3/1/11 - DARI JARI NOVELLA

March 31, 2011

Aku belog sambil walking je la hari ni!

5:52 PM 0
Aku belog sambil walking je la hari ni!
Akibat jari tercalar (walhal sikit je) .. maka wa tak ada mood mau update apa-apa .. haizz!! bukan tak ada mood .. tapi idea terkubur je hari ni akibat pasal tak pasal terjadinya low-blood .. mungkin jangkitan virus dari beloved lessy si  Mia Myra .. aduhai ..


Maka disebabkan malas lagi menambah idea yang menggerutu bagai rambut yang berkutu .. wa lebih rela blogwalking kesana kesini sambil hati meluap-luap dengan perasaan jealous bila memasing boleh hapdet entry sampai 4-5-6 entry dalam masa satu hari .. arhhh!! JEALOUS!!

Moral of da story ..  otak sila kentalkan ye auni ^^

Thx sebab membuntangkan mata sambil membaca ..

Aduhai kaki .. jangan kau apa-apa :(

9:27 AM 6
Aduhai kaki .. jangan kau apa-apa :(
Bangun-bangun pagi wa dah rasa susah nak pijak lantai .. sakit sangat .. now sedikit ok .. then bila berjalan sikit .. rasa macam nak patah kaki ni ..

huh! Wa tau sebab apa .. tulang wa makin reput .. kenapa ni .. :(

Ubat wa dah ambik .. makan pun wa jaga .. (tak la jaga sangat pun) .. tapi kaki still macam orang dua .. tak sanggup betul bayangkan kalau kaki wa bengkok macam patient kat sana .. waaaaaaaaaaa!!

bukan kaki je .. tulang belakang wa .. tulang tangan wa .. semua dah sakit-sakit ..


Tapi takpe! Wa harus kuat! harus wa kuat! wa taknak jalan guna wheelchair .. wa taknak hidup atas wheelchair .. TAKNAK!TAKNAK!

doakan wa selalu OK dan bahagia ye :) amin .. Terima kasih ye ^^

psttttt!! Jangan suruh wa minum susu .. sebab kidney failure tak boleh minum susu .. phosphate tinggi!! (sedangkan susu memang kegemaranku =.=")

Thx sebab membuntangkan mata sambil membaca ..

Poco-poco haram .. Gangguan betul!

3:09 AM 4
Poco-poco haram .. Gangguan betul!
Wa dah menguap berapa kali .. tido berkali-kali ni haa! Tido je terbangun .. lepas tu tido balik .. then tiba-tiba terbau something kurang senang *takut ni* .. lepas tu sambung tido .. lepas tu baru nak start berdengkur tetiba pulak teringat pasal lambang salib dalam tarian poco-poco .. terus rasa nak hapdet .. haiz .. berhantu betul otak wa malam ni!


Selepas semak beberapa sumber .. perghhhhhhh!! wa jadi bingung sampai mata boolat tetiba sebab .. err! poco-poco satu tarian pemujaan roh??! Hoiii!! kenapa baru sekarang bagitau .. kenapa??kenapa??

Tapi kalau fikir sejenak .. imbas kembali "bunga" tarian dalam poco-poco tu .. sebenarnya melambangkan "SALIB" .. jahil sungguh sebab terlalu obses dengan tarian tu sampai tak perasan :)

    Surat dari Mufti Perak*

nasib baik wa bukan peminat poco-poco .. just balik JB je selalu pakcik buat poco-poco ni .. haizzz!! seem so simple tapi too scary for me .. Yang mana boleh elak .. sila elakkan ye ^^

pstt!! Insaf taknak menari poco-poco dah!! Lepas ni nak zapin sambil shuffle plak .. sekian!! Pasni hope boleh membungkang tido bagai nak gila!! esok pagi mau jalankan tugas seperti biasa .. jejenggggggggg!!!

Thx sebab membuntangkan mata sambil membaca ..

March 30, 2011

Gaduh je clash! Clash je gaduh!

2:52 PM 4
Gaduh je clash! Clash je gaduh!
Entry ni adalah untuk perli diri sendiri .. arghhhhhhhhh!! TERPAKSA MENGAKU!! actually terjadi untuk beberapa orang kat luar sana .. why?why?

Pengakuan :( wa dah fade-up dengan keadaan berikut .. CLASH disebabkan BERSEBAB boleh tak?? erk .. korang faham ke ape wa cuba explain ni?? tak faham sila tolong fahamkan jugak :(

Huh! baru sedar diri .. Bila gaduh .. lepas tu asyik mintak clash .. tak bermaruah betul .. (serius malu ingat balik) .. ye ye .. bila gaduh je terus cakap .. KAU LEPASKAN AKU SEKARANG JUGAK!!


weh baru couple and bercinta ala-ala monyet weh! Kalau kahwin nanti .. gaduh sikit dah mintak talak camne?camne? Perempuan nehi-nehi la nak jatuhkan talak .. kalau lelaki?.. macam mana?.. kenapa banyak kes penceraian kat dunia ni?.. sebab tu la .. LELAKI TERCABAR .. oh kerana mulut ku dijatuhkan talak :(

DULU memang wa macam tu .. now SERIK!! sebab??.. haih .. jangan lepaskan kalau kamu memang tak rela melepaskan :) Cinta tu suci ok .. tak perlu persendakan ..

psttttt ( nak berubah dan berubah dan berubah menjadi seseorang yang boleh dihargai .. ♥ dia ) I can bears all the trials in this world .. but I cant face-up IF I have to lost HIM :)

mode - sukusukubasi :(

Thx sebab membuntangkan mata sambil membaca ..

Deco Deco Beng Beng Boong!!

12:17 PM 15
Deco Deco Beng Beng Boong!!
Err .. Chakk!! Baru balik hospital .. First blog wajib bukak .. Abam Ben la .. haiz ... Tak pepaham lagi?

Header diambil atas keizinan beliau*

Tu je!!Tu je!! Letak header je ok!! Fuhh!! rasa-rasa dah banyak kali mengemaskan belog wa yang sememangnye tak berapa kemas ni .. abam ben tak kasi blog ni berat .. penimbang wa hilang suda .. macam mana??huh!! ...... kaler-kaler wa ni agak sakit mata tak?? kalau sakit sila ready eye-mo okeh!

Haa jemput-jemput la masuk .. sila bawak makan minum sendiri ye ..

Yang nak join sila pergi ke ..

Thx sebab membuntangkan mata sambil membaca ..

March 29, 2011

Laillahailla_ Tabahlah!

