1/1/11 - DARI JARI NOVELLA

January 30, 2011

Kursus Pra-Perkahwinan Part-2

8:42 PM 0
Kursus Pra-Perkahwinan Part-2

yuhuuuuuuuuuuuuu~~ arini wa pegi sessi yang kedua .. best and lega sangat dah habis .. arini penceramah dia tak buat kami di kursus rase mengantok .. asyik gelak je .. dah habis ni .. rase macam rindu pulak nak pergi kursus tu :( aduhai .. sumpah weh wa rindu nak pegi sane .. rindu nak tengok abang2 akak2 wa disitu *sebab wa paling mude disitu* .. 

haizz .. dengan rasminye kursus kahwinku berakhir .. selamat tinggal penceramah :( haiyooo!! nuthin to updated .. lelater .. wa pun lepaking rumah maklong je ni .. haha .. pishhhhhhhhhhh!!

January 29, 2011

Kursus Pra-Perkahwinan Part-1

11:08 PM 0
Kursus Pra-Perkahwinan Part-1

Hohoho .. dengan megahnye wa mau bilang yang ... Oh my grass!!! Pinggangku sangat~sangat~sangat~ sakittttttttt!!! why?why? .. haa~ actually tadi wa pergi KURSUS KAHWIN .. alahai .. kursus je pun .. bukan ape-ape .. eh .. ini seumur hidup punye tau!.. actually tulang wa ni tak boleh menanggung lenguh yang melampau ..  sakit sangat .. tadi kat kursus tu duduk tersangat lameeeeeee sampai bontot pun panas gile .. sumpah weh .. wa lenguh sangat-sangat .. nak menangis pun ade .. buat2 cool je macam takde rase ape ..

dapat penceramah kelate yang cakap hu-ha buat orang-orang tak bosan .. and tak ngantok .. mostly actually tak bosan pun .. bagi wa .. just tak selesa bile badan start sakit-sakit .. hilang tumpuan ok!!.. isshh .. banyak mesej tak sampai tadi gara-gara kesakitan pinggangku .. bile dah rase sakit tu .. mata asyik nampak bantal and katil ... perghhh ... sayangnye menunggu mase yang lame .. hari ni start pukul 10.00am - 7.00pm .. tolak setengah jam for lunch and hi-tea .. so about 8 jam .. ok .. memang azab sangat .. ahaks!

by the way .. esok ade lagi .. saje keep updated .. aduhai .. badan penat .. katil and bantal dah menggoda ajak tido bersama .. * adoi mengarut! *

January 26, 2011

TIPS MENANGANI SIFAT CEMBURU

11:50 PM 3
TIPS MENANGANI SIFAT CEMBURU
TIPS MENANGANI SIFAT CEMBURU - Setelah sekian lama tak update blog, tiba-tiba rasa nak update balik. Sebagai seorang yang kuat cemburu, aku rasa topik ni paling bagus untuk aku share. Seriously cemburu ni menyakitkan!

Image result for jealous

Cemburu ni kan ade banyak jenis cemburu ok! ade yang POSITIF .. ade yang NEGATIF .. emm .. kadang2 orang akan kate perempuan ni yang kuat cemburu .. ala2 cemburu buta gitu.. aku tak buta, cuma kuat cemburu. So meh kita tengok macam mana tanda-tanda cemburu tu.


TANDA-TANDA SI DIA CEMBURU

Asyik call atau text. Bila kita lambat jawab atau lambat reply text dia, mulalah dia fikir macam-macam.

Kalau kita bagitahu dia ada kawan-kawan lelaki atau perempuan yang call, terus dia kata kita curang.

Selalu mencari salah kita walaupun kita tak salah.

Sentiasa mahu ada dengan kita.

Kemungkinan pasangan akan check handphone kita atau mencari bukti kita curang.


MENGAWAL KEADAAN BILA PASANGAN CEMBURU

Kalau pasangan korang tengah tunjuk dia cemburu, korang cool je. Tak payah naikkan api kemarahan dia tu.

Terima hakikat sebenarnya dia tidak mahu melukai korang pun. Mungkin sifat semulajadi dia.

Semasa dia cemburu, korang yang paling perlu mengambil hati dia. Jangan dia marah, korang pun marah.

