8/1/11 - Monolog Aku Cuma Di Kiri

August 27, 2011

Speechless Saturday || Muka mintak kaki was sooooOoo GOOD!!

1:29 PM 0
Speechless Saturday || Muka mintak kaki was sooooOoo GOOD!!
Well.. Mood bosan tahap tapir tenuk bla bla bla.. So wa saje bikin entry sambil parking muka mintak pelempang .. ehem.. Anyone want to lempang me?? Mood hari raya sememangnya tak berkobar-kobar.. So sila tengok muka mintak pelempang wa nih.. ehem-ehem...


Errr.. memang muka mintak pelempang kan?? Heh!!
Ten cakap... "Woi bibir!!"
So the conclusion is............
Wa bangga mempunyai bibir besar... 
Wahkakakaka!!



August 26, 2011

Song for you..

12:42 AM 0
Song for you..
Mood romantic terlampau malam ni.. Dah repeat beratus ribu kali ini lagu.. Wa punya mental agak slow-slow gitu.. Meaningful song.. Again.. Don't care la dedicated untuk siapa pun.. Dia tahu siapa dia.. I don’t think of the past .. The only thing that matters is the everlasting present .. Cey cey cey... Ciplak punya quotes.. Pemberi semangat dikala malam takde bulan...


I used to cry myself to sleep at night..
But that was all before he came..
I thought love had to hurt to turn out right..
But now he's here..
It's not the same, it's not the same..

He fills me up..
He gives me love..
More love than I've ever seen..
He's all I've got..
He's all I've got in this world..
But he's all the man that I need..

And in the morning when I kiss his eyes..
He takes me down and rocks me slow..
And in the evening when the moon is high..
He holds me close and won't let go..
He won't let go..

(Even now u've gone)

Saja highlight ...It's better to remembered how sweet the moment I've been with you... More than getting hurted when I have to trapped on this world game.. I'm really tired... :)

August 23, 2011

Kerana KEBAHAGIAAN itu umpama RAMA-RAMA..

2:43 PM 0
Kerana KEBAHAGIAAN itu umpama RAMA-RAMA..
Pastinya ramai yang mengejar sebuah kebahagiaan.. Sesukar manapun untuk mendapatkan bahagia.. Manusia sukar untuk berputus asa.. Wa pun sama ok..



Kadang wa terfikir.. Kenapa bahagia wa hanya sebentar?? Sama seperti rama-rama.. Kita mengejar dia.. Tapi bila kita dapat.. Kita sentuh.. Rama-rama tu hancur.. (Betul ke pronunciation wa ni??) .. Haa~ Macam tu lah definisinya...



Kebahagiaan tu datang dari diri sendiri.. Kita tidak akan mampu minta orang bahagiakan kita kalau kita tak cuba bahagiakan diri sendiri..



Selepas itu.. Bolehlah anggap kebahagiaan itu seumpama rama-rama.. Sebab...



Bila kita kejar rama-rama.. Belum tentu kita dapat tangkap dia.. Bila tak kejar.. Rama-rama tersebut dengan sendiri akan datang pada kita..



Well.. It's just perumpamaan.. Wa bahagia dengan Ying.. Siapapun beliau.. Wa tetap bahagia.. Macam mana dia treat wa.. (Termasuk buat bodo masa wa tengah emosional).. Wa tetap sayangkan dia.. Sebab?? Wa tak pernah kena maki so far.. And hati wa kuat katakan dia boleh bimbing wa.. (As I know that Ying taknak wa tersasar lebih jauh) ... Haihh ayat-ayat cinta madah gerimis dah keluar.. wakakaka!!


. Motif gambar tidak dapat dikesan .



Tips BAHAGIA??


• Atasi ketakutan/Paranoid/Fobia
Ketakutan masa lalu.. Masa silam.. Contohnya.. Pernah mendapat kebahagiaan yang dicari.. Dan kehilangan.. Macam wa takut nak mulakan kembali.. Tapi wa bagi peluang untuk diri wa untuk terus bahagia..

