Tips Menangani Sifat Stress~

Alamak~! stressnyeeeeeeee!!!! aik??.. stress lagik??.. ye ye .. kali ni wa nak menaip tips tangani stress .. now kite tak gune word stress .. kite gune word DOWN .. ala macam lagu justin bebek tu .. eh tak tak .. lagu Jaysean - Down .. bile plak justin bebek sing lagu down .. ok mengarut!.. actually teringat nak buat entry ni disebabkan last night wa agak2 down and depressed gitu .. haiz tak habis-habis citer perasaan .. haipp .. ni blog siape?.. haa pandai .. auni afiqah yang punye .. ngee~

Ok .. just straight to the point .. sini ade tips2 yang insyaAllah bley kasik korang and korang calm down .. ataupun tenang .. haa~ same la tu .. :)


•1• Senyum - haa~ ini wa penah menaip kat entry sebelumnya .. Selalu bila kita rasa down @ tertekan .. Muka mesti berubah masam mencuka atau tarik muncung beribu .. haipp~ no no no .. Cuba hadapi dengan senyuman .. InsyaAllah rasa yang kita rasakan tu akan kurang @ reda sikit .. tak banyak pun at least bley buat kita tenang :)

•2• Bersendirian - Ini yang wa kekadang je buat .. tp selalu bila dah hyperstress sangat .. inilah masa wa memencil diri .. Ambil masa untuk tenang .. Pergi ke pantai atau dongak ke langit .. sambil bersyukur dengan nikmat Allah .. Renungkan kembali perkara-perkara yang buat kita rasa down and jadikan iktibar dari sudut yang positif dan perbaiki keadaan supaya menjadi lebih baik ..

•3• Bertenang - Cuba untuk tidak menyerabutkan lagi keadaan .. Tutup mata and tarik nafas dalam2 .. hembuskan secara perlahan .. Elakkan diri dari membuat sebarang keputusan dalam keadaan tertekan .. Selalunya bila buat keputusan dalam keadaan macam tu .. semuanya jadi tak wajar .. berlawanan dengan kata hati .. * ingatan untuk diri sendiri *

•4• Berbuat baik dengan semua - Kurangkan perbuatan menyakiti hati orang sekeliling korang .. boyfriend ke girlfriend ke .. mak ayah .. mertua .. atau sesiapa je .. Kalau diantara mereka acapkali membuat korang stress .. jalan mudah ialah .. jangan memandang mereka .. Jika dengar suara mereka .. ambillah alternatif dengan mendiamkan diri .. tak rugi pun :)

•5• Luhur dan Pemaaf - hee~menarik tak??.. korang pendendam?.. jujur wa pun same jugak .. tapi wa cuba jadi seorang pemaaf .. agak sukar sebenarnya menjadi seorang yang luhur lelagi manusia keras hati macam wa .. Bagaimanapun .. itu perlu!~ lepas korang memaafkan manusia2 yang kasik korang stress tu .. insyaAllah dada akan rasa lapang  .. stress pun akan berkurang! :)

•6• Peluk - Ini wa suke!~ and setiapkali wa stress .. wa akan amik sumting untuk peluk .. ok .. cari la sumting untuk korang peluk macam teddy bear ke .. bantal ke .. mak korang ke .. abang ke .. adik ke .. serius wa taip ni .. dengan pelukan .. ketenangan akan datang berganda2 .. :)

•7• Menangis - Menangis la selagi mampu .. its FACT ok! Menangislah sepuas-puasnya .. sebab itu akan mengurangkan stress dan menenangkan korang after that .. ( kalau wa dah start nangis comfirm mata macam katak ) .. 

•8• Kasih Sayang - ade keluarga?ade kawan2?sahabat yang rapat?kekasih yang memahami? hargailah kasih sayang mereka-mereka itu .. duit boleh dicari .. kasih sayang dari hati yang tulus sangat sukar diperolehi .. kalau korang dah dapat kasih sayang tu .. jangan sia-siakan .. * ingatan diri sendiri lagi * .. Itulah sumber kekuatan yang tidak akan susut kerana sebenarnya korang tidak berseorangan didunia ini ..

•9• Allah swt - Bagi manusia naif dan berhati batu macam wa .. agak sukar menuruti 100% perintah dari-Nya .. tapi insyaAllah wa akan taat .. Sentiasalah ingat pada-Nya kerana yang terjadi atas izin-Nya jugak .. tawakal dan redha .. hayati bait-bait al-Quran .. insyaAllah .. korang akan tenang .. :)

•10• Ceria - Ini yang penting .. ingat :) hidup ni sekali je .. jadi tak payah terlalu bebankan diri dengan masalah .. nikmatilah setiap nafas korang dengan sesuatu yang menggembirakan ..

Teringat plak ade sumone tanye .. "auni .. btol ke kau sakit?.. kau nampak ceria je.." ... jawapannya .. senyum dan ketawa .. insyaAllah :)
Tips Menangani Sifat Stress~ Tips Menangani Sifat Stress~ Reviewed by Tunsha Ayunie on January 14, 2011 Rating: 5

No comments

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.