3:36 PM 3
Laillahailla_ Tabahlah!
Wujud perasaan kurang enak since pagi tadi .. Lagi-lagi kesalahan wa cipta sendiri .. today seriously not in mood to updated anything .. FB - close .. Hantu betul .. nah .. dari dulu wa dah dapat pengajaran .. social web banyak meruntuhkan orang .. May this blog is alwix last for me to communate with other .. Terima kasih diariku :(

Since dari tadi airmata meleleh setelah puas wa pujuk hati jangan leraikan .. KALAH! wa hanya manusia yang serba lemah ..

... Siapa wa nak bangga diri dengan kejahilan diri berbanding orang lain yang berilmu? wa sendiri kalah dengan diri sendiri .. apa lagi wa harapkan? Setiap detik wa bahagia .. wa sentiasa lupakan DIA .. tapi disaat wa dalam kebingungan dan memerlukan seorang teman .. DIA sentiasa ada .. yang Allah .. hinanya aku :(


Hati wa sedikit tenang bila mendengar alunan surah-surah di SINI ..

Wa akui .. wa manusia yang serba alpa .. wa hanya kategori gadis yang tidak jumpa hala tuju dalam kehidupan .. Ya Allah .. aku memerlukan pembimbing untuk membimbing hari-hariku :( *sigh*

March 28, 2011

Durian Jahat!

6:04 PM 3
Durian Jahat!
Dapat story ni daripada mama sendiri .. semalam maktok dengan atok pergi melaka .. rumah Tok Aunty Sayang sebab nak makan durian kat dusun .. tau tak durian tu ape??tau x?tau x??

Sile abaikan rupa bentuk duria yang tak kacak ni ..

Ni lah rupe durian tersebut .. akaka .. ok .. disebabkan nak makan durian punya pasal .. atok sampai mabuk .. kenape wa kate camtu??.. akibat overdose makan durian gamaknya .. kepala atok berdarah sebab terlanggar bucu tingkap kat rumah Tok Aunty .. Nasib baik la Nek Ton aka ex-staffnurse ada smalam .. meh view sket picta atok dirawat oleh Nek Ton ..

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Yang bestnye .. atok tak perasan pun kepala dia meleleh dengan darah .. Nasib Uncle Jim perasan .. adoila atok .. makan durian sampai lupa diri


Thx sebab membuntangkan mata sambil membaca ..

March 27, 2011

OK!belog wa buruk..

8:10 PM 2
OK!belog wa buruk..
Haiz ..

wa tatau ape yang wa godek-godek sampai jahanam wa punya blog ni ..
so for moment .. wa nak jadik kontraktor pembinaan untuk blog wa yang dah macam sakai ni :(

tiba-tiba pulak musim panas buat badan wa berpeluh-peluh plus darah tinggi semakin tinggi .. ayoyo :( readers .. pls doakan wa sihat sempurna macam selalu ye ..

♥ korang :)

March 26, 2011

Mama Cakap Pada Aku....

10:23 PM 1
Mama Cakap Pada Aku....
Macam mana nak start .. macam mana??macam mana??.. 


bukan nak mengarut walaupun otak dah freezing and stuck .. saja mahu abadikan apa yang mama cakap .. sungguh! akan cuba lebih hormati mama .. tak ada yang ternilai melainkan mama .. *aduhai emosi tetiba* ..

Hati ibu .. dia yang melahirkan .. mampu ke dia tengok anak dia terguris walau sedikit?.. ok aku speechless ..

Mama cakap ....

.... Tak ada orang lain yang boleh marah anak mama kecuali mama .. sebab mama yang mengandung .. mama yang melahirkan dari rahim mama .. abah tak boleh marah@pukul .. sesiapapun tak boleh .. mama haramkan ..

.... Mama kecik hati kalau orang merendah2kan anak mama .. mama lagi kenal macam mana anak mama .. orang lain tak berhak mempertikaikan macam mana anak mama ..

.... Mama masih mampu jaga anak-anak mama walaupun mama susah .. mama tak perlu mengharapkan orang lain untuk menampung hidup anak-anak mama ..

.... Mama terasa hati bila ada yang menyakiti hati @ perasaan anak-anak mama ..

.... Mama tak boleh tido kalau anak-anak mama sakit .. mama cuba tido pun mama masih risaukan anak-anak mama .. 

.... Mama haramkan sesiapa yang buat airmata anak-anak mama jatuh ..

akhir sekali mama cakap ....

.... Itulah naluri seorang ibu .. hangpa rasa sakit .. mama rasa jugak .. orang buat hangpa sakit hati .. hati mama sakit jugak .. hangpa tahu nak seronok .. tapi hangpa tak tahu hati mama .. Tapi kebahagiaan anak-anak mama .. tetap kebahagiaan mama ..

See!! Betapa kuatnya naluri ibu terhadap anak-anak dia .. Aku jadi speechless bila mama cakap macam tu .. Aku pernah tengok marahnya mama kat someone sebab buat adik aku murung .. MEMANG!!  marah dalam diam .. takkan nak pergi serang budak tu kot .. kan kan kan??..

Segarang mane pun mama .. mama tetapTERBAIK!:) walaupun aku selalu melawan .. hakikat dan hakiki aku pun tak sanggup bila orang menyakiti mama ..

Sekian

Lembab macam tisu basah?

10:42 AM 0
Lembab macam tisu basah?
Ok! Actually bukanlah cerita pasal tise .. bukan bukan! wa actually baru lepas breakfast kat mekdi (Mc'D) .. Tapi pagi-pagi sefamily tarik muka .. bukan tarik muka sesama sendiri .. tapi geram ada moto bodoh park kat tempat kereta .. haih! Tau la awak naik superbike .. tak payah tayang la bro .. bukan lu sorang naik superbike kat malaysia ni .. erhh!!

Masuk mekdi .. abah tego dia .. dia boleh kata .. "biarlah" .. biarlah??.. apak wa tanye elok-elok lu hentam kerek plak .. nasib baik wa pakai tudung and tak sihat tadi .. kalau tak harus wa tunjuk betapa gengsternye wa .. dah la wa half-half moody ni! takpe takpe .. what u give .. u will get back .. eceh!


ok tutup cerita moto .. masuk-masuk mekdi punya la gigih nak beli breakfast .. tapi punya la lembut lambat gila alagappas ! tak boleh dimaafkan betul .. lately kalau weekend memang ramai sebab masing-masing dapat coupon .. sampai cleaner mekdi pun berlagak jadi taking orders (pengambil pesanan) wa google je ni .. ah dulik ar! orang nak marah ke kalau wa broken english?.. tak bawah matik pun aih ..

sambung balik cerita tadi .. mama sampai buat muka RM1.50 sebab bengang punya pasal .. then meja tak dibersihkan .. so siapa nak duduk makan tu .. kena la kutip sampah sendiri .. kan kan kan .. mama dah kuar word stupido kat pekerja-pekerja mekdi .. at last ada yang bikin report .. baru memasing terhegeh2 nak bersihkan meja semua .. haih! company punya besar tapi tenaga kerja macam hampeh .. lain kali jangan jadi customer services ok! marah ni ..

pstttt!! hari ni adik keRAPATan wa nak balik ke UITM :( sedih pulak .. selamat pulang dik .. huk huk =.=" masa habis menaip dia baru lepas  peluk cium dengan wa .. nape balik sini kejap sangat .. waaaaaaaaa!!