Tunjukkan kasih sayang korang terhadap dia. Berbincang secara baik. Kalau dia masih nak mengamuk tak tentu arah, korang diam je buat tak tahu.




CARA ATASI SIFAT CEMBURU

Korang mesti terima hakikat sifat cemburu adakala bukanlah datangnya dari pasangan tetapi korang sendiri. Korang janganlah over-protective sangat. Nanti boleh jadi sejenis penyakit tau.

Hormat pasangan. Dia juga berhak menilai kecantikan dan kesempurnaan orang lain. Buat relaks, fikir yang positif je.

Tak ada pasangan yang mahu menuduh kekasihnya curang. Mungkin kesannya teruk kepada kite. Kita akan rasa sedih .. kecewa .. marah .. dengan pasangan bile dituduh macam tu .. Tapi perkara itu kejap je .. biasa la kan .. bile kasih sayang kite diragui :)

Bagi masa kepada diri sendiri untuk berubah supaya tidak cemburu. Kalau kamu seorang yang memang kuat cemburu, memang agak sukar untuk kamu berubah dalam masa singkat .. silap-silap memang tak akan berubah .. kecuali nekad! :)


Inilah antara tips-tips yang boleh dipraktikkan bila cemburu. By the way, letakkan sedikit kecemburuan itu lebih kurang 1% dalam perhubungan :)

January 20, 2011

Tips Mengetahui Kawan, Kekasih atau Skandal...

3:08 AM 0
Tips Mengetahui Kawan, Kekasih atau Skandal...
Caitt!!.. actually wa dah lepaking ke katil sebab dah tak tahu nak mentelaah ape kat browser ni .. nak layan2 internet pun terasa agak bosan..

Mata sumpah memang dah mengantuk and sangat kuyu macam orang baru lepas amik dadah .. ok wa amik morphine je ye .. haa~ pandai .. ubat-ubatan je .. ok tutup citer about dadah ..! Kenape wa susah nak tido ni??.. dah lelapkan mata .. tibe-tibe terbangun .. bangsa lain sambut Thaipusam .. wa yang kecoh tak bley tido .. haiz .. ape nak jadik ni??..

disebabkan tak boleh nak tido .. wa tibe-tibe nak carik info pasal something ni .. at last dapat .. sumber dah ade .. tinggal nak menaip dari isi hati sendiri je .. ehem2x .. k k .. sile bace perbezaan antara yang bergelar KAWAN LELAKI .. SCANDAL dan KEKASIH ..


wahai kekasih-kekasih lessyku dan gayku sekalian .. sile la bace ape yang wa taip ni ye ..

Kalau KAWAN LELAKI kan .. dia ..

•• Bila jumpe terus je la ber-kau/aku @ ber-saya/awak ..

•• Tak mudah berselindung .. main bedal je nak cakap ape .. contoh macam ni la .. "auni!! lu sedar tak lu neh katik??pendek??hidung penyek??macam katak je.." .. ( haa ye katak .. untung ah lu orang dapat manusia macam wa yang jenis tak kisah ni .. ) ... ok dalam erti kata lain .. dia tak akan rase ape yang dia cakap tu akan menyinggung perasaan atau wtf off ..  yer la .. for him .. just friends! so pekesah kan kan kan??..

Kalau SCANDAL pulak kan .. dia ..

•• Jumpe ke .. dia call ke .. ape-ape la .. mesti ber-saya/awak @ I/U .. haa ye ye .. pasangan bercinta pun selalu je gune nickname camtu  .. k k yang ni tak boleh pakai sangat ..

•• Bila nak bermanje plak suke bagi ayat manis macam "sayang" ke .. "darling" ke .. "baby" ke .. "sweetheart" ke .. etc .. alamak!!~ boleh pakai ke ni?.. kalau couple pun bukan ke banyak benar nickname mereka?.. ni pun .. tak boleh pakai sangat .. ngee~

•• Bila nak sesuatu ATAU minta benda bukan-bukan .. dia akan cakap something like this la .. " suara U ni manje tau .. " ......." tangan U ni licin la .. " ......... " U ni sweet betol .. I suke sangat .. " ........ so guys .. comfirm la cair kan kan kan??.. lelagi gadis2 sunyi yang kurang ada LIFE ... for sure suka kena puji ye tak??.. so be carefull ok??..