• Buang perasaan dendam
Semarah mana kita pada seseorang.. Just let him/her go.. Tapi kalau tak boleh jangan paksa.. Macam wa.. Hehe..

• Focus satu masalah jeeeee
Kau suka makan Megi?? So pokes kau nak makan Megi je.. Ahakss.. Lebih kurang camtu la.. Contoh.. Kau nak orang tu.. Kau tak dapat kau pasang lain.. Tapi hati kau masih kat orang tu.. So so so?? Kan dah jadi dua masalah.. err.. Kan?? kan?? kan?? err betul ke?? Lu orang faham ke penerangan ni.. *blank + pengsan jap*

• Jangan bawa masalah kepada tidur
Tidur tu sesuatu yang menyeronokkan.. Macam kau nak pergi Venice.. Takkan kau nak bawak masalah kau?? Pergi holiday pun bawak masalah.. Takde settle la derr.. So so so.. Buang kejap masalah kau.. And tido mimpikan kau pergi Paris ke.. Venice ke.. Mana2 la kau nak pergi.. Kalau nak mimpi kawin dengan Jai Kl Gengster also can lah! muakakaka!!

• Jangan ambil masalah orang lain untuk diselesaikan
Kalau kau sendiri semak.. Dont ever2 berlagak nak selesaikan masalah orang lain.. Eh eh eh.. Tapi wa tak boleh la macam tu.. Wa down macam mana sekalipun.. Wa tetap akan cuba ringankan beban sahabat2 wa yang in same time tengah down.. Heh.. Baikkan wa??

• Jangan hidup pada masa lalu
Well.. Mungkin masa lalu kita tampak lebih indah.. bahagia.. bla bla bla.. Tapi adakah masa lalu tu akan datang kembali?? Besar kemungkinan TIDAK kan?? Focus la dengan life sekarang.. Memang rasa getir.. Tapi menjanjikan kebahagiaan yang lain untuk kau.. Dan tak mustahil kau akan bahagia lebih dari masa lalu kau.. Ingatan pada diri.. ALLAH tak kejam :)

• Menjadi pendengar yang baik
Sebelum kita memperdengarkan masalah kita kepada orang lain.. Kita sendiri harus jadi pendengar berhemah.. Dari situ.. Banyak hal kita boleh belajar.. Contoh tanda tanggani masalah didalam hidup.. Betul kan kan kan?? :)

• Jangan hidup dalam kecewa
Faham?? Jangan biarkan kekecewaan kau membataskan kehidupan kau yang indah tu.. Buat bodo plsss.. Boleh??Boleh??

• Bersyukur
Bersyukur dengan apapun terjadi.. Positif ataupun negatif.. Apa yang jadi atas izin Allah kan kan kan?? :) So apapun terjadi.. Cakap je alhamdulillah..



Terus terang.. Wa memang agak emosi punya orang.. Sampai certain manusia dah menyampah nak layan keemosialan kevabikan wa nih.. Tapi wa selalu cuba untuk berubah.. Wa berubah demi dia and diri wa sendiri.. As Ying kata.. Berubah untuk diri sendiri ok??.. Eh yeke Ying kate camtu.. Haa ye la tu..


So selamat berbahagia..

RESEPI MASAK LEMAK CILI API NANGKA

10:28 AM 0
RESEPI MASAK LEMAK CILI API NANGKA
RESEPI MASAK LEMAK CILI API NANGKA - Assalamualaikum wbt. Mood masih zero ketika ini. Lama jugak tak update blog. Sengaja laaa nak habaq yang aku ni terlebih rajin memasak. Aku masak, aku yang makan. Bertambah nasi sampai 3 kali.

So aku nak share jela resepi aku masak kannnnnnnnnnnnn?? Maklumlah aku kan jenis masuk bakul angkat sendiri tak sudah-sudah. Lulzzz


Ini pulak Masak Lemak Cili Api Sang Nangka+Perut+Kaki Ayam.. 
 Agak2 kau terliur tak tengok Chef Bedah punya masakan ni?? 
Chef Bedah tau kau sukakannya!!