Thx sebab membuntangkan mata sambil membaca :( ..

March 25, 2011

Kau ingat bunuh diri tu .. kau BAHAGIA??!

1:10 AM 0
Kau ingat bunuh diri tu .. kau BAHAGIA??!
Arghhhhhhhh!! semak!! mula wa macam nak jadi hulk kaler purple ni kang .. (dah macam barney pulak) .. gerammmmmmmmmmm sangat!! baru wa buat entry pasal jangan aniaya diri .. tup tap ada kes cubaan bunuh diri yang baru berlaku petang tadi .. haih! bodoh ke tak sayang nyawa?? wa pelik!wa pelik! penat mak apak kau jaga kau dari kecik .. pastu senang-senang nak bunuh diri .. *mendidih pulak rasenye*

Tapi .. tapi .. tapi .. tak boleh jugak salahkan budak ni 150% sebab kita tak tahu apa masalah dia .. just wa geram sangat dengan keputusan yang dia buat .. aduhai ...

mungkin putus cinta?
gagal SPM?
mengandung?
ditinggalkan macam tu je?
bla .. bla .. bla ..


Entah la .. tak tahu kisah sebenar pun .. yang menonton ada jugak yang bodo .. boleh pulak bertepuk tangan bagai .. really stupido la =.="

Tak tahu la dia dah mati atau tak .. ada yang kata sudah .. ada yang kata patah kaki je .. wa sendiri takut .. takut dengan keputusan cetek akal sahabat seagama & bangsa ..

Semoga boleh dijadikan iktibar .. untuk pangkat-pangkat adik2 diluar tu .. tolong la jangan buat kerja macam ni .. tak cium bau syurga nanti :(

psttttt ... sebaknye bila ada yang kata gadis tersebut dah mati .. jiwa lembut betul wa ni taw ..

ok la .. nak tido :( esok treatment lagi .. nite all~

Thx sebab membuntangkan mata sambil membaca..

March 24, 2011

STOP!! aniaya DIRI SENDIRI

9:18 AM 0
STOP!! aniaya DIRI SENDIRI
Morning!! Actually baru je bangun .. macam biasa tunaikan kewajipan jadi alarm clock incik kekasih sebab beliau susah nak bangun pagi .. Then nak sambung tido .. Tak boleh nak tido pulak .. Dapat pulak idea nak menaip dalam entry ..

Lu orang penah aniaya diri?? pernah?? pernah??
Aniaya diri ni banyak .. sebab putus cinta .. rasa kurang kasih sayang .. rasa tak adil kepada dunia .. err .. macam-macam lagi .. haih ..
  • Bunuh diri (ini kerap berlaku zaman sekarang)
  • Menyakiti diri sendiri (kelar tangan..hentak kepala kat dinding..etc)
  • Menangis dan menangis (PERLU! tapi janganla sampai sakit)
  • Menyalahkan diri dengan semua keadaan
  • Sedih .. murung .. rasa tak berguna langsung ..
Yang kat atas ni adalah contoh-contoh bagaimana seseorang aniaya diri mereka sendiri .. boleh jugak dikategori sebagai TIDAK HORMAT DIRI SENDIRI .. tolong!tolong!tolong! janganlah sakiti diri sendiri .. memang sakit bila kita disakiti tanpa kita menyakiti .. tapi ingat ok! Allah itu selalu adil kepada hamba yang teraniaya .. jadi apa yang kita nak sebenarnya?..

Cuba ambil 5 langkah lagi untuk Hormat Diri Kamu .. kesian diri kamu .. tak bersalah dan tak patut sakiti ..
  • Cuba hargai dan sayangi diri sendiri dengan menerima segala kelebihan pada diri kamu .. dan menerima kelemahan diri kamu ..
  • Manfaatkan kelebihan diri untuk hidup lebih baik dan cuba perbaiki kelemahan diri ..
  • Percaya kepada keupayaan diri sendiri .. bukan atas desakan orang lain ..
  • Jadi seorang yang bermaruah .. bukan seorang yang lemah dan lemah dan lemah setiapkali disakiti ..
  • Istigfar .. istigfar .. istigfar ..
Firman Allah,
"Dan orang yang melakukan kejahatan atau kesalahan sendiri tapi setelah mencari Pengampunan Allah,ia akan menemui Allah Maha Pengampun,lagi Maha Mengasihani"
(An-Nisa 4:110)

Semoga hari ini lebih baik dari semalam .. dan semoga semalam memberi pengajaran kepada kita .. dan semoga esok masih ada waktu untuk kita perbaiki diri .. InsyaAllah :)

Thx sebab membuntangkan mata sambil membaca..

March 22, 2011

Aku benci ROKOK - ROKOK benci AKU!

9:09 PM 4
Aku benci ROKOK - ROKOK benci AKU!
Ok last minutes pasal statement .. baru TERperasan Abam Ben buat segmen .. pasal .. err .. err .. haa! ROKOK!! ape?ape? ye la .. ROKOK!! mampuih incik kekasih baca kalau wa jawab soalan-soalan berikut .. eh eh .. ni pendapat dari wa yang jujur lagi gojes ok .. so sila sila baca .. jangan iggy wa .. wa baik .. ok takde kena mengena ..


Abam Ben tanye :: KENAPA ANDA BENCI ROKOK??

Wa pun jawab :: ok jujur .. zaman sekolah wa pun smoker tapi bukan tegar la .. al-maklum jahat tahap tapir (kesian tapir) .. haa sambung! now wa benci gilak kat rokok sebab asap-asap beliau membuatkan wa semput rasa macam nak matik .. pastu sape-sape yang isap rokok tu selalu jeeeeeeeeee berbau busuk! isk isk .. tak patut tak patut! lagi satu merokok tu satu pembaziran .. kalau rokok 1 kotak RM10 .. kalau sebulan beli dah RM300 .. bazirrrrrrrrrrrrrrrrr sangat-sangat! baik simpan duit tu untuk kawin ke .. beli kete ke .. haa haa ..
tapi kan kan .. alasan kukuh ....
wa benci ROKOK 
sebab SUKA KIKIS DUIT MANUSIA2 YANG JATUH CINTA KAT "BELIAU" .. 
bley kaya pakcik rokok ni taw :(

Abam Ben kate :: Pesanan buat mereka yang merokok dan bakal merokok!

