Kenangan mengusik peparu ..

err .. err .. nak start dari mana eh??.. wa sesambil blogging .. sesambil dengar lagu poprock 80an-90an ni .. wachawwwww~ teringat pengalaman mula-mula kerja .. first time kerja ni .. Thanks to mama sebab membantu bagi pengalaman kerja .. masa tu dah 2 tahun ambil result SPM tanpa buat ape-ape .. al-maklum .. mama wa sayang gile kat anak dia yang gojes ni .. wa nak continue study .. awal-awal dia tak bagi .. sebab?.. dia takut anak dia ni pengsan ke ape .. antibodi tak kuat la katekan .. uhuk uhuk .. ♫ sesalku kerna dia ♫  *takde kene mengene*

.... hampir berapa lama wa duduk rumah .. asyik keluar window shopping dengan cousin bertemankan duit mama .. wa rasa sangat useless ketika itu .. sedih weh .. tengok kawan-kawan wa kerja .. semua beli guna duit sendiri .. DUIT SENDIRI ok!..

then ada la bos kepada kontraktor TNB yang perlukan kera kena belacan kerani untuk menjaga technician2 kat office .. so mama suruh je wa interbiu .. interbiu tak macam interbiu pun .. bos just tanya .. "boleh tahan maki??.. sensitif tak??" wa slumber jawab .. "... saye pun selalu maki orang" .... mase tu wa ingat lagi .. ada 6 technician kat office yang usha wa .. bukan sebab wa gojes .. tapi sebab wa pendek lagik supan santun .. SUPAN SANTUN?? *ok tipu*

Terus wa diterima bekerja selepas tu ..

hari pertama ::
Jujur wa malu .. bertemankan umur 19 tahun and memang tak matang langsung itu waktu .. wa menangis sebab wa tak tau ape harus wa buat .. office tak macam office .. just satu bilik yang ada aircond .. komputer ada 9 .. dan .. 10 technician lelaki .. wa sorang perempuan .. imagine cepat imagine! .. takut pun ada .. bengang pun ada .. penambahan .. ada seorang supervisor lelaki yang dilantik tapi haram tak tau ape-ape .. wa tanye nak buat ape .. dia senyum ..

wa ingat lagi .. dia just suruh wa cari number account customer kat kertas .. WHAT??.. penat wa datang awal pagi .. murung slama 4 jam .. itu je kerja wa??.. selak kertas untuk cari SATU account??.. 

ok .. wa cuba sabar dan sabar .. dah la technician semua tarik muka dengan wa .. wa diam .. keluar bilik office .. call mama .. wa nangis .. terus mama datang office .. pewwwwwwww! gile manje syiak wa itu waktu ..

hari kedua ::
 barulah semua tegur-tegur wa .. dan hari seterusnya .. memasing memang baik gila dengan wa .. al-maklum wa paling ADIK kat situ .. memang baik lah kan sampai asyik belanja wa makan .. tak cukup diorang blanje .. wa beli plak makan .. sampai bebudak tu report kat mama .. wa bukan buat kerja .. tapi menggemokkan badan .. isk isk .. tu pun nak report ..

selang berhari-hari .. wa ada la syok kat sorang technician ni .. actually dari first day kerja wa dah jatuh tangga dengan dia .. huhu ..

dapat tau dia dah tunang .. wa nangis lagi .. perhhhhhh!! sungguh malu wa nak mengaku ini semua ..

Tapi itu just cerita-cerita lama .. pengalaman wa bekerja .. pengalaman wa syok sendiri .. pengalaman wa belajar pegang duit sendiri .. sampai wa rasa apa mama rasa .. penatnye kerja .. rasa NO LIFE sebab asyik kerja-kerja-kerja ..

dan sekarang .. wa stay kat rumah sebab tersangkut dengan treatment .. ada hikmah semua tu sebab wa berjumpa dengan incik kekasih .. syukur dia dapat terima apa adanya wa .. kadang-kadang je dia kondem wa sebab degil gile babeng...

esok .. wa genap 21 tahun .. kenangan zaman kecik biarla terkubur .. cepat betul masa .. semoga esok permulaan hari wa untuk mematangkan diri wa ..

P/S :: Teringat pulak pernah letak gam kat kerusi Mohammad Adib bin Khalid ( Anak Datuk K ) .. masa tu umur 12 tahun .. waka waka eh eh!

Kenangan mengusik peparu .. Kenangan mengusik peparu .. Reviewed by Tunsha Ayunie on February 26, 2011 Rating: 5

No comments

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.