•• Dia akan tergugup-gagap macam lagu Stacy bila korang tanye dia pasal hubungan korang .. atau mintak untuk serious deal .. ok dia ade banyak alasan untuk itu ..

•• Bila korang tanye dia .. dia akan jawab lebih kurang camni ar .. " Ala .. Teman tapi Mesra sudah la .. "

•• Yang selalu layak dapat title scandal ni ialah lelaki yang tidak mahu memberi komitmen .. ataupun yang dah ada girlfriend .. tunang .. isteri .. kalau tua sangat boleh la panggil dia bapak gula *sugardaddy* ..

•• and selalu jadikan korang sebagai tempat pelepas bosan @ etc ..

kalau KEKASIH pulak kan .. dia ..

•• Serius dalam hubungan ..

•• Tidak menyakitkan hati ..

•• Angau tak bertempat .. * berak pun kadang terbayang wajah kekasih *

•• Selesa meluahkan perasaan kepada pasangan ..

•• Selalu inginkan belaian .. * waktu sakit dialah paling manja *

•• Berjanji akan memperisterikan kekasihnya itu ..

•• Berani memperkenalkan calonnya kepada family and kawan2 dia ..

•• Pergi memane pun .. hati tetap teguh .. * jangan bimbang ku tetap kau yang punya * .. ahaks!

So .. dah boleh bezakan??.. kalau dapat yang agak2 TAK BOLEH PAKAI tu .. tolongla jangan JATUH CINTA !! Sebab Allah dah berikan kita satu hati untuk kita mencintai .. so CINTALAH kepada yang selayaknye dapat CINTA korang ..

ok .. auni yang gojes dah mula menjiwangs! mate ngantok! tido time~

January 14, 2011

Tips Menangani Sifat Stress~

4:03 PM 0
Tips Menangani Sifat Stress~
Alamak~! stressnyeeeeeeee!!!! aik??.. stress lagik??.. ye ye .. kali ni wa nak menaip tips tangani stress .. now kite tak gune word stress .. kite gune word DOWN .. ala macam lagu justin bebek tu .. eh tak tak .. lagu Jaysean - Down .. bile plak justin bebek sing lagu down .. ok mengarut!.. actually teringat nak buat entry ni disebabkan last night wa agak2 down and depressed gitu .. haiz tak habis-habis citer perasaan .. haipp .. ni blog siape?.. haa pandai .. auni afiqah yang punye .. ngee~

Ok .. just straight to the point .. sini ade tips2 yang insyaAllah bley kasik korang and korang calm down .. ataupun tenang .. haa~ same la tu .. :)


•1• Senyum - haa~ ini wa penah menaip kat entry sebelumnya .. Selalu bila kita rasa down @ tertekan .. Muka mesti berubah masam mencuka atau tarik muncung beribu .. haipp~ no no no .. Cuba hadapi dengan senyuman .. InsyaAllah rasa yang kita rasakan tu akan kurang @ reda sikit .. tak banyak pun at least bley buat kita tenang :)

•2• Bersendirian - Ini yang wa kekadang je buat .. tp selalu bila dah hyperstress sangat .. inilah masa wa memencil diri .. Ambil masa untuk tenang .. Pergi ke pantai atau dongak ke langit .. sambil bersyukur dengan nikmat Allah .. Renungkan kembali perkara-perkara yang buat kita rasa down and jadikan iktibar dari sudut yang positif dan perbaiki keadaan supaya menjadi lebih baik ..