Wa pun menaip :: Kepada perokok .. Hargailah nyawa .. hargailah duit dan kesihatan kamu .. takde makna isap rokok ni .. kalau wa jadi Power Rangers Pink .. wa nak hapuskan semua rokok .. padan muke perokok! ingat kata-kata kekasih dulu - isap rokok tu bukan ada apa-apa pun .. perokok suka tengok asap je .. yeke?yeke? ceciter ceciter betol ke?? huh!! Kepada bakal perokok .. lu nak mati@rugi .. go go beli rokok .. ada wa dulik??..

Abam Ben cakap :: Pendapat anda mengenai mereka yang merokok ini ..

Pendapat wa pulak :: Sebenarnya dorang isap rokok tu bukan apa-apa pun .. just mindset .. bila minda kata isap rokok tu boleh release tension .. bla-bla-bla .. tu la manusia jadi perokok tegar .. konon gagah la isap rokok tu .. tu pendapat wa ok PENDAPAT wa!! bukan niat nak hentam perokok sebab wa pun spesis mereka-mereka jugak zaman keremajaan dulu ..


... Alhamdulillah now dah tak rasa nak sentuh pakcik pengikis(rokok) tu ..
Jalani hidup yang sehat .. ok??..
Thx sebab membuntangkan mata sambil membaca..

March 17, 2011

Sanggup ke kita hidup SUSAH selepas kita MEWAH??..

5:21 PM 1
Sanggup ke kita hidup SUSAH selepas kita MEWAH??..
After wa checkup tadi .. wa ikut abah jumpe passenger from China .. tak habis-habis abah repeat .. "kalau dia kasi duit .. alhamdulillah" .. bukan sebab abah materialistik .. tapi mungkin abah dah tak sanggup hidup susah .. jujur sebagai manusia yang tidak sempurna .. wa rindu nak tengok abah pakai baju office ..

tadi wa jumpa ramai kawan-kawan sepejabat abah .. mata wa berair .. wa bayangkan abah segak berbaju kemeja dengan tie dia .. dengan kasut berkilat2 .. now abah pakai baju teksi .. bawak teksi yang nazak .. selalu mengeluh sampai bila dia nak macam tu .. as anak .. wa speechless .. plus wa tak kerja .. umur meningkat .. setiapkali tengok abah yang tak berupaya bawak teksi .. hati wa sebak .. tapi still kontrol .. ececey ..

sudah2 la .. wa bukan nak cerita untuk simpati atau apa .. saje nak pointin tentang tajuk entry ..

sanggup ke kita??.. sanggup ke kita??..

Contoh :: Dulu ada duit .. banyak .. mewah .. bila time Allah tarik balik .. baru lah tergapai-gapai .. so??..

tepuk dada kiri . tanya dada kanan *xde kena mengena*

tanya wa??.. JUJUR di umur muda .. wa tak sanggup susah .. tapi tak sanggup pulak jadi terlalu mewah .. takut lupa diri ..

Kalau kamu??.. sanggup??..

Hidup mewah dengan duit??

@

susah .. tak terlalu susah .. tak mewah ..

tapi ...

bahagia??.. 
*sila abaikan bentuk pisang diatas*
________________________________________________________________

tanya wa??.. wa tak pentingkan kemewahan .. wa nak ... BAHAGIA!BAHAGIA!BAHAGIA!

kan kan kan??..

pstttttt ..... tadik makan sandwich SUBWAY .. tak puas .. kena 2 @ 3 bungkus lagi baru puas .. perut buaya sungguh! 

BEN ASHAARI : LELAKI vs PEREMPUAN KERANA FIZIKAL

1:29 PM 12
BEN ASHAARI : LELAKI vs PEREMPUAN KERANA FIZIKAL
Yarebba!yarebba! segmen bersama Abam Ben kembali!! Tenkiu Abam Ben sebab kasik ini statement sebab wa tetibe mati akal je lately .. ok .. sebelum tu nak warning kat incik kekasih .. jangannnnnnn perliiiiiiii sayeeeeeeeee!!! wakaka!! actually baru je memulangkan diri ke rumah sebab checkup with doctor tadi .. arhhh!! kene marah lagi .. nehi nehi .. i hate u doctor! bwerks!


Anda pernah jatuh cinta ? Apakah yang membuatkan anda jatuh cinta ? Kerana fizikal atau keperibadiannya ?

... Kenal lelaki@jantan ramai je .. tapi kali ni baru merasa apa itu CINTA .. Sifat ambil berat dan menjaga hati buat wa jatuh cinta dengan sidia .. Bukan sebab fizikal .. tapi peribadi dia .. hope sidia akan dapat kekalkan macam tu :) amin ..

Apakah anda jenis mengutamakan fizikal dalam memilih pasangan hidup ? Kenapa ?

... TAK! wa tak mengutamakan fizikal kepada pasangan hidup .. fizikal tu akan luput ditelan zaman .. tapi peribadi dalaman tak akan pupus :)

Bahagian fizikal manakah yang membuatkan anda tertarik ? Kenapa ?

... err .. nak jujur ke??.. ok PERUT .. perut sidia yang gah membuyut .. sebab nampak comel .. *malu dengan statement sendiri*

Pendapat anda jika pasangan yang dah berkahwin mengatakan 'berisi tandanya bahagia' .. Apakah anda setuju ?

... TAK SETUJU! kalau tak 'berisi' pun masih boleh bahagia kalau masing-masing ada fahaman dan tolak tarik ansur .. kan kan kan??..

Setujukah , lelaki kacak biasa kaki perempuan dan perempuan cantik pula materialistik ? Jelaskan pilihan jawapan anda ..

... Ok setuju .. lelaki kacak memang kaki perempuan .. tangan perempuan .. siku perempuan .. haa!haa! .. Kalau wa taknak yang terlalu kacak sebab wa bukan cantik .. gojes tu ade la sket .. kang kalau kekasih wa kacak kang .. ramai la pulak nak menempek kat dia .. tapi tak semua lelaki kacak tu kaki perempuan .. terserah pada diri dia sendiri .. peaceee!

... Beri contoh LELAKI IDAMAN ( bagi perempuan ) dan PEREMPUAN IDAMAN ( bagi lelaki ) ... Sila jelaskan pilihan anda .. kenapa anda pilih 'si dia ' ..

... macam pernah kuar ini soalan .. eh eh .. jawab balik .. suka yang penyabar .. kelakar .. penjaga hati .. paling new .. tak serabut .. bley handle semua problem .. bla bla bla .. sebab pilih 'sidia'??.. err err .. sebab dia buyut! sekian ..

