March 03, 2011

RESEPI : Asam Pedas & Sambal Belacan Gojesss

Ehem~ehem ..
dah masuk waktu senja ni baru terasa nak menghapdet ini blog yang huduh .. huduh ke??.. ah dulik ape wa .. ade wa dulik??.. tak kan kan??..

yuhuuuuuuuuuuuuu!! wa happy ni .. at last .. tercapai hajat nak makan asam pedas ikan merah .. haiz .. bahan2 tak cukup .. tapi wa belasah je la masak .. janji ade rasa asam pedas ok! .. yang pastinye .. sangatla sedap ..! mengalahkan orang mengandung je minah ni .. 

dulik ape wa .. perut wa .. actually dari smalam wa tak lunch .. tak makan ape2 dah lepas bantai nasik lemak .. haizz .. incik kekasih jangan marah ye .. your gojes ni memang hampeh gile babeng ..

lai lai wa nak upload pic and ready the resepi .. jejenggggggggggggg!!

Sources by Google.

Asam pedas gojes
(A)
Kepala ikan merah
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
1 sudu kecil lada hitam (kisar jadi serbuk)
..agak2 la nak brape banyak cili boh
sedikit belacan
(B)
semangkok air
agak2 air asam jawa
sedikit madu lebah
garam secukup rasa
daum kesum
bunga kantan

Cara mentibai bahan2 diatas adalah :
Kisar semua bahan yang bertanda kamilah bintang (A) dengan sedikit air .. lepas tu tumis sampai pecah minyak ..  haa .. nak tau macam mane? .. mase korang tumis tu .. mesti rempah dia meletup2 .. sampai membuatkan korang rasa nak shuffle je untuk melawan letupan rempah yang korang tumis tu.. nak tau dia dah pecah minyak ke belum .. korang tunggu la sampai rempah tu tak meletup2 sampai comot keliling dapur .. lepas tu masukkan semua bahan2 (B) .. and last masuk ikan .. biar mendidih lame .. rase la sedap ke tak ..

hasil dari tangan sendiri ok!.. asam pedas versi auni memang gile marveles .. oOooyeahh!!

Sources by Google.


Sambal belacan
20-25 biji cili api
secubit garam
secubit belacan
2-3 air asam jawa *Make sure gune lesung batu*

Tumbuk sampai berkecai bahan2 diatas .. then letak asam jawa ..
ok dah siap!! silekan makan :) Wallaweyy!! First time wa masak tak gune Pak Aji .. Rase lebey sedap makan harini ..

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.