•3• Bertenang - Cuba untuk tidak menyerabutkan lagi keadaan .. Tutup mata and tarik nafas dalam2 .. hembuskan secara perlahan .. Elakkan diri dari membuat sebarang keputusan dalam keadaan tertekan .. Selalunya bila buat keputusan dalam keadaan macam tu .. semuanya jadi tak wajar .. berlawanan dengan kata hati .. * ingatan untuk diri sendiri *

•4• Berbuat baik dengan semua - Kurangkan perbuatan menyakiti hati orang sekeliling korang .. boyfriend ke girlfriend ke .. mak ayah .. mertua .. atau sesiapa je .. Kalau diantara mereka acapkali membuat korang stress .. jalan mudah ialah .. jangan memandang mereka .. Jika dengar suara mereka .. ambillah alternatif dengan mendiamkan diri .. tak rugi pun :)

•5• Luhur dan Pemaaf - hee~menarik tak??.. korang pendendam?.. jujur wa pun same jugak .. tapi wa cuba jadi seorang pemaaf .. agak sukar sebenarnya menjadi seorang yang luhur lelagi manusia keras hati macam wa .. Bagaimanapun .. itu perlu!~ lepas korang memaafkan manusia2 yang kasik korang stress tu .. insyaAllah dada akan rasa lapang  .. stress pun akan berkurang! :)

•6• Peluk - Ini wa suke!~ and setiapkali wa stress .. wa akan amik sumting untuk peluk .. ok .. cari la sumting untuk korang peluk macam teddy bear ke .. bantal ke .. mak korang ke .. abang ke .. adik ke .. serius wa taip ni .. dengan pelukan .. ketenangan akan datang berganda2 .. :)

•7• Menangis - Menangis la selagi mampu .. its FACT ok! Menangislah sepuas-puasnya .. sebab itu akan mengurangkan stress dan menenangkan korang after that .. ( kalau wa dah start nangis comfirm mata macam katak ) .. 

•8• Kasih Sayang - ade keluarga?ade kawan2?sahabat yang rapat?kekasih yang memahami? hargailah kasih sayang mereka-mereka itu .. duit boleh dicari .. kasih sayang dari hati yang tulus sangat sukar diperolehi .. kalau korang dah dapat kasih sayang tu .. jangan sia-siakan .. * ingatan diri sendiri lagi * .. Itulah sumber kekuatan yang tidak akan susut kerana sebenarnya korang tidak berseorangan didunia ini ..

•9• Allah swt - Bagi manusia naif dan berhati batu macam wa .. agak sukar menuruti 100% perintah dari-Nya .. tapi insyaAllah wa akan taat .. Sentiasalah ingat pada-Nya kerana yang terjadi atas izin-Nya jugak .. tawakal dan redha .. hayati bait-bait al-Quran .. insyaAllah .. korang akan tenang .. :)

•10• Ceria - Ini yang penting .. ingat :) hidup ni sekali je .. jadi tak payah terlalu bebankan diri dengan masalah .. nikmatilah setiap nafas korang dengan sesuatu yang menggembirakan ..

Teringat plak ade sumone tanye .. "auni .. btol ke kau sakit?.. kau nampak ceria je.." ... jawapannya .. senyum dan ketawa .. insyaAllah :)

January 08, 2011

Oh my beloved lessy~

3:44 AM 1
Oh my beloved lessy~
sahabat hantu :) ♥

....... firstly .. sile jangan salah faham .. wa straight and normal .. dulu je gegedik nak jadik lessy .. carik pengalaman konon .. eh eh .. salah mukadimah ..

disaat bangun tido pepagi bute neh .. bertemankan air liur basi yang melekat kat bibir .. sempat gak selak2 FB my lessy si mia tu .. urppss!~ ade orang menghentam beliau!! hati wa panas la syiak lu nak maki2 minik wa!! eh eh .. sejak bile wa ade minik .. salah2 .. maki2 lessy kesayangan wa .. tak patot .. tak patot ..

My lessy merangkap fashion designer wa neh ibarat my twin .. dah la pendek sesame .. kaki ngumpat sesame .. ade masalah kongsi bersame .. sampai "P" pun sesame .. kumpul dose lagi la same .. eh~!! tak patot!!

bile si auni bertembung si mia .. macam2 la plak yang kami borakkan .. ahh!!~ wa tak dulik orang marah wa sebab wa banyak ngadu kat mia .. wa tak kuat untuk pendam sesorang :) kite ade kekasih camne pun .. tetap memerlukan seorang sahabat disisi .. by the way .. wa bukan nabi .. i'm not perfect at all :) ..