Apakah anda berpuashati dengan fizikal pasangan anda sekarang ?

... Sangat puas hati .. hope kami bley together-gether je sesama .. lalala~

Apakah anda berpuashati dengan fizikal anda sendiri ?

... Puas hati .. sebab cukup sifat .. tapi bila tengok orang cantik .. mula ar nak jeles .. ok ok .. tu biasa :) adoi soalan buat diriku kegetaran suda ..

Perlukah seseorang wanita / lelaki itu menjaga tubuh badan kerana kehendak pasangannya ?

... Tak perlu kot .. jadi diri sendiri .. bukan sebab orang lain .. kan kan kan??.. 
tapi pelissssss la .. 
kalau ikhlas sayang orang tu ..
 TERIMA SEADANYA ok!!

Zaman sekarang ini , terlalu banyak produk menguruskan badan ... Apakah anda rasa ianya benar benar mujarab ? Ada bukti ? heheh..

... Tak tau mujarab ke tak .. tak pernah try .. taknak try pun .. bwerks!

**ok siap .. nak menyorok dalam kelambu sebelum kena bahan .. larikkkkkkkkkkkkkkkkkk!!**

March 16, 2011

Bila semuanya tertulis ..

7:27 PM 4
Bila semuanya tertulis ..
Sekadar ingin berkongsi .. semuanya suda tertulis di dalam Al-Quran mengenai kejadian Tsunami di Jepun baru-baru ini .. semoga entry ini akan memberi manfaat dan keinsafan untuk kita semua ..


1. Tarikh yang berlaku adalah pada 11/3/2011 bersamaan 6 RabiulAkhir 1432 Hijah or 6/4/1432.

2. So dengan tahun 1432 di pecahkan 14 || 32.

3. Jawapanya Jujuz ke 14 Quran.

4. Dan bulan 4.

Rahsia angka tahun ini : Jujuz 14 Ayat Quran ke 4.

Rujuk di Quran.

1. Jujuz 14 bermula pada surah Al-Hijr, dan ayat ke 4 dari surah AL Hijr menyatakan

"Dan kami tidak membinasakan suatu negeri, melainkan sudah ada ketentuan yang tetap baginya".

2. Rahsia seterusnya yang menunjukan Malapetaka ini akan berlaku di Jepun ialah dengan kedudukan Jepun dan Wilayah Seedai pada kedudukan geografi bagi ( Jepun : Latitiude 36, Longtitude 138)

so dalam 1432, 14 dah di ketahui Jujuz Al Quran. maka yang di pecahkan 14 || 32 so di pecahkan lagi 3 |2 , so now secret nombor adalah 3.

di ambil pula lokasi latititude dan longitude.

3+6+1+3+8 = 21
so next 2+1  = 3
*proved yg di maksudkan dengan no 3 adalah negara Jepun.

Dan di dalam Jepun jugak terdapat banyak wilayah .. maka wilayah yang akan di turunkan malapetaka itu ? Wilayah Seedai pada kedudukan geografi Latitiude 38'15 dan Longtitude 140'53 .

maka 3+8+1+5+1+4+0+5+3 = 30
so next 3+0 = 3.
*proved wilayah yang Tuhan maksudkan dgn angka 3 adalah Wilayah Seedai di Jepun.

3. Rahsia seterusnya dengan tarikh 6

masa yang di laporkan oleh Jabatan Metrologi Rusia .. gempa bumi berlaku pada masa 1446 waktu Jepun .

so 1+4+4+6 =15
so next 1+5  = 6
*proved 6 membawa maksud masa yang akan berlaku.

4. Dan yang seterusnya 1432 apabila di pecahkan 14||32, kini di ambil pula angka 14 dan di pecahkan 1||4 , maka angka satu boleh di kelaskan sebagai permulaan hari . Maksudnya di dalam Islam Jumaat adalah hari pertama dalam minggu itu . So angka satu memberi maksud malapetaka itu akan berlaku pada hari Jumaat.

5. Lihat .. betapa benarnya ayat al-Quran ... segala yang di nyatakan tetap berlaku . Walaupun sudah berabad kitab Quran di turunkan.

6. Walaupun zaman berubah sejauh mana sekalipun .. Al-Quran tetap bagi sepanjang zaman.

7. Di percayai banyak lagi rahsia yang masih tidak dapat di ketahui di dalam tarikh ini. .. namun sekadar ini pun telah membuatkan kita lihat dengan mata kita sendiri betapa mulia Al-Quran .. dan segala yang di ungkapkan di dalamnya ..

Wallahualam ..

To my lovely fiancee .. thanks for sharing :)

Aku bodoh??..

6:57 PM 2
Aku bodoh??..
lepas blogwalking sambil layan line yang macam siput kekhinziran ni .. wa sempat la bukan incik nuff .. bukak punya bukak wa terkejut ..


ok wa bodoh ..

WA BODOH??..

ok ok ..

tapi siapa yang surf?? .. haih .. sampai hati kamu!
psttt .. wa pandai ok ! pandai mengarut ..

cau!

Aku anak rockers :)

1:20 PM 0
Aku anak rockers :)
Firstly .. atas dasar menghormati pendapat .. wa delete entry sebelum ni .. mungkin ada yang tersinggung :) maaf ye ..

Wa anak rockers??..

OK tipu!!


Bukan-bukan .. actually wa memang anak rockers ok .. rockers tak bertauliah .. bila tengok picta abah and the band .. wa jadi berangan and bangga wa anak rockers .. haiz ..

disebabkan abah mmg PER-rockers .. sifat beliau jangkit wa .. since dari kecik .. wa memang ala-ala huha sket .. sket ke??.. haa banyak la ..

Walaupun tak pandai petik gitar .. wa dengan megahnye terhangguk2 petik gitar .. ( dulu ar ) .. Masa tu ada orang sewa bilik kat rumah kami .. Uncle Amy nama dia ..

Till now pun .. if wa dengar lagu rock .. comfirm melayan .. ala-ala rockers muslimah gitu .. hati wa lembut .. jiwa bak kudaku lari gagah berani .. *ok takde kena mengena* Jiwa wa tak terlalu gemar bersentimental .. tusebab kadang-kadang wa suka melenting ..

Abah wa layan gun and roses .. bonnie tyler .. now wa pulak berjangkit .. tapi wa more to .. layan lagu-lagu rock kejiwangan .. yang meleleh sendu sendan tu ..

rockers ke macam tu??..

Walaupun wa ganas (konon rock la tu) .. tapi hakikat hakiki sebenar .. wa mudah tersinggung .. lelagi bila dengar orang meninggikan suara .. kalau mama tinggikan suara .. wa sanggup tak makan .. wakakaka ... pigidah jiwa rock .. buat malu je!

