai cer terai... NOW..!!


Wudhuk, Solat & Quran~
Last but not least... Inilah yang terbaik.... Antara kita sebenarnya susah nak buat benda ni.. (termasuk wa)... Tapi bak kata ustaz Azhar Idrus.. Semua perkara yang baik sentiasa dibuat secara terpaksa... So lebih baik paksa diri untuk buat.. (OK my mistakes sebab tak copy-paste ayat beliau yang bebetul) .. Tapi lebih kurang arrr kan maksudnye... ermm dekati diri dengan ALLAH swt... Seperti firman-Nya :: Ingatlah kamu kepadaKu nescaya AKU ingat (pula) kepadamu.. Dan bersyukurlah kepadaKU.. Dan janganlah kamu mengingkari (nikmat) KU"... (Al-Baqarah-ayat 152)...


OK?? ok steadehhhh..... Harap lu semua tak suwey2 dah... Ingatan tulus ikhlas ditaja oleh.....

Awek yang penuh gojes tapi sentiasa men-suweykan diri... 
(apsal la muke aku begini...mwahahhaha!)

Kbye!

:: Nota Kaki ::
Adie panggil wa penyet... *tutup hidup* 
oh comelnye!

July 01, 2012

LIRIK | DJ DAVE - NYAWAKU

10:12 AM 0
LIRIK | DJ DAVE - NYAWAKU
LIRIK | DJ DAVE - NYAWAKU  - Mungkin ramai yang tak tahu lagu ni. Aku bukanlah peminat DJ Dave pun tapi tertarik dengan lagu ni. Sesuatu sangat tau. Lagi pulak lagu ni ciptaan M.Nasir. Lagu M.Nasir kan memang menyentuh kalbu. Oh ya, lirik pula dari AD Samad.

By the way.. Video clip making by Syafiq Yusof... Adik kepada Shamsul Yusof. Senang cerita, depa ni anak Yusof Haslam.

Credit - Aesya Zealous



(Song by) : M. Nasir
(Lyric by) : Ad. Samad
(Singer) : DJ Dave

• Nyawaku •

Harusnya hati disentuh halus
Namun masihkah terlupa
Hinggakan cinta tergelincir
Airmata pun jatuh mengalir

Terlalu banyaknya kesilapanku
Yang ku lakukan padamu
Namun tak pernahku tergamak
Kau sekali calar

Mungkinkah resamnya
Sebuah ikatan
Cinta bukan cinta
Andai tidak memerlukan

Nyawaku buatmu
Seluruh raga ini
Jantungku buatmu
Setiap degup nadi

So how..?? Video klip lagu ni ade baby yang sungguh comel... Dan Apak dia pegi buang dia dalam tong sampah... Sungguh sadis apak beliau itu..!! K bye~

June 25, 2012

Tak Suka Tak Apa~

3:08 PM 5
Tak Suka Tak Apa~
Haa... So itulah dia... Al-kisahnya...

Actually.. Wa tak kisah pun siapa yang follow @ tidak wa punya tohmahan usang ini... Wa menaip ikut hati... Kekadang wa rasa nak taip pasal hidup wa... Wa taip.. Kalau wa rasa nak share apa wa masak arini.. Wa taip.. Kalau wa rasa nak share pasal wa hangin dengan siapa2... Wa tetap taip...

Well.. Kekadang siapa yang nak baca kisah wa sangat pun... Wa bukan retis... err... Siapa Auni Afiqah...?? It's only me.. Wa bukan siapa2... Anak driver taxi yang berpenyakit... Agak2 wa ada ke peminat setia..?? ermm entah... Wa rasa... TAK ADA SEORANG PUN...

Kalau dulu ada yang bertakhta di hati.. Mengikuti segala penulisan wa... Kini mungkin sudah pergi.. Tapi wa tetap ada keinginan menulis.. Cita-cita untuk menulis tu tebal... Tapi wa takde ilmu.. Kekadang rasa sia2 bila wa siapkan terlalu banyak manuskrip dulu.. Tapi semuanya lesap macam tu je...

... Pengertian HIDUP wa nih... Kata mat salleh... Complicated.. Wa tak pernah menyesal dengan hidup sendiri... Sebagaimana janji wa pada ALLAH sebelum dilahirkan ke dunia dulu.. Cuma kekadang sebagai manusia... Yang poyo konon berhati kering (sedangkan TIDAK..) Wa tetap rasa kesal & sedih dengan perjalanan yang berliku-liku ni... Nak senyum pun dah rasa macam kena paksa... Hadoii laaa....


Tapi wa rasa semangat wa ada kembali... Walaupun dalam jiwa tak berapa stabil.. Tapi wa bersyukur dikurniakan 2 orang abang yang sangat memahami wa... Sangat menjaga wa... Walaupun sometimes diorang kasik wa TEKANAN PSIKOLOGI yang begitu menyakitkan hati... Tapi diorang tak suka bila wa bersedih... Sangat menjadi tulang belakang wa... :)

::NotaKaki::
Bukan tak ada yang lain tunjuk caring... 
Tapi yang memahami cuma mereka "berdua"!