terbace pulak entry beliau .. pasal wa .. aduii!! sungguh terharu .. even lost communication .. (mean x macam dulu .. sampai mau tido pun bley text .. now tidak lagi ..) haa~ tapi dia sentiasa mengambil tau and cuba bagi semangat kat wa .. oleh itu .. wa yang tengah down ni mendapat kekuatan zahir dan batin untuk jadi makin gagah macam beliau ..

guwe sayang lou hunn~!*tibe2 kerepek speaking indon* .. wa sayang lu hunn .. dikala wa berseorangan tengah2 malam bute yang sejuk macam pasang aircond neh .. dia ade plak temankan wa .. kami memang ditakdirkan bersama!!~

...... teringat bait2 entry beliau .. " aku yang dah lama kenal dia pun x cube cari kesalahan dia .. " .. ok yang tu wa appreciate ..

pstttt~ actually wa pun tengah sengal tengok ape yang wa taip memalam bute ni .. sesambil mikin ini entry .. perut telah diserang virus gastrik .. ( sebab tak makan akibat stress .. KONON ) .. k k .. esok2 hapdet lagik .. 

Tetibe terjumpe pic lepak dengan apak ayam neh .. akaka ..
 ups! sorry along :) merekalah peneman sebelum wa mempunyai kekasih hati ..
 seriously i've miss this moment guys :(

January 07, 2011

stress?.. OK je :)

8:44 PM 0
stress?.. OK je :)

haa~ entry wa pasal stress !! why?why?why? .. ahaks! lately wa memang agak stress and pura2 gagah * bak kata my beloved lessy si mia tu * .. tapi kan kan .. wa stress pun .. wa boleh je hadapi dengan senyum .. senyum tu ubat ok .. so sile senyum walaupun masalah korang sangat berat .. macam mane korang sedih ke .. marah ke .. tension or any Negative feeling .. just SMILE~  by the way .. senyum harus ikhlas la .. jangan ar senyum nampak gigi sampai sakit pipi and telinga tapi sebenarnye senyuman tu x ikhlas ..

try pejam mate .. then tarik nafas 10 saat and smile :) .. RELAX!

bile wa stress .. wa akan buat seperti di atas .. and sebagai orang Islam .. wa selalu ingat pada Allah swt .. sentiasa ingat orang yang disayangi-Nya tak akan lari dari mendapat musibah@dugaan ..

hadapi dengan tabah .. dengan senyum .. ( teringat mama and arwah opah .. ) sedih macam mane pun .. orang takkan sedar sebab diorang selalu senyum ..

macam wa .. bile senyum .. wa akan dapat sedikit ketenangan .. walaupun tak banyak .. itu membuat wa relax .. sakitkanlah hati wa macam mane pun .. insyaAllah wa boleh hadapi .. sebab yang terjadi atas izin DIA ..

afta treatment tadi .. borak2 dengan suami aunty Prema .. seronok pulak borak dengan dia .. tibe2 dia tanye wa .. takut mati tak? .. wa just jawab .. " if sampai waktu Uncle .. " .. then dia ask wa .. " tahu tak siapa yang paling takut mati? .. " wa just geleng kepale je .. and dia sambung lagi .. " ... itu orang yang tidak pernah rasa sakit .. " actually wa tatau ape motif suami aunty Prema tanye soalan macam tu kat wa .. adakah wa nampak terlalu give-up untuk hidup?.. eh tak mungkin lah .. and dia sambung lagi ... " .... kita kalau mau mati .. tak payah tunggu sakit la .. tengah cakap2 boleh mati juga .. orang sihat juga kalau itu tuhan kata GO .. u nak kata apa??... kita sakit memang tau kita akan mati .. semua orang akan mati .. orang sakit pun boleh hidup lama dari orang tara sakit ... " wa .. speechless afta that .. wa just senyum .. yeah .. suami aunty Prema betul .. if Tuhan berkehendak .. maka terjadilah .. yang penting tabah ..!

orang kalau tak tahu wa sakit .. diorang takkan anggap wa sakit .. diorang kate wa nampak happy .. nah!~ kite sakit x perlu show off kite sakit kan .. wa menaip in blog neh bukan untuk show off .. ckupla sekadar berkongsi .. like my sista said la .. " its ur own blog .. u have ur own right! " betul jugak .. ape salah wa luahkan kat blog ni kan??.. mebbe sebab nak jage hati ramai pihak .. wa hanye diamkan diri .. :)

afta this .. wa akan terus hadapi dengan senyuman .. hati wa?? .. biar yang Dia yang diatas saje yang tau .. wa boleh hadapi fitnah paling besar pun .. insyaAllah :) semoga dugaanMU ini dapat kutempuh dengan redha dan ikhlas .. amin ..