RESEPI MASAK LEMAK CILI API NANGKA
Bahan-bahan :
[Bahan Rebus]
Kaki Ayam - potong 2 dan rebus (ikutlah banyak mana kamu mahu)
Nangka Muda - potong kekecik barulah senang nak makan - rebus jugak
Perut towel - ikut jugaklah banyak mana - direbus & dipotong kecil

[Bahan Kisar]
2 labu bawang merah
1 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
30 biji cili api - nak pedas lagi tambah, nak kurangkan pun boleh
Sesedap rasa belacan

[Bahan Lain]
2 cawan santan pekat
sedikit air
1 batang serai - ketuk
beberapa helai daun limau purut

[Perasa]
Garam
Gula
Sedikit Pasti Sedap Knorr - takde pun takpe

Cara-caranya :
So bahan-bahan rebus tu korang ketepikan dulu. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. Campak segala serai dan daun limau. Dah macam nak tergaring bahan tumis tu, bolehlah masukkan santan dan air. Masukkan bahan rebus tadi. Perasakanlah guna garam dan gula.

Siap!

August 14, 2011

Kadang hati tak mampu menahan rasa :)

6:44 AM 0
Kadang hati tak mampu menahan rasa :)
Entry emosional tak ingat :)


Cakkk!! arini wa agak down... Sesubuh sudah nangis... Sesubuh sudah berteman airmata... Tetibe rase diri sungguh tak betul... Sungguh terhina... Sungguh tak boleh blah... Sungguh rasa mau matik...



Wa cube senyum... Tapi yang pasti... Airmata wa jatuh jugak... Dah lama tak emosi macam ni... Kadang wa perlukan seorang peneman ketika wa berduka... Tak selamanya wa kuat...



Ada masa kadang wa terjatuh... Ada masa wa tak terbendung rasa sedih wa... Ada masa wa tak dapat membendung rasa cemburu wa... Salah ke wa rasa semua tu...



Kadang2 wa rasa dikejami... Wa tak tabah sebenarnye... Langsung tak tabah... Wa sentiasa makan hati... Tapi wa pendam rasa itu sendiri... Dan wa akan lepaskan... Wa tahu cara wa salah... Tapi....



Ketahuilah CINTA... 
aku menanam sebenih cinta dalam hati kamu... 
Aku memang ego... 
Tapi itu semua kerana ketakutan pada masa lalu aku.. 
Salah aku ke?? :)




. Bye .

August 12, 2011

Jangan lah bajet kau ahli syurga.. Janganlah pulak rasa kau sempurna disisi DIA :)

4:34 AM 1
Jangan lah bajet kau ahli syurga.. Janganlah pulak rasa kau sempurna disisi DIA :)
Saja nak menaip entry ala-ala bengang tahap menyampah... Fiuuhhh!! Entry sebelum bersahur... Takpe kan kan nak lepaskan amarah sket... Fiuhhh... Serius I'm so so so menyampah and rasa irritating dengan perangai setengah manusia yang pertikai salah orang lain... Tapi dia sendiri.......


KAU tu................. LOSER!! faham??

Yeahhh.. LOSER!! dan LOSER!!


Bukan ape la kan... Dia sound orang tu... Macam tak buat salah...


Hidup wa nih... Boleh kata hari-hari menempek user id dalam chatting room.. Especially kat YM... Kat situ lah wa punye LIFE... Belajar bercinta dalam tu jugak... So wa banyak melihat kerenah manusia yang mendabik dada dengan kesalahan orang lain tanpa fikir... Sempurnakah dia?? Terlalu baikkah dia??



Wa masuk dalam chatroom... Wa boleh nampak orang melucah... And wa nampak pelbagai kehidupan dalam tu...


Tapi kadang wa rasa tak adil bila si pelucah dengan tanpa rasa ada salah pada diri... Mempertikaikan sesuatu yang agak menyentuh sensitiviti...


Contohnya si polan memberi salam... Tapi salam dia berbunyi macam ni...