Yang pasti .. wa tak mudah sentap :)

..... saje bikin ini entry sebab tiba-tiba TER-imbau kenangan waktu obses layan lagu-lagu rock ..

March 15, 2011

Quick Update #3

9:47 PM 2
Quick Update #3
Sumpah wa tak ada idea mahu menaip apepun .. nak menangis pun ade sebab tibe-tibe kepala jadi stuck akibat dihentak oleh perogol bersiri tadi .. ok tu tipu .. tapi kepala wa agak stuck .. in few second wa boleh lupe ape wa nak buat .. perkara biasa ke macam tu??.. atau amnesia??..


amnesia?
amnesia?
amnesia?

oh no no no .. bukan bukan .. urea rendah mungkin??.. kurang makan??.. terlalu banyak fikir??.. arghhhhhhhhhh!! *hentak kepala kat dashboard abah*

ahaks!

kurang pasti apa masalah wa .. mau check doctor .. MALAS! kang kena masuk dalam bilik ape ntah .. yang nak X-RAY otak tu .. haa satu keje .. siksa ok!

pstttttttttt .. kalau boleh .. wa rindu nak masuk bilik kak bedah pembedahan .. agaga!

BEN ASHAARI : BLOGGER IKUT NEGERI KELAHIRAN

2:36 PM 45
BEN ASHAARI : BLOGGER IKUT NEGERI KELAHIRAN
Lagi lagi segment ben ashaari .. agak-agak incik kekasih akan peperli wa tak .. hukhuk .. maaf incik kekasih :( saya bebetol obses dengan ini incik Ben statement segmen .. ntah kenapa la addict gile babeng dengan segmen Bro Ben ni .. 

blogger ikut negeri??.. okeh! wa mahu lakukan .. lalalala .. ( sambil juget dengan kura-kura )

walaupan suda lambat untuk join .. wa tak kire!! mau gak!mau gak!

   

Latar belakang .. wa lahir kat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur jam 11.30am pada 27 February 1990 .. mama orang Perak .. abah orang Johor .. wa keturunan PEJO .. anak kepada bekas Pegawai Bank .. now abah wa jadi driver taxi je .. sepenuh masa .. apa lagi??.. wa mengidap penyakit kegagalan buah pinggang since umur wa 4 tahun .. agaga .. ok itu je .. pishhhh!! 

Profession sekarang .. bibik sepenuh masa dirumah .. jaga adik .. masak .. kemas rumah .. blogging .. bla bla bla .. wa tak kerja .. so baru nak berjinak-jinak macam burung merpati untuk belajar sulam manik @ bikin cupcake @ jahit baju .. 

Blog favourite?? .. ok blog Abam Gebu .. Sebab?? wa minat masak .. sangat-sangat minat masak walaupun badan tak naik-naik .. 

Blog tak suka masuk .. blog yang suka sangat mengaibkan orang lain :) lu sendiri tak betol .. tak payah kondem orang lain .. huh! ( marah ni ) 

Harapan untuk blog .. Hope hope hope sangat blog wa neh akan bertambah peminat evento wa bukanla seorang blogger yang hebat .. andai one day wa tak ada .. hope blog ni akan dikenang jugak ..
( haiz tacing tetibe ) 

okesh! siap .. sambung lipat kain ..

March 14, 2011

First award from irwanmiswan@budak kampung~

4:56 PM 0
First award from irwanmiswan@budak kampung~
asareheh hah reheh reheh reheh reheh!! firstly .. wa nak ajak kura-kura wa menari poco-poco sebab happyyyyyyyyyy sangat sangat sangat sebab ......... dapat award!!! taraaaaaaaaaaaa!!


ehem-ehem .. wahai incik irwan .. bisa kenalan lelebih dekat??.. toinkkkkkkk!!

jakun kan kan??.. HARUS la jakun .. wa tak penah dapat award dari mana-mana blogger pun ok .. wa blogging main-main je .. ahaks! tapi bila bertambah follower mula ah jari tergedik-gedik nak hapdet selalu .. to Incik Irwan tenkiu lah! .. nanti wa stalker-stalker lagi page lu .. tenkiu jugak mempromosikan blog wa yang gojes ni

SEGMEN :BEN ASHAARI SOAL CINTA

1:24 PM 16
SEGMEN :BEN ASHAARI SOAL CINTA
Yarebbbbbbbbbbba!!.. ehem ehem .. baru balik hospital afta treatment .. dengan megahnya bijik mata tersembul ala-ala bola pingpong tengok segmen Bro Ben .. macam best je ini segmen .. ape lagi?ape lagi?.. join ah ..

test test ..


1.LELAKI pilihan anda ?

Wa jawab ..

Haruslah lelaki sejati! Kelakar .. easy to talk .. gentle .. penyabar gilak .. hormat menghormati ....... KAYA .. BERHARTA .. ADA RUMAH BANGLO 10 BIJIK .. ok tu tipu .. paling penting haruslah PENJAGA HATI TERBAIK!!

2.Perlukah lelaki SEKSI ? Definasi SEKSI seorang lelaki bagi anda ?

Wa jawab ..
 

Bagi wa .. lelaki memang perlu seksi .. definasi seksi bagi wa .. seorang yang maskulin .. pandai jaga hati .. ok itu SEKSI!

3.LELAKI pastinya sanggup berkorban demi cinta .. Apakah anda rasa LELAKI hanya berkorban sebelum memiliki cinta anda ? Apa jadi selepas dah miliki cinta anda ?

Wa jawab ..

Berkorban sebelum memiliki cinta .. err err .. berkorban sebelum and selepas dapat cinta ni tak ramai ok .. tapi mostly dah dapat memiliki .. susah mahu pertahankan .. yeke?yeke? mungkin jugak la ..

4.Pastinya anda tidak sanggup BERMADU bukan ? Kenapa ?

Wa jawab .. 
Sape cakap wa tak sanggup bermadu?.. awal-awal wa dah kasi sidia greenlight untuk pasang lagi .. tapi makesure la MADU wa tu KAYA!! agagaga ..

5.Jika anda mengetahui pasangan anda punya teman wanita lain , apakah yang akan anda lakukan ?

Wa jawab .. 
Kalau dia cari lain .. wa pun cari lain la .. ape ade hal??.. lu ingat lu je bley curang??.. wa pun bley ah .. 

6.LELAKI atau PEREMPUANkah mudah berlaku curang ?

Wa jawab .. 
LELAKI la paling mudah untuk mencurang .. lalala~

7.SETIA... pada pendapat anda , siapakah yang lebih setia pada cinta ? Apakah buktinya ??

