December 24, 2011

Jungle Tracking :: Luka Itu Tak Sehebat Luka Di Hatiku !

Assalamualaikum wbt..

Subuh hari.. Bertemankan kepala yang agak2 migrain sebab tak tido beberapa hari.. Wa tak tahu wa kena penyakit ape sampai susah nak tido malam.. Ubat selsema wa makan pun macam tak bawak kesan pun.. I hate this way.. Cause first.. Bikin mata wa sembab.. Muka wa nampak sangat2 tak sihat..


Ok.. Saja nak story about last Tuesday.. Wa join pakcik dengan cuzen2x pergi jungle treking dekat Serendah.. Padahal malam tu siap hanta salah text pada Ying.. Kekonon tak kuat nak join panjat memanjat bagai.. Last2 wa lawan jugak sakit tu.. Tunggu lain kali.. Entah bebila pulak wa dapat peluang macam tu..


This is my first jungle treking selama wa hidup.. Dari kecik wa mau join tapi disebabkan kerisauan yang terlampau buatkan wa memang susah mau join.. *berapa banyak daa word "join" nih..*


So far.. Wa dapat pengalaman yang menarik.. Haa pengalaman kena gigit pacat.. Pengalaman berinteraksi dengan makhluk halus.. Pengalaman jatuh tergolek atas kayu.. Pengalaman dicalar duri2.. Pengalaman berhadapan dengan lipan.. Pengalaman kepala terhantuk atas batu sungai yang licin.. Dan pengalaman.. Wa lelah tapi takde siapa tolong.. hurm.. MENARIK kan??


.. Wa hanya jadi nenek kebayan sepanjang perjalanan yang mengambil masa 1 jam 40 minit tu.. Mula2 dengan penuh megah jalan seolah2 manusia kuat sebab hari2 makan Coco Crunch.. Baru 20minit jalan.. Wa sudah mengah.. Waktu tu just istigfar dalam hati.. Just nampak katil.. Dan katil.. Rasa nak pitam semua ada..

Hoiii?? Sebab ape nenek kebayan??

Haaa!! Sebab sepanjang perjalanan wa bertongkatkan batang kayu.. Sebab wa taknak mengharapkan sesiapa.. Ini permulaan wa mau berdikari..


Sepanjang perjalanan tu jugak pacat non stop memanjat kaki wa.. OK time ni tak mampu nak berdikari.. Wa memang geli dengan benda2 begini.. Mula2 wa pura2 gagah.. Biar je pacat tu gigit.. Tapi akibat sakit dan ngilu dan GELI gilosss.. Wa terjerit2.. Dan thankx for my beloved cuzen.. Aie, sebab membunuh pacat tersebut dengan garam.. Yeargghh padan muka!


.. Perjalanan balik.. Wa sangat2 tak mampu untuk berjalan.. Rasa macam tak mampu sangat.. Tapi dengan istigfar yang tidak putus dengan yakin diri ini kuat juga mencabar diri akibat dicabar oleh Ying untuk berdikari.. Wa cuba lawan perasaan penat.. Dalam perjalanan tu.. Wa tertinggal agak asing dengan cuzen2 wa yang lain.. Al-maklum.. Senja.. Dalam hutan pulak kan.. And alhamdulillah so far wa punya sense terhadap makhluk Allah ni kadang terlalu kuat.. Ada la makhluk yang mengganggu.. Masa tu nak kata takut.. Tak sangat kot.. Just hati berdebar.. Takut kena culik pontianak.. *huh sempat lagi* wakaka..


Dan akhirnya sampai ke kereta! Alangkah indahnya dapat duduk dengan aman walaupun bau dah seakan orang asli tak pernah mandi.. Kiraan hari tu.. Trip berjaya! So tak rasa jakun.. So wa sangat puas.. Dalam keadaan wa sakit begini.. Wa MAMPU aktif.. See wa dah kate wa gagah kan??


.. Tapi.. Sakit fizikal ni takkan sama dengan sakit mental dan dalaman wa.. Coz nobody's knowed except me and Allah taala.. So sikit banyak activity yang wa lakukan ni mampu membuat wa lagi tabah setabah2 manusia.. insyaAllah..




#NotaHati#
Al-Fatihah untuk arwah Pakcik Kamarulzaman :)

.end.

2 comments:

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.