......"askum....akum....asmekom" .... Dan lelain lagik...


Si pelucah pulak dengan tegar marah... Kononnya dalam Islam kena bagi salam betul-betul... 

Tegur tu bagus... Tapi haruskah menghina hanya kerana si polan kasik salam yang salah?? Nabi pun tak pernah hina umat Baginda... Apatah lagi berkasar... :)



Dalam satu sudut lain... Wa berfikir sejenak... Adakah Islam membenarkan kita melucah?? Kau melucah boleh... Kenape kau nak pertikai kelemahan orang lain??

Sekalik lagi ok... Lu seorang yang LOSERRRR!!



Ok Fine! Wa tak layak bercerita tentang ini... Cuma kadang terdetik bila mereka yang hanya berseluar pendek dan berbaju tanpa lengan... Yang menangkap gambar berpeluk meraban... Bermadah mengenai agama... Tak rasa bersalah ke??


Wa bukan baik... Apa lagi alim... Tudung pun masih ON-OFF ... Tapi wa masih berpijak atas kaki sendiri...


Tujuan entry wa satu... Tak perlu persendakan orang kalau diri sendiri macam menara condong.. Bukan macam KLCC yang gah!! So kalau diri tu masih condong... Tak perlu sangat nak mendabik dada seolah lu bersih dari segalanya..


Sebab etika lu sesungguhnya begitu ....................... ANNOYING!!

Sekian.


August 09, 2011

RESEPI BROWNIES SEDAP DAN LIAT

1:40 PM 5
RESEPI BROWNIES SEDAP DAN LIAT
RESEPI BROWNIES SEDAP DAN LIAT - Actually nak menyatakan perasaan bangga sebangga-bangganya sebab first time buat kek sampai habis dimakan .. Bangga tak habis lagi ni. Aku memang kekadang fedap gila nak buat kerja baking ni especially buat kek sebab mesti bantat je lepas tu. 

Siapa suka makan Brownies? Resepi brownies ni aku adopted kat myresepi.com. Aku peminat setia dalam mencuba pelbagai menu. One day tu macam teringin sangat nak makan brownies yang liat-liat tu sampai punya gigih mencari resepi, akhirnya jumpa jugak.


RESEPI CHEWY BROWNIES
Bahan A
(Cairkan guna double boil atau microwave selama 2 minit)
200 gm mentega
400 gm coklat masakan

Bahan B -
5 biji telur gred A
310 gm gula perang
2 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar emulco coklat (takde pun takpe) 

Bahan C -
100 gm tepung gandum - diayak
40 gm cocoa powder - diayak
140 gm kekacang (pecan, walnuts, almonds etc..)

Cara-cara :
Panaskan oven 160 C. sediakan loyang, alaskan dengan kertas serap minyak. 
( guna kertas A4 je pn boleh)

Cairkan bahan A, sejukkan sebentar. Pukul bahan B hingga gula hancur. Campur dengan bahan C.

Tuang ke dalam loyang, bakar selama 45 minit atau hingga masak. Bila dah masak, keluarkan perlahan-lahan dari oven. Potong panas-panas, sebab kalau dah sejuk susah pulak nak potong.

Senang kan? Diingatkan resepi ni tekstur dia liat2 sikit tau. So kalau liat2 jangan kata hakakkk tak bagitau... Selamat mencuba !

August 03, 2011

2 hari di bulan Ramadhan .. Aduhai .. TER-makan tanpa sengaja ..

7:56 PM 0
2 hari di bulan Ramadhan .. Aduhai .. TER-makan tanpa sengaja ..
Alhamdulillah .. sudah 3 Ramadhan .. Dan alhamdulillah .. Perjuangan wa untuk berpuasa so far boleh ditempuhi dengan sabar .. Walaupun ...



Errr ....




Errrr ....





Pstttttt!! 1 Ramadhan dan 2 Ramadhan .. Wa jadik hilang ingatan .. Wakaka .. Bukan ape .. Wa nih kalau duduk rumah .. Ada je benda nak masuk dalam mulut ..