7 Jan :) tarikh kemarat .. eh keramat ..

3:41 AM 0
7 Jan :) tarikh kemarat .. eh keramat ..
Ape yang keramat .. err err .. takde ape2 .. baru borak2 dengan my sista the gojes mummy tu .. untung gile la yaya and uchi dapat mummy gojes like my sista .. so adik dia neh terfollow milo kegojesan my sis .. tibe2 nak jumpe anak2 ummi yang gojes jugak tu .. akaka .. really happy .. disaat wa mau sesedey .. * gile jiwang minah neh .. * haa .. disaat konon-nye wa sedang sedey2 .. akak wa tibe2 timbul .. time neh la plak teringat akak wa cakap .. " kalau wa ada harta .. wa bawak lu shopping .. wa x penah shopping dengan adik wa .. so lu bley amik ape lu suke .. " ..

aduhai .. pls la akak .. wa tak berminat harta lu .. enuff kasih sayang lu okesh~!! tibe2 teringat diri sendiri yang kononnye materialistik .. ( dulu la .. ) konon2 la materialistik .. hapak shopping kebende pun wa tatau .. masuk mall je .. wa belek harga dulu .. cecah rm20++ wa takut untuk membelinye .. mebbe dari kecik tak diajar kemewahan kot ..

This year wa baru 21 .. wah .. banyak gile dugaan wa dapat .. doctor kate wa hampir lumpuh .. tapi alhamdulillah .. ubat in-control .. so tak jadi pape .. dugaan perasaan .. fitnah orang .. duniawi .. macam2 .. buat wa belajar untuk jadi makin matang .. teringat arwah opah yang tabah dengan ape yang dia lalui dulu .. wa jadikan itu sebagai bahan untuk wa lebih tabah dengan ape yang jadi ..

blog ni jugak tempat wa meluahkan rasa happy .. sedih .. and segala2nya .. wa tak ramai kawan .. hidup wa just kat rumah .. tak dapat bergaul dengan orang .. sumtimes wa jeles jugak tengok kawan2 sekolah now continue study .. ramai kawan baru .. wa .. still kat corok rumah .. tapi takpe .. ade hikmah .. walaupun wa acapkali down .. and salahkan takdir .. tapi in the end .. wa selalu percaya qada & qadar ..

difitnah .. dibelenggu dengan perkara yang wa tak buat .. amat menyakitkan lagi jiwa wa .. wa betul2 celaru .. airmata .. dah kering .. so wa takkan tacink .. itu azam baru wa .. wa taknak just tinggal azam je .. wa kene buktikan .. wa seorang yang tabah .. I am stronger .. wa akan buktikan tanggapan orang terhadap wa sama sekali and berkali2 salah!!..

........ seronok pulak bile tengok member2 chatting wa ramai dah berumah dan bertangga .. my turn tatau jadi ke tak .. TAKPE .. ALLAH tak pernah kejam pada hamba-NYA .. selagi ade DIA .. insyaAllah semuanya dipermudahkan .. lately terasa ada perubahan dalam diri .. apekah??.. wa pun kurang pasti .. wa dah x moody macam dulu .. wa x tacink macam dulu .. even now .. hati wa penuh sabar .. I believe for HIS miracle .. insyaAllah semua berjalan lancar ..


P/S :: suke plak bace entry si Mia tu .. kenape gegurl ramai single ye .. ayat No.5 best ..( Lelaki yang tak kacak tapi berperangai baik tidak mempunyai duit ) .. tatau nape wa gelak bace statement neh .. sensitip ok .. by the way .. duit penting dalam kehidupan ♥ gunelah duit untuk perkahwinan .. xde kene mengene ..cewah~ sempat ke wa merase ni ? .. ok .. ALLAH LEBIH TAHU ..