Wa jawab .. 
Perempuan lebih setia pada CINTA .. Tuhan kurniakan hanya satu CINTA untuk setiap insan .. SEKALI perempuan jatuh cinta .. tak mungkin dia akan pandang orang lain .. (itu kalau wa) .. kalau orang lain .. err err .. tatau .. jawab sendiri!

8.Apakah anda seorang yang mudah cemburu ?

Wa jawab .. 
Sangat!Sangat!Sangat! mudah cemburu .. tapi selalu wa cover je .. konon2 brutal ah .. mana boleh cemburu .. tapi hakikatnye wa bukan je mudah cemburu .. dah cemburu tahap buta bisu pekak dah .. !

ok dah siap jawab~ rest sebentar bersama cokelat celup!

March 13, 2011

Oh my newby luvly follower ..

9:45 PM 1
Oh my newby luvly follower ..
Taraaaaaaaaaaa!!

Rindu beta yang gojes tak??.. tak rindu??.. tolong la rindu .. tolonggggggg la .. ahaks! Ape kes weh .. hyperactive tak tentu pasal .. nyampah ok!

haa .. quick hapdet ni .. wa baru balik dari Trolak-Perak .. Penat ok .. ulang alik gituk .. nak citer pasal travel kat Trolak tu .. err .. tak berapa menarik pun .. akaka ..

by the way .. from Trolak turn to KL .. then lepak rumah atok ..

and .. and .. and .. bila sampai rumah .. dah bertambah follower wa .. ehem! seronok pulak bila tengok follower meningkat .. tenkiuk!tenkiuk!


eventhough total followe just "25" .. wa macam eksaited excited sampai meloncat macam kera menari poco-poco sebab tak pernah jangka pun .. *ok jakun* .. thanks untuk latest follower .. mwahs!mwahs! ..

nanti bila kesihatan betul-betul bagi keizinan .. wa akan hapdet lagi dengan penuh semangat proton waja ok?..

thanks yang sudi mengfollow diriku yang gojes lagik kerdil ni :( uhuk uhuk ..

psttttttttt!! my tonsils dah ok!! yarebbbbbbba!!

March 12, 2011

BLOGGER LELAKI vs PEREMPUAN

12:52 PM 8
BLOGGER LELAKI vs PEREMPUAN
Tak pepenah wa amik contest dari memane blogger .. tapi harini tangan tersangat rajin nak join contest Bro Ben yang gagah ni .. pishhhhhh!!

1........... 2............ 3............. goooooooooOOoooooooo!!


1.Dalam memberi pendapat dalam entri .. apakah blogger lelaki benar benar ikhlas..?

Wa jawab : Kejap .. sebagai seorang lelaki .. Bro Ben benar2 ikhlas tak??..(Kompem bro ben marah sbb tanye dia balik)

2.Blogger lelaki malu nak letak gambar ? Kenapa ?

Wa jawab : Eh malu ke??.. haa yang malu tu mungkin disebabkan mereka dan mereka terasa diri terlalu kacak untuk ditayangkan di blog .. kan kan kan?? *tolong angguk bagi pihak lelaki*

3.Pada pendapat anda , kenapa lelaki berblog ? Secara umum ..

Wa jawab : Kongsikan idea memasing .. kongsi tentang hal itu dan ini .. err err .. maknanya lelaki ni memang suka berkongsi cerita la ..

4.Blogger lelaki lebih mudah dapat ramai follower berbanding perempuan ? Kenapa ?

Wa jawab : Lelaki pandai tarik minat seseorang dengan penulisan diorang yang kadang slumber berok je .. waka waka eh eh ! :D

5.Blog lelaki yang anda wajib masuk setiap hari ..

Wa jawab : Ben Ashaari dengan Mat Gebu dengan .. err sesape blogger lelaki yang rajin hapdet blog dorang tanpa bosan ..

6.Jika anda blogger lelaki , apakah yang akan anda letak dalam blog anda ..

Wa jawab : wa akan letak picta gegurl paling cun .. err .. photoshot ke .. camtu ar .. pishhh! .. eh jap nak interbiu Bro Ben balik .. kalau Bro Ben nak letak ape ye??..

ok dah siap :)

(agak-agak wa kena debik tak dengan jawapan diatas??...) ....... larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!

March 10, 2011

Hantu??.. err err~

3:16 PM 0
Hantu??.. err err~
Hantu .. ish ish .. lu orang takut ke sama hantu ??.. teringat saat keberanian wa semasa tinggal kat Taman Melawati .. Jalan H2 .. ehem~ memang dari kecik wa dengan cousin yang lain selalu dimomokkan dengan cerita-cerita hantu dari Arwah Toktam .. Kalau ada arwah Toktam .. cerita yang kami nak dengar mesti cerita hantu .. cucu Mohammad memang berani ! nak kate ape kan .. lalala .. haippp! jangan takbur auni .. shhhhhhhh!!...

Nak dijadikan cerita .. one day masa wa lepak kat rumah atok .. and nak balik ..
(sebab rumah wa dengan atok satu lorong waktu tuh) .. wa tak sengaja ah tengok atas pokok besar depan rumah atok .. jejengggggggg!! wa nampak!wa nampak! ayat wa dari dulu sampai skarang kalau nampak makhluk Allah tu .. wa just cakap .. "gua tak kacau lu .. lu jangan kacau gua ok?" .. haa lepas tu makhluk Allah tu pun pergi .. dengar cakap betul .. ok boleh jadi kawan .. ahh mengarut suda!

Penah jumpe hantu?.. comfirm semua penah .. kan?kan?kan? .. jangan tipu la .. yang korang tengok citer khufarat khurafat tu ape?.. haa?haa?..

Nah! Amik ni sebagai pembakar semangat korang yang macam kura-kura wa tu ..

Kalau jumpe .. hantu pocong ..
Hantu yang berbungkus macam lepat pisang baru masak ni memang mudah cari kelemahan dia .. Kita just perlu bukak tali pengikat di atas kepalanya dan tarik kain balutan dia .. Mesti dia begitu kemaluan lepas tu .. sebab dah terbugel .. heeeeeeee heeeeeeee heeeeeeee *sile ikut nada hantu pls* ..

Kalau jumpe .. hantu langsuir ..
Dia suka tenung kite taw taw .. apa kate kite pandang dia dengan penuh rasa kasih sayang sambil jejelir lidah kat dia .. pastu bagi dia make-up maybeline @ kasi dia tengok cermin .. dia mesti malu sebab dia tak gojes macam wa .. *eh ade kene mengene ke?* ..

Kalau jumpe .. hantu pontianak ..
Dah sah-sah hantu ni suka ketawa .. mula-mula korang tanya la dia kenapa dia ketawa?.. kalau dia buat tatau je .. korang ketawa la sekalik .. piching jaga .. ketawa sampai dia senyap .. kalau dia tak senyap jugak .. korang sila hanta resume untuk jadi anak buah dia ye ..