Itu la yang terjadik pada hari pertama dan kedua berpuasa ...




Hari Pertama berpuasa .... wa mengadap komputer je .. Tangan menggatal nak sesedut minyak cap kapak .. Muahaha!! Dengan gigihnya wa bukak penutup minyak angin tersebut .. Amik sket .. And masuk mulut .. Ahhhh segar .. Tetibe rase pelik ..



Gulppp!! Halamakkkk bebeh!! Wa puasa ... err macam mane nih ...?? errr ... @#$%^&* (Gelabah tak hingat).. Maka wa pun sedar wa tak sengaja .. Cisss .. Bikin spoiled je .. Baru nekad taknak kantoi camtu ..



Hari kedua (semalam) .. Perkara sama terjadi .. Mama mintak wa buatkan roti jala .. Wa dengan gigih masuk dapur .. Prepare barang-barang nak menjala ..


Susu cair takde .. urmm .. urmm ...



Ok .. Dalam peti ais ade .. So wa hamik .. Dengan gigih jugak wa amik sudu .. Tuang sikit susu tersebut (wah skema) .. And masuk mulut tanpa was-was .. Sumpah wa tak sedar ape-ape ..



Tapi masa tengah menjala roti jala tu .. Wa rasa macam mulut wa ada rasa .. Erkkk .. Wa puasa kan?? Memey ah ... Omeygot!!Omeygot!! Wa termakan untuk kali kedua ... Cissss!! Dah la nak masuk waktu berbuka .. Frustt betol!!



Tapi harini .. alhamdulillah .. Wa berjaya ingat yang wa puasa ..


Sekian ^^

August 01, 2011

Alhamdulillah .. Diriku melepasi 1 Ramadhan walaupun .....

9:54 PM 0
Alhamdulillah .. Diriku melepasi 1 Ramadhan walaupun .....
Alhamdulillah .. Selesai mengharungi 1 Ramadhan dengan penuh tabah walaupun ketika hati ini sedang merindui seseorang .. Cey cey .. Takde la .. Pstttt ..


Pagi tadi masa treatment wa muntah dengan teruk .. Actually postpone muntah dah 2-3 hari .. Badan kurang stabil .. Tenaga takde .. Tapi wa pakse diri untuk berpuasa walaupun ramai tak galakkan wa berpuasa dengan keadaan skarang ..


Emm .. At least bile berpuasa .. Wa belajar erti sabar .. kan kan??


Waktu sahur tadi .. Menguji kesabaran wa dan sangat mencabar kesabaran wa .. Well .. First day puasa wa dah start demam and loya tekak .. Puas pakse muntah .. Tak keluar .. So wa selawat and istigfar .. So far ok kejap ..



Balik dari treatment .. Wa hanya layan diri dengan tido .. Badan dah rasa sangat kering .. Tapi wa tetap berjuang dengan nekad wa .. Alhamdulillah .. Wa dapat harungi dengan tabah!





Sesungguhnya hati wa ketika ini .................

I nak tackle YOU .. err .. Boleh I pinjam boyfriend YOU??

2:23 AM 2
I nak tackle YOU .. err .. Boleh I pinjam boyfriend YOU??
Propa punya tajuk!! Nak teruskan membaca ..?? Silekan dengan penuh berhemah ye tuan puan .. ahaks!!


Sabtu .. 29 July .. Macam biasa la .. Setiapkali nak datang Ramadhan .. Family abah akan buat makan-makan .. BBQ ke .. atau potluck .. So haritu actually wa eksaited memandangkan sekarang dah ada "ahli" baru dalam family blah abah .. Wooo .. Sekali lagi wa menjadi Aunty ..


Kalau blah mama .. Wa jadi "bonda" .. Blah abah nih .. Wa jadi "Aunty Fiq" .. err .. Kalau sidia ada pun .. Bley jadi "Ankel Fiq" .. Wakaka .. Omeygot!!Omeygot!! Akal wa kembali senak .. No no no .. Please remove ur memories from ur mindset bebeh!!


Sebelum pergi rumah Atok ... Wa ikut Mama pergi hi-tea .. Kekawan lama kat TNB area Taman Melawati buat reunion .. Dah lama wa tak menggedikkan diri .. Kini tiba masanya!! Yarebba!!Yarebba!! Betapa kurasa diriku sangat comel ketika menemani mama ke hi-tea tersebut .. Wa sempat kekenal dengan seorang Chef ni .. Mungkin disebabkan wa terlalu comel .. Maka Chef tersebut asyik pandang wa giteww .. I malu youuuu ..!! Disebabkan wa free lady now .. Dengan gedik terlampau wa bley ajak beliau berborak di situ .. Omeygot!!Omeygot!! Wa tak percaye wa telah hilang rasa kemaluan disitu .. Muahaha!!



And the best part is ..... My sis zeen call me!! Macam tau-tau wa ada area KL .. And disebabkan wa dekat sudah dengan tempat beliau check-in .. Dengan takde segan silu wa mintak my sis datang jumpe .. Disebabkan wa antara adik kesayangan beliau yang sangat beliau ambik berat and sayang terlampau .. Maka beliau datang jugak .. Pe lagik .. Berpeluk sakan ah .. Well .. Since wa lone rangers .. My sis la yang banyak kali teman wa .. Banyak kali ceriakan wa .. And turn to KL from Singapore semata-mata nak happykan wa .. Goshhhh .. I will never meet someone like her!!



Antara makanan yang wa makan masa hi-tea .. 
Dim Sum! Tak sempat makan habis .. 
Waitress cepat je kekutip pinggan wa .. Cehh!!


Terpaksa sensors .. Sebab terlalu sexy untuk dilihat .. 
Yang penting .. Wa punya sis kata wa makin comel .. 
Sekian ..


Ahakks .. Koleksi gambar banyak sebenarnya .. Tapi nak upload macam la haremmm .. Bukan ape .. PC wa nih PC lame .. Entah hard-disk kurun keberapa wa guna .. So agak stuckin! Nak blogging pun takde mood .. Tapi nak hapdet jugak .. Yeyeahhhhh!!



Mama bersama "cucunda" beliau .. Mohd Imaan .. 
Call me Aunty Fiq ok !! No makcik-makcik!! Tak glemer !!
That nanny u can call "Nek Ngah" .. agaga ..



Masa kenduri tu .. Wa lah yang jadi photographer .. Wa jugak jadi pemakan disitu .. Aie asyik perli wa .. "Fiqa ni.. Aie lalu je Fiqa mengunyah.." .. Erhhh!! Wa sedang posisi menggemokkan badan seh .. Wa kurus tak comel tauk??! Piuhhhhhhhh!!




Photographer yang bertugas malam tersebut .. 
Muka tension + penat + depressed!
Omeygot!! Sungguh sakai beliau ini .. 
No wonder takde siape nak ngurat .. Eceyh!


Lepas tu .. Masa untuk pulang .. Macam biasa wa bersalam dengan orang tu dan orang ni .. And last wa salam and hug Farah .. (awek Aie) Hug and hug ..



"Farah .. I nak pinjam ur boyfriend kejap je .. Boleh?? Kejapppppppppp je .. For 1 picta!"

Farah said ..... "Of course la u can .. I tak kisah .. I sporting .. U go and I will snap ur picta .. OK?"



With Farah at Pavillion .. 
Masa jadi supporter adik wa that Friday ..
Abaikan wajah wa yang gemok ..
 Ini time" banyak air dalam badan ..





Wa rasa wa dah sungguh dewasa dalam ini gambar .. 
Omeygot!! Perasan tak hingat!!
Kasut bagi peranan penting ok!!




And the last picta is .....






Dia je mostly baik dengan wa dari kecik .. 
And I love him so much .. Yeah .. 
As my bro .. Wa "akak" dari dia .. Haha .. 
And wa tak bercinta dengan guys young than me :)


(Kesakaian wa terserlah dalam ini picta)

Selamat berpuasa ..

Sekian .