Kerana KEBAHAGIAAN itu umpama RAMA-RAMA.. - DARI JARI NOVELLA

August 23, 2011

Kerana KEBAHAGIAAN itu umpama RAMA-RAMA..

Pastinya ramai yang mengejar sebuah kebahagiaan.. Sesukar manapun untuk mendapatkan bahagia.. Manusia sukar untuk berputus asa.. Wa pun sama ok..



Kadang wa terfikir.. Kenapa bahagia wa hanya sebentar?? Sama seperti rama-rama.. Kita mengejar dia.. Tapi bila kita dapat.. Kita sentuh.. Rama-rama tu hancur.. (Betul ke pronunciation wa ni??) .. Haa~ Macam tu lah definisinya...



Kebahagiaan tu datang dari diri sendiri.. Kita tidak akan mampu minta orang bahagiakan kita kalau kita tak cuba bahagiakan diri sendiri..



Selepas itu.. Bolehlah anggap kebahagiaan itu seumpama rama-rama.. Sebab...



Bila kita kejar rama-rama.. Belum tentu kita dapat tangkap dia.. Bila tak kejar.. Rama-rama tersebut dengan sendiri akan datang pada kita..



Well.. It's just perumpamaan.. Wa bahagia dengan Ying.. Siapapun beliau.. Wa tetap bahagia.. Macam mana dia treat wa.. (Termasuk buat bodo masa wa tengah emosional).. Wa tetap sayangkan dia.. Sebab?? Wa tak pernah kena maki so far.. And hati wa kuat katakan dia boleh bimbing wa.. (As I know that Ying taknak wa tersasar lebih jauh) ... Haihh ayat-ayat cinta madah gerimis dah keluar.. wakakaka!!


. Motif gambar tidak dapat dikesan .



Tips BAHAGIA??


• Atasi ketakutan/Paranoid/Fobia
Ketakutan masa lalu.. Masa silam.. Contohnya.. Pernah mendapat kebahagiaan yang dicari.. Dan kehilangan.. Macam wa takut nak mulakan kembali.. Tapi wa bagi peluang untuk diri wa untuk terus bahagia..

• Buang perasaan dendam
Semarah mana kita pada seseorang.. Just let him/her go.. Tapi kalau tak boleh jangan paksa.. Macam wa.. Hehe..

• Focus satu masalah jeeeee
Kau suka makan Megi?? So pokes kau nak makan Megi je.. Ahakss.. Lebih kurang camtu la.. Contoh.. Kau nak orang tu.. Kau tak dapat kau pasang lain.. Tapi hati kau masih kat orang tu.. So so so?? Kan dah jadi dua masalah.. err.. Kan?? kan?? kan?? err betul ke?? Lu orang faham ke penerangan ni.. *blank + pengsan jap*

• Jangan bawa masalah kepada tidur
Tidur tu sesuatu yang menyeronokkan.. Macam kau nak pergi Venice.. Takkan kau nak bawak masalah kau?? Pergi holiday pun bawak masalah.. Takde settle la derr.. So so so.. Buang kejap masalah kau.. And tido mimpikan kau pergi Paris ke.. Venice ke.. Mana2 la kau nak pergi.. Kalau nak mimpi kawin dengan Jai Kl Gengster also can lah! muakakaka!!

• Jangan ambil masalah orang lain untuk diselesaikan
Kalau kau sendiri semak.. Dont ever2 berlagak nak selesaikan masalah orang lain.. Eh eh eh.. Tapi wa tak boleh la macam tu.. Wa down macam mana sekalipun.. Wa tetap akan cuba ringankan beban sahabat2 wa yang in same time tengah down.. Heh.. Baikkan wa??

• Jangan hidup pada masa lalu
Well.. Mungkin masa lalu kita tampak lebih indah.. bahagia.. bla bla bla.. Tapi adakah masa lalu tu akan datang kembali?? Besar kemungkinan TIDAK kan?? Focus la dengan life sekarang.. Memang rasa getir.. Tapi menjanjikan kebahagiaan yang lain untuk kau.. Dan tak mustahil kau akan bahagia lebih dari masa lalu kau.. Ingatan pada diri.. ALLAH tak kejam :)

• Menjadi pendengar yang baik
Sebelum kita memperdengarkan masalah kita kepada orang lain.. Kita sendiri harus jadi pendengar berhemah.. Dari situ.. Banyak hal kita boleh belajar.. Contoh tanda tanggani masalah didalam hidup.. Betul kan kan kan?? :)

• Jangan hidup dalam kecewa
Faham?? Jangan biarkan kekecewaan kau membataskan kehidupan kau yang indah tu.. Buat bodo plsss.. Boleh??Boleh??

• Bersyukur
Bersyukur dengan apapun terjadi.. Positif ataupun negatif.. Apa yang jadi atas izin Allah kan kan kan?? :) So apapun terjadi.. Cakap je alhamdulillah..



Terus terang.. Wa memang agak emosi punya orang.. Sampai certain manusia dah menyampah nak layan keemosialan kevabikan wa nih.. Tapi wa selalu cuba untuk berubah.. Wa berubah demi dia and diri wa sendiri.. As Ying kata.. Berubah untuk diri sendiri ok??.. Eh yeke Ying kate camtu.. Haa ye la tu..


So selamat berbahagia..

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.