Kalau jumpe .. hantu raya ..
Tentulah hantu ni sukeeeeeeeeee sangat beraya! .. haa!! kalau korang kena kacau dengan ini hantu .. korang ajak la dia beramal jariah @ bergotong royong sempena nak sambut hari raya .. macam bakar lemang ke .. kacau dodol ke .. anyam ketupat ke .. masak rendang ke .. dah settle dia buat tu .. bagi la dia duit raya .. konon2 upah la tu .. dia penat tau tolong-menolong ni .. senang kan?..kan?..

Kalau jumpe .. hantu galah ..
Hantu paling tinggi .. tusebab name dia "galah".. nak mengelak dari dia senang je .. amik posisi celah kangkang dia .. atau .. korang cangkung atau .. baring sampai korang rase dia tak boleh nampak korang .. agaga .. kalau dah tinggi sangat .. lenguh dia nak tunduk .. so kamu selamat!

Kalau jumpe .. hantu jerangkung ..
Berkulit nipis .. yang ade tulang rangka je .. ala dengan dia ni korang buat bodo suda .. bagi makan pun takpe .. kasi berisi sikit badan incik jerangkung ni .. taw?taw?

Kalau jumpe .. hantu toyol ..
Nak lawan incik toyol sangat gumpunk *mudah/senang* .. bagi je deduit murahan seguni dua kat dia .. syiling from nepal lagi best .. dia bawak balik kat tuan dia .. pastu kena debik dengan tuan dia plak sebab mana nak cari pengurut pengurup duit .. lalala ..

*gegelak sorang2 macam orang gilak* ... 

sebab ... wa bagi tips je .. kalau ternampak kompem rase kaki tak pijak tanah dah .. korang??.. agak2 baik hati nak ikut tips diatas?? ..

...... yang perlu kita takut hanya Allah swt :) .. sebab makhluk2 ni pun tetap makhluk Allah jugak .. pishhhh!

March 08, 2011

Selamat Hari Wanita!

8:35 PM 0
Selamat Hari Wanita!
Lepas magrib ...

mama : ang demam lagi ke?..

wa : tatau la .. rase la tengok..

mama : (letak tangan kat leher wa) .. dah x demam .. tapi makan je ubat ..

wa : Yela mama ..

-------------------------------------------------------------------------------

dalam pada itu .. teringat saat wa demam .. betape mama risaukan wa .. bukan wa aje .. adik-adik pun .. segarang mane pun mama .. dia seorang yang hebat dan penyayang!

Selamat Hari Wanita .. Mama!
Kaulah ibu .. Kaulah sahabat .. Kaulah kekasih ..

---------------------------------------------------------------------------------------

Kepada diriku Auni Afiqah ..


Salah satu hadith nabi tentang mulianya seseorang wanita ..

Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah s.a.w. akan hal tersebut, jawab Baginda s.a.w. "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia..." :)

SELAMAT HARI WANITA SEDUNIA!

RESEPI : Kari Kaki Ayam Gojesss

4:22 PM 0
RESEPI : Kari Kaki Ayam Gojesss


Assalamualaikum wbt. Belajar makan kari kaki ayam ni masa kakak bawak pergi makan kat Jalan Ipoh. Waktu tu aku tengah stress, so kakak aku turun dari Singapore, siap ada dua bodyguard, Kapak & Shahir.

Masa first time makan kemain lah rasa nak bertambah nasi. Sedap gila kot ! Nak pergi kat Jalan Ipoh tu sendirian memang agak susah la kan, so alternatif hilangkan kempunan, MASAK SENDIRI !

RESEPI KARI KAKI AYAM VERSI GOJESSS
Bahan-bahan :-
  • Sebungkus kaki ayam
  • 1 sudu cili boh
  • 1 sudu bawang yang telah diblend dengan halia
  • 2 sudu serbuk kari
  • kiub pati ayam Knorr
  • sedikit garam + gula
  • semangkuk air asam jawa
  • 2 mangkuk air
  • semangkuk santan
  • 2 - 3 tangkai daun kari
  • kentang *optional
Cara masak :-
  • Kaki ayam direbus selame 2 jam @ sehingga lembut ..
  • Cili boh dicampur dengan campuran kisar bawang bersame serbuk kari .. campur dengan sedikit air ..
  • Tumis bahan  campur tu dengan daun kari sampai pecah minyak.
  • Masukkan air asam jawa + air kosong .. 
  • Masukkan kaki ayam and kentang .. biar mendidih kejap .. 
  • Masukkan santan .. seterusnye masukkan kiub ayam Knorr .... garam & gula.
  • SIAP !

Far-East :: Di Alam Barzakh

8:51 AM 0
Far-East :: Di Alam Barzakh

Menanti Di Alam Barzakh

Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,

Perjalanan Rohku,
Melengkapi Sebuah Kembara,
Singgah Di Rahim Bonda,
Sebelum Menjejak Ke Dunia,
Menanti Di Barzakh,
Sebelum Berangkat Ke Mahsyar,
Diperhitung Amalan,
Penentu Syurga Atau Sebaliknya,

Tanah Yang Basah Berwarna Merah,
Semerah Mawar Dan Jugak Rindu,
7 Langkah Pun Baru Berlalu,
Susai Talkin Penanda Syahdu,
Tenang Dan Damai Di Pusaraku,
Nisan Batu Menjadi Tugu,
Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku,

Terbangkitnya Aku Dari Sebuah Kematian,
Seakan Ku Dengari,
Tangis Mereka Yang Ku Tinggalkan,
Kehidupan Disini Bukan Suatu Khayalan,
Tetapi Ia Sebenar Kejadian,

Kembali Oh Kembli,
Kembalilah Kedalam Diri,
Sendirian Sendiri,
Sendiri Bertemankan Sepi,
Hanya Kain Putih Yang Membaluti Tubuhku,
Terbujur Dan Kaku,
Jasad Terbujur Didalam Keranda Kayu,

Ajal Yang Datang Dibuka Pintu ,
Tiada Siapa Yang Memberi Tahu,
Tiada Siapa Pun Dapat Hindari,
Tiada Siapa Yang Terkecuali,
Lemah Jemari Nafas Terhenti,
Tidak Tergambar Sakitnya Mati,
Cukup sekali Jasadku Untuk Mengulangi,

Jantung Berdenyut Kencang,
Menantikan Malaikat Datang,
Mengigil Ketakutan Gelap Pekat Dipandangan,
Selama Ini Diceritakan ,
Kini Aku Merasakan ,
Dialam Barzakh Jasad Dikebumikan,

Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata..