RESEPI KARIPAP TELUR REBUS ALA IKEA

RESEPI KARIPAP TELUR REBUS ALA IKEA - Ingat nak update Semalam .. Tapi wa dah kembali semput .. So layan diri .. Tengah menaip semalam .. Wa boleh pulak terlentok atas keyboard and tertido .. Padahal semalam Ying suruh rest .. Wa dengan kental cakap wa tak boleh nak rest sebab sakit sangat .. errkk .. I'm damn tired becoz of the treatment and kena kontrol air .. nehi nehi!! Wa betul-betul tak kuat lately ..

Petang semalam wa bikin karipap .. Sebenarnya dalam this week memang every petang wa bikin karipap sebab wa sangat suka main kelim-kelim karipap tu .. Ahaha .. Bukan tu je sebab .. Tapi wa dalam cita-cita menggemokkan badan se-ideal mungkin .. Lagipun wa kena kuat makan .. Kalau tak .... Ada je yang risau pasal wa .. err .. Karipap??

Sebenarnya jalan cerita yang mudah .. Wa teringin nak makan karipap Ikea .. Wa tak pernah makan tapi biasa dengar .. SO the different karipap Ikea ni dia ada telur .. Sangat lemak berkrim macam yang membuat karipap tersebut (wa arh tu) .. Muahahaha!! Yang penting .. Tak ada yang mustahil bagi wa kalau wa inginkan sesuatu .. err .. TER-riak plak .. huh!

Gambar ihsan Google ..
 Sorry to owner .. Wa tak sempat nak snap wa punya karipap ..

Ok .. Sini ada resepi .. Yang di-derhakakan oleh wa .. Macam biasa .. Wa punya MAP adalah incik google .. Muah incik Google!

Pastri -
2 cawan tepung gandum ..
1 cawan butter .. (Yang sejuk,lu kekerat jadi kiub.. faham?)
Air +ais .. agak-agak je

Ni wa guna tangan je .. Wa rasa puas belasah doh pastri tu .. Lu ambik butter campur dengan tepung gandum .. So lu ramas sampai lunyai .. Sampai agak-agak rupa dia macam serbuk roti .. Lu tambah air sampai dia jadi doh .. Campur la sesikit .. Jangan lu belasah masuk air bebanyak .. Ok dah jadi?? Jom kita bikin inti ..

Inti - (Versi wa yang rajin)
Kentang .. Wa guna 4 bijik ..
2 labu bawang merah (Yang besar) .. Kau potong la kekecik kekiub ..
1 labu bawang merah .. (Kau blend aje) ..
2 sudu besar udang kering (Blend je dengan bawang) ..
2-3 sudu besar serbuk kari ikan ..
Udang basah .. (Kalau kau kaya letak la bebanyak .. kalau miskin letak banyak jugak!)
Daun kari .. (Ikut suka kau laaa) ..
Air rebusan kulit udang ..
1 kiub pati ikan bilis ..
Garam gula ikut lidah lu ..
Telur rebus .. Ikut suka lu jugak ..

Ok.. Kentang tu macam biasa la .. potong dadu .. nak potong tiga segi pun boleh .. ikut kreativiti dan kerajinan lu .. Ok .. rendam dengan air garam .. Nanti lebam .. kentang tu jadi hodoh .. Lepas tu .. Hiris nipis-nipis daun kari .. nak letak seselai pun ikut suka kau jugak laaa .. Haa~ Bawang dengan udang kering blend tadi .. tumis dengan bawang dadu and daun kari .. tumis punya tumis .. Letak la serbuk kari ..(Makesure bancuh dengan air dulu) .. Dah tumis tu .. masukkan air udang .. and bahan-bahan lain .. Lepas tu perasakan ..

NOTED :: Inti karipap yang rasa memanis sangat la kaw-kaw sedap ..

Dah siap inti .. dah siap pastri .. Apa lagi .. Masa membungkus inti la .. Telur rebus tu lu potong la ikut kehendak lu .. nak potong 4 boleh .. nak potong enam boleh .. Letak setiap satu potongan dalam setiap karipap .. Bungkus macam biasa .. lepas tu goreng .. Lepas tu makan pepanas .. Wa makan 10 bijik semalam .. TQ ..

Oleh kerana wa masih sesak nafas semalam .. Wa telah dimarah oleh Ying .. Risau betul dia kalau wa sakit and tertekan .. Alhamdulillah wa hilang seorang kawan terapat wa .. Wa dapat orang yang betul-betul faham kehidupan wa ..

Ok nak sambung tengok Juvana .. Menggigil je masa menaip ni sebab dah lambat .. huh ..

Last and last .. For those yang sangat caring and sangat menyayangi wa ..

RESEPI KARIPAP TELUR REBUS ALA IKEA RESEPI KARIPAP TELUR REBUS ALA IKEA Reviewed by Tunsha Ayunie on July 11, 2011 Rating: 5

4 comments

  1. Kakakkk lain kali post lah dkt rumah. Rumah kita bukan jaoh sangat pun. Hihikk :P

    ReplyDelete
  2. @milla Hehe .. Mintak said hamik .. Akak jalan 5 mins kang terus terpengsan .. Nanti try2 la bikin .. ^^

    ReplyDelete
  3. eleh,betul ke ni kamu yang buat??keh3.....alaaa...senang je nak wat karipap ade telor ni....keh3..tapi kalau takde telor,nak gune ape???anyway,terkejut tengok makin lame kamu makin gojess keh3

    ReplyDelete
  4. @irwan miswan Pakcikkkkkkk!! Sejak wa putus cinta nih la wa nampak tersangat gojes dan makin jahat!! Hey u!! I miss u bebeh!!

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.